Stångborrar: Manuella Trädgårds- Och Skruvborrar För Borrning Av Hål I Marken För Staketstolpar. Konstruktion Verktyg Diameter

Innehållsförteckning:

Video: Stångborrar: Manuella Trädgårds- Och Skruvborrar För Borrning Av Hål I Marken För Staketstolpar. Konstruktion Verktyg Diameter

Video: Stångborrar: Manuella Trädgårds- Och Skruvborrar För Borrning Av Hål I Marken För Staketstolpar. Konstruktion Verktyg Diameter
Video: Duss borrmaskin DIA 200 2024, April
Stångborrar: Manuella Trädgårds- Och Skruvborrar För Borrning Av Hål I Marken För Staketstolpar. Konstruktion Verktyg Diameter
Stångborrar: Manuella Trädgårds- Och Skruvborrar För Borrning Av Hål I Marken För Staketstolpar. Konstruktion Verktyg Diameter
Anonim

För konstruktion av staketkonstruktioner eller för konstruktion av fundamentet kan du inte göra utan installation av pelare. För att installera dem måste du gräva hål. Det är svårt att gräva hål för hand med hjälp av verktygen, särskilt i tät mark. För att underlätta markarbeten skapades gropskruvar.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Efterborrning - utrustning för att skapa hål i jorden med erforderliga diametrar och djup . I grund och botten används en sådan anordning inom byggindustrin. Cylindriska hål krävs för installation av stolpar och olika stödkonstruktioner. Enheterna används också för borrning under pålfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också trädgårdsborrhål - de används aktivt i vardagen för att förbättra en grönsaksodling eller en personlig tomt. Verktyget kommer att krävas:

  • att borra marken för ett kedjelänkstaket;
  • upprätt stöd för sommar lusthus;
  • plantera unga plantor - i det här fallet kommer det att ta mycket mindre tid och ansträngning jämfört med att göra hål med en bajonettspade;
  • borra små kompostgropar;
  • att mata växterna - för detta skapas små hål runt dem med hjälp av en yamobur, avsedd för att lägga torv eller humus.
Bild
Bild

Utrustningen, beroende på typ och arbetsdel, används både för jord och för arbete med stenar med olika densitet och struktur.

Vissa enheter är avsedda för mjuka jordar, andra för borrning av stenig och frusen mark. Tack vare det stora utbudet av enheter kan du enkelt välja en borr för specifika arbetsförhållanden.

Bild
Bild

Olika sorter

Jordborrar är indelade i flera typer beroende på syfte, storlek och effektindikatorer. Till salu finns kraftfulla redskap för installation på traktorer, bakomgående traktorer eller annan utrustning. Det finns också små borrkronor för en borr- eller hammarborr.

Manuell

Dessa inkluderar icke-motoriserade verktyg . Handverktyg borra jorden genom att tillämpa operatörens fysiska kraft. De har den enklaste designen, som inkluderar en vass metallstav med en skruvkniv och T-formade handtag. Oftast är de gjorda av stål, det finns smidda variationer. Handtagen på de flesta modellerna är stål, vissa modeller har gummerade insatser på handtagen. Vikten för de flesta enheter varierar från 2 till 5 kg, och deras längd överstiger inte 1,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till salu träffas hopfällbara lösningar , ger möjlighet att ta bort skruven. Genom att byta munstycken med en enhet kan du göra flera hål med olika diametrar och djup. Manuella variationer är lämpliga för att skapa små fördjupningar upp till 200 mm.

Fördelarna med ett sådant verktyg inkluderar:

  • konstruktionens tillförlitlighet och hållbarhet;
  • överkomlig kostnad - av alla presenterade typer av borrar för pelare kommer de manuella att vara de billigaste;
  • enkel transport;
  • bekvämlighet när du flyttar och förvarar utrustning på grund av dess kompakthet och låga vikt;
  • möjligheten att organisera ett arbetsflöde i ett begränsat utrymme.
Bild
Bild

Den största nackdelen är verktygets låga effektivitet. - det beror direkt på operatörens fysiska träning … Av recensionerna att döma, när man borrar, tappas en persons styrka snabbt, det tar mycket tid att återhämta sig.

Det är svårt att arbeta med en manuell enhet, särskilt när stenar eller rhizomer av massiva träd faller under spetsen - i detta fall kommer utrustningen att sluta begrava. För att fortsätta arbeta måste du ta bort det störande föremålet för att frigöra knivens bana.

Bild
Bild

Bensin

En gasborr (motorborr) är ett mekaniskt verktyg i liten storlek för att utföra små landarbeten . Enheten har en enkel design. Dess huvudsakliga mekanismer är skruv och en motor. När motorn startas och spaken hålls, börjar skruven att röra sig medurs, dess fräsar skärs i marken och skapar ett hål med önskade parametrar. Varje motorborr har en startmotor, en rörelseblockerare och en nödknapp för att tvinga motorn att stanna.

Tillverkare erbjuder flera typer av modeller av skruvgasborrar. Det finns lösningar utrustade med enheter för automatiskt utkast av lossad jord från den skapade urtagningen. För att aktivera denna funktion måste du trycka på spaken på handtaget.

Bild
Bild

Bensinborrutrustning, beroende på modifieringen, har olika tekniska egenskaper. Den skiljer sig åt i effekt, skruvdiameter och motorvolym.

Billiga modeller är utrustade med motorer på 3 liter. med. Är enhetens minsta effekt. Ju högre denna indikator, desto snabbare kommer tekniken att fungera.

Bild
Bild

Fördelarna med bensindesign:

  • hög effektivitet jämfört med hand- och elborr:
  • minimikraftkostnader för operatören;
  • installationsrörlighet;
  • möjligheten att byta skruvar, på grund av vilka det är möjligt att variera parametrarna för hålets diameter och djup.

Nackdelarna inkluderar höga kostnader för riggar, buller vid borrning och miljöskador på grund av utsläpp av avgaser.

Bild
Bild

Hydraulisk

Sådan utrustning är tvåblocks manuell installation, inklusive en hydraulstation och en elmotor med en styrenhet . Dessa två mekanismer är separata eller anslutna till en stång. Hydraulenheterna är utrustade med lätta gerotormotorer och växelpumpar. De skiljer sig åt hög tillförlitlighet och hållbarhet … Trots att dessa mekanismer är lätta och kompakta, har de betydande tekniska egenskaper som gör det möjligt att borra i jordar i den fjärde kategorin (de inkluderar tung lera, frusen jord).

Bild
Bild

Fördelarna med hydrodrills inkluderar:

  • säker drift - vid överbelastning släpper ventilen ut överskott av oljetryck, skyddar operatören från återslag och hydraulsystemet från för tidigt slitage;
  • omvänd funktion - gör arbetet mer bekvämt på grund av möjligheten att frigöra den fasta skruven på grund av omvänd rotation;
  • möjlighet att borra i vinkel (tillhandahålls i installationer för 2 operatörer);
  • enkelt underhåll , som består i att byta filter i rätt tid, samt olja i motorn och hydraulsystemet.

Nackdelarna med hydrauliska maskiner inkluderar deras stora dimensioner, buller under arbetet och höga kostnader. Sådan utrustning är inte miljövänlig på grund av avgaserna som släpps ut under borrprocessen.

Bild
Bild

Elektrisk

Sådana verktyg är de minst efterfrågade bland andra typer av borrar. De har samma design som bensin. Den enda skillnaden är typ av motor. Trefas elektriska modeller fungerar på ett 380 V nätverk, tvåfas modeller är anslutna till ett 220 V hushållsuttag.

Fördelarna med sådana modeller:

  • miljövänlighet - till skillnad från bensin och hydrauliska installationer, avger elektriska inte skadliga ämnen i atmosfären;
  • tyst arbete;
  • lättviktig jämfört med bensin och hydraulisk utrustning.
Bild
Bild

Den största nackdelen med elektriska borrar är deras fastsättning på uttaget, liksom det begränsade användningsområdet för kabellängdens längd . Det är inte möjligt att använda sådan utrustning i icke-elektrifierade områden. En annan nackdel med verktyget med en elektrisk drivning är det begränsade sortimentet.

Bild
Bild

Nyanser av val

En jordborr väljs beroende på typ av arbete och deras omfattning. Till exempel, för enstaka trädgårdsarbete, kan ett billigt handverktyg vara det bästa valet. Den är idealisk för att gräva små hål för att plantera plantor. Om det finns ett behov av att utföra engångs storskaligt arbete, är det lämpligt att inte spendera på inköp av dyr utrustning, utan att hyra den.

Bild
Bild

Om långa grävarbeten väntar är det bättre att köpa en bensin eller ett hydrauliskt verktyg. När du väljer måste du vara uppmärksam på flera viktiga parametrar.

  1. Motor … Enheterna är utrustade med 2- och 4-taktsmotorer. De senare kännetecknas av en mer ekonomisk förbrukning av bränsleresurser. De är tystare, men de har mer kraft. 2-taktsmotorer är billigare. Det är att föredra att välja dem för att lösa små vardagliga uppgifter.
  2. Motor kraft . Ju högre avläsningar, desto snabbare kommer utrustningen att borra hålet.
  3. Motorvolym … Det måste väljas med hänsyn till skruvens diameter. Till exempel, för D 150 mm är motorer med en volym på 45 cm³ lämpliga, för D 200 mm - 55, för D 250 - 65 cm³.
  4. Vikt … Hand- och motorövningar bör hållas i händerna under drift. Utrustning som är för tung är obekväm att använda, eftersom den kommer att kräva mycket ström från operatören. Det är också bäst att vägra att köpa ett alltför lätt instrument. För att minska vikten är dess arbetsdelar gjorda av tunnväggigt stål, som på grund av dess mjukhet snabbt deformeras under belastning.
  5. Skruva … När du väljer måste du ta hänsyn till borrdiametern. Det kan vara 20 eller 30 mm. Diametern på själva skruven varierar från 50 till 300 mm. De mest populära är D 100, 150 och 200 mm. Dessutom finns det skruvar med expander till salu - de anses vara mer praktiska att använda.
  6. Handtag … De ska vara ergonomiska, mjuka och jämna. Handtag med präglade gummerade insatser är obekväma när de trycker på huden medan du använder utrustningen och orsakar smärta för operatören.
  7. Bränsletank … Den måste vara rymlig (modeller med en tankvolym på minst 2 liter är att föredra), utrustade med en praktisk bred hals för att fylla bränsle.
Bild
Bild

Om utrustningen tas för vanligt grävarbete är det lämpligt att ge företräde modeller med ytterligare tillval . Användbara funktioner inkluderar omvänd rotation av skruven, snabbt bromssystem (förhindrar skador på växellådan när axeln fastnar).

Jordborrar med spjällfjäder anses vara mer praktiska i arbetet. Den är utformad för att dämpa vibrationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Markhål måste användas helt avsiktligt , med hänsyn till verktygsmodellen och markens egenskaper. Det är viktigt att studera specifikationerna innan man gräver hål. För användning av manuella hålborrar rekommenderas ytterligare inköp av stativ - ett sådant system säkerställer verktygets vertikala position och underlättar arbetet när det är nödvändigt att dra ut utrustningen från marken.

Bild
Bild

När du arbetar med mekaniska borrmaskiner bör du följa säkerhetsåtgärderna:

  • ta tag i enhetens handtag med båda handflatorna , om enheten är avsedd för två operatörer måste två personer arbeta (modeller med en massa mindre än 10 kg är avsedda för 1 operatör);
  • lägg inte fötterna under fräsarna arbetsapparater;
  • det är inte tillåtet att lämna den påslagna utrustningen utan tillsyn;
  • blandning av bränsle och olja för 2-taktsmotorer måste göras i strikt överensstämmelse med instruktionerna - med fel bränsleval eller om proportionerna inte observeras ökar riskerna för för tidigt sammanbrott av enheten avsevärt;
  • rekommenderas innan du använder utrustningen förbered arbetsområdet genom att rensa det från stenar och rhizomer - främmande föremål skadar ofta fräsarna.
Bild
Bild

Innan enheten rengörs för förvaring måste den rengöras från smuts och torkas. Tappa bränslet helt med ett bensindrivet verktyg. Utrustningen förvaras strikt upprätt.

Rekommenderad: