Pumpspruta: Hur Man Väljer En Manuell Trädgårdsenhet Med En Pump För Sprutning Av Blommor? Modellbetyg, ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Pumpspruta: Hur Man Väljer En Manuell Trädgårdsenhet Med En Pump För Sprutning Av Blommor? Modellbetyg, ägarrecensioner

Video: Pumpspruta: Hur Man Väljer En Manuell Trädgårdsenhet Med En Pump För Sprutning Av Blommor? Modellbetyg, ägarrecensioner
Video: ✅ Top 5: Best Handheld Garden Sprayer 2021 With (Buying Guide) 2024, April
Pumpspruta: Hur Man Väljer En Manuell Trädgårdsenhet Med En Pump För Sprutning Av Blommor? Modellbetyg, ägarrecensioner
Pumpspruta: Hur Man Väljer En Manuell Trädgårdsenhet Med En Pump För Sprutning Av Blommor? Modellbetyg, ägarrecensioner
Anonim

Pumpsprutor är en vanlig typ av trädgårdsverktyg och används ofta för att underhålla trädgårds- och grönsaksväxter. Enheternas höga popularitet beror på deras enkelhet och prisvärdhet, varför de anses vara den mest populära typen av sprutor bland sommarboende.

Bild
Bild

Särdrag

Pumpsprutan är utformad för att behandla träd, buskar, blommor, trädgårds- och växthusväxter från skadedjur, samt för att utföra läkande och förebyggande behandlingar som syftar till att bekämpa och förebygga olika sjukdomar. Med hjälp av en spruta kan du också planera bladförband och återfukta växter under en torr period.

Sprutarnas roll är dock inte begränsad till underhåll av grönområden. Enheten används ofta för att tvätta träd, liksom för att tvätta fönster och bilkarosser. Tack vare ett så stort användningsområde kan pumpsprutor säkert klassas som universella enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pumpsprutan är arrangerad helt enkelt. Enheten består av en arbetsbehållare som i regel är gjord av plast, även om det ibland finns aluminiumtankar och en pump inbyggd i den - en vattenpump.

Arbetstankens volym beror på effekten och syftet med en viss modell och varierar från 1,5 till 30 liter … På toppen av behållaren finns ett utlopp från vilket en flexibel slang kommer ut. Denna slang ansluter i sin tur till en sprutbom, populärt kallad "fiskespö".

Bild
Bild
Bild
Bild

Närmare basen på "fiskespöet" finns en startknapp, genom att trycka på vilket systemet tas i drift, och dess motsatta ände är utrustad med ett sprutmunstycke som omvandlar vattendroppar till en finfördelad vattensuspension, som i används faktiskt för bearbetning.

Sprutbommen är ofta utrustad med extra munstycken eller har en teleskopisk design. Detta gör att du kan förlänga "fiskespöet" till önskad storlek och hantera svåråtkomliga områden med täta buskar eller höga träd. Alla pumpsprutor är också utrustade med en speciell ventil som avlägsnar överflödig luft och förhindrar att arbetstanken sprängs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för drift av pumpenheten är också ganska enkel och är följande: genom att trycka på pumpspaken pumpas luft in i systemet, vilket skapar ett område med ökat tryck inuti arbetstanken. Som ett resultat börjar tryckluften att pressa ut vätskan, som rör sig genom systemet för anslutningsslangar, kommer in i sprutstången och genom den matas till sprutmunstycket eller munstycket.

Trycket inuti arbetstanken är cirka 5 atmosfärer, och en pumpning av luft är vanligtvis tillräckligt för 30 minuters drift.

På grund av behovet av att trycka på spaken med fysisk kraft kallas dessa sprutor för handhållna sprutor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Klassificeringen av pumpsprutor görs enligt två huvudkriterier: arbetstankens volym och metoden för att flytta enheten.

Enligt det första kriteriet kan alla modeller villkorligt delas in i tre stora grupper. Den första gruppen innehåller miniatyrsprutor med en volym på en och en halv till tre liter, som i sina prestandaegenskaper kan jämföras med miniatyrsprutpistoler för inomhusblommor, gjorda i form av ett munstycke på en plastflaska.

Växthus och inomhusväxter behandlas vanligtvis med sådana anordningar, eftersom de inte är lämpliga för bearbetning av stora områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa kategori av enheter representeras av enheter med en tankvolym från 3 till 12 liter … Med deras hjälp kan du bearbeta buskar och träd i deras sommarstuga, men för att spraya en stor trädgård med en sådan volym kommer det fortfarande inte att räcka.

Och slutligen representeras den tredje gruppen pumpanordningar av professionella enheter med rymliga behållare, kapacitet upp till 30 liter . Sådana enheter är utformade för bearbetning av trädgårdar , små vingårdar och frukt- och bärskolor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt det andra kriteriet - rörlighet - enheter är indelade i 3 kategorier och är ryggsäck, bärbara och hjul

  • Bärbar hand Sprutpistolen är en enhet med en volym på upp till 3 liter och används för att utföra små arbeten med bearbetning av plantor, blommor eller grönsaksväxter. Med en handhållen enhet kan du spraya flera små bärbuskar samt ett kort fruktträd.
  • Ryggsäck modeller bärs på axlarna på samma sätt som en turistryggsäck och används för att behandla buskar och träd i svåråtkomliga områden i trädgården. Tankvolymen för sådana enheter överstiger vanligtvis inte 12 liter, så att du med en sådan ryggsäck enkelt kan klättra upp på en trädstam eller en stege.
  • På hjul sprutan har en rymlig tank och är avsedd för behandling av stora fruktträdgårdar och vingårdar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hög konsumenternas efterfrågan på pumpsprutor och ett stort antal godkända recensioner beror på ett antal obestridliga fördelar med dessa enheter.

  • Hög tillförlitlighet och lång livslängd förklaras av frånvaron av komplexa sammansättningar och mekanismer i apparatens konstruktion.
  • Användarvänlighet och fullständig icke-flyktighet gör det möjligt att använda enheten på platser där el inte levereras. Till skillnad från bensinmodeller behöver dessutom sådana enheter inte tankas och kräver inte dyrt och regelbundet underhåll.
  • Enhetens mångsidighet gör att du kan använda den inte bara i den personliga tomten utan också i hushållet.
  • Snabb och enkel påfyllning av arbetsvätska ökar användningen av enheten och gör den ännu mer populär.
  • Den låga kostnaden, i jämförelse med andra typer av trädgårdssprutor, gör enheten till en allmänt tillgänglig och välköpt produkt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men tillsammans med de uppenbara fördelarna har pumpenheten också nackdelar.

Nackdelarna inkluderar omöjligheten att bearbeta områden över 30 tunnland. För att spraya så stora områden måste du köpa ett batteri eller en bensinmodell.

Nackdelen är behovet av att filtrera arbetsvätskan före varje behandling. Detta beror på att munstyckshålen ofta är igensatta, varför det måste tas bort och blåses ut.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Pumpsprutan är enkel att använda. För att göra detta behöver du bara hälla den filtrerade lösningen i arbetstanken, stänga locket ordentligt, ställ reglerventilen till öppet läge och pumpa luft manuellt i pumpen. Efter det måste du trycka på "start" -knappen på sprutbommen och du kan börja spruta.

Många högteknologiska modeller är utrustade med en funktion för att justera intensiteten och sprutvinkeln för vätskan. Därför, innan du påbörjar arbetet, bör du ställa in önskat läge på sådana enheter.

Bild
Bild

Om den är avsedd att hantera höga träd måste sprutbommen förlängas.

För att göra detta är det nödvändigt att fästa det med ytterligare element som ingår i satsen, eller demontera det enligt ett teleskopets princip, om detta föreskrivs i konstruktionen. Under bearbetning är det nödvändigt att övervaka hastigheten och kraften hos den sprutade vätskan, och i händelse av att de försvagas är det nödvändigt att regelbundet pumpa luft med en spak.

När sprutningen är klar är det nödvändigt att varva ner "fiskespöet", ta bort det ansluta rör och skölj dem väl. Tanken måste också rengöras regelbundet .annars kommer fasta upphängningar att börja ackumuleras i botten, vilket därefter kan täppa till munstyckshålen. Efter noggrann sköljning får enheten torka, varefter den samlas in och skickas till förvaring.

Bild
Bild

Modellbetyg

På den moderna marknaden för agrotekniska enheter finns det många olika modeller av pumpsprutor från en mängd olika tillverkare. Och trots att de flesta av dem är pålitliga och högkvalitativa enheter, några av dem bör markeras.

Håller handflatan i många år Tyska företaget Gardena levererar de mest pålitliga och hållbara enheterna till världsmarknaden. Företagets produkter tillverkas med högteknologisk modern utrustning, och råvarorna genomgår strikt kontroll och har alla nödvändiga certifikat. Den enda nackdelen med enheterna är deras pris. Så en enhet med en tank på 1,25 liter kostar köparen 1200 rubel.

Bild
Bild

Slovenska Sadko intog säkert andraplatsen. Dess produkter är inte mycket sämre i kvalitet än tyska, men de är mycket billigare. Till exempel kan en enhet med en kapacitet på 12 liter köpas för endast 1000 rubel.

Bild
Bild

Solo från Tyskland är ett av de äldsta sprutföretagen i Europa och har producerat dem i 70 år. Under en så lång tid tog företagets specialister hänsyn till alla möjliga kommentarer och önskemål från kunderna och förde deras produkter till nästan perfektion. Kostnaden för en fem-liters enhet kommer att vara cirka två tusen rubel.

Bild
Bild

Den fjärde platsen i det inofficiella konsumentbetyget är upptagen av Kinesiska Grinda , som tillverkar sina produkter med hänsyn till den tyska utvecklingen. Sprutor i detta företag kännetecknas av överkomliga priser och ganska bra kvalitet. Så för en 4-liters enhet behöver du bara betala 860 rubel.

Bild
Bild

Och topp fem av ledarna kompletteras av den ryska pumpen manuell spruta "Zhuk P-205 " kostnaden för 500 rubel och volymen på arbetstanken är bara en och en halv liter. Modellen är ganska köpbar och har visat sig bra vid bearbetning av små områden.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper en pumpspruta, är det nödvändigt att bestämma volymen på arbetstanken. För att göra detta måste du ta hänsyn till området för det odlade området och densiteten hos planteringarna på det.

Om det är tänkt att spraya växter i en sommarstuga med en yta på 6 tunnland, är det tillräckligt att köpa en 10-liters enhet, medan det är bättre att köpa en miniatyrliter och för att servera blommor på balkongen eller plantor betala inte för mycket för onödig volym.

Bild
Bild

Nästa urvalskriterium blir hur enheten flyttas. Till exempel kan en tredimensionell modell på en vagn användas för att behandla en trädgård med jämn terräng, medan en ryggsäck krävs för att behandla en tätt växande buske eller vingård som ligger på kullar.

Om det är planerat att ta hand om stora plantager med svår terräng är pumpmodeller oumbärliga. Sådana förhållanden kräver att man köper en kraftfull självgående enhet som går på bensin eller batteri.

Bild
Bild

Och det sista kriteriet för att välja en enhet är närvaron av ytterligare komponenter. Till exempel, om du planerar att spraya höga träd och övervuxna täta buskar, måste du vara uppmärksam på närvaron av förlängningsrör eller en teleskopisk struktur av huvudbommen.

Kontrollera om det finns ett filter. Detta eliminerar behovet av att ständigt filtrera lösningen och förlänga munstyckets livslängd.

Rekommenderad: