Maakia Amurskaya (10 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Blommor Av Maackia Amurensis, Användning Av Trä, Odling

Innehållsförteckning:

Video: Maakia Amurskaya (10 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Blommor Av Maackia Amurensis, Användning Av Trä, Odling

Video: Maakia Amurskaya (10 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Blommor Av Maackia Amurensis, Användning Av Trä, Odling
Video: PLANTERINGSBÄDD DEL 2 2024, Mars
Maakia Amurskaya (10 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Blommor Av Maackia Amurensis, Användning Av Trä, Odling
Maakia Amurskaya (10 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Blommor Av Maackia Amurensis, Användning Av Trä, Odling
Anonim

Amur maakia är en växt av familjen baljväxter, som är utbredd i Kina, på Koreahalvön och i Fjärran Östern i Ryssland. I naturen växer den i blandade skogar, i floddalar och på kuperade sluttningar, vars höjd inte överstiger 900 m. Under gynnsamma förhållanden kan Amur Maakia leva upp till 250 år. Idag är denna växt listad i den röda boken i Amur -regionen.

Bild
Bild

Beskrivning

Maakia Amur (latin Maackia amurensis) hänvisar till en art av tvåbladiga växter av släktet Maakia. Det kallas också ofta Maak acacia . Den första som beskriver den i detalj var den rysk-österrikiska botanisten Franz Ivanovich Ruprecht.

Maakia Amur är ett lövträd med en tät rundad krona (under ogynnsamma odlingsförhållanden är det en buske upp till 5 m), stammens längd kan nå 20 m . Den har upprättstående skott med ett regelbundet bladarrangemang och komplexa blad med en mörkgrön färg upp till 30 cm långa, som har en skarp topp och en slät, ibland böjd kant. Unga löv är täckta med en grönbrun eller rödbrun dun, och endast öppna löv har en vacker silverfärgad kant. Rotsystemet innehåller kranar och laterala rötter; i dålig jord blir det platt och grunt. Liksom alla baljväxter har Amur maakia rotknölar som innehåller kvävebindande bakterier.

Bild
Bild

Fem kronblad blommor samlas i racemose blomställningar. De kännetecknas av en vit färg med en gul eller rosa nyans och en storlek på 1-2 cm. Blomningen varar i ca 3 veckor . Frukter är avlånga bönor av brun eller grönaktig färg upp till 5 cm långa, de mognar i september och faller inte av på länge.

Frön av brunbrun färg har god groning.

Plantera och lämna

Experter rekommenderar inte att man planterar Amur Maakia på en öppen plats, det är bättre att hitta ett hörn skyddat från vindarna för odling på platsen. Hon är inte särskilt krävande för jordens sammansättning, men älskar bördig och fuktig jord . Berikar jorden perfekt med kväve. Unga växter rotar väl efter plantering på huvudorten. De kan planteras i marken före vintern, utan att djupt fördjupa rötterna.

Bild
Bild

Att ta hand om Amur Maakia är inte för svårt, du behöver bara vara uppmärksam på ett antal faktorer:

  • trädet är skuggtolerant och känns bra i halvskugga;
  • det är nödvändigt att säkerställa vattning i tid, eftersom Amur Maakia naturligt växer på fuktig jord;
  • på våren och sommaren är det bra att applicera komplexa mineralgödselmedel, på hösten rekommenderas fosfor-kaliumgödselmedel, och om tillväxten är för långsam kan du lägga till nitroammophos;
  • syftar på frostbeständiga träd, kräver därför inget särskilt skydd på vintern, och vårfrost av maakia är inte hemskt, eftersom bladen blommar ganska sent;
  • trots rätt vård växer trädet under de första åren mycket långsamt och ökar inte mer än 7 cm;
  • för större dekorativitet är Amur Maakia klippt och bildar en vacker krona, det är bättre att göra detta på senhösten.

Bild
Bild

Fortplantning

Amur Maakia odlas med hjälp av frön, sticklingar, rotsug, pneumatiska skott. Oftast används förökning med frön, eftersom rotningshastigheten för sticklingar bara är 10%. Frömaterial är lätt att samla på egen hand, så det på hösten i slutet av oktober eller på våren i april . Fröförbrukningen är 4 g per 1 löpmeter, rekommenderat sådjup är ca 3 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren, före sådd, lagras makia -frön (utsätts för kyla för bättre groning) i 30-60 dagar eller skärs - de bryter skalet . Innan såningsprocessen rekommenderas det också att behandla fröna väl flera gånger med vatten vid en temperatur av 80 grader i 30 sekunder. Blötlägg sedan i varmt vatten i en dag. Efter sådan beredning är frögroning 85-90%.

I det första skedet kan du förvara behållare med frön hemma på fönsterbrädan, täckta med folie.

Applicering av trä

Träet i Amur Maakia kännetecknas av en svag känslighet för sönderfallsprocesser. Den har en vacker konsistens: ljusgult savved och mörkbrun kärna. Det är svårare än ek, därför kallas folket i Amur Maakia svart ek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träet i detta träd är lätt att bearbeta med skärverktyg, det är välpolerat och lackerat . Tack vare alla dessa kvaliteter används virket i Maakia Amur för tillverkning av vacker plywood, brunn stockar, böjda möbler, träelement av verktyg, parkett.

Träd i landskapsdesign

Maakia Amur växer framgångsrikt både i trädgården och på stadens gator, i parker, nära vägar. Det ser särskilt imponerande ut som en bandmask - en enda växt som accentuerar uppmärksamhet i ett blomsterarrangemang.

Bild
Bild

Den kan användas i små biogrupper, gränder, ser bra ut mot bakgrund av växter med mörka nålar . Maakia planteras ofta i förortsområden som en häck. Om trädgårdslandskapet har sluttningar, är detta träd idealiskt för att stärka dem.

Rekommenderad: