Trädgårdsspruta (38 Bilder): Typer, Egenskaper Hos Självgående Och Bogserade Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa Färgsprutan?

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsspruta (38 Bilder): Typer, Egenskaper Hos Självgående Och Bogserade Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa Färgsprutan?

Video: Trädgårdsspruta (38 Bilder): Typer, Egenskaper Hos Självgående Och Bogserade Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa Färgsprutan?
Video: D Billions - Shake, shake your body! Clap, Clap, Cha Cha Cha! 2024, Mars
Trädgårdsspruta (38 Bilder): Typer, Egenskaper Hos Självgående Och Bogserade Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa Färgsprutan?
Trädgårdsspruta (38 Bilder): Typer, Egenskaper Hos Självgående Och Bogserade Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa Färgsprutan?
Anonim

Det är omöjligt att få en bra rik skörd utan en systematisk kamp mot trädgårds- och trädgårdsskadegörare. Ett sådant verktyg som sprutor är en brådskande nödvändighet i varje jordbrukares arbete. Sådana enheter fungerar på grund av förekomsten av övertryck, vilket gör att du kan distribuera finkemikalier över grödornas yta.

Bild
Bild

Vad består den av?

Trädgårdsspruta för sommarstugor består av följande komponenter:

  • behållare (metall eller plast);
  • membrankolvpump;
  • ventil;
  • pumphandtag;
  • teleskopstång;
  • munstycken;
  • förlängningssladd, sladd;
  • filter;
  • munstycke.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella nebulisatorer kan skapa mikroskopiska vätskedroppar som kan tränga in nästan överallt. Sprutan används också ofta för att tvätta lokaler, tvätta fordon. Mångsidigheten hos en sådan enhet gör att du får ut det mesta av köpet.

Att göra en lågeffektspruta med egna händer är inte svårt; du kan också köpa en liknande enhet från en märketillverkare i en butik.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Med hjälp av sprutor kan du göra följande arbete:

  • spraygödsel och kemikalier;
  • bevattna träd och buskar;
  • arbeta i växthus;
  • desinficera vindar och källare;
  • bearbeta potatis;
  • göra inredning och exteriör dekoration av föremål och lokaler.

Fördelarna med en bra finfördelare är enkel design och tillförlitlighet . Bärbara enheter är lätta och mycket effektiva. Nackdelarna inkluderar priserna på sprutor, som ofta är för höga från kända företag.

Bild
Bild

Visningar

Sprutor fungerar som en sprutpistol, men differentieras enligt principen för deras handling. Det finns aggregat:

  • pumpverkan;
  • spak;
  • drivs av laddningsbara batterier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutor som körs på bensin- eller dieselmotorer och rör sig i trädgården på hjul bärs i en ryggsäck.

Det andra alternativet jämförs positivt med sin kompakthet och lätthet. Med en sådan enhet kan du arbeta från en trappstege, klättra till en ganska stor höjd. En stor spruta har också sina positiva egenskaper, det är möjligt att arbeta med den "över områden", behandla ganska stora områden åt gången.

Strukturellt består sprutan av två behållare av ett plast- eller metallkärl, i vilket en kolvpump är monterad . En slang med spray och en lång spö, som kallas "fiskespö", är ansluten till behållaren. Ett handtag med en omkopplare är fäst vid den. I slutet av "fiskespöet" finns ett speciellt munstycke som reglerar storleken på mikrodropparna på den sprutade vätskan och volymen av den sprutade kompositionen.

Bild
Bild

När det gäller huvudindikatorerna - vikt, produktivitet - skiljer sig en elektrisk spruta inte mycket från en pumpspruta. Samtidigt är arbetet mer produktivt, sprutning sker på längre avstånd, spridningen av droppar är mycket bättre. Avancerade sprutor har flera munstycken (upp till fyra), vilket avsevärt minskar tidsintervallen under bearbetningen av det användbara området.

Självgående traktors bogserad spruta låter dig spruta kemikalier över stora ytor med sin maximala spridning, bra spridning. För bandsprutning kan sådana anordningar bli ett universellt hjälpmedel i jordbruksarbete. Faktorn för tillgängligheten av autonomi säkerställer effektiv förstörelse av skadedjur. För sådant arbete används ofta minitraktorer.

Det finns också sprutor för en bakomliggande traktor som kan användas som släpvagn.

Bild
Bild

Minisprutor består av en sprutpistol och en plastkropp, oftast används de:

  • för blommor;
  • för inomhusväxter;
  • för desinfektion av lokaler.

Pneumatiska minisprutor, behandla ett litet område, vilket är tillräckligt.

Det är viktigt i början att ha en uppfattning om vilken typ av spruta som behövs för en sommarstuga: herbicid eller bekämpningsmedel. Detta förklaras av att även en liten del av herbiciden (som är avsedd att utrota ogräs) kan skada den önskade grödan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompressionssprutor används oftast . Dessa enheter fungerar genom att skapa tryck (kompression), vilket säkerställer god spridning av små vätskedroppar. Kompressionssprutor har membran- eller kolvpumpar

Anordningen för sprutning av växter i sig är enkel, den fungerar enligt en enkel princip. När du köper bör du känna till vissa detaljer för att köpa en bra sak som kommer att hålla länge.

Tankvolymer för sprutor varierar inom ett brett intervall: från 1,5 till 85 liter

Sprutor där tankens volym varierar i cirka två liter är idealiska för arbete i små växthus; större behållare är lämpliga för bearbetning av trädgårdar

Bild
Bild

Manuell

Handsprutor är kompakta och lätta. Kapaciteten för sådana enheter överstiger inte tre liter. Sprutor har ofta en enda rem som kan spännas över axeln.

Detta gör det möjligt att frigöra händerna och harmoniskt fördela lasten i hela kroppen. För att generera tryck flyttas handtaget uppåt. Dessa sprutor är lämpliga för behandling av växter som växer:

  • i växthus;
  • i rabatterna.

Deras fördelar är att de är relativt billiga, driftsäkra och lätta att använda. En manuell spruta kostar inte mer än 500 rubel.

Bild
Bild

Pump

Bärbara pumpsprutor är särskilt populära och kan fästas på axelremmar. Behållarna för dessa enheter är ogenomskinliga och tillverkade av hållbara material (rostfritt stål, hållbar plast). Pumpenheter fungerar enligt principen: en lösning under högt tryck kommer in i sprayenheten, som "krossar" strålen till mikroskopiska droppar, vilket möjliggör högkvalitativ bearbetning av växter.

Du kan plocka upp en enhet som kommer att ha en bra "räckvidd", i detta fall blir rörelsen på webbplatsen minimal.

Bild
Bild

Ryggsäck

Sprutor av detta slag är krävande att underhålla och enkla att använda. De måste innehålla tre noder:

  • kapacitet;
  • injektionsmekanism för lösning;
  • knuten på grund av vilken sprutningen sker.

Vätsketillförseln kan ske med:

  • pumps;
  • drivmotorsystem.

Pumpmekanismerna kan variera, men själva sprutningsenheterna har liknande utföranden. Massan för en sådan enhet överstiger inte 10 kg. Produktiviteten varierar upp till en liter per minut.

Den vanligaste typen av pumpning är manuell pump. Sprutan, som drivs av motorn, är mer produktiv, strålens radie är märkbart högre.

Bild
Bild

Uppladdningsbar

Sladdlösa sprutor har vunnit popularitet bland sommarboende och bönder. Arbetet med ett bra batteri kan vara ganska långt (dagsljus), laddning sker inom en natt.

Det rekommenderas att när du köper en batterisprej, fokusera främst på märket; samtidigt bör batterikapaciteten vara maximal. Märketillverkaren garanterar kvalitet och lång livslängd. Den sladdlösa finfördelaren är kopplad till energiblockets kvalitet och kan endast göras väl av välrenommerade företag som har innovativ teknik.

Bild
Bild

Spak

Spakens design är mer rationell, det är mycket bekvämare att använda den än pumpen. Spakspruta låter dig skapa ett tryck av arbetsvätska utan att ta bort den från axlarna. Vikten av den fyllda behållaren för en sådan anordning kan nå tjugo kilo. Själva trycket genereras inte i en behållare med giftiga ämnen, utan direkt i pumpens arbetsbehållare - detta gör att du kan öka enhetens säkerhet avsevärt. Några av de bästa ryggsäckssprutarna är Zhuk och Sadko, de är billiga och har inte sämre kvalitet än de bästa analoga i världen. Det finns enheter speciellt för vänsterhänta, där spaken kan flyttas från en position till en annan.

Bild
Bild

Bensin

De mest kraftfulla är bensinsprutor; även elektriska har sämre kvalitet än sina egenskaper. Med den här enheten kan du spraya de övre kronorna på fruktträd (detta är 6–8 meter). För att arbeta med stora områden väljer bönder vanligtvis modeller som har ett munstycke med stor diameter.

Motoreffekten för sådana enheter är upp till fem hästkrafter

På vintern och hösten kan denna spruta användas som löv- och snöblåsare.

Bild
Bild

Bensinsprutfördelar:

  • ekonomisk;
  • kompakt;
  • har stor makt;
  • låter dig arbeta med stora områden;
  • priserna varierar för sådana enheter från 20 till 60 tusen rubel.

De bästa kompakta bensinsprutor finns tillgängliga från Echo (Japan), Shtil (Tyskland), Efco och Oleo-Mac (Italien). Sprutor från Kina är inte lika tillförlitliga men ändå användbara (Champion, Green Field).

Bild
Bild

Pumptyp

De enklaste sprutorna av pumptyp är handhållna. De består av en liten plastbehållare med lock; den har en inbyggd pump. Det är nödvändigt att skapa det erforderliga arbetstrycket i kärlet, tack vare det atomiseras arbetsvätskan. De handhållna kompakta modellerna är lätta, lätta att arbeta med och överskrider sällan tre liter i volym . Utan misslyckande levereras alla sprutor med specialfilter så att munstycket inte täpper till; det måste också finnas en ventil, tack vare vilken du kan avlufta överflödig luft. Det finns en skala på kroppen med vilken du kan bestämma mängden av en kemikalie. Munstycket är justerbart, det är möjligt att ändra strålens parametrar.

Bild
Bild

Fläkt

En fläktförstärkare låter dig skapa ett ganska kraftfullt flöde av spridd vätska, som överförs över en lång sträcka. Fläktens utformning beror på följande indikatorer:

  • växtarter;
  • vilken tillväxtfas de befinner sig i;
  • hur de planteras och vilka parametrar de är.

Fläktsprutor kan användas med en mängd olika redskap som påverkar parametrarna för den sprutade vätskan. Sanitära standarder förbjuder användning av sådana enheter på ett avstånd av mindre än en halv kilometer från bostadshus. Fläktsprutor är utrustade med kraftfulla kåpor som leder flödet genom speciella bafflar. I detta fall kan flödet av den dispergerade vätskan regleras effektivt. Med luftkanalerna kan du också justera flödet beroende på växternas höjd.

Det rekommenderas att endast arbeta med fläktsprutor under de tidiga och kvällstimmarna.

Bild
Bild

stav

Dessa sprutor är kraftfulla och gör att du kan arbeta med stora ytor. De arbetar tillsammans med jordbruksmaskiner. Används oftast för sprutning:

  • herbicider;
  • fungicider;
  • insekticider.

Behållarens volym är vanligtvis från 350 till 950 liter. Utländska tillverkare förser ofta installationer med fristående bommar (till exempel Solo från Tyskland). I denna konfiguration är det möjligt att enkelt ändra installationen till en teleskopisk redskap.

Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

De bästa atomiserarna är de som tillverkas av världsberömda tillverkare. Men bland inhemska ryska märken finns modeller som inte på något sätt är sämre än framstående utländska motsvarigheter. Recensioner av ryska sprutor är oftast de mest smickrande, men hittills, traditionellt, importerar modellerna "showen" på marknaden. Ergonomiska enheter anses komma från sådana företag:

  • Solo (Tyskland);
  • Marolex (Polen);
  • Kwazar (Polen);
  • Gardena (Tyskland);
  • Hozelock (Storbritannien);
  • Zhuk (Ryssland).

De mest kända sprutor som tillverkats i Mellanriket är produkterna från Grinda -företaget. De enheter som produceras av detta företag är enkla i design, billiga och pålitliga i drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer och använder man?

När du köper en spruta rekommenderas att testa den omedelbart i butiken. Det är också viktigt att prova på och kontrollera ryggsäcken och fästelementen, kvaliteten på arbetet beror på dessa indikatorer.

När du väljer en spruta bör särskild uppmärksamhet ägnas åt längden på "stången": denna parameter har en betydande inverkan på produktivt arbete. Ofta görs speciella infällbara "fiskespön", när längden kan varieras i ganska stora intervall. Ofta tillverkar tillverkare "fiskespön" ungefär en meter lång, medan slangen görs märkbart längre. Tanken är inte den bästa: alternativet "teleskopiskt" är mer rationellt och den mest acceptabla slanglängden brukar inte överstiga två meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutpriserna varierar kraftigt.

Detta beror på flera faktorer:

  • tankens volym;
  • tillverkarens popularitet;
  • villkor för garantier.

De billigaste är kinesiska och inhemska modeller, priserna varierar från 650 till 1900 rubel i detaljhandeln.

Polska och tyska sprutor (från 5, 4 till 14 liter) kan kosta från 2500 till 8000 rubel.

Om du har en idé om att köpa en billig och pålitlig spruta, bör du köpa enheter från företag som Marolex, Beetle och Kwazar. Dyrare modeller finns hos Solo, Gardena eller Shtil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilt anmärkningsvärda är sprutor från Makita och Solo, priserna börjar för sådana enheter från tjugo tusen rubel. Pengarna som spenderas på inköp av produkter lönar sig i slutändan: enheter som tillverkats av "dyra" företag fungerar felfritt i många år.

Ofta behövs en spruta en gång om året för att utföra en liten mängd arbete, med det här alternativet är det ingen mening att spendera pengar på dyra saker, det är tillräckligt att köpa en spruta i ekonomiklass.

Budgetmodeller till ett pris överstiger vanligtvis inte sju tusen rubel, de mest kända företagen:

  • Bekvämlighet;
  • Sfera;
  • Palisad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur repareras?

Reparationen består av följande steg:

  • spolning, rengöring av enheter;
  • bearbetning av arbetsnålar, byte av dem;
  • rengöring av fodralet;
  • passande delar;
  • testarbete.

Under inspektion och sortering bör arbetsdelarnas allmänna skick inspekteras . Därefter kontrolleras munstyckena: om de inte fungerar rekommenderas det också att byta dem. Om defekterna är mindre är det tillräckligt att utföra förebyggande arbete: mekanisk rengöring, rengöring med lösningsmedel etc.

Sådant arbete kräver också att kottarna justeras. Nålens parametrar kontrolleras också: om dess lyft överstiger 0,81 mm, avvisas en sådan spray.

För att säkerställa passformen av delar används oftast en speciell pasta, som består av aluminiumoxid. Rengöringsarbetet fortsätter tills nålen rör sig smidigt i sprutbehållaren.

Hur gör man det själv?

Bra finfördelare kostar mycket pengar, så hantverkare har anpassat sig för att skapa enheter på egen hand. Sprutan kan tillverkas av följande enheter och delar:

  • kulspetspenna;
  • kylskåpskompressor;
  • dammsugarmotor;
  • kameror från bilen.

Om allt görs enligt reglerna kommer en hemgjord spruta inte att vara sämre än en märkesenhet. Först och främst behöver du följande block:

  • behållare av plast eller metall;
  • gummirör från en cykel;
  • en sprayburk med hårspray;
  • kompakt pump.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bröstvårtan avlägsnas från kammaren, ett hål görs i behållaren, bröstvårtan fästs inifrån.

Det kommer att ge luftkoncentration.

En modul skärs ur burken, vilket ger sprutning. Modulens diameter är densamma som kontakten. Med en ventil svetsas den till kontakten. Den största svårigheten med sådant arbete är genomförandet av tätheten av alla fogsömmar. Testning av strukturen bör ske under ett tryck på minst 3,5 atmosfärer.

En handspruta är en nödvändig enhet, men det kommer inte att räcka för stora jobb . För att skapa en mer kraftfull atomizer behöver du en kompressor från ett kylskåp eller en motor från en dammsugare. Det är bäst att använda gamla dammsugare gjorda på Sovjetunionens tid; i sin utformning skruvades slangen vanligtvis ordentligt fast på kroppen. Du kan ändra polerna på terminalerna så att enheten börjar fungera i omvänd läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en elektrisk spray måste du hitta en plastbehållare med en bred hals (diameter 4-6 cm). En kork skärs ut som matchar halsen på flaskan. Ett munstycke förseglas i korken, på vilken slangen ska sättas på. Luften blåses in i ett hål. Den andra öppningen kommer att utvisa sprutämnet.

Rekommenderad: