Tvätta Vinylskivor: Gör Det Själv Hemma. Vakuum Ultraljudstvättmaskin Och Produktval

Innehållsförteckning:

Video: Tvätta Vinylskivor: Gör Det Själv Hemma. Vakuum Ultraljudstvättmaskin Och Produktval

Video: Tvätta Vinylskivor: Gör Det Själv Hemma. Vakuum Ultraljudstvättmaskin Och Produktval
Video: Vi gör stjärtlappar av LP-skivor 2024, Maj
Tvätta Vinylskivor: Gör Det Själv Hemma. Vakuum Ultraljudstvättmaskin Och Produktval
Tvätta Vinylskivor: Gör Det Själv Hemma. Vakuum Ultraljudstvättmaskin Och Produktval
Anonim

En vinylskiva är tidigare en vanlig sak, men idag är det en sällsynthet och en riktig skatt. För cirka 50 år sedan var de på topp i popularitet, och det var tack vare dem som musik lät från många hus. Tyvärr har hittills väldigt få människor bevarat dessa antikviteter.

Varje ägare till ett vinylskivbibliotek bör ordentligt ta hand om en sådan sällsynthet. För att musiken ska fortsätta att låta och glädja måste skivorna tvättas. Det handlar om hur man gör detta som kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det är nödvändigt?

Innan vi börjar ta reda på varför och hur ofta en vinylskiva behöver tvättas, låt oss förstå vad det är. Så det här är en cirkulär skiva med en viss diameter. På hela området appliceras speciella spår vars djup och form kan skilja sig åt . Det är när skivspelarens nål träffar dessa spår som musik föds.

Spåren och resten av plattan ska rengöras regelbundet.

Saken är att vinylskivor är mottagliga för dammföroreningar, fingeravtryck finns kvar på dem. Denna produkt absorberar också olika lukter - cigarettrök, alkohol, parfym och vad som helst som är möjligt. Dessa produkter bör tvättas noggrant för att inte skada skivans integritet.

Även om du inte använder skivor utan bara lagrar dem som en sällsynt samling, rengör dem minst ett par gånger i månaden . Om du ofta gillar musiken som spelas av dem, bör tvätten göras ännu oftare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur handtvättas ordentligt?

Det finns flera sätt att ta hand om dina skivor hemma. Den första av dessa innebär DIY -rengöring. Detta är en av de enklaste och mest prisvärda metoderna. För honom behöver du:

  • speciell vätska för rengöring av vinyl;
  • bomullstuss, svamp eller mjuk trasa;
  • fiberhandduk.

Därefter måste du följa en specifik algoritm

  • Blötlägg produkten i vatten. Vanligt kranvatten är lämpligt, det måste värmas så att temperaturen ligger inom 40 ° C. Naturligtvis fungerar det inte bra att rengöra produkten med vanligt vatten, eftersom det helt enkelt bildar droppar på plattans yta.
  • Efter sköljning noggrant med vatten, torka produkten.
  • Fukta en bomullstuss och applicera en liten mängd specialtvättmedel på den. Rengör skivan runt hela omkretsen med en rengjord skiva. Varje sida ska tvättas i 3-4 minuter.
  • Skölj av eventuellt kvarvarande tvättmedel med en stark vattenstråle. Skaka av överflödigt vatten. Lägg tallriken på en speciell fiberhandduk och torka noggrant.
  • I det sista steget installerar du produkten nära väggen så att den är helt torr.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

  • Handduken du planerar att använda på vinylen ska inte användas någon annanstans tidigare. Det måste vara nytt och absorbera fukt väl.
  • Köp rengöringsmedlet från specialaffärer. Var uppmärksam på utgångsdatum och sammansättning. Ingredienserna i vinyltvättmedel är etylalkohol, isopropylalkohol och destillerat vatten.

Om så önskas kan du förbereda en lämplig komposition själv. Detta kräver kokt vatten och alla typer av tvättmedel.

Funktioner för maskinrengöring

Ett annat alternativ för att ta hand om vinylskivor är maskinrengöring. Denna metod är dock inte särskilt populär. Saken är att sådan utrustning är ganska dyr, och bland annat är det inte så lätt att skaffa den idag.

Bild
Bild

Maskiner för rengöring och tvätt av vinylprodukter är olika, de kan skilja sig åt i driftsprincipen och rengöringsmetoden

  1. Manuell . Detta är en plastbehållare som fylls med ett speciellt tvättmedel under rengöring. Det finns en klämma inuti enheten som fixerar plattan i ett läge. En borste är installerad på apparatens vägg, som rengör vinylprodukten från olika föroreningar. Den manuella rengöringsanordningen är den mest primitiva och prisvärda.
  2. Vakuum . Detta är en komplex och dyr enhet som tar bort absolut alla typer av smuts. Vakuumenheten är fylld med en rengöringslösning. Rengöring är snabb och effektiv. Många produkter kan rengöras med denna enhet på kort tid. Utåt ser det ut som en vanlig skivspelare.
  3. Ultraljuds . Det är en av de mest effektiva och kostsamma rengöringsanordningarna som finns. Ultraljudsrengöring innebär generering av akustiska vågor som skapar ett stort antal mikroskopiska bubblor från rengöringsmedlet. Dessa bubblor exploderar och förstör därigenom smutsen. Tvättvätskan tränger tillräckligt djupt in i vinylproduktens struktur och tar bort inte bara smuts utan även fett.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter rengöring, se till att torka plattan väl så att all vätska förångas från ytan.

Tips

För att produkten ska fungera så länge som möjligt måste den förvaras korrekt. Följ dessa riktlinjer:

  • rengör skivspelarens nål regelbundet från smuts och damm;
  • skölj plattan under vatten utan tillsats av tvättmedel, minst en gång i veckan;
  • lägg produkten i en ny påse efter varje rengöring;
  • förvara inte skivor horisontellt;
  • vidrör inte plattans yta med fingrarna och handflatorna - kontakt med människans hud lämnar fettiga märken och utskrifter på den;
  • du kan bara ta produkten vid kanten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du följer dessa regler och rekommendationer kommer du att kunna njuta av trevlig musik från spelaren under lång tid framöver.

Rekommenderad: