Fisktork (41 Bilder): Funktioner För Apparater För Torkning Av Fisk Med Fläkt, Elektriska Torktumlare Och Hängande Nät

Innehållsförteckning:

Video: Fisktork (41 Bilder): Funktioner För Apparater För Torkning Av Fisk Med Fläkt, Elektriska Torktumlare Och Hängande Nät

Video: Fisktork (41 Bilder): Funktioner För Apparater För Torkning Av Fisk Med Fläkt, Elektriska Torktumlare Och Hängande Nät
Video: Fish dryer - Bennie Agro 2024, Maj
Fisktork (41 Bilder): Funktioner För Apparater För Torkning Av Fisk Med Fläkt, Elektriska Torktumlare Och Hängande Nät
Fisktork (41 Bilder): Funktioner För Apparater För Torkning Av Fisk Med Fläkt, Elektriska Torktumlare Och Hängande Nät
Anonim

På sommaren visar sig fiskare i stort antal vara ägare till en fast fångst. Nyckeluppgiften i denna situation är förmågan att bevara pokalen under lång tid. Att torka fångsten kan bli en lösning på svårigheten, vilket kommer att förhindra förstörelse av produkten under de kommande 8-12 månaderna. Men för torkning behöver du en specialtork. Det kan antingen köpas i någon specialbutik eller göras med egna händer. För sådana ändamål behöver du en liten mängd olika material och verktyg.

Bild
Bild

Vad det är?

Detta är en specialiserad fisktorkningsanordning som kan köpas i specialaffärer. Torktumlare skiljer sig åt i kapacitet, utseende, alternativ, design, kostnad. När du köper en installation måste du komma ihåg att det finns ett antal modifieringar av både inhemska och utländska tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Den enklaste torkanordningen anses vara en tråd som sträcks under markisen eller ett vanligt rep för torkning av kläder. För att skydda mot flugor hängs helt enkelt ett nät (eller gasväv) på fisken. Att hänga mört, korsfiskkarp eller brax är tillåtet både på krokar av tråd, från vanliga gem, och klämning med klädnypor för linne. Denna metod sticker ut för sin enkelhet, men den är optimal för en engångsskörd av fisk i ett förortsområde eller under en vandring. När ett yrke läggs på "löpande band" och bra fångster är konstanta, måste du tänka på en relativt anständig design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fisktorkutrustning kan symboliskt delas in i två stora grupper:

  • mobil transportabel (bärbar);
  • stationär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa mönster har sina egna fördelar. De första kan användas var som helst: från flodstranden till loggian i lägenheten. Andra kan listas för torkskåp, i de flesta fall används de inte bara för fisk, utan också för att torka bär, örter, grönsaker, torkning av kött och andra livsmedelsändamål. Du kan helt enkelt torka fisken i det fria, eller du kan organisera den med tvångsinjektion av luftmassor . med hjälp av en fläkt. Samtidigt är vissningsförfarandet mycket snabbare och produkten bereds mer proportionellt. Under den kalla årstiden kan torkskåpet utrustas med elektriska värmare, vilket i sin tur också gör att du snabbt kan laga fisken för konsumtion.

Bild
Bild

Ett kännetecken för torkamrarna är också antalet fack. Som regel används enkelsektionstyper, men det finns torktumlare med ett avsevärt antal sektioner, i vissa ändringar når deras antal upp till 5 sektioner. Låt oss överväga några modeller mer detaljerat.

Fabriksmodeller

Från fabriksmodifieringarna kan två alternativ urskiljas. Det första är strukturellt implementerat i form av ett högt skåp av stålrör täckta med ett nät. Liknande prover produceras av olika företag under varumärkena Kedr och Mitek. Ett annat intressant exempel är installationen på två nivåer IdeaFisher ECO-2. Denna hopfällbara design är också liten och bärbar. Baserat på förhållandena fungerar den dessutom både upphängd och placerad på golvet eller bordet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemlagade torktumlare

Av massan av anordningar för torkning av fisk följer det notera följande hemlagade mönster:

  • ram;
  • hopfällbar;
  • stationär;
  • upphängd;
  • elektrisk torktumlare;
  • med en fläkt;
  • mobil (bärbar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är inte allt som homebrew -mästare kan.

Först och främst är det nödvändigt att klargöra var exakt torkningen kommer att utföras . Om det är under ett tak, markis eller på vinden i ett enskilt hus, finns det inga svårigheter med dimensioner. Om i ett av vardagsrummen, på loggian eller balkongen i en byggnad i flera våningar, måste parametrarna för den framtida utrustningen för torktumlaren planeras, utifrån möjligheten att placera den i dessa rum för torkning och ytterligare underhåll. Dessutom måste storleken och mängden fisk som fångats under den senaste fisketuren beaktas. Eller balansera dessa villkor för framtida fångster. Om området är mycket litet är det nödvändigt att analysera modifieringarna av de hopfällbara och hängande torktumlarna.

Bild
Bild

Efter att ha fastställt de nödvändiga dimensionerna måste du besluta om valet av tillverkningsmaterial.

Material (redigera)

Det är nödvändigt att stål eller trämaterial används för tillverkning av konstruktionen. Således kommer det att vara möjligt att utöva det i mer än ett år. Skelettet måste vara stabilt. För att armaturen ska vara av hög kvalitet måste den säkras med starka komponenter (skruvar). Ovanpå är basen täckt med ett tunt tyg (chiffong) så att fisken torkar i frisk luft. På grund av den fria rörelsen av luft inuti strukturen kommer produkterna att torka mycket snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Efter att ha undersökt alla modifieringar av torktumlare, litar den överväldigande majoriteten av sportfiskare på de testade hängande proverna, som är framställda av en metallram och en nylonduk. De viktigaste fördelarna med ett sådant material är strukturell hållfasthet under torkning, skydd av fisk från onödig kontakt med flugor, erfarenhet som samlats under decennier. Strukturen innehåller många nivåer, vilket garanterar att ren luft kommer in för produktion av högkvalitativa och ofarliga livsmedelsprodukter. För att torka fisken efter fisket kan du använda hängande prover från olika företag.

" Tre valar ". Detta är en välkänd inhemsk tillverkare som utför massproduktion och försäljning av allt som behövs för jakt och fiske.

Bild
Bild

Sport-fisk . Detta är en utländsk produkt, som inte mindre efterfrågas bland nybörjare och yrkesfiskare. Det finns ett multifunktionellt prov, som, förutom att torka fisk, kan användas för att torka grönsaker, frukt, svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Ceder ". För att göra livet enklare för fiskare har Kedr -företaget dessutom skapat en vandringsversion av nätet för att torka fisk. Dess struktur är stark och hållbar, gör det möjligt att torka fisk på en långtur eller i en sommarstuga.

Bild
Bild

Elektrisk fisktork . Alla ovanstående modifieringar styrs manuellt, med andra ord, den erforderliga effekten beror enbart på den mänskliga faktorn. Faktum är att en sådan enhet kan återskapas hemma med hjälp av flera gasväv, trä (stål) tvärstänger. Fisken behöver inte bara fångas utan också hängas tillsammans med detta för att utöva konstant kontroll - en naturlig process för dess torkning. För att påskynda det slutliga resultatet är det önskvärt att använda de mest avancerade modifieringarna - elektriska torktumlare. Dessa innovativa installationer är mycket dyrare, men på kortast möjliga tid låter de dig njuta av den minnesvärda smaken av torkad fisk.

Bild
Bild

Hur man gör det?

Så vi kom till den roliga delen. Låt oss prata om hur fisktorken kommer att byggas med våra egna händer. Det bör omedelbart noteras att det finns ett stort antal dehydratoranordningar. Det är mycket svårt att berätta om alla sorter av självgjorda strukturer inom ramen för en artikel, eftersom fantasin hos de inhemska kulibinerna verkligen är outtömlig. Information! Dehydrator bokstavligen översatt från latin betyder "dehydrator", med andra ord, samma som en torktumlare.

Bild
Bild

Wireframe -modeller

I de flesta fall tillverkas hemgjorda prylar i form av en trälåda täckt med myggnät. Och en av de vanligaste anses vara en variant med dimensioner på 500x500x500 millimeter. I det första tillverkningsskedet är det nödvändigt att förbereda det erforderliga antalet träblock, bearbeta dem med sandpapper och täck med en konserveringslösning. Beläggningen är skyldig att skydda enheten mot fukt och salt, men samtidigt inte avge negativa ångor som torkprodukten kan absorbera.

Bild
Bild

Efter det, enligt en preliminär ritning, monteras skelettet för den framtida torktumlaren. Självgängande skruvar och järnhörn används för montering. För att skapa en sådan låda måste du följa en rad steg.

  • Markera virket och klipp det sedan med en sticksåg eller en handsåg.
  • Montera sedan ramen med en skruvmejsel, hörn och skruvar.
  • Förstärkande skiljeväggar är placerade på alla sidor.
  • En kabel är fixerad på sidoväggarna (faktiskt torkas fisken på den).
  • Därefter krävs det att bearbeta lådan med ett insektsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det måste suga materialet och torka, och först då kan lådan lackeras. Det är absolut nödvändigt att applicera det i 2 lager med ett tidsintervall på 4 timmar.
  • Det är nödvändigt att installera specialiserat avstånd på lådans botten.
  • Dörrkarmen måste tätas. Efter att ha gjort detta arbete kommer du att ha en färdig låda för att torka fisk, där inga insekter kommer att kunna ta sig igenom.
  • Rekommendation! Den statiska torktumlaren kan installeras direkt på väggen.
  • När basen är klar tar de upp spänningen i nätet. Tillsammans med detta är det nödvändigt att klargöra hur åtkomsten inuti kommer att göras. För att göra detta, gör en dörr eller sy i en blixtlås.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för en liknande hemlagad produkt är att inte använda ett spänningsnät som draperi, utan enheter från moderna PVC -fönster. I denna version är det inte nödvändigt att göra en separat dörr, utan att använda en ram från ett färdigt myggnät.

Fläkt torktumlare

Några av modellerna av torktumlare tillverkade av ryska hantverkare har fläktar i sin egen struktur. Luftvärmeväxling i sådana dehydratorer gör det möjligt att påskynda torkprocessen. Sådana anordningar skapas av en mängd olika plastbehållare eller något liknande stängda skåp genom vilka en luftström drivs. Låt oss analysera produktionsprocessen för en enkel enhet med en fläkt. För detta ändamål behöver vi:

  • stor plasttank - från 20 liter och mer;
  • ventilerad avgasfläkt;
  • ventilationsgaller;
  • stålstavar med gängor och lämpliga muttrar;
  • fästelement för gallret och fläkten.
Bild
Bild

Vi arbetar i följande ordning:

  • i tankens lock gör vi ett hål för ventilationsgrillen och fixar det;
  • vi fäster fläkten på samma sätt i någon av sidorna på plastlådan;
  • i tankens övre del skapar vi hål för stavarna och sätter in dem och fixerar dem med nötter (vi hänger fisk och kött på det här stället).
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill öka omgivningstemperaturen i en sådan torktumlare kan du använda elektriska mattor. Sådana produkter säljs i djuraffärer för uppfödning av reptiler.

Framgångsrika exempel

Vi presenterar flera ganska intressanta alternativ som skapats av inhemska hantverkare. Den mest geniala och pålitliga metoden för att skydda fisken från insekter är att göra en låda av lameller och täcka den med gasväv eller järn. Gasväven kan naturligtvis bytas ut mot ett vanligt myggnät. Lådans dimensioner beror direkt på mängden fisk och på dess storlek, naturligtvis. Om du ska torka sabrefish, rudd, mört eller något liknande, så bör lådan skapas inte besvärlig. I stort är det lämpligt att bara skapa en låda en gång för alla typer av fisk. Med andra ord, multifunktionellt. Täck det med ett nät och det är det, glöm insekter för alltid. För praktiska ändamål, gör en sida med lock för att ta bort den färdiga torkade fisken från lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

En okonventionell metod för att byta lådan: ett vanligt paraply var täckt med ett nät - och torka det för din hälsa. Och från den stekande solen, och från regnet och från insekter finns skydd: tre i en, så att säga.

Anordning för torkning av fisk på en loggia eller balkong

Upphängningsanordningar skiljer sig från stationära genom att de enligt deras namn är upphängda från väggen, vilket resulterar i att deras höjd och plats kan justeras, vilket är praktiskt när man letar efter en mer bra plats med vindmängden eller Sol. Du kan torka vad som helst i en sådan enhet: fisk, kött, svamp, bär och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torktumlare för fisk (demonterbar)

Material:

  • galler från golvfläktar - 3 delar;
  • tråd;
  • fläkt (svalare) dator - 2 delar;
  • datorns strömförsörjning - ett stycke.
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt använt material. Kylare blåser mot varandra och skapar inte särskilt stor turbulens.

Rekommenderad: