Hur Rengör Jag Vinylskivor? Rengöring Med Borstar Hemma, Hur Man Torkar Och Hur Man Sköter Skivorna? Vilket Rengöringsmedel är Rätt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rengör Jag Vinylskivor? Rengöring Med Borstar Hemma, Hur Man Torkar Och Hur Man Sköter Skivorna? Vilket Rengöringsmedel är Rätt?

Video: Hur Rengör Jag Vinylskivor? Rengöring Med Borstar Hemma, Hur Man Torkar Och Hur Man Sköter Skivorna? Vilket Rengöringsmedel är Rätt?
Video: HUR JAG RENGÖR MINA BORSTAR || HUR MAN FÅR RENT SIN BEAUTYBLENDER 2024, April
Hur Rengör Jag Vinylskivor? Rengöring Med Borstar Hemma, Hur Man Torkar Och Hur Man Sköter Skivorna? Vilket Rengöringsmedel är Rätt?
Hur Rengör Jag Vinylskivor? Rengöring Med Borstar Hemma, Hur Man Torkar Och Hur Man Sköter Skivorna? Vilket Rengöringsmedel är Rätt?
Anonim

Idag finns vinylskivor mest bland samlare och anses vara en riktig sällsynthet. Det är därför som ägarna till sådana produkter behöver veta hur de ska ta hand om dem på rätt sätt. Om skivorna inte rengörs från damm och smuts i tid kommer de snabbt att misslyckas och sluta spela upp inspelningen. Idag ska vi prata om hur man håller dessa musikmedier i gott skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför städa dina poster?

Innan du besvarar frågan om varför du behöver rengöra vinylskivor måste du komma ihåg strukturen på din skivspelare. Varje skiva innehåller många spår av olika djup och former, som stöts in av vändskivanålen och skapar en viss vibration. Det överförs till membranet och skapar ett eller annat ljud. Det är därför stor försiktighet måste iakttas vid rengöring av vinylskivor, annars kan spåren skadas.

Om du inte ägnar tillräckligt med uppmärksamhet åt att tvätta skivorna slutar de producera musik eller ljudet förändras på allvar. Under lagring samlar vinylskivor upp dammpartiklar, cigarettrök, fingeravtryck och många andra typer av föroreningar.

Situationen förvärras av att skivorna initialt innehåller en oljebeläggning, så dessa produkter måste tvättas regelbundet, även om skivorna inte används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rengör jag ordentligt?

Låt oss först tala om hur man inte rengör vinylskivor. För det första är det olämpligt att använda borstar och rullar - de kan inte avlägsna föroreningar i spårens djup. Sådana medel används som ett antistatiskt medel. För det andra, försök inte rengöra skivan med PVA -lim, vilket många "kunniga" användare på Internet ger råd om. Säker, teoretiskt sett är allt enkelt här - applicera lim på plattan, vänta tills det stelnar och alla onödiga partiklar fastnar på det och ta bort den resulterande filmen … Men i praktiken fungerar denna metod inte, särskilt om smutsen är inaktuell, långsiktig.

Förutom, mycket beror på själva limet - om du tar produkter från ett välkänt tyskt märke kan du uppnå åtminstone delvis rengöring … Och om du använder en billig analog, kommer inte bara smuts att finnas kvar på plattan, utan även själva limet - det kommer inte att vara lätt att torka bort det. Således fungerar metoden inte, och den är också farlig.

Den enda vägen ut är att tvätta skivorna. Det finns tre sätt: använd specialutrustning, gör en hemmagjord dammsugare eller agera manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första metoden används sällan hemma, trots att det ger en bra effekt - maskinens kostnad är mycket betydande, så inte alla har råd med en sådan enhet. Hemma används handtvätt oftast . Att rengöra en vinylskiva börjar vanligtvis med att blötlägga den. För detta ändamål läggs skivan i vatten med tillsats av eventuellt tvättmedel och förvaras i en kvart. Ta därefter en svamp och bär den försiktigt längs plastens botten i en cirkelrörelse.

Observera att du inte kan använda diskmedel för att tvätta skivorna . Effektiviteten hos denna metod är låg, smutsen från spåren kommer inte att gå någonstans, men det kommer att ta lång tid att tvätta skummet. Det är bättre att ta alkoholhaltiga föreningar, de är särskilt användbara för att bli av med fettiga fläckar och fett på ytan. Eventuella tillsatser kan användas med en hastighet av 3-5 droppar per 1 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringsmedlet kan köpas färdigt, vanligtvis bestående av destillerat vatten, samt etyl- och isopropylalkohol. I butiksprodukter tvättas skivorna en gång i veckan, medan det är lämpligt att använda samma komposition varje gång . - frekventa ändringar kan skada ytan på posterna. Det är lämpligt att torka skivan på en mjuk, absorberande trasa på varje sida i tur och ordning.

När du väljer en färdig produkt är det bättre att göra ett val till förmån för geler, eftersom pulverpartiklar kan skada plattans känsliga yta . Under rengöringen är det lämpligt att byta vattnet en gång så att lös smuts inte täpper in i spåren. Att sätta tillbaka plattorna i lådan är bara nödvändigt när de är helt torra - detta måste göras så noggrant som möjligt, annars kommer papperskornen att täppas till i spåren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för skötsel och förvaring

Om du samlar vinyl måste du avsätta en separat hylla för den, helst glasad. Skivor kan endast förvaras i speciella antistatiska papperspåsar. Att lämna dem öppna även för en kort tid rekommenderas inte, eftersom dammet omedelbart lägger sig på stigarna.

Det är mycket viktigt att skydda plattorna från direkt solljus . Försök också att placera dem så långt bort från radiatorer och andra värmeapparater som möjligt. Förvara endast skivor i upprätt läge.

Om du placerar dem snett kommer de att deformeras - detta kommer att ha en mycket beklaglig effekt på ljudkvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt kuvert för lagring av vinyl - vanliga pappersförpackningar är inte lämpliga här, eftersom vanligt papper med tiden börjar delaminera och dess partiklar sätter sig i spåren. Följaktligen, rengöring av sådan vinyl blir ganska besvärligt och tekniskt svårt förfarande … Filmkuvert är inte heller lämpliga, eftersom de tenderar att samlas som ett "dragspel" när skivan tas bort i det yttre kuvertet.

Det är lämpligt att förvara skivor i plastfickor, eller åtminstone linda dem i plast innan du lägger dem i en papperspåse. Ett litet knep: lägg plattan så att inre påsens snitt vänder uppåt och de yttre är åt sidan . Med detta tillvägagångssätt, även under långtidsförvaring, kommer mycket lite damm att komma på skivans bukett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att kvaliteten på en skiva är i hög grad beroende av särdragen i dess användning och skötsel av spelutrustningen … Försök inte ta tag i själva plastytan med händerna, rör inte ljudspåren med fingrarna. När du lägger en skiva på skivspelaren, torka försiktigt av den med en mjuk borste innan du lyssnar för att ta bort statisk elektricitet och dammpartiklar. Och, naturligtvis, glöm inte att rengöra skivspelarnålen då och då för att justera rotationshastigheten.

Rekommenderad: