Fjädringsmaskin För Plockning Av Slaktkycklingar, Kalkoner, Ankor Och Gäss: Egenskaper Hos Plockmaskinen. Fördelar Och Nackdelar Med Enheten

Innehållsförteckning:

Video: Fjädringsmaskin För Plockning Av Slaktkycklingar, Kalkoner, Ankor Och Gäss: Egenskaper Hos Plockmaskinen. Fördelar Och Nackdelar Med Enheten

Video: Fjädringsmaskin För Plockning Av Slaktkycklingar, Kalkoner, Ankor Och Gäss: Egenskaper Hos Plockmaskinen. Fördelar Och Nackdelar Med Enheten
Video: Roliga kalkoner 2024, April
Fjädringsmaskin För Plockning Av Slaktkycklingar, Kalkoner, Ankor Och Gäss: Egenskaper Hos Plockmaskinen. Fördelar Och Nackdelar Med Enheten
Fjädringsmaskin För Plockning Av Slaktkycklingar, Kalkoner, Ankor Och Gäss: Egenskaper Hos Plockmaskinen. Fördelar Och Nackdelar Med Enheten
Anonim

Fjädringsmaskiner för att plocka fjäderfä har funnit stor tillämpning både i stora fjäderfäkomplex och på gårdar. Med enheterna kan du snabbt och effektivt plocka slaktkroppar av slaktkycklingar, kalkoner, gäss och ankor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Enheter för att ta bort fjädern uppfanns relativt nyligen - under andra halvan av förra seklet och produktionen av inhemska prover började inte ens förrän i början av 2000 -talet. Strukturellt är fjädringsmaskinen en cylindrisk enhet som består av en kropp och en trumma som är placerad i den ., inuti som det finns gummi- eller silikonbitande fingrar. De ser ut som taggar med en finnad eller ribbad yta. Det är dessa spikar som är maskinens huvudkropp. Fingrarna är utrustade med en unik egenskap: tack vare gummiytan och ökad friktionskraft, fäster dun och fjädrar väl vid dem och hålls under hela bearbetningscykeln.

Bild
Bild

Fingrarna skiljer sig åt i styvhet och konfiguration. De är ordnade i en strikt definierad ordning och var och en har sin egen specialisering. När de arbetar väljer törnen "sin" fjäder eller dun, och fångar den effektivt. Tack vare denna teknik kan maskinen ta bort upp till 98% av fågelfjädrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet för tillverkning av enhetskroppen är rostfritt stål av livsmedelskvalitet, och för tillverkning av fat används ljusfärgad polypropen. Detta krav är en rekommendation av sanitär inspektion och beror på att ljusfärgade material är lättare att kontrollera för kontaminering. Dessutom har polypropen antibakteriella egenskaper och kan hämma tillväxt och utveckling av olika typer av bakterier - salmonella, E. coli, stafylokocker och pneumobakterier. Och även materialet har hög mekanisk hållfasthet och tål chockbelastningar bra. Trummans inre yta är helt slät, tvättbar och tenderar inte att absorbera smuts.

Enheten styrs av en fjärrkontroll med en strömindikator på den , strömbrytare och nödströmbrytare. Dessutom är de flesta enheter utrustade med ett manuellt sprinklersystem för att förbättra plockprocessen, samt rullar för transport av maskinen och vibrationsdämpare. Enheterna är utrustade med enfas elmotorer med en effekt på 0,7-2,5 kW och kan drivas från 220 eller 380 V. Plockarnas vikt varierar från 50 till 120 kg, och trumman har en rotationshastighet på cirka 1500 varv / min.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip

Essensen i arbetet med fjädringsanordningar är följande: en förskållad slaktkropp av en anka, kyckling, gås eller kalkon placeras i en trumma och apparaten slås på. Efter start av motorn börjar trumman rotera enligt principen om en centrifug, medan skivorna tar tag i slaktkroppen och börjar snurra den. I rotationsprocessen träffar fågeln ryggraden, och på grund av friktion förlorar den en betydande del av sin fjäderdräkt . Slå på varmvattentillförseln om det finns modeller utrustade med sprutor. Detta gör att mycket tjocka och djupa fjädrar kan tas bort, vilket förbättrar processens effektivitet kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Stark konsumentefterfrågan och höga utmärkelser för elplockare på grund av ett antal viktiga fördelar med denna utrustning.

  1. På grund av materialets höga värmebeständighet kan många maskiner användas vid temperaturer från -40 till +70 grader.
  2. Trummorna och spikarna på enheterna är tillverkade av miljövänliga råvaror och innehåller inte giftiga tillsatser och giftiga föroreningar.
  3. Den utmärkta plockningseffektiviteten beror på högt vridmoment och kraftfullt drag i växellådorna.
  4. Närvaron av fjärrkontrollen gör det mycket lättare att styra processen att ta bort pennan, vilket gör användningen av enheten begriplig och bekväm.
  5. Enheterna är ganska mobila och orsakar inga svårigheter under transporten.
  6. Enheterna är utrustade med ett speciellt munstycke för att ta bort fjädrar och vatten, vilket underlättar deras drift och underhåll.
  7. De flesta modellerna är mycket effektiva. Även den minsta enheten kan plocka cirka 300 kycklingar, 100 kalkoner, 150 ankor och 70 gäss på en timme. För mer kraftfulla prover ser dessa värden ut så här: ankor - 400, kalkoner - 200, höns - 800, gäss - 180 bitar i timmen. För jämförelse, för hand, kan du plocka högst tre slaktkroppar per timme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det stora antalet uppenbara fördelar finns det också nackdelar med fjäderplockare . Nackdelarna inkluderar den fullständiga volatiliteten hos enheter, vilket innebär omöjligheten att använda dem i fältet. Den höga kostnaden för vissa modeller noteras också och når ibland 250 tusen rubel, medan en fjäderfäste för en borr eller skruvmejsel kostar bara 1, 3 tusen rubel.

Bild
Bild

Funktioner vid användning

För att plocka en fågel med en maskin måste den vara ordentligt förberedd. För att göra detta får slaktkroppen omedelbart efter slakt vila i flera timmar, varefter ett par behållare förbereds. Vatten vid rumstemperatur hälls i en och kokande vatten i den andra. Sedan tar de slaktkroppen, hugger av huvudet, tömmer blodet och doppar det först i kallt vatten och lägger det sedan i kokande vatten i 3 minuter. Medan slaktkroppen är i varmt vatten startas och upphettas fjädringsmaskinen, varefter fågeln placeras i den och plockningsprocessen börjar.

Om pluckern inte har en sprayfunktion, vattnas stommen ständigt med varmt vatten under arbetsprocessen. I slutet av arbetet tas fågeln ut, tvättas väl, undersöks noggrant och de återstående fjädrarna och hårstrån tas bort manuellt.

Samtidigt bränns resterna av luddet och skrapar sedan försiktigt bort resterna av förbränningen från huden . Efter att ha avslutat med fjädrar och dun, tvättas fågeln igen under varmt vatten och skickas för skärning. Om det finns ett behov av att samla gåsdun görs plockningen manuellt - det rekommenderas inte att använda maskinen i sådana fall. Fjädern avlägsnas så försiktigt som möjligt och försöker att inte skada själva fjädern och fågelns hud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

  • Italienska modellen Piro designad för att plocka medelstora slaktkroppar. Den klarar upp till tre stycken åt gången. Enhetens produktivitet är 140 enheter / h, motoreffekten är 0,7 kW, strömkällan är 220 V. Enheten produceras i mått 63x63x91 cm, väger 50 kg och kostar cirka 126 tusen rubel.
  • Rotary 950 utvecklat av italienska specialister baserade på tysk teknik och tillverkade i Kina. Enheten tillhör kategorin professionell utrustning, så tiden för fullständig bearbetning av en slaktkropp överstiger inte 10 sekunder. Enhetens massa är 114 kg, elmotorns effekt når 1,5 kW och den drivs av en spänning på 220 V. Modellen är utrustad med 342 fingrar med olika styvhet, finns i dimensioner 95x95x54 cm och kan upp till 400 slaktkroppar per timme. Enheten är dessutom utrustad med skydd mot spänningsstötar, har ett europeiskt certifikat och uppfyller alla internationella säkerhetsstandarder. Kostnaden för Rotary 950 är 273 tusen rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ukrainsk modell "Farmer's Dream 800 N " är en mycket pålitlig och hållbar enhet. Andelen plockning av slaktkroppen är 98, bearbetningstiden är cirka 40 sekunder. Enheten är utrustad med en elmotor med en effekt på 1,5 kW, drivs från ett 220 V -nät och väger 60 kg. Enheten uppfyller alla säkerhetsstandarder, kan fungera i både automatiska och halvautomatiska lägen. En sådan enhet kostar 35 tusen rubel.
  • Rysk bil "Sprut " avser professionella modeller och är utrustad med en rymlig trumma med en diameter på 100 cm. Motoreffekten är 1,5 kW, nätspänningen är 380 V, måtten är 96x100x107 cm. Produktens vikt är 71 kg och dess kostnaden når 87 tusen rubel. Enheten är utrustad med en fjärrkontroll och ett manuellt bevattningssystem. Du kan ladda 25 kycklingar eller 12 ankor i trumman åt gången. På en timme kan enheten plocka upp till tusen små kycklingar, 210 kalkoner, 180 gäss och 450 ankor. Återbetalningstiden för enheten är 1 månad.

Rekommenderad: