Växthusvärme: De Bästa DIY -uppvärmningsprojekten På Vintern Och Våren, Uppvärmning Av Växthuset Med Ett Varmt Golv Och En Vattenpanna

Innehållsförteckning:

Video: Växthusvärme: De Bästa DIY -uppvärmningsprojekten På Vintern Och Våren, Uppvärmning Av Växthuset Med Ett Varmt Golv Och En Vattenpanna

Video: Växthusvärme: De Bästa DIY -uppvärmningsprojekten På Vintern Och Våren, Uppvärmning Av Växthuset Med Ett Varmt Golv Och En Vattenpanna
Video: Nebraska retiree uses earths's heat to grow oranges in snow 2024, April
Växthusvärme: De Bästa DIY -uppvärmningsprojekten På Vintern Och Våren, Uppvärmning Av Växthuset Med Ett Varmt Golv Och En Vattenpanna
Växthusvärme: De Bästa DIY -uppvärmningsprojekten På Vintern Och Våren, Uppvärmning Av Växthuset Med Ett Varmt Golv Och En Vattenpanna
Anonim

Ett växthus av hög kvalitet innebär en kombination av tekniska lösningar, material och strukturer som hjälper till att hålla tillräckligt med värme inuti. Men i många fall (skarpa frost, särskilt känsliga växter eller önskan att få färska grönsaker och örter på vintern) är detta inte tillräckligt. Du måste använda olika värmesystem, som alla har styrkor och svagheter. De förtjänar alla noggrann granskning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner, fördelar och nackdelar

Ett uppvärmt växthus låter dig förlänga växtsäsongen för olika grödor, minska den negativa påverkan av den yttre miljön. Men för att fullt ut kunna genomföra denna uppgift krävs det att man väljer den lämpliga lösningen så tydligt som möjligt med fokus på växthusets område, användningsområdet och antalet möjliga kostnader.

För att förstå detta måste du studera alla de stora systemen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sol

Den mest naturliga uppvärmningen av ett växthus innebär användning av solenergi. Tack vare speciella tekniska lösningar blir detta möjligt även i mörkret. Ett växthus som värms upp av solen bör vara tillverkat av polykarbonat, eftersom detta cellmaterial ger en ökad växthuseffekt jämfört med andra ämnen. Ett alternativ är glas, som överför mer än 95% av ljusflödet. Nackdelarna med uppvärmning på detta sätt är behovet av att skapa en välvd struktur, samt strikt orientera växthuset längs axeln från öst till väst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Problemet med bristen på solljus på natten, liksom förkortningen av dagsljuset, löses genom att utrusta med en solfångare. Dessa är skyttegravar täckta med isolering, täckta med sand av en stor fraktion uppifrån och täckta med polyeten och jord. Svårigheten ligger i det faktum att även med användning av sådana märkliga batterier på vintern är det inte möjligt att uppnå den optimala effekten.

Bild
Bild

Luft

Med hjälp av luftvärme, när luften som värms upp i pannan kommer in i rummet, är det möjligt att höja temperaturen med 20 grader på 30 minuter. Den höga arbetshastigheten beror på frånvaron av hjälpvärmebärare, värmeöverföringsnivån är hög. Men i områden med hårda vintrar är det opraktiskt att göra sådan uppvärmning; du måste kombinera den med ångvärme eller på andra sätt.

Bild
Bild

Biobränslen

I många århundraden och till och med årtusenden har bönder aktivt använt gödsel och andra organiska ämnen för att värma växter. Slutsatsen är enkel: den kemiska sönderdelningen av biologiska material leder till en avsevärd mängd värme. I de flesta fall används hästgödsel som kan värma upp till 70 grader på 7 dagar och förbli så varmt i flera månader. Om en mycket kraftfull uppvärmning inte behövs blandas gödseln med halm. Mindre kraftfulla metoder är användning av sågspån, trädbark och matavfall.

De svaga punkterna är också uppenbara: det är inte särskilt trevligt att arbeta med sådana ämnen, och om vintern förlängs kanske inte ens fyra månaders uppvärmning med hästgödsel räcker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gas

Om en gasspis är installerad i trädgårdshuset är det logiskt att tänka på att värma växthuset med cylindrar eller rör. Detta är en bekväm och praktisk lösning, men det har ett antal nackdelar. Det kommer inte att vara möjligt att skapa ett sådant värmesystem med egna händer, det måste vara registrerat och bevisat för gasmyndigheterna.

Brinnande naturgas leder till:

  • vattentätning av luften i växthuset;
  • en ökning av koncentrationen av koldioxid;
  • syreutarmning av luft.
Bild
Bild

Dessa problem kan kompenseras av ventilation, men det är inte så lätt att skapa som det verkar, och för ett vinterväxthus förnekar ett överskott av luft som kommer utifrån fördelarna med uppvärmning. Dessutom är uppvärmning av stora ytor med naturgas en ganska dyr sak. Alternativet för monorailuppvärmning innebär bildandet av en primärring som omger byggnaden runt omkretsen och levererar värme från källan till värmekretsen. Faktum är att detta är ett stort ringvattenrör som är anslutet till en liten cirkulationspump. När vattnet i kretsen svalnar överför pannorna ytterligare en värmeimpuls till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Att värma växthuset med el är ganska effektivt och kräver inte betydande ansträngningar från markägarna. Enligt yrkesverksamma är det bästa sättet att arbeta att använda infraröda värmekällor som inte slösar energi på att värma luften, direkt överföra den till marken och växterna. Baksidan av denna lösning är teknisk komplexitet, oförmågan att göra allt korrekt utan hjälp av kvalificerade installatörer. Men du kan variera uppvärmningen i olika delar av rummet, vilket skapar de mest attraktiva förutsättningarna för varje grödgrupp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmepaneler kan alstra värme med el eller naturgas . Sådana anordningar kan monteras både under taket och på väggramen. Det är lämpligt att använda den elektriska typen av paneler i växthus upp till 25 kvm. m. Det är svårare att värma upp ett större växthus med dess hjälp. Vi måste lägga en kraftfull linje och förbrukar mycket ström.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gaseldade infraröda radiatorer är mer praktiska, men de har samma nackdelar som gaseldade pannor.

IR -uppvärmning:

  • enhetlig över hela området;
  • utesluter övertorkning av luft;
  • förhindrar utveckling av farliga mikroorganismer;
  • undertrycker spridning av damm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folie växthus måste värmas mer än de som är gjorda av polykarbonat, eftersom värmeförlusten i dem är betydligt högre. Värmekabeln är attraktiv genom att den inte tar upp det användbara området i växthuset. Detta är faktiskt en analog av golvvärme i hus och lägenheter. Med hjälp av kabelmetoden är det lätt att ge jorden den temperatur som krävs vid ett visst tillväxtstadium: varje trädgårdsmästare vet att groddar och fruktproduktion är olika saker. Kabeln kan läggas utan hjälp, temperaturkontrollen är mycket enkel och strömförbrukningen är låg. Men du måste installera kabelsystemet omedelbart, ta hänsyn till dess funktioner när du designar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolsnören är mer attraktiv än andra kablar genom att den har noll termisk tröghet, inte ger termiska överspänningar och ger en smidig förändring av förhållandena. Den är kompatibel med alla termostater och låter dig också skapa en krets av valfri längd eller till och med ändra den.

En elektrisk värmepistol låter dig värma upp växthus utan att installera komplexa strukturer . Systemet kan tas i drift först efter köpet genom att installera det i taket för att inte skada landningarna. Fläkten förhindrar att luftmassor ackumuleras under taket. Tillsammans med elektriska produkter finns det också diesel- och metangasade produkter; några av alternativen kan fungera i ett dammigt rum med hög luftfuktighet. Utan anslutning till den installerade utrustningen är det nödvändigt att noggrant beräkna dess egenskaper och skapa ritningar (diagram).

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med vatten

Mycket ofta försöker de värma ett stort växthus med hjälp av enheter av vattentyp. Det är nödvändigt att studera dess egenskaper, börja med parametrarna för värmaren.

Pannval

Uppvärmning med gas anses av de flesta användare vara universell och ekonomisk; automatiseringen håller temperaturstapeln utan mänskligt ingripande. Det är relativt billigt att värma växthuset på detta sätt, och rökgaserna avlägsnas genom koaxiala skorstenar (deras yttre skikt värms nästan inte upp).

Ett annat prisvärt sätt att värma ett växthus är en fast bränslepanna, vars olika modifieringar kan brinna:

  • ved;
  • kol;
  • pellets.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enda problemet är att det är mycket svårt att automatisera fastbränsleinstallationer, och utan konstant underhåll kommer de inte att fullgöra sin uppgift. Flytande uppvärmning praktiseras mycket sällan i trädgårdsskötsel.

De otvivelaktiga fördelarna med elektrisk vattenuppvärmning är:

  • nästan fullständig automatisering;
  • Kompakt storlek;
  • möjligheten att variera dags- och nattlägen
  • lägsta ljudnivå;
  • hög säkerhetsnivå (om allt görs korrekt).
Bild
Bild

Samtidigt är elektricitet ganska dyrt, och om enheten deformeras eller ledningarnas isolering skadas är det hög risk för elchock. När gas tillförs platsen är det lämpligt att använda den, oavsett storleken på det installerade växthuset. Om växthuset kommer att användas året runt och dess yta överstiger 50 kvm. m, är det vettigt att använda en fast bränslepanna. Vid användning av tillgängligt ved ersätts de kostnader som uppstår inom 12-36 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Värmesystemets krets i växthuset kan fungera korrekt om antalet fungerande batterier är korrekt beräknat. För växthus under 3 m styrs de av området, termisk effekt bestäms genom att multiplicera ytan med 120. Det beräknade resultatet divideras med den specifika effekten i en enda sektion för att bestämma deras totala antal. Radiatorer måste vara jämnt fördelade i hela området. Idealiska växthusbatterier är mycket låga, de tillåter uppvärmning av luften nära marken och den nedre delen av stammarna (skott).

Bild
Bild

Förutom pannsystem och batterier använder de:

  • rörledningar;
  • pumpanordningar;
  • behållare för vätskeexpansion;
  • anordningar för mekanisk vattenrening;
  • balanseringsventiler.

Flera kretsar kan bara värmas med hjälp av distributionskretsar. Pannor med fast bränsle kompletteras med värmeackumulatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Systeminstallation

Värmare för fast bränsle placeras i vestibulen eller i ett separat rum. Apparater som bränner gas eller förbrukar el kan levereras direkt i ett uppvärmt rum. Golvinstallation utförs på en beklädnad av betong eller beläggningsplattor, nedanför gör de en kudde av sand. Fast bränsle och gasapparater måste anslutas till skorstenar.

I det första fallet rekommenderas en sandwichskorsten av rostfritt stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av radiatorer är alltid väggmonterad; varje batteri måste kompletteras med en Mayevsky-kran och ventiler som öppnar eller blockerar åtkomst av vätska inuti. Typiska rör har en diameter på 2 - 2, 5 cm. Om det finns konstgjord cirkulation i värmesystemet, är det lämpligt att installera en cylindrisk membrantank för expansion så tätt som möjligt. Du kan installera en sådan enhet när som helst, men oftast i området från utloppet från pannan till cirkulationspumpen.

En säkerhetsgrupp måste tillhandahållas, inklusive:

  • Tryckmätare;
  • säkerhetsventil;
  • ventilationsanordning;
  • stålgrenrör;
  • en koppling genom vilken alla andra element är anslutna till huvuddelen av systemet.
Bild
Bild

En sådan grupp är monterad vid utloppet där vattentemperaturen är högst . Men pumpen som ger cirkulation måste placeras på returledningen. Ett grovt mekaniskt rengöringsmedel krävs innan pumpenheten. Efter montering trycks systemet med luft, vilket gör det möjligt att upptäcka läckor i systemet och installationsfel. Kontrollen utförs med tvålskum. När trycket som skapas av kompressorn utjämnas får det inte uppstå bubblor vid lederna och enheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spis

Förutom fastbränslepannor finns det ett annat sätt att använda fast bränsle i växthus - det här är olika spisar av metall eller tegel.

Fördelar och nackdelar

Tegel är svårare att värma, men det tappar också värme långsammare än stål. Detta gör det mycket lättare att hålla en stabil temperatur i växthuset. En tegelugn torkar inte ut luften, och dess fukt är extremt viktig för växter. Det är möjligt att kompensera för bristerna i en järnkamin genom att installera en extra krets inuti från registren eller radiatorerna.

Metallvärmeanordningar har också en stark sida - de är att föredra för växthus som fungerar på våren och sommaren:

sådana strukturer kan installeras under en kort tid

Bild
Bild
Bild
Bild
  • inget behov av en komplex grund;
  • ugnen tar relativt lite plats;
  • kostnaden för produkten är mindre än för tegelversionen;
  • allt arbete kan utföras utan att använda yrkesverksamma.

Ja, en metallkamin kan inte automatiseras, men med ständig vård av planteringarna under växtsäsongen spelar denna omständighet ingen särskild roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ugnsval och installation

Skorstenssystemet för en metallugn måste installeras i en vinkel på minst 15 grader. Detta steg ökar värmeeffekten. Röret måste vara av metall, det behöver inte isoleras, förutom i korsningarna med taket eller väggen, eftersom skyddslådor är placerade där. Innan du installerar kaminerna måste du tänka på deras stabilitet - om härden välter kan växthuset skadas, och i värsta fall startar en brand.

Det finns många olika utföranden, men Vesuvius-minikaminen anses välförtjänt som en av de bästa . Detta är en kompakt och billig spis, vars design är så enkel som möjligt. Med hjälp av en enhet, vars termiska effekt är 4 kW, är det möjligt att värma ett växthus med en total yta på upp till 25-30 kvm. m. Inuti stålhöljet bränns ved, och vatten kan värmas uppifrån. Det är också tillåtet att använda Vesuvius-mini som spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Askungen" är också en kompakt enhet gjord av legering som är resistent mot stark uppvärmning. Med hjälp av sidokonvektorer förbättras fördelningen av varmluft, den totala värmeeffekten är 6 kW, den uppvärmda ytan kan vara upp till 60 kvm. m. Spisens funktion underlättas av ett fönster i dörren; en kokplatta är installerad ovanpå för uppvärmning av vatten. Ved eller hushållsavfall läggs i spisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med det "normala" systemet är ökad energiproduktion (det värmer upp växthus med dimensioner på 60-80 kvm), samt speciella skyddskåpor som förhindrar att sidoväggarna värms upp till farliga värden. Designerna tog hand om tillförlitlig låsning av dörren för att förhindra rök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du i stället väljer Klondike NV-100 spis kan du ge en långsiktig värmetillförsel utomhus-upp till 10 timmar i rad. Och de som vill värma växthuset med träbearbetningsavfall eller kartong bör ta en närmare titt på designen "Breneran Aquathen". Det är en gasgeneratorugn med en vattenkrets.

Bild
Bild
Bild
Bild

För din information: naturligtvis fungerar inga kaminer med spillolja. Men värmepistoler kan mycket väl använda den.

Oavsett vad ägarna väljer är det nödvändigt att förbereda en solid grund, för vilken de lägger kakel för trottoarer, tegelstenar eller helt enkelt tampar marken. Det bästa stället att installera ugnar är i mitten av växthusen, eftersom detta gör uppvärmningen mer enhetlig. Om det finns en huvudvägg bör spisens bakvägg luta sig mot den.

Skorstenarnas anslutning till rökrören görs på basis av värmebeständiga tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

I princip är det möjligt att värma upp ett växthus med olika ugnar och värmare, så länge den genererade effekten gör det möjligt att skapa önskad temperatur i ett visst område. Men om vi inte talar om "principen", utan om praktisk användning av vissa lösningar, måste du tänka på helt andra saker. Så de bästa projekten för värmesystem kommer att vara värdelösa om deras dimensioner inte tillåter användning av en viss enhet i ett visst rum. Kraften hos enheter varierar inte bara beroende på området, utan också efter materialet - det har länge varit känt att värmeförlust genom polyeten är högre än genom polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktiga kriterium är kostnaderna, och du bör ta hänsyn till både kostnaderna för komponenter, deras installation och efterföljande användning. Vissa typer av värmare är helt opraktiska i små växthus, andra installeras till ett minimalt pris, men under drift förbrukar de en stor mängd bränsle eller energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ångvärme är motiverat om det är möjligt att ansluta växthuset till husets värmesystem. Det är lämpligt att isolera rören ordentligt, och du måste skapa en betydande marginal av pannkraft. Det är oönskat att använda ett sådant system när avståndet från bostaden till växthuset är mer än 10 m. En autonom ångvärmare kan installeras i själva växthuset; vattencirkulation tillhandahålls av speciella pumpar.

I början av våren rekommenderas att använda pannor och spisar med fast bränsle .eftersom de motstår frost bra. Pannor är bättre än spisar, eftersom de inte kräver ofta bränsletillförsel, det förbrukas mycket effektivt. Pannor med fast bränsle kan inte placeras direkt i ett växthus, för att inte torka ut luften måste du i extrema fall placera befuktningsmedel i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geotermisk uppvärmning av ett växthus praktiseras sällan eftersom värmepumpar är dyra och svåra att installera. Det är lämpligt att skapa ett integrerat värmesystem som samtidigt värmer inte bara växthuset utan också huset. Viktigt: värmepumpar behövs för flytande jordvärmesystem, de kan inte tillföra vatten till radiatorer.

Solbatteriet är ett vakuumrör som läggs i en inglasad panel.

Vatten cirkulerar genom dem, medan det värms upp ganska kraftigt och kommer in i en speciell linje. Solpaneler (eller med andra ord fotovoltaiska paneler) är inte lämpliga för uppvärmning av växthus eftersom de är konstruerade för att generera el. Det är lämpligt att använda, tillsammans med uppsamlare, gaspannor, spisar, värmepumpar och andra uppvärmningsmedel för att försäkra sig mot mörkret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Termisk tejp i växthuset används ganska ofta . När det gäller sammansättning är det en glastråd, kompletterad med en termostat. Inuti finns åtta nikromvener omgiven av vattentät gummi. Enheten fungerar stabilt endast i temperaturområdet från 15 till 20 grader, vilket gör att strömmen endast kan förbrukas vid behov. Varje del av anläggningen värms upp på samma sätt, det enda alternativet som kan uppnå samma effekt är uppvärmning med gödsel. Men tejp är bättre än bara för att det hjälper till att värma upp växthuset i nästan alla väder, inte bara under de varmare månaderna.

Med hjälp av tejpen förhindras växts död vid plötsliga frost.

Ofta används en lampa eller till och med en rad lampor för uppvärmning. Infraröd uppvärmning av denna typ riktas uppifrån och ner och påverkar effektivt hela anläggningen, liksom värmer upp markskiktet. Enligt forskningsdata ökar sådana system grobarhet med 30-40%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är populära?

Om du uppmärksammar de mest populära lösningarna för uppvärmning av växthus är det inte svårt att förstå att de oftast försöker klara sig utan el och utan gas. När allt kommer omkring installeras värmekällor med fast bränsle lättare än andra. Kaminer enligt Buleryan -systemet anses vara det minst bekväma, eftersom de inte kan undvikas utan att regelbundet lägga till ved manuellt. Om dessa svårigheter inte är skrämmande gör de låga byggkostnaderna och effektiv uppvärmning av växthusutrymmet detta val ganska motiverat.

Den andra raden i efterfrågebedömningen är upptagen av tre alternativ samtidigt:

  • infraröda enheter;
  • lagring av solenergi;
  • medel för kabelvärme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla sådana alternativ installeras billigt och enkelt, de kan fungera utan konstant mänsklig uppmärksamhet. Men du måste komma överens med de ökade energikostnaderna som erhålls med sådana metoder - för att använda mineralbränsle mer ekonomiskt.

Nästa position intas av värmepistoler och värmepumpar.

Båda typerna av utrustning är lätta att underhålla, lämpliga för automatisk uppvärmning. Problemet är att de inte kan kallas ekonomiska och inköps- och installationskostnaderna är i genomsnitt motiverade efter 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gaseldade järnvägsvärmeledningar är också mycket efterfrågade . I stället för en panna kan du använda brännare eller värmare placerade runt omkretsen. En sådan anordning ger en jämn värmetillförsel.

Inte alla använder elvärme, men om strömförsörjningen är ganska stabil och växthuset planeras att användas även på vintern, anses ett sådant steg förtjänstfullt vara effektivt. Det är svårt att hitta andra enheter som gör att du kan reglera temperaturen med samma lätthet.

Rekommenderad: