Skivspelare "Aria": Elektrisk Spelare "Aria-102", "Aria-5303" Och Andra Modeller, Egenskaper Hos Radioteknik

Innehållsförteckning:

Video: Skivspelare "Aria": Elektrisk Spelare "Aria-102", "Aria-5303" Och Andra Modeller, Egenskaper Hos Radioteknik

Video: Skivspelare
Video: SkyDigital aria pan Portable USB Turntable 2024, Maj
Skivspelare "Aria": Elektrisk Spelare "Aria-102", "Aria-5303" Och Andra Modeller, Egenskaper Hos Radioteknik
Skivspelare "Aria": Elektrisk Spelare "Aria-102", "Aria-5303" Och Andra Modeller, Egenskaper Hos Radioteknik
Anonim

Sanna finsmakare av högkvalitativa vinylskivor vet att för att få rent ljud behöver du rätt ljudutrustning. Du kan spela analogt ljud med en elektrisk spelare. Ofta används för detta ändamål gamla generationens spelare som släpptes under Sovjetunionens dagar. De flesta modellerna hade en pålitlig design och tävlade i ljudkvalitet med västerländska motsvarigheter.

Bild
Bild

Särdrag

En av de pålitliga modellerna med hög ljudkvalitet är skivspelaren "Aria". Enheten ser attraktiv ut även med dagens standarder . - Den svarta kroppen har en kontrasterande silverfinish.

Den tekniska egenskapen hos spelaren är den roterande skivan för skivor - den ser ganska imponerande ut. Innan du lyssnar på inspelningarna behöver skivans yta justeras med hjälp av det medföljande justeringssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska spelare av märket "Aria" i sin design har ett stroboskop, som används för inställning, och sådana enheter kan också utföra funktionen som en optisk lift. Drivenheten på skivan i dessa modeller är direkt elektromekanisk. Dessutom finns en mikrolift som drivs av elektroniska sensorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Radioteknikmärket "Aria" började tillverkas i Sovjetunionen från början av 1986. Denna enhet har utformats för att återge ljud med en vinylplatta. Genom att modernisera skivspelarens grundläggande layout och utseende har ingenjörer skapat nya och mer moderna modeller baserade på den. Deras egenskaper var följande.

" Aria-102 " - det var namnet på den stereoelektriska spelaren, som släpptes 1986 på produktionsföreningen "Radiotekhnika" i Riga. Enheten tillhörde den första gruppen av komplexitet och var utformad för att återge mono- och stereoinspelningar från vinylskivor i alla format. I denna modell använde designers för första gången en direkt elektrisk enhet ansluten till en disk. Ljudprocessen utfördes med hjälp av ett ljudupptagningshuvud av märket GMZ-155. När huvudet nådde slutet av ljudspåren utlöstes den elektroniska liftan, med dess hjälp skedde efterföljande lyftning av huvudmikrolift och automatisk avstängning av enheten.

Bild
Bild

Den elektriska skivspelaren är utrustad med ett lock som skyddar enheten och vinylskivan från damm, och uppspelningen av skivan var möjlig med locket stängt. Skivan roteras med 33 eller 45 varv / min, medan ljudet återges i intervallet från 20 till 20 000 Hz. Enheten hade måtten 13, 5x33, 5x43 cm och dess vikt var 7,5 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Aria-5303 " - under detta namn producerades en transistorelektrofon som återger stereoljud. Dess produktion har utförts i Riga vid den elektromekaniska anläggningen sedan 1990. Enheten tilldelades den tredje gruppen av komplexitet och var avsedd för återgivning av mono- och stereoinspelningar från vinylskivor i alla format. Rotationshastigheten för skivan för denna spelare kan vara 33 och 45 varv / min. Ljudåtergivning utfördes på bärbara akustiska system, märket "S-30A", och enligt designen var de inblandade i denna enhet 2 delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En elektrisk skivspelare kan återge ljud i en frekvens av 80 till 16 000 Hz. Spelarens dimensioner var 16, 5x33, 7x43 cm, och den vägde cirka 20 kg.

Hur ställer jag in?

Innan du började lyssna på inspelningarna var det nödvändigt att utföra en förberedelse av den elektriska spelaren. Trots enhetens enkelhet uppnås säkerställande av högkvalitativt ljud genom att utföra ett visst system för dess justering.

Instruktioner för installation av en elektrisk spelare

  1. Justera enhetens nivå … Skivan på vilken skivorna placeras måste placeras strikt horisontellt i apparaten. Justering sker noggrant med en konventionell byggnivå. Vrid vid behov höjden på enhetens ben.
  2. Inställning för upphämtning . Innan du använder en pickup måste du justera pennan. En viktig roll spelas av lutningsvinkeln, kontaktområdet med plattan och passagedjupet inuti ljudspåret. För att justera pennförlängningen på patronen, lossa de 2 skruvarna som håller pennan. Om du lossar dem och flyttar den rörliga vagnen kan du ställa in vilken nål som helst. Helst är överhänget 50 mm.
  3. Head Azimuth inställning … För att göra detta, sätt en spegel på skivan och sänk patronen. Spegeln hjälper dig att identifiera och justera huvudet i en vinkelrät position. När du justerar patronen, var uppmärksam på armbenet, där skruvarna som håller patronen sitter. Om du lossar dem kan vinkeln mellan spegeln och nålen ställas in på 90 grader.
  4. Justering av tonarmen … Den utför funktionen att hålla huvudet ovanför skivan och utför också en smidig rörelse av pickupen längs ljudspåren. Tonarmen justeras enligt en speciell pappersmall, där det finns testlinjer. Huvudnålen placeras vid den punkt där linjerna skär varandra och huvudets parallellitet i förhållande till mallen bestäms. Kontrollen utförs längs de bortre, mellersta och nära linjerna och kontrollerar huvudets parallella position i olika delar av mallen.
  5. Vid justering av tonarmen bestäms nivån på dess downforce, normalt är det 1-2,5 g . Du kan kontrollera det om du har en speciell enhet - en skridskoskydd.
  6. Justera nålens passationsvinkel . Proceduren utförs med hjälp av en bubbelnivå - pickuphuvudet sänks på plattan och en nivå placeras på huvudet. Justeringsskruvarna lossar fästet och anpassar tonarmens höjd till huvudets parallella nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har slutfört dessa installationsprocedurer kan du vara säker på att få högkvalitativt ljud och börja spela skivan.

Rekommenderad: