Gör-det-själv Byt Hus (49 Bilder): Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner, Ritningar Och En Lista över Byggmaterial. Hur Bygger Man En Sommarvagn Av Metall?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Byt Hus (49 Bilder): Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner, Ritningar Och En Lista över Byggmaterial. Hur Bygger Man En Sommarvagn Av Metall?

Video: Gör-det-själv Byt Hus (49 Bilder): Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner, Ritningar Och En Lista över Byggmaterial. Hur Bygger Man En Sommarvagn Av Metall?
Video: I regret that I did not do it earlier! Very useful thing! 2024, April
Gör-det-själv Byt Hus (49 Bilder): Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner, Ritningar Och En Lista över Byggmaterial. Hur Bygger Man En Sommarvagn Av Metall?
Gör-det-själv Byt Hus (49 Bilder): Steg-för-steg Tillverkningsinstruktioner, Ritningar Och En Lista över Byggmaterial. Hur Bygger Man En Sommarvagn Av Metall?
Anonim

För att ständigt kunna vila från stadens rörelse och ha kul utanför staden med vänner, föredrar många människor att skaffa tomter som de bygger bekväma bostäder på. Innan du börjar bygga måste du oroa dig för att ha en tillfällig livsmiljö där du kan äta, duscha, koppla av och till och med sova. Ett förändringshus är perfekt för detta, som snabbt kan uppföras med egna händer från vilket material som helst och placeras i sommarstugan.

Bild
Bild

Vilken typ av stugor kan du bygga?

Trots att förändringshuset av alla operativa egenskaper anses vara ett grovkök, bör dess konstruktion och arrangemang behandlas ansvarsfullt, välja högkvalitativa byggmaterial och utföra dekorativa finish för att skapa en atmosfär som bidrar till avkoppling.

Innan du börjar bygga ett förändringshus måste du förbereda ritningar som du kan göra själv eller köpa färdiga.

Tack vare ritningarna blir det enkelt att beräkna den nödvändiga mängden byggmaterial och hitta rätt plats för byggnaden, vilket nödvändigtvis måste passa bra in i landskapsdesignen på platsen. Dessutom behöver du ett anslutningsschema för kommunikationssystem.

Bild
Bild

Byggnadens layout och dimensioner väljs individuellt, beroende på personliga preferenser och de funktioner som den kommer att utföra . Ett tillfälligt byteshus för industriell produktion har som regel standardmått - från 5 till 6 m i längd och 2,5 m i bredd och höjd. Om det är planerat att bygga en trä- eller metallkonstruktion enligt enskilda projekt, kan dess dimensioner vara olika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att köpa (hyra) en färdig vagn eller delta i konstruktionen av ramkonstruktioner - varje ägare av platsen bestämmer självständigt. För att göra detta måste du beräkna alla kostnader i samband med installationen av en sådan struktur.

Bild
Bild

Så att hyra en släpvagn från grannar eller vänner är ett bra budgetalternativ, men du måste lämna tillbaka den i slutet av arbetet, och då måste du fundera på var du ska förvara verktyg, trädgårdsredskap etc. Om du väljer oberoende konstruktion kan du få många fördelar. Med tiden kan ett sådant förändringshus enkelt omvandlas till ett litet garage, sommarkök eller duschrum.

Bild
Bild

Hittills byggs stugor i förortsområden enligt följande scheman:

  • ramkonstruktion av virke, träbjälkar och brädor;
  • konstruktion med en metallram och en undergolvbas;
  • tillfälligt hus av panelmaterial, utvändigt mantlade med OSB -plattor;
  • tillfällig struktur av plywoodskivor;
  • varmbytehus, monterat av smörgåspaneler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående scheman kan användas för oberoende byggande av ett bostadshus, även för nybörjare som inte har någon erfarenhet. Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till funktionerna i varje typ av förändringshus.

Bild
Bild

Trä

Det rekommenderas att välja detta alternativ när det tillfälliga bostadshuset planeras användas i framtiden som ett sommarkök eller ett badrum. För byggandet av ett sådant bytehus är det nödvändigt att köpa en bar med en tjocklek på minst 70-90 mm . Lådan installeras på en grund som är förfylld med betong eller på borrade högar.

Den oisolerade strukturen kan drivas från maj till oktober (under det mest intensiva arbetet i landet), för vintersysselsättning måste byggnaden vara välisolerad och ett extra värmesystem installerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydda

De är vanliga billiga vagnar, som är byggda enligt panelens layout. Huvuddelen av detaljerna i ett sådant förändringshus (för tak, golv, väggar och invändig beklädnad) säljs som ett färdigt kit. Det räcker att ta det till byggarbetsplatsen och installera det enligt instruktionerna som bifogas enheten av tillverkaren . De viktigaste fördelarna med växelhyttar inkluderar snabb och enkel installation, minimal tillgänglighet av nödvändiga verktyg (såg, skruvmejsel), låg kostnad, inget behov av att lägga isolering.

Väggarna i det tillfälliga huset är vanligtvis monterade utan en ram av plywoodskivor, och detta är deras nackdel, eftersom byggnaden kan deformeras på grund av en stark stormvind.

Bild
Bild

Från OSB -styrelser

Idag föredrar de flesta sommarboende att bygga stugor i form av ramkonstruktioner, mantlade utanför med OSB -plattor.

När det gäller dess prestandaegenskaper liknar detta byggmaterial på många sätt plywood, men till skillnad från det har det ökat ljud- och värmeisolering.

Det enda är att styrkan hos OSB -plattor är lägre, därför rekommenderas att bygga ramkonstruktioner av dem inte av panelpaneler . Dessutom är kostnaden för sådana stugor högre, eftersom träramen måste vara mantlad för isolering med expanderade polystyrenplåtar.

Bild
Bild

Från en metallprofil

För att förändringshuset ska vara lämpligt för ytterligare ombyggnad till garage eller bruksblock bör det göras mobilt och byggas med en metallram av fyrkantiga rör. Det är omöjligt att mantla strukturen inuti och utvändigt med plåt, eftersom det kommer att vara varmt på sommaren och kallt på vintern.

Bild
Bild

Sådana hytter kännetecknas av hög hållfasthet, men de är inte billiga, eftersom de ska isoleras med ett isolerande material med anständig tjocklek . Dessutom kostar metall flera gånger mer än trä och är svårare att transportera. Därför rekommenderar experter att välja konstruktion från en metallprofil i fallet när du behöver få ett kapitalblock med hög komfort i landet.

Bild
Bild

Från sandwichpaneler

Av alla ovanstående typer av stugor är det tillfälliga höljet som är monterat av sandwichpaneler det mest bekväma, säkra och varma. Den enda nackdelen med sådana strukturer är den komplexa installationsprocessen, eftersom industriella metallsmörgåsskivor tillverkas i stora storlekar 6x3 m. Det är möjligt att bygga bekväma bruksblock, garage och hangarer av detta material, men det är inte lämpligt för byggande av bostadslokaler.

Processen att montera sandwichpaneler i sig liknar tekniken för att bygga panelhus, när förklippta skumblock klistras över med OSB-plattor läggs allt på en grov ram och fixeras med polyuretanskum.

Bild
Bild

Att välja en plats att bygga

Innan du planerar installationen av ett förändringshus är det viktigt att tänka på placeringen av dess placering i förväg. Denna struktur måste placeras på platsen på ett sådant sätt att den är bekväm att använda, inte stör rörelser och harmoniskt passar in i den allmänna synen på landskapsdesign.

Bild
Bild

Dessutom, när du väljer en plats i landet för byggandet av ett förändringshus, bör du ta hänsyn till några viktiga punkter

  • Först och främst är det nödvändigt att besluta om det kommer att planeras i framtiden att transportera uthuset till en annan plats, eller om det ska stå stilla. Så, om byggandet av ett bostadshus kommer att ta flera säsonger, kan du klara dig med ett tillfälligt byteshus, som ligger bäst vid utgången från gården. Om en byggnad planeras att omvandlas till ett badhus eller ett sommarkök i framtiden måste den installeras intill ett bostadshus, men så att den kombineras med andra bilagor.
  • När du installerar ett växelhus, som senare kommer att omvandlas till en dusch eller ett ryskt bad, är det viktigt att följa brandsäkerhetsåtgärder. För att göra detta bör det byggas i ett avlägset hörn av förortsområdet.
Bild
Bild

Lista över byggmaterial

Efter att problemet har lösts med layout, ritningar och konstruktionsdiagram återstår det att köpa lämpligt byggmaterial och börja bygga byggnaden. För att göra detta är det värt att först göra en uppskattning genom att beräkna mängden byggmaterial . Om ett träd används under konstruktionen måste du köpa en bräda och en balk för montering av ramen. Inuti kan växelhuset mantlas med spånskiva, efter att ha lagt isoleringen i förväg. Om ramen är planerad att tillagas av metall måste du köpa fyrkantiga rör.

Installationen av ett växelhus av sandwichpaneler kommer att kosta mer, men det kommer att pågå mycket längre och kommer att glädjas över sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett byggmaterial är det värt att uppmärksamma ett antal punkter

För att göra basen av ramstrukturen av trä används bandbalkar eller ställningar. För att göra detta, köp en balk på 10x5 cm i storlek. För att isolera växelhuset är det nödvändigt att göra väggarna tjockare och öka stativets tvärsnitt till 15 cm

Bild
Bild

Tak och golvbjälkar är vanligtvis gjorda av kantade brädor som mäter 50x100 mm. När det gäller hopparna och fockarna behöver de balkar med en sektion på 50x50 mm. Brädor på 25x100 mm i storlek kommer att vara användbara för att skapa ett svarv under taket

Bild
Bild

Det är önskvärt att isolera förändringshuset med mineralull. Det rekommenderas att skydda det från utsidan med ett lager av vindspärr

Bild
Bild

Byggnadens yttre efterbehandling kan göras med wellpapp, blockhus eller plåt. Plastpaneler är perfekta för att dekorera strukturen inuti. När det gäller taket kan det täckas med både ondulin, skiffer och wellpapp

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Många sommarboende föredrar att bygga ett förändringshus med egna händer, eftersom det här låter dig spara pengar på familjebudgeten och förverkliga alla designidéer till verklighet. Innan du börjar bygga ett verktygsblock måste du först börja förbereda byggarbetsplatsen. För att göra detta är det nödvändigt att rensa området från buskar, träd och ogräs.

Bild
Bild

Därefter jämnas territoriet ut där det är planerat att installera växelhuset och täcker det med en tät plastfolie. Dess storlek väljs för området för den framtida strukturen på ett sådant sätt att en meter förblir i reserv på varje sida - detta kommer att skydda basen från fukt.

Bild
Bild

Sedan måste du steg för steg utföra flera sekventiella åtgärder

Skapa en grund

För standardstorlekar (6x3 m) rekommenderas att använda betongblock. De kan ersättas med tegelstöd, som läggs upp i höjd upp till 200 mm. Runt hela omkretsen av fundamentets bas bör jordlagret och torvet tas bort. Marken på en horisontell plattform måste vara väl tampad, täckt med ett lager av geotextil, och allt måste täckas med sand och krossad sten ovanpå.

Bild
Bild

För ett medelstort byteshus är det tillräckligt att göra 12 kolumner: du får 4 stöd, placerade i 3 rader . Kolumntoppar ska vara i samma horisontella plan och inriktade för att eliminera krökning. Dessutom limmas plåtar av takmaterial på stöden med hjälp av mastisk isolering. Därefter installeras en bandlåda ovanpå basen, som är gjord av en stång. Om det är planerat att driva växelhuset på vintern, måste du också utföra grundisolering och lägga vattentätning innan du mantlar undergolvet.

Bild
Bild

Utför installationen av ramen

Tillverkningen av stödstrukturen är vanligtvis gjord av fyrkantiga rör med en sektion på 20x40 mm (de är svetsade ihop). Du kan också montera ramen för växelhuset från balkar med ett tvärsnitt på minst 90 mm, för detta bör varje rack ställas strikt vertikalt, vilket gör tillfälliga stag på sidorna . De fästs direkt på bandet med hjälp av stålhörn, som kan köpas färdiga eller göras själv av resterna av valsad metall. Huvudena på sådana ställningar trimmas noggrant en nivå i taget så att stavarnas ändar är horisontellt i samma plan. För ytterligare förstärkning av ramen rekommenderas att du installerar 2 hängslen under varje rack.

Bild
Bild

Installera fönster och dörrar i öppningarna

Det här byggnadsstadiet är inte särskilt svårt, så det kan snabbt hanteras. Det rekommenderas att göra exakta markeringar på ställen i förväg där fönster planeras att installeras i framtiden.

Bild
Bild

Enligt märkena bör stöd byggas i form av horisontella överliggare, fönsterkarmarna vilar på dem . När det gäller den slutliga installationen kan det bara göras efter att värmeisoleringen har lagts, eftersom materialets kanter måste stoppas in under fönsterkarmarna.

När byggnadens yttre efterbehandling är klar installeras plattor på dörrar och fönster - detta ger god isolering av väggarna.

Bild
Bild

Takframställning

För trästugor väljs vanligtvis ett skjultak, vilket är en pålitlig baldakin. För installationen fästs ett antal vertikala stolpar. Deras framsidor ska vara 400 mm längre och högre än stöden på baksidan av ramen. Spärren måste vila på en sele bestående av två parallella stänger . En låda läggs på spärren, sedan en filmångspärr, ett lager av värmeisolering av mineralull och mantel utförs med plywood. Installationen av taket slutförs genom att lägga takmaterialet.

Bild
Bild

Golvinstallation

I det sista byggskedet kommer det att finnas kvar att installera golvet, som kan vara tillverkat av både brädor och plattor. Det rekommenderas att lägga golvmaterialet på en yta täckt med en ångspärrfilm. Det billigaste alternativet för golv är plywoodskiva ., men om du måste gå in i gårdsbyggnaden i smutsiga skor, då kommer det inte att skada att lägga linoleum dessutom.

Bild
Bild

Om sommarboendet har erfarenhet av byggnadsarbete och han vet hur man inte bara snickrar, utan också hanterar en svetsmaskin, kan man bygga ett växelhus med en metallram. En sådan struktur kommer att bli starkare, och under konstruktionen behöver du inte installera en grund . Dessutom kan metallhytter, om det behövs, snabbt demonteras och transporteras till en annan plats, eller helt enkelt säljas.

Bild
Bild

För att montera en sådan struktur måste du följa instruktionerna nedan

  • Installera omställningshuset. För tillverkning av en metallram, som är ansvarig för effektbelastningen i strukturen, används rör med en sektion på 80x80 mm.
  • Montera de övre och nedre vakterna från ihopkopplade hörn 60x60 mm i storlek. De kan ersättas med märken av lämpliga storlekar.
  • Lägg golvet och placera karmarna med öppningar separat för dörrar och fönster. Ramar kan vara både metall och metall-plast, trä.
  • Utför väggbeklädnad på utsidan med wellpapp och inuti med plastpaneler eller plåt.
  • Installera ett gaveltak och lägg kommunikationssystem. Det är viktigt att det finns ett handfat och bra belysning inne i växelhuset.
Bild
Bild

Extern efterbehandling

Efter att byteshuset har installerats betraktas efterbehandlingen utanför som ett viktigt skede. Innan dess måste väggarna isoleras med mineralull eller expanderad polystyren. Om en metallram fungerar som grunden för strukturen, då är den isolerad med basaltfibermattor, de fästs direkt på lakarna på svarven . Omställningshuset isolerat på detta sätt kan drivas året runt. Fogarna mellan isoleringsmaterialet måste limas med tejp.

Bild
Bild

På utsidan av ramen fixeras sedan ett vindtätt membran och allt kan mantlas med OSB -plattor, som om så önskas kan förädlas med wellpapp eller trä.

För att ett sådant förändringshus harmoniskt ska passa in i platsens landskapsdesign rekommenderas det utåt att måla det i en färg som motsvarar huvudbyggnaden.

Om förändringshuset är installerat i ett öppet område och överhängen runt takets omkrets är små, är det bäst att mantla väggarna utanför med ett professionellt ark. Fönster för ventilation skärs dessutom längs de övre och nedre kanterna av beklädnaden; du kan också självständigt bygga ventilationskanaler för att ta bort vattenånga.

Bild
Bild

Trä anses också vara ett utmärkt material för den yttre designen av en byggnad, vilket ger ett bra skydd mot gatubuller, naturlig självreglering av luftfuktighet.

Dessutom kännetecknas trä av lång livslängd och estetik. Fodret måste fästas på konstruktionsramen med självgängande skruvar eller klossar.

Bild
Bild

Ett idealiskt val för utvändig beklädnad är sidospår, som installeras horisontellt på väggarna . I detta fall måste lådan göras vertikalt. Sidospår är dock inte lämpligt för byteshus med platta tak - i sådana strukturer finns det inget utrymme inuti för ett ventilationsgap.

Bild
Bild

Internt arrangemang

Pricken över i i byggandet av ett förändringshus är dess inredning.

Om uthuset planeras att byggas om i framtiden som ett pensionat eller ett badhus, rekommenderas det att utföra inredningen med plåt.

Ytan på väggarna och taket är mantlade med detta material . Den enda nackdelen med fodret är att efter flera års drift under hög luftfuktighet kan mögelavlagringar uppträda på dess nedre kanter. Därför är plastpaneler ett utmärkt alternativ till fodret - de måste täcka ombyggnadshuset och duschrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du utrustar ett växelhus inuti bör du inte glömma belysning.

Iakttagande av brandsäkerhetsreglerna, utgången och platsen för installation av värmeenheter måste belysas. Andra områden belyses efter eget gottfinnande. Vanligtvis är byteshuset konventionellt uppdelat i ett rekreationsområde och ett badrum.

Bild
Bild

Plafondlampor är installerade i dem . Elektriska ledningar bör installeras i speciella metallkorrugeringar, med tanke på att ledningarna endast ska placeras ovanpå väggbeklädnaden. Platsen för att placera luckan med påsarna och den automatiska maskinen måste väljas så att den är väl upplyst av en lampa placerad i taket.

Bild
Bild

För att göra byggnaden bekväm att använda bör du oroa dig för att installera vattensystemet.

Det är inte värt att göra en dyr vattenförsörjning, det räcker att ansluta en gummislang till vattenförsörjningskällan och införa den i rummet genom ett hål i väggen.

Dessutom bör tvättstället installeras genom att utrusta det med en kran . Installationen av en kompakt varmvattenberedare kommer inte heller att störa, att välja bulkmodeller. Det är absolut nödvändigt att ansluta en korrugering till diskbänken för att tömma avloppsvattnet; det är fäst vid avloppsröret som går in i avloppsgropen.

Bild
Bild

Tillförsel av dräneringskommunikation och vatten inuti strukturen måste ske genom det grova golvet.

På vintern kan rören frysa, och för att undvika detta byggs en separat uppsamlare eller kisel för vattenförsörjning och avloppssystem, som förisolerar den med en plastlåda.

I stugor som är planerade att användas endast på sommaren räcker det att ansluta till avloppet och vattnet med hjälp av korrugerade och flexibla rör. För personlig smak kan du ordna en vacker interiör som kompletterar inredningen med möbler, textilier och inredningselement.

Bild
Bild

Värmealternativ

Eftersom de flesta stugor används på vintern är det viktigt att tänka på vilken typ av uppvärmning som finns i dem i förväg. För att göra detta finns det två alternativ: att installera ett värmesystem från flera elektriska konvektorer, eller att göra uppvärmning med en vedspis, mantlad med en gjutjärnskropp.

Det är värt att notera att den elektriska typen av uppvärmning anses vara den enklaste och kräver endast kopparkablar.

För varje värmare bör du tillhandahålla sin egen jordning och kabelgren, efter att ha byggt en upphängning i förväg. För ett växelhus med en yta på 15 till 20 m2 måste du förbereda två punkter på 1 kW vardera.

Bild
Bild

När det gäller vedspisen är installationen mycket svårare, eftersom det kräver ytterligare konstruktion av en nisch . Du kan också placera kaminen i hörnet av rummet, vilket sparar användbart utrymme. I det här fallet måste golvet och alla sidoytor i förändringshuset vara mantlade med tjock metall. För ett växelhus med bastu till spisen, välj ett avskilt hörn utan fönster.

Rekommenderad: