Fruktträdsprutor: Hur Man Väljer En Långbommaskin För Sprutning Av Höga Träd? Hur Gör Man Det Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Fruktträdsprutor: Hur Man Väljer En Långbommaskin För Sprutning Av Höga Träd? Hur Gör Man Det Själv?

Video: Fruktträdsprutor: Hur Man Väljer En Långbommaskin För Sprutning Av Höga Träd? Hur Gör Man Det Själv?
Video: Unos motorsågsskola 1. Hur du fäller en gran på ett säkert sätt 2024, Mars
Fruktträdsprutor: Hur Man Väljer En Långbommaskin För Sprutning Av Höga Träd? Hur Gör Man Det Själv?
Fruktträdsprutor: Hur Man Väljer En Långbommaskin För Sprutning Av Höga Träd? Hur Gör Man Det Själv?
Anonim

En trädgårdsspruta för behandling av träd och buskar är ett viktigt jordbruksverktyg. Trädgårdens allmänna skick och dess avkastning beror på dess kompetenta val och användning.

Bild
Bild

Syftet med enheter

Trädsprutningsanordningens huvuduppgifter är effektiv bekämpning av skadedjur, behandling och förebyggande av svamp- och bakteriesjukdomar, som ofta drabbar fruktplantor. Ibland händer det att du måste spraya en liten bärbuske eller ett ungt äppelträd som växer ensam på platsen. I det här fallet kan du klara dig med en vanlig rumsspray. Men om det är nödvändigt att bearbeta höga träd eller stora trädgårdar är det inte längre möjligt att göra utan hjälp av specialutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdssprutor är anordningar som är utformade för finfördelning av en mängd olika lösningar. Sprutprocessen blir möjlig på grund av skapandet av ökat tryck inuti arbetsbehållaren. Med hjälp av sådana enheter bearbetas de övre delarna av träd, svåråtkomliga områden i trädgården.

Olika sorter

Den moderna marknaden för trädgårds- och professionella sprutor erbjuder flera typer av enheter, som klassificeras enligt ett antal kriterier. Det första kriteriet för att skilja är arbetstankens volym . För hushållsapparater varierar den från 2 till 80 liter, och för proffs kan den nå flera hundra liter. Modeller med en tankvolym på upp till 3 liter används vid bearbetning av växthusväxter eller unga buskar, och mer rymliga enheter används för att spruta mogna träd i hemträdgårdar och i små frukt- och bärskolor. För bearbetningsanläggningar i stor skala använder de inte längre hushållsapparater, utan dyr professionell utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra funktionen i enhetsklassificeringen är graden av rörlighet . Man skiljer mellan ryggsäck och hjulfordon. De första är utrustade med en mindre rymlig tank, men de tillåter bearbetning på svåråtkomliga platser, klättring i en trädstam eller en stege. Hjulinstrument är utrustade med en rymlig tank. Även om de är mindre manövrerbara och något klumpiga, kan de arbeta länge utan tankning, vilket eliminerar behovet av att bära en tung tank. Huvudfunktionen för vilken trädgårdssprutor är indelade är konstruktionstypen. Enligt detta kriterium särskiljer man pump-action, bensin och batterimodeller. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pump

Utformningen av pumpenheterna är mycket enkel. Enheten består av en plast- eller aluminiumbehållare med en inbyggd mekanisk kolvpump. Det finns ett utlopp på tanken med en flexibel slang som kommer ut ur den, som i sin tur är ansluten till ett spö-spö. Det finns en "start" -knapp på handtaget på fiskespöet, och dess ände är utrustad med ett justerbart munstycke som kan ändra sprutintensiteten och kallas "fackla".

Bild
Bild

Principen för drift av pumpsprutan är ganska enkel: på grund av manuell injektion av luft skapas övertryck inuti tanken, som driver lösningen ur den. Den utmatade vätskan kommer genom slangen in i fiskespöet, därifrån - in i sprutmunstycket, och redan från det, i ett fint spritt tillstånd, kommer ut. Medeltrycket i behållaren är 5 atmosfärer. Vid en pumpning kan enheten fungera i ungefär en halvtimme.

Bild
Bild

Tankmodellens kapacitet är liten . Den sträcker sig från 1,5 till 20 liter. Enheterna är tillverkade i en bärbar och ryggsäckdesign, avsedda för bearbetning av några bärbuskar eller låga fruktträd. Apparater med en bärbar tank är ofta utrustade med vagnar, vilket förenklar användningen av dem. Produkterna är utrustade med en lång teleskopstång, med vilken toppen av höga träd bearbetas. I allmänhet är effektiviteten hos pumpsprutor begränsad till 30 tunnland, och därför är det värt att välja en mer kraftfull modell för en större trädgård.

Bild
Bild

Den enklaste pumpsprutan kan tillverkas för hand . För att göra detta fixeras en kolv på en trädgårdsvagn och en nedsänkbar pump med ett lägre vätskeintag placeras i den. Därefter leds pumpkabeln tillsammans med tryckslangen ut genom locket, varefter denna slang är ansluten med en adapter till en flexibel pansarslang med en längd på 6 till 8 m. Därefter är en monteringsstav gjord av aluminiumrör, ansluten till en flexibel slang och utrustad med ett munstycke. Flytande enheter används för att styra lösningsnivån i tanken.

Bild
Bild

Uppladdningsbar

Modeller av denna typ kan fungera utan manuell pumpning. Pumpen går på batteri, vilket underlättar bearbetningen av stora områden. Enheterna är ofta utrustade med en teleskopisk förlängningsstång. Precis som pump-action kommer de i ryggsäck och bärbara versioner. Bärbara modeller är utrustade med en vagn och en större tank. Detta gör att du kan bearbeta upp till 50 tunnland frukt- och bärplantor på en batteriladdning utan ytterligare tankning.

Bild
Bild

Bensin

Sådana anordningar är konstruerade för bearbetning av stora områden och kallas motorsprutor. Det traditionella fiskespöet i dem ersätts av ett rör utrustat med ett stort munstycke, vilket ökar sprutområdet till 7 meter i höjd och 15 meter i längd. Bensinenheter är utrustade med 5 hk motorer. med., vilket gör att de kan användas vid avblåsning av fallna löv eller nyfallet snö. Dessutom används sådana modeller ofta som en avdragare för att tvätta den nedre delen av fruktstammarna. Bensinkompressorns prestanda är ganska hög. Den kan användas för att odla stora trädgårdar med en yta på över 1 hektar.

Bild
Bild

Bensinsprutor tillverkas i form av självgående och icke-självgående hjulanordningar, de kan ha både fyrtakts- och tvåtaktsmotor . Bensin används som bränsle för den första motorn, medan den andra typen kan köras på en bensin-oljeblandning. Modeller av denna typ kräver årligt underhåll, vilket inkluderar byte av tändstift, bränsle- och luftfilter, samt rengöring av tankar, regelbunden inspektion av ljuddämpare och oljenivå.

Bild
Bild

Funktioner i driften av enheterna

Vid arbete med sprutor måste personliga säkerhetsåtgärder iakttas. Andningsorganen måste skyddas av ett gasbind och bandets öppna hud måste täckas med gummihandskar. Det är också lämpligt att skydda ögonen med glasögon. I slutet av behandlingen är det nödvändigt att skölja den flexibla slangen noggrant och ta bort den återstående vätskan. Vid senare användning måste den färdiga lösningen tömmas med ett papper eller tygfilter. Detta hjälper till att undvika igensättning av munstycket och förlänger sprutanordningens livslängd.

Rekommenderad: