Vinterväxthus (56 Foton): Hur Man Bygger Alternativ Med Uppvärmning För Vinterodling Med Egna Händer, De Bästa Projekten är Uppvärmda Strukturer

Innehållsförteckning:

Video: Vinterväxthus (56 Foton): Hur Man Bygger Alternativ Med Uppvärmning För Vinterodling Med Egna Händer, De Bästa Projekten är Uppvärmda Strukturer

Video: Vinterväxthus (56 Foton): Hur Man Bygger Alternativ Med Uppvärmning För Vinterodling Med Egna Händer, De Bästa Projekten är Uppvärmda Strukturer
Video: Deep Winter Greenhouse: Heat Storage Systems & Their Trade-off's 2024, Maj
Vinterväxthus (56 Foton): Hur Man Bygger Alternativ Med Uppvärmning För Vinterodling Med Egna Händer, De Bästa Projekten är Uppvärmda Strukturer
Vinterväxthus (56 Foton): Hur Man Bygger Alternativ Med Uppvärmning För Vinterodling Med Egna Händer, De Bästa Projekten är Uppvärmda Strukturer
Anonim

För närvarande strävar amatörträdgårdsmästare efter att glädja sig själva och sina nära och kära med grönsaker och frukt året om. Ett vinterväxthus är perfekt för detta. Dessutom kan det inte bara bli ett verktyg för skörd av en sommarboende eller en blomsterhobby för en trädgårdsmästare, utan också en utmärkt källa för företag (beroende på dess ägares design och önskemål).

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Numera kan ett växthus på en privat tomt sällan överraska någon. Vinterväxthus är ett specialprojekt som är utrustat med allt som behövs för att odla grödor under den kalla årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är ett riktigt fynd: för både vanliga amatörträdgårdsmästare och professionella bönder, såväl som nybörjare.

De främsta fördelarna med ett vinterväxthus är dess bekvämlighet och möjligheter, tack vare vilka du kan njuta av färska grönsaker året runt.

Dess främsta funktioner inkluderar ett antal egenskaper

  • Kapital . Till skillnad från ett vanligt växthus eller ett sommarväxthus som byggts med egna händer är vinterversionen mer grundlig. Det kommer inte längre att vara möjligt att "rulla ihop" det så lätt och flytta det från plats till plats. Utformningen av ett sådant växthus kräver mer ansträngning och pengar. En tung ram, täta material samt utrustning med värme- och ljuskällor gör att du kan odla grödor året runt.
  • Fyrkant . För att underlätta driften har ett vinterväxthus som regel ett stort område och en avsevärd höjd så att arbetarna kan arbeta bekvämt i det och plantera grödor får de nödvändiga förutsättningarna för en högkvalitativ skörd. Ritningar av sådana strukturer tar hänsyn till alla ägarens krav och ger också plats för olika källor och mekanismer för kontinuerlig tillförsel av energi och värme.
  • Olika zoner . Beroende på vilka grödor ägaren kommer att odla är det värt att förutse uppdelningen i zoner i förväg. Vissa grödor kräver mer värme respektive uppvärmning och vissa mindre. Växthusdesignen bör innehålla flera justerbara zoner, liksom möjligheten att göra ytterligare isolering vid oförutsedda yttre temperaturförhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vinterväxthus kommer att vara ett utmärkt verktyg och källa för skörd under den kalla årstiden . Som regel är de installerade på privata webbplatser eller på stora företags territorier. De är utrustade med allt som är nödvändigt för en högkvalitativ skörd, men det finns flera varianter av deras mönster som är bättre lämpade för den eller den typen och typen av dess verksamhet.

Visningar: ritningar och diagram

För närvarande finns det organisationer som erbjuder standardprojekt för vinterväxthus.

Sådana system kan delas in i flera typer

  • Huvudstad . Ramen tillhandahåller inte montering och demontering av strukturen; den är byggd på en grund, i vars mitt en gräv uppförs för att samla kall luft. Detta är ett mer tillförlitligt alternativ, som med ytterligare ljuskällor garanterar en högkvalitativ skörd under den kalla årstiden. Dessutom är den extremt enkel att använda och kräver inte ytterligare isolering. Används vanligtvis av professionella bönder för att få stora mängder grödor.
  • Villkorligt kapital . De är vanligtvis uppförda i förortsområden. En sådan ritning ger en hopfällbar ram så att växthuset vid behov kan demonteras och flyttas till en annan plats. Detta är dock inte detsamma som sommarväxthus. Sådana mönster kräver mycket mer ansträngning och tid. Pålar fungerar som en grund, och golvet är i de flesta fall byggt av trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar av växthus året runt kan också delas upp efter själva konstruktionstypen

  • Växthus termos . Det skiljer sig från andra alternativ genom att huvuddelen av ett sådant växthus är under jorden. På grund av denna designfunktion skapas en "termos" -effekt, som ger den nödvändiga värmen för framgångsrik odling av grödor. Det mest populära alternativet för sommarboende och trädgårdsmästare.
  • Välvd växthus . Lämplig för dem som tycker det är mer bekvämt att odla grödor i marken. Det är det svåraste att resa, eftersom det ofta uppstår problem med installation och konstruktion av ramen, liksom med beklädnaden. Polykarbonat används som huvudmaterial. Oftast köps detta alternativ "färdigt" på specialiserade baser, och sedan installeras det på en sommarstuga.
  • Ett växthus med gaveltak . Det bästa alternativet för både sommarboende och bönder. På grund av designfunktionen är det inga problem med takets hängning, eftersom det på grund av lutningen faktiskt är självrengörande. Används vanligtvis för dem som vill odla grödor i lådor. Den har ett högt i tak, vilket gör det möjligt att arbeta i den på full höjd, vilket är bekvämt för arbetarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Växthus med mansardtak . Lämplig för att göra affärer. Det används vanligtvis för att odla blommor, eftersom designfunktionerna gör att du kan placera så många nivåer som möjligt i rummet. En varm atmosfär uppnås vanligtvis med spisuppvärmning, och genomskinliga väggar ger ytterligare en belysningskälla.
  • Ett växthus fäst vid huset . Ett mycket bekvämt alternativ, som oftare används som vinterträdgård än för odling av grödor. Den uppvärmda strukturen får en ytterligare värmekälla på grund av den gemensamma väggen med huset. Dessutom har ägaren möjlighet att fritt komma in i växthuset, över tröskeln till sitt eget hus, utan att korsa gatan.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du utvecklar en ritning är det också värt att överväga rummets funktionalitet. Det beror på de medel som finns för ägaren, liksom hans önskningar och planer för växthuset.

Bild
Bild

Lokala och exotiska grödor kräver olika odlingsförhållanden - Det är också nödvändigt att uppmärksamma detta.

Konstruktionens placering i förhållande till marken är också viktig för värmeöverföring av hög kvalitet. Växthuset kan vara djupgående, ytligt eller vara en del av ett uppvärmt rum (skjul, lusthus, hus, etc.). Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt materialet från vilket strukturen kommer att tillverkas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Konstruktioner kan villkorligt delas in i:

  • trä;
  • metall;
  • tegel;
  • tillverkad av polykarbonat;
  • glaserad;
  • tillverkad av PVC -ram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men för närvarande är vinterväxthus gjorda av två eller flera materialkombinationer. Således kommer produktens design att vara mycket starkare och mer mångsidig, samt mer motståndskraftig mot plötsliga temperaturförändringar.

Ramen är vanligtvis gjord av trä eller metall . Den första är billigare, men skiljer sig åt i bräcklighet. Stålalternativ tål betydande belastningar och är mer motståndskraftiga mot mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att man använder polykarbonat som beklädnad. Den har en hög värmeisolering och har också bra ljusöverföring.

Bild
Bild

Det rekommenderas att använda glas för små växthus, för ett uterum eller växthus (eftersom glas är mer ömtåligt och har en större vikt). För närvarande ökar dock konstruktionens stabilitet med dubbla väggar eller ett extra lager av polykarbonat, vilket (tillsammans) kommer att ge värmeöverföring och göra rummets beklädnad mer hållbar.

När man bygger ett vinterväxthus rekommenderar proffs inte att använda film .som det huvudsakliga värmeisoleringsmedlet under beklädnaden, liksom aluminium - på grund av deras bräcklighet och enkla mekaniska skador på dem. Dessutom kan kondens samlas under filmen, som kan frysa när temperaturen stiger kraftigt eller öka luftfuktigheten inuti växthuset.

Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på ett växthus beror helt på ägarens behov. För sommarstugor, alternativ från 5 till 10 kvm. m., där det finns tillräckligt med utrymme för odling av grödor för en familj. För trädgårdsmästare är den optimala storleken för odling av rabatter 15-20 kvadratmeter. m.

För att odla grödor till salu krävs stora vinterväxthus, som kan uppta ett imponerande område (upp till 200 kvm) i stora företag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger?

För närvarande finns det företag och tjänster som förser sina kunder med en katalog över olika växthus, liksom möjligheten att göra dem att beställa. Strukturen kan beställas, och sedan kan du göra monteringen själv eller lämna den till proffs mot en extra avgift. För många sommarboende och trädgårdsmästare blir det dock inte svårt att göra ett växthus med egna händer.

Innan du börjar måste du i förväg bestämma platsen för att bygga . Som regel (beroende på växthusets syfte) väljs omedelbart den lämpligaste typen av struktur och grunden läggs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan konstruktion är det viktigt att omedelbart beräkna materialförbrukning och kostnad för att undvika eventuella problem.

Platsen själv bör väljas med hänsyn till det mest optimala skyddet mot vinden. Annars måste du spendera ytterligare ansträngningar för att skydda produkten från vindbyar och för att värma den.

Som regel består ett vinterväxthus av en grund, en ram och ett glastak . Växthusets enhet bör innehålla ett ventilations- och värmesystem som tidigare anges på ritningen för att ytterligare säkerställa plantornas gynnsamma livslängd. Lufttäthet är av stor betydelse för ett sådant växthus, eftersom temperaturen i det hålls artificiellt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ägaren planerar att odla växter i marken kan växthusstaket vara lågt. Om du planerar att arbeta med ställ, måste du i förväg se till att takhöjden och ramens form är tillräckliga för de anställdas bekväma arbete.

Bild
Bild

Du kan börja tillverka rack i förväg för att se till att de är lätta att använda även i byggnadsstadiet av byggnaden. De är vanligtvis gjorda av träblock och plankor eller plast.

Ett vinterväxthus måste definitivt få maximal belysning . På vintern är dagsljus vanligtvis inte tillräckligt för att få en bra skörd, så du måste tänka på konstgjord belysning i förväg. Det är viktigt att det inte bara är effektivt, utan också så säkert som möjligt, samt skyddas på ett tillförlitligt sätt mot fukt och andra förhållanden som kan leda till att systemet stängs.

Den sista etappen är arrangemanget av ett hemlagat växthus inifrån. Vanligtvis är en specialist involverad i detta fall för att se till att alla ytterligare system för att säkerställa växtgrödors vitala aktivitet är säkra. När du placerar sängarna är det värt att göra breda gångar för enkelhets skull (med hänsyn till växternas framtida dimensioner och deras behov).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det färdiga växthuset behöver noggrant underhåll under det första användningsåret. Det är värt att vara uppmärksam på förekomsten av oönskade sprickor, samt ta hand om att bibehålla täthet och vara försiktig i drift. Det är önskvärt att kunna isolera växthuset inifrån under svåra frost.

Hur värmer man?

Valet av uppvärmningstyp för ett vinterväxthus måste hanteras ansvarsfullt. Det är nödvändigt att det motsvarar konstruktionstypen och uppfyller alla säkerhetsstandarder.

För ett litet växthus upp till 20 kvm. m. spisvärme kommer att räcka . Detta alternativ är perfekt för permanent boende i privata hus. Dess främsta fördel är möjligheten att finare reglera temperaturen inne i växthuset, på grund av vilken du kan få en högkvalitativ gröda, samt inte bero på onormala väder temperaturer ute.

Bild
Bild

Biodrivmedel kan också användas för sådana växthus. Detta är den mest ekonomiska typen av uppvärmning för växthuset på vintern, men det är också mer tidskrävande för ägaren. Den läggs under det bördiga jordlagret och värmer jorden på grund av naturliga sönderdelningsprocesser.

Bild
Bild

För större växthus rekommenderar proffs att använda el- eller varmvattenuppvärmning.

El kan delas in i tak och kabel. Lufttypen upprätthåller de nödvändiga gynnsamma temperaturförhållandena för bördiga grödor inne i växthuset med hjälp av speciella fläktvärmare.

Kabel fungerar som ett "varmt golv" -system ., det vill säga det värmer jorden inifrån. Det är på grund av den här funktionen att det är oerhört viktigt att den installeras korrekt och testas i förväg för att undvika att upptäcka problem efter växthusets konstruktion.

Vattenuppvärmning utförs genom rör som kan installeras under jorden (eller genom ställningar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Att odla grödor på vintern är ingen lätt uppgift, inte ens med ett välutrustat vinterväxthus. För en högkvalitativ skörd är det nödvändigt att använda alla fördelar med ett växthus och förutse många nyanser i förväg (även före byggnadsfasen av denna byggnad).

Du bör följa driftstipsen från yrkesverksamma till sommarboende

  • Om du planerar att plantera så krävande och känsliga bär som jordgubbar i växthuset, bör du välja polykarbonat för att täcka strukturen, samt ta hand om högkvalitativ belysning i förväg och förbereda ställningar där plantorna kommer att känna sig bekväma. Att odla bär i marken är oönskat, eftersom det kan leda till att växter dör med ett starkt temperaturhopp ute.
  • Det är bättre att bestämma zonering i växthuset i förväg (innan du ordnar värmesystemet), eftersom olika klimatförhållanden krävs för gurkor, morötter, paprika, örter och andra grödor. Efter att ha hållit dem i förväg kan du förbereda dig för en kvalitetsskörd.
  • Ett växthus för att odla blommor måste innehålla anordningar för att reglera inomhusfuktigheten i sin utrustning.
  • Att odla exotiska grödor kräver mer ansträngning än traditionella växter. Det är därför framgången med genomförandet av en sådan gröda direkt beror på kvaliteten och kvantiteten på alla nödvändiga värme- och belysningssystem. I vissa fall är det värt att tillgripa hjälp av specialister för att skapa de mest lämpliga klimatförhållandena för vissa växter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En lyckad skörd beror inte så mycket på växthusets rätta placering som på ägarens kompetenta användning av det.

Vackra exempel

Designlösningarna för stora vinterväxthus överträffar alla förväntningar hos privata husägare. Ett vinterväxthus kan förvandlas från ett växtodlingsområde till en elegant plats att koppla av medan du läser en bok med en kopp varmt te i handen. Det ena utesluter dock inte det andra.

Ett växthus med vit ram med ett högt tak och glasade fönster kan bli ett underbart växthus som inte bara rymmer små buskar av känsliga växter, utan också låga träd. Tegelstenen gör denna struktur mer tillförlitlig, och takets form tillåter inte ackumulering av snöns vikt under lång tid. Den glaserade ytan gör att du kan njuta av dagsljus året runt.

Bild
Bild

Ett metallväxthus-"hydda" med glasväggar kommer att vara en underbar dekoration för en vinterjaktstuga. Vattenvärme (förutom träinredningen) gör att du kan njuta av gröna växter året runt. Den skarpa takformen, i kombination med balkarna, gör den extremt motståndskraftig mot vinterväder, och även ett annat designtillägg till bakgården.

Bild
Bild

Ett växthus med en stenfundament och en metallram kommer att vara ett underbart barndomsminne från den gamla sommarstugan, där en vacker struktur kan vara ett vinterväxthus och ett vackert palats samtidigt.

Bild
Bild

Moderna vinterväxthus är utformade för att skapa estetik och humör, glädje med grönska, medan utanför fönstren - en snöstorm och kyla.

Rekommenderad: