Liljekonvalj (26 Bilder): Beskrivning Av Galezia, Plantering Och Vård Av Det. Khalesia Carolina, Berg Och Andra Sorter I Trädgårdslandskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Liljekonvalj (26 Bilder): Beskrivning Av Galezia, Plantering Och Vård Av Det. Khalesia Carolina, Berg Och Andra Sorter I Trädgårdslandskapsdesign

Video: Liljekonvalj (26 Bilder): Beskrivning Av Galezia, Plantering Och Vård Av Det. Khalesia Carolina, Berg Och Andra Sorter I Trädgårdslandskapsdesign
Video: Christine - German Girl Name 2024, April
Liljekonvalj (26 Bilder): Beskrivning Av Galezia, Plantering Och Vård Av Det. Khalesia Carolina, Berg Och Andra Sorter I Trädgårdslandskapsdesign
Liljekonvalj (26 Bilder): Beskrivning Av Galezia, Plantering Och Vård Av Det. Khalesia Carolina, Berg Och Andra Sorter I Trädgårdslandskapsdesign
Anonim

Liljekonvaljen är en anmärkningsvärt vacker växt som också är känd under romantiska namn som silverklockan eller snödroppsträdet.

Beskrivning

Växten odlas i stor utsträckning i Europa och Amerika. Detta vackra träd tillhör den snabbt växande. Men samtidigt, under de första åren efter plantering, utvecklas det långsamt. Höjden på det genomsnittliga vuxna trädet som växer på våra breddgrader är cirka 4 meter, kronans bredd är 3 meter.

För första gången blommar galezia vid 6-7 års ålder . Dess blommor är mycket känsliga, doftande och liknar stora liljekonvaljer i utseende. Tyvärr lyckas trädgårdsmästare inte beundra utsikten över ett blommande träd varje år. Om växten har överlevt en mycket kall vinter, kommer den inte att blomma . I andra fall börjar blomningen i början av juni och varar cirka 2 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av augusti eller början av september börjar frukter bildas på trädet. De är initialt ljusgröna. Till hösten mörknar de och blir rödbruna. I naturen stannar de på trädet till våren. Men trädgårdsmästare föredrar att ta bort dem så att växten inte slösar ut näringstillförseln på deras mognad.

Olika sorter

Det finns fyra huvudtyper av chalesia i världen. För mittfältet är två av dem bäst lämpade.

Karolinska

Denna typ av galezia är en lång, upprätt buske. I varma klimat glädjer det ögat med riklig blomning. På platser där vintrarna är för kalla fryser blomknopparna över. Carolina galezia blommar vanligtvis i slutet av maj. Hennes blommor är långa, snövit. Blommor med en ljusrosa nyans är lite mindre vanliga.

Chalesias löv är smala, upp till 10 centimeter långa. De kännetecknas av en rik grön färg. Denna typ av chalezia har flera dekorativa former.

  1. Mollis . Skiljer sig i mer frodigt och brett bladverk.
  2. " Rosea " … Det lockar uppmärksamhet med blomställningar av en mer mättad rosa färg.
  3. Meehanii . Denna sort kan kännas igen av sina matta, mörkgröna blad med en skrynklig yta.
  4. Dialypetala … Klockkanten verkar vara solid, eftersom den praktiskt taget inte är uppdelad i kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fjäll

I den naturliga miljön kan höjden på denna växt nå upp till 35 meter. Kulturellt överstiger den inte 4 meter. Växten finns i naturen mycket oftare än carolina galezia. Utåt skiljer det sig i den mörkare färgen på bladen . Dessutom är blomställningarna inte bara snöiga eller rosa, utan också krämiga eller till och med lite silverfärgade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och var ska man plantera?

Där en växt planteras avgör till stor del hur stark och vacker den kommer att bli när den växer upp. Flera faktorer påverkar valet av plats.

  1. Grannskap … Stora träd kan planteras bredvid chalesia. De kommer inte att störa växten, utan skydda den mot drag och starka vindbyar.
  2. Belysning . Det är värt att se till att närliggande träd inte skapar för mycket skugga. För att en galezia ska blomma måste den ha tillräckligt med solljus.
  3. Jorden . Jordkvaliteten påverkar också avsevärt utvecklingen av liljekonvaljens träd. Det rekommenderas att undvika kalkstensjord. Det bästa alternativet är lös och bördig jord. I det kommer trädet att känna sig mest bekvämt, vilket innebär att det kommer att utvecklas snabbt och glädja med riklig blomning. Om jorden på platsen är utarmad, bör gropen som plantan placeras i täckas med en jordblandning med neutral syra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera en liljekonvalj är bäst på våren. Så under den varma årstiden kommer växten att ha tid att slå rot, vilket innebär att det blir lättare för den att överleva vintern.

Chalesia kan förökas på flera sätt

Frön

Köpta frön används för plantering. När du köper från en säljare är det nödvändigt att klargöra om de är förberedda för avstigning. Faktum är att fröna efter skörd behöver en lång vilande period. De kan planteras först efter 2-3 år. Om de köpta fröna är fullt mogna behöver de inte ytterligare bearbetning innan de planteras.

De måste planteras i en blandning bestående av 30% raffinerad sand och 70% torv . Innan du planterar måste jorden fuktas och lossas något. Sedan måste du placera fröna i den och täcka dem med folie. I detta tillstånd bör de lämnas i 3 månader och ventileras då och då. Efter att den erforderliga tiden har gått måste filmen tas bort och behållaren med frön måste flyttas till en ljus plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inom några veckor visas de första skotten där. Under hela denna tid måste du noggrant övervaka så att jorden i behållaren inte torkar ut. När de unga skotten är fasta kan de planteras i stora baljor. De odlade plantorna kan transplanteras till öppen mark.

Skikten

För denna typ av reproduktion måste du använda unga nedre grenar. På våren måste flera av dem försiktigt böjas till marken och sedan grävas in . För att hjälpa groddarna att slå rot kan du noggrant skära barken vid grenens kant. Till nästa vår kommer sticklingarna att växa till med rötter, och de kan klippas försiktigt och planteras om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Du kan använda de apikala sticklingar som blev kvar efter vårbeskärning. För att de ska slå rot måste de doppas med den avskurna änden i en behållare med indolylsmörsyra. Sedan måste sticklingarna begravas något i en behållare med ett näringssubstrat. Ett tag måste det täckas med plastfolie. Det är nödvändigt att odla rotade sticklingar i 2-3 säsonger tills deras rötter blir tillräckligt starka.

Efter plantering i öppen mark rekommenderas plantorna att vattnas, till vilket läkemedlet har tillsatts för att stimulera tillväxt. Detta bidrar till snabbare förstärkning och utveckling av trädet. Efter det är gropen täckt med jord, och utrymmet runt stammen är mulched. Väl torkad torv kan användas för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

En planterad växt behöver rätt vård under hela sin livscykel. Det finns flera huvudpunkter som bör uppmärksammas dem som har bestämt sig för att plantera en elegant khalesia på sin webbplats.

Vattning

NS Först och främst är det värt att komma ihåg att detta är en fuktälskande växt. Det bör vattnas regelbundet. Speciellt under den varma säsongen när vädret är torrt. I detta fall bör vattningen av växten vara minst en gång i veckan . Om sommaren är regnig kan antalet procedurer minskas. Efter varje vattning måste jorden under trädet lossas försiktigt och ta bort ogräs från cirkeln nära stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Det är värt att mata en liljekonvalj två gånger om året. Den första överdressningen bör göras omedelbart efter sanitär beskärning. Först måste du lossa jorden väl. Den andra utfodringen utförs i slutet av maj, innan trädet blommar.

Bild
Bild

Pestkontroll

För att växten alltid ska må bra och behålla ett attraktivt utseende måste den skyddas mot skadedjur och sjukdomar. En av de vanligaste sjukdomarna är kloros.

En växt lider av den om den odlas i jord som inte passar den i sammansättning. Den sjuka växten ser svag ut och antingen blommar inte alls eller är täckt med mycket få blommor . För att bli av med kloros behandlas växter med speciella preparat.

Skadedjur berör praktiskt taget inte liljekonvaljen. Det attackeras bara av larverna på skopfjärilarna - de äter växtens blad. Du kan bli av med dessa skadedjur genom att spruta det med ett insektsmedel av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Regelbunden beskärning spelar också en viktig roll i utvecklingen av liljekonvaljens träd. Med vårens ankomst bör du omedelbart uppmärksamma chalesia. Växten måste noggrant undersökas och skadade, torkade eller frostbitna grenar tas bort . I detta fall kommer växten att återhämta sig snabbare efter vintern. På sommaren kommer det att glädja trädgårdsmästare med riklig blomning. Resten av tiden ska grenar endast tas bort om de har skadats.

Bild
Bild

Vintrar

Khalesia måste vara väl förberedd för kallt väder. I mitten av hösten rekommenderas att ta bort frukt och torra grenar från trädet. Och det är också värt att ta bort unga skott. Poängen är att de är för svaga för att överleva vintern . Därför måste du bli av med dem så att de inte tar bort de näringsrika resurser som trädet behöver.

Marken vid basen av stammen måste lossas väl och sedan täckas med grangrenar eller sågspån. Det unga trädet ska täckas med agrofiber eller fiberduk. Detta bör göras försiktigt, utan att dra grenarna för hårt. Ett vuxet träd behöver inte ytterligare skydd.

Bild
Bild

Träd i trädgårdslandskapsarkitektur

Inom landskapsdesign används chalesia för att skapa vackra trädgårdskompositioner. Som regel planteras en eller flera buskar på platsen .… De kompletterar liljekonvaljen med låga buskar och vackert dekorerade rabatter.

Chalesia ser också bra ut bredvid hassel eller rhododendron. Och även en liljekonvalj planteras ofta bredvid andra buskar som också blommar på försommaren - syrener och jasmin.

Eftersom liljekonvaljen är en exotisk växt måste du ta hand om den mer än de vanliga buskarna för vårt område . Men i tacksamhet glädjer chalesian webbplatsens ägare med sina känsliga blommor.

Rekommenderad: