Hetrökt Rökhus (90 Foton): Självgjord Hembyggnad Med Egna Händer, Ritningar Och Mått

Innehållsförteckning:

Video: Hetrökt Rökhus (90 Foton): Självgjord Hembyggnad Med Egna Händer, Ritningar Och Mått

Video: Hetrökt Rökhus (90 Foton): Självgjord Hembyggnad Med Egna Händer, Ritningar Och Mått
Video: Vi Bygger en Traditionell Rökkåta 2024, Maj
Hetrökt Rökhus (90 Foton): Självgjord Hembyggnad Med Egna Händer, Ritningar Och Mått
Hetrökt Rökhus (90 Foton): Självgjord Hembyggnad Med Egna Händer, Ritningar Och Mått
Anonim

För att smaka på det aromatiska rökta köttet behöver du inte köpa dem i butiken. Idag blir hemmagjorda rökhus mer och mer populära, vilket inte är svårt att göra med improviserade medel. I den här artikeln kommer vi att prata om typerna av sådana strukturer och hur man gör dem.

Särdrag

Ett varmrökt rökhus är en konstruktion där produkterna framställs genom rökning med en stor mängd rök. Rökning är ett av de vanligaste sätten att värma mat, under vilken det får en specifik smak och längre hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rökning utförs vid en temperatur på 60 grader och högre och är optimal för tillagning av produkter med låg fetthalt. Denna process är tillräckligt snabb och ser ut som oljande sågspån eller flis med produkter hängande uppifrån.

Fördelar och nackdelar

Utan tvekan är fördelarna med denna design mycket mer än nackdelarna. Låt oss analysera dem punkt för punkt.

Fördelar:

  • designens enkelhet gör att du kan göra den hemma av skrotmaterial och på kort tid;
  • rökhuset kan installeras var som helst, vilket gör det lättare att följa brandsäkerhetsåtgärder;
  • mobila rökhus kan tas med dig för att gå ut i naturen;
  • rökning förbereder mat ganska snabbt och kräver inte ytterligare bearbetning av mat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ägarna till sådana strukturer finner sällan nackdelar i drift. Det enda som kan särskiljas i jämförelse med ett kallrökt rökhus är ett större antal cancerframkallande ämnen under tillagningen och en kortare hållbarhet för kokta produkter.

Om rökeriet är tillverkat av tunn metall blir dess livslängd kort . Å andra sidan kan du använda designen under ett par säsonger och sedan göra en ny av skrotmaterial. Det kommer verkligen inte att träffa fickan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att fisk som behandlats med flytande rök är skadlig. Dessutom, i närvaro av ett hemrökhus, försvinner behovet av en sådan krydda helt.

Enhetens finesser

För att göra ett rökhus av hög kvalitet hemma med egna händer måste du ha en bra uppfattning om hur det fungerar och hur det fungerar. Kanske är huvudkravet strukturens täthet. Locket måste göras rörligt så att det lätt kan tas bort och sättas på, och rök lämnar praktiskt taget inte strukturen under tillagningen.

Låt oss lista huvudelementen i ett hemlagat rökeri

Oavsett vilken behållare som väljs för rökarens bas, behöver den ett stativ eller ben för stabilitet

Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att säkra maten inuti behöver du ett galler eller krokar för upphängning (för fisk eller kött).
  • En speciell bricka måste placeras under gallret, på vilket fettet måste rinna. Annars kommer det att droppa direkt på träet och brinna, och detta kan påverka produkternas kvalitet negativt.
  • För att upprätthålla den erforderliga temperaturregimen krävs en termometer. Under installationen är det också nödvändigt att se till att röken omsluter produkterna jämnt från alla sidor.

Ett schematiskt diagram över det enklaste rökhuset visas nedan

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du röker första gången bör du läsa viktig information om hur du väljer produkter och förbereder dem för rökning

  • Glöm inte att köttet har en ganska mjuk konsistens. För att förhindra att den faller sönder under tillagningen ska varje bit bindas med garn eller ett särskilt nät. Vi ser ett liknande rutnät när vi köper rökt kött eller fisk.
  • För att göra det lättare för dig själv att rengöra brickan kan du täcka den med folie innan du lagar mat. Så fett kommer inte att ackumuleras på det och brinna. Och folien kommer i sin tur inte att störa rökprocessen alls och kommer inte att påverka produkternas smak, eftersom den perfekt överför värme. Efter avslutat arbete tas folien helt enkelt bort och kasseras. Pallen förblir praktiskt taget ren.
  • För att förbereda fisk för rökning gnids den oftast med grovt salt med tillsats av kryddor. Fet fisk lindas in i pergament och läggs i en stark saltlake i ett par timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den dorsala delen av fet fisk (balyk) gnids också med grovt salt, lindas i gasväv och blötläggs sedan i vatten för att bli av med överskott av salt. Och först efter det kan du börja röka.
  • För rökning är det värt att köpa uteslutande färsk fisk och förbereda den själv. Det finns flera tecken, efter att ha märkt vilket, är det bättre att avstå från att köpa fisk: sjunkna ögon, grå gälar, svullen mage, för mjukt kött på ryggen. Om du, när du trycker på fiskens kropp, kvarstår en bucklor där, indikerar detta dess stalhet och en sådan produkt kommer inte att visa sig vara tillräckligt god, oavsett hur professionellt den röks.
  • Om du vill ha ett bra resultat, var noga med att ta hänsyn till alla nödvändiga faktorer. Dessa är produktens kvalitet och färskhet, marinadens sammansättning och betningstiden, kvaliteten och ursprunget för sågspån för antändning.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få det mest saftiga och välsmakande köttet utan plack är det värt att slå in det i vått gasväv innan du lagar mat. I slutet av rökningen avlägsnas gasbindningen helt enkelt och köttet är rent och saftigt.

Det finns några fler universella regler som hjälper en nybörjare rökt köttälskare

  • Produktens marineringstid är omvänt proportionell mot tillagningstiden. Det betyder att ju längre köttet har varit i marinaden, desto snabbare kommer det att bli fullt redo.
  • Maten tillagas ännu snabbare om den inte marineras i kylskåpet, utan i ett rum vid rumstemperatur.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skivor av fruktträd som läggs till huvudbränslet kommer att ge maten en speciell behaglig doft.
  • Livslängden för ett rökhus beror direkt på tjockleken på dess väggar. Det är logiskt att en enhet med väggar på 2 mm och högre kommer att hålla mycket längre än samma, men med en tjocklek på 1 mm.
  • Med förbehåll för alla säkerhetsstandarder får rökning i en stadslägenhet inte ha sämre kvalitet än rökning utomhus. I det första fallet är det obligatoriskt att mata ut skorstenen genom fönstret.
  • För att förhindra att det uppstår bitterhet i köttet måste du då och då öppna kammaren och släppa ut överskott av rök. Detta gäller alla typer av rökning och alla konstruktioner av ett rökhus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av någon anledning associerar många gourmeter bara fisk och kött med rökning . Och förgäves, för du kan röka en enorm mängd produkter. Till exempel grönsaker, frukt, svamp, nötter med mera. De välkända och älskade katrinplommon är bara röktorkade plommon. Du kan också röka potatis, lök, morötter och rödbetor. Genom att kombinera dem med kött och utsökt dressing kan du förbereda en ovanlig och utsökt sallad. Efter att ha gjort en mobilversion av rökeriet kan du laga svamp direkt i naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet, efter att ha förvärvat ett varmrökt rökhus, kan du säkert utföra gastronomiska experiment och markera nästan alla dina favoritprodukter i kameran.

Olika sorter

Hetrökning kan göras oberoende på två sätt: med hjälp av elektriska apparater eller strukturer som ligger över elden.

I det första alternativet behöver du bara lägga bränslet i form av sågspån eller flis, ställ in önskat läge.

I den andra versionen är tillagningsprocessen mer komplicerad. Ett vedeldat rökhus för ett sommarboende kan köpas färdigt eller tillverkat av någon metallbehållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi har redan pratat om egenskaperna hos ett hemgjordt rökhus, nu är det värt att bo mer detaljerat om den elektriska versionen. Det kommer definitivt att vara av intresse för rökt köttälskare som vill röka sina favoritprodukter direkt i lägenheten.

Fördelarna med ett elektriskt rökhus:

  • Möjligheten att snabbt röka de nödvändiga produkterna i lägenheten.
  • Det finns ingen anledning att elda, du behöver bara ansluta enheten till uttaget efter att ha fyllt på bränsle och mat.
  • Den kompakta designen passar in i alla köksskåp.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I ett elektriskt rökhus tillagas maten tillräckligt snabbt. På grund av det faktum att locket helt fäster vid rökkammaren förblir all värme inuti och hela processen kan hållas inom 30-40 minuter.
  • De flesta modeller är utrustade med en rökgenerator och en vattentätning.
  • Temperaturen kan enkelt kontrolleras manuellt, vilket skyddar mot plötsliga förändringar.
  • Prisvärdhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är detta idealiskt för stadsbor. Funktionsprincipen för ett sådant rökhus liknar andra typer - täthet, värmekälla, droppbricka, grill / krokar för mat.

Det finns också en sådan typ som automatiska rökhus . De använder också elektricitet som värmekälla, men de skiljer sig åt i stora mängder laddade produkter (upp till 200 kilo) och används främst i restauranger och livsmedelsindustrier. Sådana strukturer är ofta gjorda inbyggda, eftersom det inte är nödvändigt att flytta dem.

Fördelarna med automatiska rökhus inkluderar användarvänlighet, eftersom sådana konstruktioner inte kräver kontinuerlig övervakning under tillagning eller några speciella färdigheter. Man behöver bara välja läge, och det stationära rökeriet kommer att förbereda själva önskad maträtt på mycket kort tid. Den enda nackdelen är det höga priset på modeller för hushållsbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många kommersiella modeller är utrustade med en vattentätning. När man bestämmer sig för en modell är det viktigt att förstå syftet med denna del.

Luktfällan är en horisontell U-formad bit tillverkad av en metallprofil . Vanligtvis placeras den med den öppna delen uppåt och har inga partitioner. Själva slutaren kan svetsas på utsidan (oftare) eller inuti tanken. Placeringen utanför anses vara optimal. Detta gör att du kan fylla på mindre ofta eftersom det inte avdunstar så snabbt.

Locket på rökaren ska passa in i luckans spår. Vatten hindrar luft från att komma in i strukturen. Detta är mycket viktigt, för om inte kan sågspån blossa upp mycket snabbt. Luktfällan säkerställer att rök endast avlägsnas genom skorstenen, vilket är en viktig och bekväm funktion när man använder ett rökhus i en lägenhet. Dessutom ger denna del en ytterligare förstyvningsribba, vilket minskar risken för deformation av kammaren under påverkan av höga temperaturer.

Bild
Bild

Nu är det värt att i detalj undersöka termometerns roll under rökning . Tillagningstiden för produkter beror faktiskt direkt på graden av glödande luft i rökhuset. Det är också känt att varje tillagningssteg kräver en annan temperaturnivå.

Till exempel, när du förbereder fisk de första 20 minuterna måste den hållas vid en temperatur på 35-40 grader, sedan hållas den vid en temperatur på 90 grader i ytterligare en halvtimme. Och i det sista steget av rökning stiger temperaturen till 130 grader. Naturligtvis är det omöjligt att styra processen utan en termometer, för även en liten avvikelse från temperaturregimen kommer sannolikt inte att ha den bästa effekten på kvaliteten på den färdiga produkten.

Dessutom, helt enkelt genom att titta på eller känna köttet, är det ganska svårt att bestämma graden av dess beredskap. Och med en speciell termometer kan du mäta temperaturen inuti biten. Nötkött anses vara färdigkokt vid 75 grader, lamm och fjäderfä vid 85 respektive 90 grader.

Bild
Bild

Det finns speciella termometrar med en kropp på 30 centimeter för arbete med kött och fisk. När du installerar det på ett rökhus måste du se till att det är isolerat från metallen. För isolering kan du använda en vanlig vinpropp.

Termometern för rökhuset bör vara upp till 200 grader . Med nödvändiga kunskaper och färdigheter kan du visa indikatorerna på en separat elektronisk display. Men ofta gör inte amatörer detta, och köpta modeller har redan sådana bonusar.

Bild
Bild

Erfarna rökare köper ofta en speciell termometer som har en lång stift för nedsänkning i kött, cirka 15 centimeter lång och en räckvidd på upp till 400 grader.

Det rekommenderas också att köpa ett par termometrar: den första som ska installeras på rökhuset och den andra för att styra köttets beredskap under rökprocessen.

Ibland placeras en termostat i rökhus. Detta är en sensor med vilken du kan justera värmeeffekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

För utrustningen i det enklaste rökhuset krävs inte ens en speciell tank. Allt du behöver är en gasspis, en fläkt ovanför den, en stålplåt eller en burk konserver.

Förfarandet är mycket enkelt: produkterna hängs upp under huven och en behållare för fett placeras under dem . Därefter tas en liten mängd träflis i en metallform och placeras på elden tills ett dis uppstår. Sedan måste du sänka värmen och se till att röken går in i huven. Egentligen är detta hela processen. Det är sant att på detta sätt är det svårt att samla många produkter.

Ett rökhus av ett gammalt kylskåp kan vara ganska praktiskt. Att göra det är ganska enkelt: du måste bli av med kompressorn, frysen och allt innerfoder av plast. Som ett resultat bör endast ett metallhölje vara kvar, där rökkammaren och skorstenen är monterade.

Ett ungefärligt diagram över ett rökhus från ett kylskåp ser ut så här:

Bild
Bild

Bränsle läggs på platsen för grönsaksfacket och värms upp med en elektrisk spis. Luftåtkomst tillhandahålls genom rörledningen.

Denna design har nackdelar som kan påverka valet

  • Elanvändning. För att värma upp chipsen tillräckligt starkt behöver du en kraftfull elektrisk spis. Kylskåp är tillverkade av stål med låg värmeledningsförmåga.
  • I en sådan design är det ganska svårt att reglera värmemängden och bibehålla en optimal temperatur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för att använda hushållsapparater är att utrusta ett rökhus från en gammal tvättmaskin. I detta fall kommer tanken att sticka ut i rökkammaren. Vid förberedelserna måste du expandera hålet under motoraxeln (rök kommer ut ur det) och utrusta dräneringshålet så att fett strömmar genom det.

En bärbar kompakt rökstuga är mycket användbar för utomhus picknick . Ett detaljerat diagram för utrustning av denna konstruktion visas i figuren nedan. Den kan placeras över vilken rökkälla som helst. Du kan också gräva upp en öppen spis med en skorsten, det tar inte mycket tid. Denna design kan användas för både kall och varm rökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest utsökta kebaben, som du vet, fås bara med hjälp av en lätt dis. Och för att använda denna rök igen kan du utrusta ett litet rökeri precis ovanför grillen. En rökkammare som är utrustad på detta sätt måste ha en botten och fettet måste rinna separat från grillen. Att blanda fett från olika livsmedel kan förstöra slutresultatet.

Ett enkelt diagram för att utrusta ett rökhus över en grill

Bild
Bild

Var inte rädd för att röken från kebaben är inblandad i rökning av andra produkter. Detta kommer inte bara att förstöra dem, utan också ge dem en speciell piquancy. Många älskare av rökt fisk och grönsaker föredrar att laga dem på detta sätt.

Ofta kombinerar stationära strukturer en brazier med ett rökhus.

Deras främsta drag är att använda ledigt utrymme under grillen och i själva verket bristen på rörlighet. När du arbetar med ett sådant rökhus behöver du inte oroa dig för enhetlig uppvärmning, och du kan lägga nästan vilken behållare som helst i rökrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt dig för att skaffa en sådan spis, bör du tänka på materialet för tillverkning . Och här är ett mycket viktigt råd: du bör definitivt inte göra hela komplexet med tegel. Det handlar inte ens om den höga kostnaden, utan om tegelns porositet. Rök från olika produkter och fukt ackumuleras inuti murverket och med tiden börjar teglet ruttna. Som ett resultat kan rökhuset efter bara ett par säsonger börja avge en stark obehaglig lukt.

Därför, för sådana strukturer, skulle det bästa alternativet vara att utrusta en rökkammare av järn. Och tegelbeklädnad kan göras redan som inredning. Detta alternativ har ett annat plus: rökkammaren som är svetsad av metall kan flyttas om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teoretiskt kan du bygga ett rökhus av alla improviserade hushållsartiklar: ett gammalt kassaskåp, en stor kastrull, en hink eller ett grillfodral. Med några plywoodbitar och ett par torra vedträ kan du utrusta ett provrökhus på bara ett par timmar. Och redan baserat på resultaten av den första rökningen kan man dra slutsatser om hur praktisk och intressant utrustningen i ett riktigt hållbart rökhus kommer att vara.

Dimensioner

Utformningen av det framtida rökhuset måste börja med en tydlig definition av målen för dess verksamhet. Det vill säga att veta hur många produkter som kommer att röka och hur ofta du kan beräkna de ungefärliga dimensionerna av strukturen.

Till exempel är en genomsnittlig kycklingkropp 30x20x20 cm. För att röken ska passera fritt bör avståndet mellan produkterna som placeras inuti vara cirka 6-7 cm. Beräkning av rökhusets vertikala dimensioner är det nödvändigt att ta hänsyn till avståndet från bränslet till pallen, från pallen till slaktkroppen och från slaktkroppar till lock.

Bild
Bild

Liknande beräkningar måste göras för fisk, grönsaker och annan mat som du planerar att laga. Om du är osäker är det bättre att tillgripa de vanligaste modellerna - det här är små vertikala rektangulära strukturer.

Baserat på diagrammet nedan kan du uppskatta måtten på det färdiga rökhuset, med hänsyn till alla detaljer som det bör innehålla:

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig faktor att tänka på i designstadiet är platsen. Konstruktionens dimensioner beror direkt på var den kommer att appliceras.

Om användning av ett rökhus tillhandahålls inom en privat tomt och det inte finns några planer på att använda det vid utomhuspikniker, kan du välja en volymetrisk design med stor vikt. Standardmåtten på köpta rökhus för sommarstugor är cirka 50x30x30 cm och väggtjockleken är 2 mm.

I en design med sådana dimensioner är det bekvämt att laga både stor och liten fisk

När du väljer ett rökhus för matlagning i en lägenhet är det viktigt att vara uppmärksam på hällens dimensioner. Parametrarna för en konventionell spis är cirka 50x60 cm, därför följer det att en rökare på 45x25x25 cm kommer att vara optimal. Den kommer att placeras bekvämt på spisen, vilket underlättar processen och förbättrar produktens kvalitet.

Bild
Bild

För ett mobilt rökeri är de optimala måtten 45x25x25 cm med en väggtjocklek på 1,5 mm. Dessa parametrar gör att du kan tjäna ganska länge utan att lägga till extra massa. För ett bärbart rökeri är det lämpligt att köpa ett ställ så att du inte slösar tid på installationen varje gång i ett nytt område. Stativet kan ingå i paketet, men det är inte svårt att göra det själv.

Om du bara vill försöka röka mat ibland, till exempel ett par gånger om året, kan du säkert ta ekonomiversionen med 1 mm väggar. Livslängden för ett sådant rökhus med sällsynt användning och högkvalitativ vård kan vara ganska lång. Men för vanlig rökning är detta alternativ inte lämpligt.

För att förbättra kvaliteten kan du också installera en stor fläkt bredvid värmekällan . Detta kommer att öka mängden varm rök under rökning. Med det når produkterna snabbare beredskap och mättas rikligare av en rökig doft.

Bild
Bild

Tillverkare

I det här avsnittet kommer vi att överväga de mest populära modellerna av varmrökade rökhus (billiga och inte så) och lyfta fram deras främsta fördelar och nackdelar. Baserat på denna information kan du äntligen bestämma om du vill köpa en färdig struktur eller ändå försöka bygga den själv.

Bild
Bild

Alvin Eku-Combi

Denna rökare har en värmebeständig beläggning av hög kvalitet som inte flagnar av kroppen vid uppvärmning. Designen drivs av ett nätverk (220V) och innehåller en ljusindikator. Det ger också möjlighet att justera effekten.

Rökhuset har en avtagbar rörformad elvärmare, vilket gör det enkelt att ta bort den innan man tänder eld. Racket har tre nivåer samtidigt - du kan laga många typer av mat samtidigt.

Bild
Bild

Fördelar:

  • relativt lågt pris (upp till 4000 rubel);
  • värmebeständigt hus och lock;
  • tråden är tillräckligt lång för att inte använda en förlängningssladd;
  • tre nivåer av avtagbara galler;
  • kompaktitet - rökhusets dimensioner är bara 40 x 50 centimeter;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • volymen av det använda interna utrymmet - 20 liter;
  • förmågan att arbeta på bål;
  • vikten är ganska liten - 7 kg;
  • förmågan att justera rökens kraft;
  • ganska ekonomisk strömförbrukning (800 W);
  • uppsättningen innehåller en trevlig bonus - en receptbok. För nybörjare kommer detta att vara mycket användbart.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • med regelbunden användning kan färgen lossna;
  • det finns ingen slang för att eliminera överskott av gas.

Den här modellen ser ganska standard ut.

1100 W Muurikka

Detta rökhus har en horisontell belastning och är perfekt för placering, till exempel på balkongen i en bostadslägenhet.

Matgallren är arrangerade i 2 nivåer, under finns en stor fettbricka och en rörformad elektrisk värmare. Det tar 40 minuter att tillaga 1 kg fisk helt i denna konstruktion. Locket är utrustat med ett handtag med ett trähandtag, som du säkert kan greppa utan rädsla för skållning.

Bild
Bild

Fördelar:

  • en last lägger cirka 2 kg produkter;
  • strukturen är utrustad med stabila metallben;
  • handtagen placeras på detta sätt, men rökaren kan bäras även i uppvärmt tillstånd;
  • kompakthet - måtten är 25 x 50 cm;
  • vikt är bara 5,5 kg;
  • du kan variera placeringen av gallren inuti rökeriet, till exempel göra en nivå i mitten eller två ovanför och under;
  • hög effekt (1100 W) garanterar snabb tillagning av mat.
Bild
Bild

Brister:

  • inte alla har råd med ett sådant rökhus: den genomsnittliga kostnaden är cirka 12 000 rubel;
  • kroppen blir snabbt täckt med ett lager fett, det är ganska svårt att tvätta det;
  • eftersom utloppet för värmeelementet är placerat i locket finns det risk för att rök kommer in i rummet;
  • på grund av de specifika benen kan rökaren glida när den står på en slät yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det här rökhuset ser väldigt originellt ut.

Alder Smoke Profi

I betyget för hemrökare kan den här modellen kallas den bästa, eftersom den är utrustad med en vattentätning. Han tillåter i sin tur rökprocessen i lägenheten utan användning av eld. En vanlig köksspis fungerar som värmare.

Setet innehåller ett lock som passar i speciella spår . Vatten kan hällas längs dess omkrets för att täta strukturen och förhindra att rök kommer in i rummet. Det finns också en slang för att släcka ut rök genom fönstret.

Bild
Bild

Fördelar:

  • kroppen är tillverkad av stål med en tjocklek av 2 mm 430, vilket innebär att det är helt säkert att laga mat;
  • kompakthet - mått på 50x30x30 cm tillhandahålls speciellt för att placera rökeriet på en köksspis;
  • en vattentätning skyddar mot rökläckage från rökhuset;
  • förekomsten av två stålgaller som kan placeras samtidigt;
  • För enkelhets skull att ta bort gallren, görs speciella handtag;
  • setet innehåller en påse med al.
Bild
Bild

Brister:

  • inget stativ för kollagning;
  • oförmågan att bära rökeriet under tillagningen, eftersom handtagen blir väldigt varma under processen;
  • inte den mest prisvärda kostnaden - 7 000 rubel;
  • inte lämplig för rökning av små produkter, bär eller svamp, eftersom de inre gallren har glesa stavar och produkter kommer helt enkelt att falla därifrån.

Men för att bära ett sådant rökhus finns ett vackert och bekvämt fodral:

Bild
Bild

Camping World Gurman

Denna modell är idealisk för utomhuspikniker med ett stort företag. Den är utrustad med vikbara delar och en väska, vilket gör den mycket bekväm att transportera.

Fördelar:

  • överkomligt pris - 4300 rubel;
  • låg vikt på 6 kg gör designen lätt att bära även för hand;
  • hållbart vattentätt lock ingår;
  • kompakthet - mått på endast 31x7, 5x49 cm;
  • alla metalldelar är gjorda av rostfritt stål;
  • ett sådant rökeri kan användas som en grillpanna;
  • höjden på den monterade strukturen är bara 20 cm;
  • ett bokmärke rymmer upp till 3 kg produkt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • handtaget på locket värms upp snabbt;
  • väggarna är bara 0,8 mm tjocka, vilket inte kan garantera en lång livslängd med regelbunden användning;
  • används endast för varmrökning.

Men med sällsynta angrepp i naturen kommer detta alternativ att motivera alla förhoppningar och uppfylla dess huvuduppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

UZBI Dym Dymych 01 M

Denna rökare skapades för de stora älskarna av rökt bacon, ost och grönsaker. Designen är lämplig för varm och kall rökning, inkluderar en rökgenerator och en kompressor. Mängden rök i denna design kan justeras genom att ändra fläkteffekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • rökeriets kropp är täckt med polymer;
  • kostnad - endast 3000 rubel;
  • rökningskammare för 32 liter;
  • låg vikt på huvudstrukturen - 3, 7 kg, plus en rökgenerator - 1, 2 kg;
  • maten kan ordnas i två nivåer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • plasthöljet och regulatorn kan knappast kallas pålitlig och hållbar;
  • otillräcklig karossstyvhet på grund av ståltjockleken på 0,8 mm;
  • inget stativ ingår.

Ett sådant rökhus ser inte alls ut som en vanlig hemgjord konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är de mest köpta modellerna av inhemsk produktion . Om du vill kan du naturligtvis försöka beställa något liknande i Kina eller andra länder, men detta har sina egna olägenheter. Innan paketet kommer kan enheten inte undersökas ordentligt och alla delar måste kontrolleras. När du väljer kan du tänka på att inhemska tillverkare är väl medvetna om deras folks smak och preferenser, vilket innebär att de kan väcka alla dessa idéer till liv.

Hur gör man det själv?

Stora lemälskare gör ofta sitt eget hemlagade rökhus. Det är ganska enkelt att göra det själv, ju mer du kan välja de mest olika materialen: tegel, stålplåt, en hink eller en vanlig hushållstunna.

Bild
Bild

Metallplåt

Du behöver 2 plåtar med en tjocklek på ca 2 mm, mätinstrument, en svetsmaskin, en slipmaskin. Du kan göra absolut alla parametrar. Det är mycket viktigare att se till att rökbehållaren är ogenomtränglig.

Först måste du skära arket i 4 lika stora delar. Sedan måste de svetsas i rät vinkel och alla sömmar ska svetsas ordentligt så att strukturen visar sig vara lufttät. Botten svetsas sedan till denna geometriska struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det är locket gjort. Det kräver också 4 stålplåtar. Men lockets storlek ska vara något större än den föregående lådan, så att det enkelt kan sättas på rökeriets kropp. Efter kontroll av måtten svetsas locket till huvudboxen.

Det sista steget är att göra bärhandtagen och två nivåer med stavar. På den första (botten) kommer det att finnas en kastrull som fettet ska rinna av på. Den andra kommer att hysa krokar för produkter.

Bild
Bild

Rökhuset är klart! En elektrisk spis kommer att fungera som värmegenerator här, men om du behöver öka rökningstemperaturen kan du elda.

Hushållsfat

Rökboxen placeras ibland inuti tunnan. Det tar upp ungefär en tredjedel av det inre utrymmet, medan huvudutrymmet är reserverat för rökningskammaren. Dessa två fack separeras av en metallplåt ca 3 mm tjock, svetsad på väggarna. Samma ark fungerar som botten av strukturen.

Detta diagram beskriver i detalj mekanismen för att montera ett hemlagat rökeri från ett fat:

Bild
Bild

För att ge luftåtkomst till eldstaden måste fatets botten borras och flera hål göras. Ask kommer ut genom samma hål. Eldstadsdörren skärs i fatets botten. Vanligtvis varierar dess mått ca 20 cm med 30 cm. Det är också nödvändigt att tillhandahålla en plats från vilken skorstenen kommer ut.

Ytterligare åtgärder liknar det föregående alternativet: pallens anordning, galler, lock och krokar för produkter. För att alltid styra rökningstemperaturen kan en mekanisk termometer installeras på fatets sida. Detta kommer att hjälpa dem som precis börjar använda rökhuset och inte har tillräckligt med erfarenhet. Om du inte har en termometer kan du kontrollera temperaturen genom att spraya vattendroppar: vid rätt temperatur kommer det inte att avdunsta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ur hinken

För att göra ett hemrökhus från en hink måste du täcka botten med sågspån och placera ett galler ovanför. I den bredaste delen av skopan måste du borra hål och sätta in stavar med krokar för mat i dem eller utrusta ett galler. Processen visas mer detaljerat på ritningen:

Det behövs också hål i locket så att rök kan släppa ut genom dem. På medelvärme kan enkla rätter i denna design tillagas mycket snabbt: från 30 till 60 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att det inte är nödvändigt att upprätthålla en stark eld. För matlagning krävs ulmande sågspån. När bränslet börjar ulma är det dags att placera maten inuti rökaren och stänga locket.

Tegel

Enligt driftsprincipen skiljer sig ett tegelrökhus praktiskt taget inte från resten. I stället för ett vanligt lock installeras ofta en trädörr i den. Tegelkonstruktion kräver också en solid grund.

Storleken på ett rökhus av tegel beror på mängden mat som ska tillagas. I vilket fall som helst bör själva kammaren vara minst 2 gånger större än eldstaden. Marken runt rökhuset måste vara ordentligt komprimerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

En luftkanal behövs också, vars korsning är bättre skyddad med någon form av platta. Det finns ett alternativ för att ordna dränering över luftkanalen. För att bevara tätheten under locket måste du lägga säckväv.

Schema för att bygga ett tegelrökhus:

Bild
Bild

Gasflaska

Även från en gasflaska är det mycket enklare att göra ett hemrökhus än det verkar.

Det första och viktigaste steget är att släppa ut all gas som finns i cylindern. För att göra detta kan du ta ut det till en öde plats och koppla bort ventilen. För att se till att det inte finns någon gas kvar inuti är det tillräckligt att sänka ventilen i vatten: i avsaknad av bubblor kan cylindern anses vara säker. Därefter tvättas behållaren inifrån med vanligt vatten.

Bild
Bild

Nu kan du börja göra ett rökhus av en cylinder. För att göra detta sågas väggarna till dörrens utrustning (den ska vara ganska stor), gångjärnen svetsas på och hälften av botten sågas av. Värmekällan i ett sådant rökhus är ofta en elektrisk spis, över vilken pallar med produkter i flera nivåer placeras.

Ett detaljerat diagram över utrustningen för ett rökhus i en gasflaska

Bild
Bild

Tips för användning

  • Alder och enbär är bäst för bränsle. De producerar den perfekta röken för rökning. Alternativa alternativ är ek, körsbär eller päron. Om valet är begränsat bör företräde alltid ges till hårda stenar.
  • Det rekommenderas inte att värma med barrträ, eftersom det innehåller en stor mängd harts (det är inte alltid användbart).
  • Innan läggningen måste veden hackas, annars kommer de inte att producera nödvändig rök och värme. Den resulterande flisen (sågspån) måste vara jämnt fördelad och förbränningen kommer att vara likformig i hela eldstaden.
Bild
Bild
  • Temperaturen i rökkammaren ska inte vara högre än 100 grader. Om du ser till att ha en mekanisk termometer i förväg är det enkelt att kontrollera.
  • Det finns också en rökhusdesign i form av två behållare - den ena placeras i den andra. Men besväret ligger i svårigheten att rengöra botten av det brända fettet efter tillagning.
  • För att få doftande rök, täck rökaren med oljande sågspån med lock och stäng alla öppningar i den.
  • För att bibehålla en enhetlig rökningstemperatur är det nödvändigt att ständigt tillsätta sågspån till pallen.
  • Om björkved används som bränsle måste barken avlägsnas från den innan eldstaden startas. Annars kan maten smaka bittert under tillagningen.
Bild
Bild
  • För älskare av fet fisk är det bättre att använda kallrökningsmetoden, eftersom den varma är avsedd endast för fettsnåla produkter. Hela processen kan ta 5-6 dagar, men resultatet kommer att motsvara den tid som spenderats.
  • När materialet för självtillverkat rökhus väljs är det värt att se till att det inte är giftigt och inte avger lukt när temperaturen stiger.
  • Ett hemlagat rökeri kan kompletteras med ett filter. För att göra detta, dra burken över en vanlig trådram och placera den under gallret.
  • För en ännu mer sofistikerad doft kan du lägga till chips av fruktträd eller buskar till huvudbränslet. Svarta och röda vinbär, körsbär, päron passar bra.
  • För att göra det enklare att ta bort och tvätta grillen kan du svetsa flera hörn inuti rökeriet, som det kommer att fästas på. Ett alternativ är ett galler med ben.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du väljer ett trä för tändning måste du omedelbart utesluta barrträd: maten kommer att ha en bitter smak och tjära.
  • För att förhindra att chipsen blossar upp vid minsta vindpust bör de vara något fuktiga. Sågspån och flis kan ersättas med penselträ (som för övrigt smälter längre), men det kan också orsaka bitterhet i smaken av färdiga produkter.
  • För att maximera hållbarheten för en rökt produkt måste du placera den i ett vakuumförpackning eller i en frys. Men man bör komma ihåg att efter avfrostning kommer smaken inte längre att vara densamma.
  • Du ska aldrig kyla ditt rökhus. Detta kan leda till att förstöringsprocessen börjar.
  • För att kontrollera köttets beredskap måste du skära det. Om det redan har rökt tillräckligt, blir färgen enhetlig på snittet. Om köttet sticker ut i mitten av biten med en annan nyans, betyder det att det måste placeras i rökeriet ytterligare en tid.

Rekommenderad: