Polykarbonat Carport (56 Bilder): Typer Av Carportar, Hur Man Gör Det Själv Enligt Ritningarna För Landet

Innehållsförteckning:

Video: Polykarbonat Carport (56 Bilder): Typer Av Carportar, Hur Man Gör Det Själv Enligt Ritningarna För Landet

Video: Polykarbonat Carport (56 Bilder): Typer Av Carportar, Hur Man Gör Det Själv Enligt Ritningarna För Landet
Video: Carport cheap and looks great. No equipment 2024, Maj
Polykarbonat Carport (56 Bilder): Typer Av Carportar, Hur Man Gör Det Själv Enligt Ritningarna För Landet
Polykarbonat Carport (56 Bilder): Typer Av Carportar, Hur Man Gör Det Själv Enligt Ritningarna För Landet
Anonim

Inte alla bilentusiaster har möjlighet att bygga sitt eget garage för en bil. En baldakin av polykarbonat är en praktisk ersättning. Denna design kommer att skydda utrustningen från de negativa effekterna av atmosfäriska fenomen: regn, snö, hagel och solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För att bygga en baldakin i landet behöver du inte erhålla särskilda tillstånd - du behöver bara välja en lämplig plats där strukturen inte kommer att kasta en skugga på grannområdet eller starkt skugga sitt eget.

För att installera en baldakin är det tillräckligt att tilldela 3-4 meter territorium. Den kan ha valfri form, intilliggande eller fristående.

En carport av polykarbonat har sådana positiva egenskaper som:

  • lätthet;
  • styrka;
  • elasticitet;
  • motståndskraft mot atmosfäriska fenomen (regn, snö, solstrålar);
  • slitstyrka;
  • materialet är genomskinligt (hög belysning), brinner inte, lätt att rengöra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen växthuseffekt under polykarbonatstaket, eftersom luften inte värms upp. Under dagen krävs inte heller belysning - på grund av materialets transparens överför det ljus bra.

Förutom fördelarna, polykarbonat har också nackdelar, den allra första är installation . Under fästningen måste du titta bakom filmen som täcker materialet. Det kan inte skadas, eftersom det fungerar som skydd mot yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Som nämnts ovan är en carport ett alternativt garage alternativ. Det kan installeras på egen hand på gården i huset eller på landet, taket tar inte mycket plats och kräver inga stora investeringar.

Polykarbonat är en modern termoplastisk polymer som inte har några analoger. Det är ett pålitligt material, motståndskraftigt mot förbränning, inte rädd för stötar och korrosion förekommer inte på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en ganska ny typ på den ryska marknaden - profilerad monolitisk polykarbonat eller våg. Det mest populära tillämpningsområdet är konstruktion av markiser eller baldakiner.

Totalt finns det många typer av baldakiner: välvda eller halvcirkelformade, med rakt skjul eller gaveltak, fästa eller fristående . Den autonoma baldakinen har 4 stöd, den bifogade har 2. Det finns också en ny specialdesign - cantilever canopies. Sådana strukturer har bara två stöd på ena sidan. Deras främsta bekvämlighet är att bilen kan parkeras från tre sidor. Oftast säljs cantilever canopies färdiga, men du kan också bygga det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som inte vill göra om kapellet till kategorin fastigheter finns det hopfällbara strukturer. Vanligtvis består detta alternativ av en prefabricerad ram, och ett speciellt tyg behandlat med vattenavvisande medel fungerar som ett tak. Polykarbonat i denna mobila form används på grund av dess lätthet, flexibilitet och bärbarhet.

Konstruktionen av en carport för en bil orsakar inga problem - det räcker med att tilldela en yta på 3x4 meter . För att spara material är det bättre att göra en parkeringsplats nära husets vägg. En sådan struktur kommer att stängas på ena sidan från regn, vind och snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

En carport för två bilar måste uppfylla följande parametrar:

  • för två små bilar räcker det med en yta på 5x6 meter;
  • för stadsjeepar - 6x6 meter;
  • om detta är en gästbod, då 7x11 meter.

Viktig! När du monterar taket nära väggen måste du observera takets lutningsvinkel - 12-14 grader. På vintern, när snö faller från byggnadens tak på taket, kommer en sådan sluttning att förhindra att den går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plats

Efter plats kan baldakinen vara autonom eller ansluten. För en stationär struktur krävs mer utrymme. En fristående baldakin måste ha minst fyra stöd, de installeras på ett avstånd av upp till en meter.

Den bifogade kommer att ta upp ett minimum av yta. Strukturen ser ut som en förlängning till ett privat hus eller garage, resten är fäst på två eller flera stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra stödet mer stabilt hälls det med betong eller en speciell betongplattform förbereds.

För noggranna beräkningar är det nödvändigt att ta hänsyn till bilens dimensioner: längd, bredd och höjd . Taket på skjulet ska inte vara för högt, annars kan garagestrukturen inte tåla starka vindbyar och nederbörd faller inuti.

Bild
Bild

Efter takets form

Den nedre delen av bodarna skiljer sig praktiskt taget inte i design från varandra - det här är pelare grävda eller inbäddade i betong. Den största skillnaden är taket. Den har tre huvudtyper.

Enstaka lutning är det enklaste alternativet . Ett sluttande tak är ett polykarbonatark som läggs på stöd av olika storlekar. Den naturliga lutningen förhindrar ansamling av vatten och snö. Det är också nödvändigt att bygga rännor nära taket. Den lutande taktypen är lämplig för en liten parkeringsplats och är utformad efter fordonets storlek. Den bifogade baldakinen kan också ha ett sådant tak.

Maskinskyddet blir bättre och materialkostnaderna blir lägre. Konstruktion kräver ingen särskild kompetens och utbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gavel - taket består av två komponenter, anslutna med en ås . Ett gaveltak passar bäst för stora ytor. Kapellens struktur gör att du kan placera en stor bil under den. Till skillnad från den tidigare typen är strukturen oftast placerad separat.

Ett gaveltak är mer pålitligt och motståndskraftigt mot vind, men det är svårare och dyrare att installera det - mer material behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välvt - ett sådant tak har en speciell rund ram och är täckt med material ovanifrån . På vanliga byggnader görs inte ett sådant tak; oftast används det för skjul. Fördelarna med denna design är integritet och nästan fullständig frånvaro av byggavfall (polykarbonat är förpackat i ett helt ark). Eftersom materialet för installation inte skärs, skapas en extra belastning på grund av böjning - polykarbonatet kan spricka.

Ramen för ett välvd tak skapas enligt preliminära beräkningar. Typiskt fungerar ett sådant tak som ett designelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter rackmaterial

För konstruktion av en baldakin kan du använda nästan alla byggmaterial: tegel, virke, metallprofil och mer. Oftast är racket byggt av trä eller av ett metallprofilrör. De har blivit populära på grund av deras tillgänglighet, låga kostnad och användarvänlighet.

Oavsett om hyllan är konstruerad av trä eller metall kräver båda materialen vård och underhåll. Eftersom baldakinen ligger utomhus utsätts den för atmosfärisk stress.

För att undvika snabbt slitage av materialet målas metallen och träet behandlas med speciella antiseptika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket polykarbonat ska man välja?

Polykarbonat är ett mycket hållbart byggmaterial. I utseende kan det verka skört och viktlöst, men det har helt enkelt unika styrkaindikatorer: det är 7 gånger starkare än vanlig plast och glas - 200 gånger.

Vid första anblicken verkar polykarbonat vara detsamma. Det finns ett stort antal märken som skiljer sig åt i tjocklek och syfte. Materialets egenskaper beror på polymeren som ingår i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat har många fördelar:

  • UV-skydd;
  • lång livslängd;
  • det är lätt att montera och bearbeta materialet, det tar inte mycket tid;
  • tack vare takets flexibilitet kan du ge vilken önskad form som helst;
  • brandsäker - polykarbonat brinner inte;
  • kan motstå ökade belastningar;
  • stort urval av nyanser;
  • förmåga att överföra ljus.

När du väljer ett takmaterial måste du ta hänsyn till tjocklek, kvalitet, färg och förmåga att överföra ljus. Du måste också komma ihåg belastningen från snö och vind.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en baldakin måste du använda polykarbonat minst 4 millimeter - det är bättre om tjockleken är 8-10 millimeter. Och mörkare färger ger bättre skydd mot solen.

Tjocklek och densitet av polykarbonat

Tjockleken på arken är följande:

  • 4 millimeter - används för växthus och reklamställningar;
  • 6-8 millimeter - denna tjocklek är lämplig för enkel takläggning och installation av skiljeväggar;
  • 10 millimeter - lämplig för vertikala installationer.
  • 16 millimeter - det är bättre att täcka tak med ett mycket stort område med polykarbonat med denna tjocklek.
Bild
Bild

Användningen av en för stor tjocklek för taket på taket är oekonomiskt. Och på grund av den lilla tjockleken kan arket böjas.

Ju högre densitet polykarbonatet har, desto tyngre blir arken . Ett monolitiskt tak blir dyrare: enligt dess egenskaper har det en högre densitet än en bikaka, det böjer sig sämre - därför är priset högre. Densiteten för cellulärt polykarbonat bör vara högre än 0,72 g / m3. Ett material med lägre index kanske inte ens tål hagel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonatfärg

Endast betrodda tillverkare kan garantera att polykarbonat inte överför ultravioletta strålar. Sådant material produceras med hänsyn till alla krav och kvalitetsstandarder, och ytan skyddas av en speciell polymerfilm. Polykarbonatet som produceras på detta sätt har en lång livslängd, tappar inte färg, avger inte skadliga ämnen och strukturen försämras inte med tiden.

Bild
Bild

Skuggan av polykarbonat väljs med hänsyn till dina egna preferenser. Det finns bara ett råd som kan ges här - färgerna bör kombineras med resten av webbplatsens arkitektur.

Det är bättre att montera en carport från ett material med en matt yta så att solen inte värmer bilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Ungefärliga parametrar för en carport bör vara följande: bredd med 1–2 meter och längd med 1 meter mer än bilen själv. Om du behöver skydd för två bilar måste du lägga till 80 centimeter till bredden mellan fordonen och ytterligare 1 meter från sidorna . Höjden på polykarbonatstrukturen är upp till 2,5 meter.

Om taket på byggnaden är högre än denna nivå kommer bilen inte att skyddas från dåligt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka material kommer att krävas?

Bärande struktur eller båge. Om det finns ett sådant verktyg "i lager" - en rörbockare, kan du bygga det själv. Om inte, kan alla nödvändiga delar beställas från ett byggföretag:

  • metallprofil 20x40 mm - för svarvning;
  • metallprofil 60x40 eller 60x60 millimeter - för spetsar;
  • metallprofil 80x80, 60x60 och 100x100 millimeter - för stödpelare;
  • krossad sten, grus eller en blandning av cement och sand;
  • pressbrickor;
  • självgängande bultar;
  • om baldakinen kommer att installeras på en solid plattform, kommer det att behövas ankarbultar;
  • polykarbonat 10 millimeter tjockt.

Även utan erfarenhet och speciella färdigheter är det realistiskt att bygga en carport i polykarbonat med egna händer. För att göra detta måste du följa råd och instruktioner från proffs, då kommer strukturen att fullgöra sina funktioner och kommer att pågå mycket länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man starta?

Konstruktionen av en baldakin, som alla andra föremål, måste utföras enligt en särskild plan. Även för ett litet polykarbonatvisir måste du i förväg planera åtgärderna. Detta hjälper dig att inte göra misstag, att inte hoppa över något steg, och du behöver inte lägga tid på att analysera strukturen och medel för att köpa skadade material.

Viktig! Det är nödvändigt att ta hänsyn till och komma ihåg alla nyanser: den uppskattade storleken, byggnadens form, materialets tjocklek och typ, önskad nyans, polykarbonatets ljusgenomsläpplighet, vädret som råder i en viss region, vindens riktning och styrka.

Först och främst måste alla dina idéer och planer avbildas på bilden, det vill säga göra en schematisk ritning av en carport för bilen . Naturligtvis kommer det att visa sig ungefärligt, men det kommer redan att bli klart vad du vill och om det finns en verklig möjlighet att väcka projektet till liv.

Bild
Bild

Hur ritar man en ritning?

Huvudjobbet med att bygga en carport börjar med en ritning. Ytterligare åtgärder och det slutliga resultatet, liksom konstruktionens tillförlitlighet och säkerhet, beror på beräkningarnas noggrannhet.

Polykarbonat är ett ganska populärt byggmaterial, och denna berömmelse har spelat en stor roll . Det finns många fotografier och teckningar för baldakiner på webben. Det finns ingen anledning att förvärva särskild teknisk och teknisk kunskap - det räcker med att välja det alternativ som uppfyller begäran.

Det skadar inte heller att uppmärksamma klimatförhållandena i en viss region och det valda schemat (för vilket väder baldakinen var avsedd).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man storlekar?

Det hittade schemat kan också innehålla färdiga beräkningar för material. I ett annat fall måste det korrigeras på egen hand, här är det värt att överväga att taket inte har några väggar, vilket innebär att taket ska vara "med marginal":

  • för en fastsatt struktur bör taket skjuta ut 30 centimeter bortom stödet;
  • för en stationär baldakin krävs också en marginal på 30-40 centimeter;
  • den optimala höjden är 2, 2 meter, men inte mer än 2, 5, och konstruktionens lägsta punkt är inte mindre än 1, 8 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man monterar en baldakinram och svarv?

Först måste du göra en markering där de vertikala stöden kommer att placeras. Till exempel, om ett staket ligger i närheten, som kommer att bli ena sidan av taket, och staketstolparna är placerade på ett avstånd av två meter, kommer stöden att placeras på samma avstånd på den andra sidan.

Vid de extrema markeringarna måste du köra i små träpinnar och dra en tråd eller rep mellan dem

Därefter måste du göra hål för stöden. Det finns ett specialverktyg för detta - en motorborr. Med det kommer arbetet att bli lättare och snabbare, men eftersom det har ett högt pris är det olönsamt att köpa utrustning för flera gropar. Motorborren kan hyras eller lånas av vänner. Gropens djup för stödet bör vara cirka 1,2 meter och bredden bör vara 10 centimeter. Hålet måste vara i ett strikt vertikalt läge. För att underlätta "borrning" -processen rekommenderar experter att ta bort verktyget flera gånger för att rensa det från marken.

Metallstolpar installeras i de färdiga groparna, det är bättre att kontrollera installationen med en nivå eller lod, sedan hälls de med betong och hålls i cirka 10 dagar tills massan blir starkare och hårdnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd! Du kan justera stolparna med ett rep. Märkning appliceras på de extrema stöden och ett rep dras längs det, sedan skärs alla andra stöd längs det.

Efter att betongen har härdat kan installationen av ramen påbörjas . Metallprofilen för det övre bandet svetsas först.

Efter att ramen är monterad installeras bågarna under taket. Du kan böja metallprofilen själv eller kontakta proffsen. Företag som specialiserar sig på sådana tjänster har speciella maskiner, så produktionen kommer att ske snabbt och exakt, i enlighet med alla angivna parametrar. Sådana bågar kan svetsas omedelbart utan förmontering.

Nästa steg är att skapa svarven . Det mest optimala är bågarnas placering på samma avstånd från varandra, arbetet blir lättare, eftersom hopparna skärs enligt samma mönster.

Bild
Bild

Hur fixar man polykarbonat?

Efter att alla metallrör är svetsade behandlas de med en lösning som förhindrar korrosion, grundas och målas. När alla lager har torkat kan du börja installera polykarbonatet.

Viktig! Om valet föll på cellulärt polykarbonat måste materialet läggas på ett sådant sätt att inget vatten kommer in. Underlåtenhet att följa detta råd leder till att det bildas bubblor inuti arket. Från den estetiska sidan kommer det att se oattraktivt ut. Som ett resultat kommer rengöring att ta mycket tid och ansträngning.

Bild
Bild

Det finns flera metoder för fixering av polykarbonat, den allra första är med skruvar . När de nödvändiga markeringarna har applicerats på arket skärs det. Detta görs utan att ta bort skyddsfilmen, och arket läggs på metallramen med den skyddade sidan uppåt. Vid uppförande av ett välvd tak böjs polykarbonat endast längs kanalerna. Taket fästs på ramen med självgängande bultar. För att inte skada materialet måste du förbereda hålen i förväg, deras storlek bör vara större än fästelementets diameter. Om du inte följer denna regel, till följd av temperaturskillnaden, kommer polykarbonatet att expandera eller dra ihop sig och sprickor kommer att dyka upp på ytan. Lutningen mellan bultarna ska vara mellan 35 och 45 centimeter. Silikonbelagda brickor med en diameter på 30 millimeter kan användas för hållfasthet och tätning av anslutningen.

För installation av polykarbonat i olika material (trä, plast, metall) används också ett speciellt lim . Epoxilim används för att ansluta till metallprofilen. Om strukturen påverkas av plötsliga temperaturförändringar kommer silikonlim att göra. Dess temperaturområde är –45 - +125 grader.

Tillverkare producerar många märken av lim, men för polykarbonat är det bättre att använda lösningsmedelsfria formuleringar, eftersom de skadar materialets yta.

Bild
Bild

Här är några tips för att arbeta med polykarbonat

  • Om plåttjockleken inte överstiger 8 millimeter rekommenderas att använda en konstruktionskniv för skärning, för ett större värde av denna parameter - en cirkelsåg med små tänder.
  • Så att snön rullar ner från baldakinen monteras arken längs sluttningen, och för en välvd struktur böjs de i riktningen mot polykarbonatribborna.
  • Så att det inte finns några knäckar efter kanterna och kanterna är jämna, det är nödvändigt att skära arket på en hård yta.
  • För att skapa ett hål för bultarna är det bättre att ta en borr med en metallborr. De behöver bara placeras mellan revbenen som stelnar polykarbonatet. Detta gör att kondens kan rinna bättre från arket.
  • Cellulärt polykarbonat bör placeras så att dess bikakan är vertikal. Detta görs så att vatten inte samlas inuti materialet och därefter inte "blommar". Värmebeständig tejp är inte lämplig för detta fall: fukt kommer fortfarande att ackumuleras inuti.
  • För 10 mm polykarbonat bör fästelementen vara åtskilda med högst 50 centimeter från varandra. För tjockare material ökar avståndet till 85 centimeter.
  • Den taksvarvning som polykarbonatet ska läggas på måste uppfylla flera villkor. Ju plattare taket är, desto mindre är avståndet mellan överläggen. Detta måste göras för att undvika att trycka igenom polykarbonatet, eftersom det inte bara kan ansamlas vatten efter regn, utan även snö på ytan. Den optimala lutningen är 50 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om möjligt är det bättre att föredra en välvd struktur: den har förmågan att klara tunga belastningar. Om polykarbonat 16 millimeter tjockt används för det välvda taket kan du klara dig utan svarven. Men stödpelarna ska inte placeras längre än 2, 3 meter från varandra.

Många material kan ersättas med polykarbonat, det är hållbart, skyddar mot ultravioletta strålar, är av plast och kan användas för termiskt skydd . Efter att ha förutsett och beräknat alla nyanser kan du undvika allvarliga kostnader och skapa en unik design.

När du bygger en carport för en bil måste tre huvudregler iakttas: beräkningarnas noggrannhet, materialets acceptabilitet och fantasi.

Rekommenderad: