Växthus (153 Bilder): Den Bästa Utsikten, Arrangemang Med Modern Utrustning, Kupolmodeller, Botanik Och Dachnaya Strelka

Innehållsförteckning:

Video: Växthus (153 Bilder): Den Bästa Utsikten, Arrangemang Med Modern Utrustning, Kupolmodeller, Botanik Och Dachnaya Strelka

Video: Växthus (153 Bilder): Den Bästa Utsikten, Arrangemang Med Modern Utrustning, Kupolmodeller, Botanik Och Dachnaya Strelka
Video: Сборка и установка теплицы "Дачная-Стрелка". 2024, Maj
Växthus (153 Bilder): Den Bästa Utsikten, Arrangemang Med Modern Utrustning, Kupolmodeller, Botanik Och Dachnaya Strelka
Växthus (153 Bilder): Den Bästa Utsikten, Arrangemang Med Modern Utrustning, Kupolmodeller, Botanik Och Dachnaya Strelka
Anonim

Prototyperna för dagens växthus har använts i europeiska länder sedan 1500 -talet, och de första strukturerna av glas och trä dök upp bland den engelska adeln nästan 100 år senare. Efter att ha spridit sig snabbt i Ryssland började växthusen användas för odling av exotiska frukter och växter. Lite senare blev polyetenfilm utbredd. Idag finns det många innovationer i valet av material för ett växthus. Om vad växthus är och vilken typ av struktur som är lämplig för vissa förhållanden, och kommer att diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Bland alla olika typer av växthus kan du hitta rätt alternativ beroende på prispolicy och kvalitet. Till exempel, när det gäller tid och driftsätt, klassificeras växthusen i:

Vinter

Det "talande" namnet indikerar omedelbart en viktig funktion - på grund av den obligatoriska uppvärmningen (med energi från solen, biobränsle, tekniska medel) är det möjligt att odla grönsaker, blommor och frukter i ett sådant växthus året om. Byggnaden kan antingen fördjupas i marken eller vara på ytan, men oavsett detta måste dess oumbärliga egenskap vara grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rammaterialet är trä, tegel, PVC eller en metallbas, och växthusen är täckta med polykarbonat eller glasade. Men kombinationsalternativ är också möjliga.

En viktig aspekt av vinterbyggnader är valet av plats

  • det är att föredra att bygga ett växthus i längd från väst till öst (i detta fall garanteras maximal exponering för solljus);
  • fri passage till byggnaden;
  • stängsel från vinden, särskilt om de naturliga förhållandena innebär frekventa vindbyar (detta kan vara en struktur eller häck som är cirka två meter hög och på ett avstånd från växthuset minst tre gånger byggnadens höjd).
Bild
Bild

Sommar

Som regel används sommarväxthus från mars till november. Mikroklimatet i byggnaden tillhandahålls av penetration av solljus, även om artificiell uppvärmning är möjlig på grund av förkylningen. Biobränslet är kompost, humus eller gödsel. Ramen är gjord av trä-, metall- eller plaströr. De anses vara mer ekonomiska, eftersom de är täckta med en billig film och inte kräver en massiv grund och isolering. Växande i sådana växthus är främst plantor eller grödor som kräver speciella vårdförhållanden.

Genom rörlighet kan växthus delas in i mobila och stationära . Den hopfällbara konstruktionen gör att du kan demontera strukturen, vilket är bekvämt för dem som bara arbetar i landet under den varma årstiden. Den andra sorten är optimal för trädgårdsmästare som besöker platser året runt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På platsen för strukturen kan det finnas fristående och intill byggnaden. Det andra alternativet kallas också ofta som ett växthus i väggen och föreskriver att husets vägg fungerar som bärande för växthuset. Oftast är byggnaden som är ansluten till huset enstaka, inte prefabricerad och används under den kalla årstiden, varför den måste vara utrustad med ett värmesystem.

Botanik

Växthus kan också variera avsevärt beroende på modell. Således är Botanik -strukturerna de enda aluminiumkonstruktionerna av hög kvalitet (de korroderar inte) från den ryska tillverkaren AlumWerk. En egenskap hos företagets koncept i mer än 10 år är kombinationen av ett högkvalitativt pålitligt sortiment och ett brett utbud av ytterligare alternativ. Tillverkaren fokuserar på de typiska väderförhållandena för regionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra särdrag inkluderar:

  • kvalitetsventilatorer av vår egen produktion, som garanterar effektiv ventilation;
  • en rationell dörrtyp som flyttas åt sidan, vilket gör att du kan öka det användbara utrymmet för sängarna;
  • utökat färgområde för växthusram och tätningsmedel;
  • hög tillförlitlighet och styvhet i konstruktionen på grund av komplexiteten i profilens sektion och takets optimala lutningsvinkel;
Bild
Bild
  • hållbar och effektiv tätning av specialpolymerer, vars effektivitet har testats i intervallet från -50º till + 50º;
  • materialet som används hindrar glaset från att skramla och tätar hela rummet;
  • möjligheten att installera ytterligare tillval på grund av den moderniserade lagerprofilen, som är en slitsad struktur;
  • möjligheten att använda dekorativa element för efterbehandling (ebbe, tidskridskor på taket, individuella avvikelser);
  • avancerat fästsystem.
Bild
Bild

Grundmodeller "Botanik"

  • " Mini " - med en bredd på 2,1 m för kompakta områden eller ett litet antal odlade växter. Kostnaden är från 40 tusen rubel.
  • " Standard " med en optimal bredd på 2,8 m för två bäddar. Kostnaden är från 44 tusen rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

" Maximal " - med en bredd på 3,68 m ger gott om arbetsyta. Kostnaden är från 53 tusen rubel.

Bild
Bild

Med vestibyl "T " låter dig utöka utrymmet på grund av en bekväm och prestigefylld sidoingång. Kostnad - från 108 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pil

Växthuset "Strelka" är en tårformad polykarbonatkonstruktion från Moskva-tillverkaren Volya LLC. Tack vare sin form förhindrar det ackumulering av nederbörd genom att rulla det från taket. Producenter av växthuset "Dachnaya Strelka" pekar på dess unika egenskaper som endast är karakteristiska för denna design, som inte har några analoger:

  • Ytterligare värmeisolering på grund av luften som bildas i cellerna i förstyvningsfogarna.
  • Grunden krävs inte.
Bild
Bild
  • Polykarbonatskyddet skyddar mot de stekande solstrålarna, men tillåter samtidigt tillräckligt med ljus att passera igenom. Dessutom är ett sådant material ganska lätt, men samtidigt slagfast, vilket ger en fördel gentemot glasstrukturer. Behöver ingen särskild vård.
  • Standardhöjden på 2,5 meter gör att du kan odla inte bara låga växter.
  • Designad för tung vikt.
  • Bekväma dimensioner (bredd 2, 6 eller 3 meter) gör det möjligt att få ut det mesta av hela utrymmet för att rymma två sängar och en passage.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uralochka

Växthuset "Uralochka", vars huvudsakliga drag är styrkan hos metallramen med en beläggning som skyddar mot korrosion, tillverkas av Neftekamsk mekaniska anläggning. Enkel montering är också en betydande fördel.

Andra fördelar inkluderar:

  • varaktighet;
  • tål upp till 20 kg per m² nederbördsvikt (det är viktigt att inte glömma att ta hänsyn till beläggningens vikt), vilket gör att du kan lämna strukturen intakt för vintern;
  • pålitlig tätning;
  • enkel vård, kräver ingen särskild behandling;
  • motståndskraft mot förändringar och bibehålla den mest bekväma temperaturen inne i växthuset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att analysera användarrecensioner noterar de vissa brister

  • Bakom enkel montering ligger ett vanligt misstag i att montera ett växthus utan att använda instruktioner. I detta avseende uppstår de flesta av de negativa svaren.
  • I de norra regionerna, på grund av belastningen från snön, förekommer det ofta fall av rörböjning. Tydligen är konstruktionerna inte konstruerade för sådana väderförhållanden. För att undvika sådana situationer installeras distanser från en stång.

Efter att ha undersökt ovanstående fördelar och nackdelar med växthusstrukturen "Uralochka" är det klart att bristerna är obetydliga och lätt kan elimineras, särskilt om instruktionerna används under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innovatör

Växthus "Novator" - ny generationskonstruktioner från den ryska tillverkaren NPO "Innovation" som uppfyller alla internationella standarder. Sådana modeller låter dig bygga en byggnad som harmoniskt passar in i utsidan i maximal överensstämmelse med pris och kvalitet, och förenklar också processen för att upprätthålla ett mikroklimat.

Innovationer bland växthusvarianterna

  • Det automatiska inbyggda systemet gör det möjligt att autonomt bevattna växter och ventilera växthuset. Denna automatisering gör att säsongen kan börja tidigare än vanligt.
  • Delvis "oberoende" av växthusstrukturen ökar mängden ledig tid som kan ägnas åt andra typer av sommarstugearbete och till och med banal vila.
  • Växthusets struktur gör det möjligt att odla grödor även i regioner som inte är avsedda för väderförhållanden. Recensioner tyder på att plantor i sådana strukturer växer ännu snabbare och mer aktivt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristiska fördelar med Novator växthus

  • Ett utökat sortiment av mönster och typer av mönster, som levereras med pass och i originalförpackningen.
  • Motstånd mot vind och nederbörd på grund av profilrörets dimensioner och stigning. En enhetlig fördelning av lasten utförs genom att stödbågarna installeras klart vinkelrätt mot balkarna. Bågar placeras en meter från varandra. Därför är sådana växthus inte rädda för snötrycket på vintern.
  • Säkerställer täthet med specialtätningar.
  • Två dörrar med ventiler installeras i växthusets design; vid behov kan antalet ventiler ökas. Det är värt att notera närvaron av inbyggda lås i dörrarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Möjligheten att odla växter som behöver hängas.
  • Växthuset kan fixeras på marken med speciella "ankare", samtidigt som kostnaden för installation av fundamentet elimineras.
  • Enkel installation av strukturen, vilket är anmärkningsvärt för nybörjare.
  • Möjligheten att dela upp utrymmet i sektioner om plantorna inte tål kvarter med varandra. För detta tillhandahålls särskilda partitioner.
  • Polykarbonatöverdrag.
  • Fri höjdjustering för olika typer av grödor.

Kostnaden för en av de typer av konstruktion som "Novator" - mini -växthus av polykarbonat "Nursery" utan ytterligare konfigurationer och en bredd på 1,5 meter börjar från 5 900 rubel.

Bild
Bild

Tsarskaya

Växthus "Tsarskaya" är en serie mönster av 5 typer av olika former och egenskaper. Alla typer kan installeras utan grund. Även om dess närvaro naturligtvis kommer att förbättra stabiliteten och förhindra eventuell nedsänkning av strukturen.

Generella egenskaper

  • Det enkla med själva designen och installationen. Utan att fixera till grunden kan växthuset enkelt flyttas med hjälp av ett par personer.
  • Hållbarhet - tillverkare anger upp till 50 års service med rätt vård.
Bild
Bild
  • Användningen av höglegerat stål av austenitisk klass för tillverkning av ramen ökar möjlig snölast.
  • Varianter av att täcka strukturen antingen med polykarbonatmaterial eller med en film.
  • Vid behov, öka längden med hjälp av speciella skär.
  • Kräver ingen korrosionsbehandling.
  • De flesta modeller är utrustade med dubbla valv för styrka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gruppen av strukturer "Tsarskaya" representerar vissa modeller

  • " Berättelse " upprättmurad med en bredd på 2,5 till 5 m, en höjd av 2 m och en längd på 2 m. Ett karakteristiskt drag är två ås, väggarnas rakhet och ett kupoltak. Tål nedbördsmängder upp till 750 kg / m².
  • " Pil " har en tårform, bredd från 2, 7 till 3, 5 m, höjd 2, 4 m, längd från 2 m (en multipel av 2). Enkla och delade bågar i åsen. Möjlig belastning upp till 650 kg / m².
  • " Hus " välvd form. Den bredaste modellen är 3 m, 2, 1 m i höjd, 2 m i längd (igen, en multipel av 2). Bågarna är enkla, men solida och ganska starka. Lasten är mindre - 450 kg / m².
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Dröm " också välvd med en dubbelbåge, vilket ökar den möjliga belastningen upp till 750 kg / m².
  • " Stjärna " med samma form har en bredd på 2, 5 och 3 m, en höjd av 2, 1 m, en längdmultipel på 2. På grund av den dubbla och enbågsbågen kan lasten vara upp till 450 kg / m².

Bland alla andra modeller finns det också alternativ för mindre och större mönster. Dessa är växthusen "Tsarskaya Malyutka" och "Tsarskaya ZIL". Om parametrarna för den första är inom 2 m i längd och bredd och det är lätt att flytta, är den andra mycket kraftfullare än allt ovan. Höjden på en sådan struktur kan vara upp till 4 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ledare

Växthus "Leader" utvecklades utifrån trädgårdsmästarnas önskemål.

Vad är en sådan konstruktion:

  • byggnadens dimensioner kan variera: 3x12 m, 3x10 m, 3x8 m, 3x6 m, 3x4 m och 2 m i höjd;
  • materialet för ramen är ett profilstålrör 25x25x1,5 mm och cellulärt polykarbonat med en tjocklek av 4 eller 6 mm används;
  • det rekommenderas att installera på en grund av murverk, betong, kanal eller träbjälkar;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • i grundpaketet kan du eventuellt lägga till övre modulventiler eller partitioner för att dela ramen i två delar;
  • i blåsigt väder är speciella hållare särskilt praktiska;
  • dörrar som standard för en 3x4 m ram - en, och för stora växthusparametrar, finns två moduler.

Smuts från växthusytan avlägsnas uteslutande med en bomullstrasa med tvättmedel och vatten. Annars kommer torrtorkning att skada beläggningens skyddande lager. Tvättmedel i deras sammansättning bör inte innehålla klor, ammoniak och kaustisk alkali. Bilfärg bör användas på beläggningens skadade område för att undvika metallkorrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Demontering för vintern utförs inte om det är känt att snötäckets höjd nära strukturen inte överstiger mer än en halv meter och ovanpå växthuset på cellulärt polykarbonat - högst 10 cm. Under andra förhållanden, kommer det att vara nödvändigt att utföra regelbunden svepning av snö, annars kan det leda till deformation eller till och med förstörelse av ram och beläggning. Det är värt att komma ihåg att snölasten i konstruktionen inte är mer än 20 kg / m² med en vindhastighet på upp till 15 m / s.

En betydande fördel med Leader växthus är möjligheten till enkel transport.

Largusha

Växthuset "Largusha" från tillverkaren "Largo Enterprise" är elementärt i installationen, eftersom det har ett optimalt antal delar och inte behöver installeras på fundamentet.

Andra designegenskaper:

växthusdimensioner - 3x6x2 m eller 3x4x2 m

Bild
Bild
Bild
Bild
  • hållbar polymerbeläggning på ett stålprofilrör som en ram;
  • bristen på en grund kompenseras av speciella pålitliga klackar;
  • täthet i alla korsningar;
  • närvaron av två dörrar och två ventiler;
  • användning av en stark förstärkt baldakinfilm som tål temperaturfall från -50Cº till + 80Cº;

Kostnaden för den mindre modellen av Largusha växthus är från 7 tusen, den större är från 16 tusen rubel.

Bild
Bild

Orange

Växthuset "Orange" är en enkel att installera, men samtidigt pålitlig design, som har varit efterfrågad i mer än 5 år. Växthusets form är en avlång kupol med tvärbågar. Ett betydande utrymme för odling av plantor är associerat med strukturens parametrar - 4x3, 6x3, 8x3, 10x3 och en höjd av något mer än 2 m.

En av de viktigaste punkterna när du väljer ett växthus är ramens tillförlitlighet . Strukturerna "Orange" kännetecknas av högkvalitativa bärande beläggningar av Cherepovets stål med en polykarbonatbeläggning. Tjockleken på zinkskiktet på metallen är dubbelt så stor som andra tillverkare. Profilen förstärks av rörets stängda krympsöm.

Den andra förstyvningsribben är den välvda strukturen på profilens baksida.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig egenskap hos enheten är dörrmodulen, som består av två blad. På platserna för dörrar och ventiler installeras en speciell förstärkning för att förhindra snabbt slitage.

Polykarbonatbeläggningen kräver inget särskilt underhåll eller behandling

Det är möjligt att förlänga växthuset med insatser med 2 m. Genomsnittskostnaden för ett växthus "Orange" med det minsta polykarbonatet börjar vid 16 tusen rubel.

Bild
Bild

Eco

Växthus "Eco" från den mest populära tillverkaren "EcoTeplitsa" garanterar den mest effektiva odlingen av miljövänliga produkter på grund av naturligt ljus, vatten, temperatur och naturligt gödningsmedel. En designfunktion är användningen av en speciell teknik utan svetsfogar, som skyddar metallen från korrosion.

Andra egenskaper hos Eco -växthus inkluderar:

  • lång livslängd (nästan 2 gånger) i jämförelse med liknande strukturer;
  • snölast - upp till 450 kg / m²;
  • polykarbonat med UV -skydd;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • rymliga dörröppningar och ventiler;
  • kombination av acceptabel kostnad med kvalitet;
  • enkel installation.

Fördelar och nackdelar

Svår frost på våren eller hösten, regniga somrar, hårda och långa vintrar påverkar planteringar negativt. Därför är den uppenbara fördelen med växthusstrukturer naturligtvis skyddet av grödan från variationen i väderförhållandena.

Bild
Bild

Dessutom finns det idag ett stort urval av färdiga växthusalternativ som är elementära i installationen och inte kräver deltagande av specialister. Det är lättare, eftersom du inte behöver göra samma bågar, rigg, sliror och rörbockare på egen hand. Det finns dock nackdelar med sådana strukturer.

Traditionellt är växthus välvda och täckta med bikakepolykarbonat . Detta val av form motiveras inte av den optimala designen, utan av tillverkningens bekvämlighet för tillverkaren. För detta tas ett ark på 6 m och böjs till en halvcirkel. Således, med en bredd av 3, 8 m, växer växthusets höjd till 1, 9 m, vilket inte är så mycket, så ofta måste växthuset installeras på en hög bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonats reflekterande egenskaper påverkar förlusten av viktigt solljus. Den välvda strukturen i denna fråga är sämre än växthus med plana ytor, som är fokuserade på uppfattningen av ljus. Denna form av växthuset återspeglar en mycket större mängd värme, varför sådana strukturer kännetecknas av en betydande glans i solen, men på reflektionsplatserna kommer den nödvändiga mängden ljus inte in.

En annan betydande nackdel med färdiga växthus i polykarbonat är fullständig transparens på båda sidor, vilket resulterar i att värmen som kommer från södra sidan helt enkelt kommer ut från den andra. I hemlagade konstruktioner förblir solens strålar inuti växthuset, på väg mot växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Växthuskonstruktioner i form har följande sorter:

  • singel eller gavel med vertikala väggar;
  • välvd;
  • polygonal;
  • växthuspyramid;
  • välvd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Single-pitch och gavel

En av de vanligaste konstruktionerna är växthus med en sluttning och gavel. Det förstnämnda kan byggas alldeles intill huset eller något uthus så att en av husets väggar och växthuset är i linje. Denna form gör att du kan minska kostnaden för ramens struktur och värmeisolering, eftersom växthusets bärande vägg, som också är husets vägg, oavsett om den är gjord av tegel, trä eller betong, i något fall passerar mindre värme än film eller glas. Nackdelarna med strukturen kan vara ackumulering av nederbörd på grund av strukturens form och minskad belysning. Därför är det vid installationen viktigt att ta hänsyn till växthusets läge i förhållande till solsidan, exklusive möjligheten att placera det på nordsidan. Ett enkelt lutande växthus med avtagbart tak är också vanligt, så att det vid behov kan ta bort enskilda delar av taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett exempel på ett sluttande tak är Ivanovs vegetarian, som utvecklades av en fysiklärare i skolan. Lutningen på ett sådant tak är cirka 20º, och den tomma bakväggen fungerar som en reflekterande skärm.

Gavel växthuset består av två vertikala och två ändväggar anslutna med lutande plan. En sådan fyrkantig eller rektangulär design kallas ett "hus". Det är värt att notera den betydande vikten av den möjliga belastningen på strukturen. Fördelarna är också enkel installation av ventilationssystemet och lämpligheten för att odla ganska höga växter i hela växthusområdet. Som rammaterial kan du använda både trä, metall och tegel.

Installationens komplexitet och betydande materialkostnader är de främsta nackdelarna med gaveldesignen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välvd

Ett välvd växthus är det mest ekonomiska alternativet. Och det hela är i form av strukturen, som klarar sig utan skarpa hörn, och därför reduceras mängden täckmaterial avsevärt. Tack vare detta är välvda växthus kända för sin livslängd. Bättre vindmotstånd är också en viktig egenskap. Oftast förvärvas sådana strukturer redan i färdig form, eftersom oberoende konstruktion är ganska mödosamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • Möjliga sprickor på grund av snölast. Denna form häller snö mycket värre och måste ofta rengöras.
  • Begränsad placering av hyllor och ställningar inomhus på grund av konstruktionens form.
  • Svårighet att komma åt de yttre raderna.

En av varianterna på den välvda strukturen är tårformen. Det är en korsning mellan en gavel och ett välvd växthus. På grund av anslutningen av taklutningarna i en spetsig vinkel är strukturen tillförlitlig och nederbörd dröjer inte kvar på den.

Bild
Bild

Polygonal

Polygonal (ofta oktaedrisk) designen används inte så ofta, trots dess betydande fördelar:

  • attraktivt och effektivt utseende;
  • hög ljusöverföring;
  • styrka.

Nackdelarna är komplexiteten i installationen och höga kostnader både för material och för ventilationssystemet, vilket kommer att kräva utveckling av en ritning. Dessutom är det ganska svårt att hålla en stabil temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av ett sådant växthus skapades för att förbättra diffusionen av ljus i glasstrukturen.

Växthuspyramid

Pyramidväxthuset är ganska sällsynt och snarare i experimentella eller designidéer. Designens originalitet kombineras med installationens mödosamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kupol

En innovation är växthusets kupolmodell. Det är en struktur med sammankopplade triangulära element.

Förutom det ovanliga utseendet är fördelarna med en sådan modell:

  • sprider ljus mycket bättre;
  • värmebeständig;
  • behöver inte stöd och grund, eftersom själva beläggningen är självbärande;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vindmotstånd på grund av aerodynamisk form och bred bas;
  • praktiskt arrangemang av sängarna;
  • ett högt runt växthus låter dig vara i det på full höjd;
  • förmågan att höja sängarna högre, vilket är särskilt viktigt för äldre trädgårdsmästare;
  • obetydlig vikt.

Den invecklade installationen och problemet med att hantera hela utrymmet är allvarliga nackdelar med den runda designen. Recensioner talar om svårigheterna med passage till växthuset med en skottkärra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Växthusdesigner finns i en mängd olika former och storlekar.

När du väljer ett alternativ för en grönsaksträdgård bör du fokusera på följande punkter:

  • webbplatsens totala yta;
  • vilken typ av gröda som kommer att odlas och dess maximala höjd;
  • bekväm placering på full mänsklig höjd;
  • byggnadens syfte: industriell ekonomi eller för personligt bruk;
  • tillgängliga byggkostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusparametrar bestäms av 3 värden: bredd, höjd och längd.

Den primära indikatorn är bredden . Både bekvämligheten för dem som kommer att arbeta i växthuset och växternas komfort beror på detta värde. Vid beräkningen är det dessutom nödvändigt att ta hänsyn till dörrens bredd, vars genomsnitt är 57-62 cm. …

Således, om man lägger ihop alla indikatorer, kommer minsta bredd på växthusstrukturen att vara:

57 + 98 + 60 = 215 cm

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar dock att man lägger till ytterligare 30 cm till dessa parametrar, vilket i slutändan låter dig visa de genomsnittliga breddparametrarna på 245 cm.

Nästa indikator är växthusets längd . Om valet föll på en färdig konstruktion, skulle det bästa alternativet vara en längd som är lika med polykarbonatarket från vilket strukturen byggs upp-200-210 cm. 10-15 cm av växthusets väggar läggs till denna parameter. När man planterar växter i hyllpallar blir det mer effektivt att bygga ett kort växthus för att upprätthålla ett optimalt klimat.

Växthusets höjd beror på hur mycket material som finns tillgängligt, om konstruktionen kommer att utföras med egna händer utan inblandning av tredjepartsföretag. Optimalt bekväma parametrar anses vara ett intervall på 180-200 cm. I händelse av att även om plantornas höjd är upp till 50 cm, under sådana förhållanden behöver du inte böja dig.

Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att stora strukturer också kräver betydande kostnader, inte bara för konstruktion utan också för uppvärmning. Dessutom innehåller satserna för några färdiga växthus speciella förstorare, om designparametrarna plötsligt blir för små.

Material (redigera)

För att klara väderförhållanden som vind, snö, regn och extrema temperaturer måste växthusramar byggas av mycket starkt material och täckas med en högkvalitativ beläggning.

Bild
Bild

Trä

De första ramarna var gjorda av trä. På grund av dess rimliga kostnad och lätthet att bearbeta var detta material ganska populärt. Dessutom har träbyggnader låg värmeledningsförmåga. Men de betydande nackdelarna med sådana strukturer är den höga brandrisken och inte en lång livslängd. Även om det är möjligt att använda olika antiseptika och välja mindre nyckfullt virke (lärk, gran, tall, etc.)

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Metallramar har många positiva recensioner. Galvaniserad eller målad konstruktion kommer att hålla länge och är lätt att installera. Sådana fördelar döljer emellertid en anlag för korrosion och hög värmeledningsförmåga.

Material som aluminium korroderar inte. Lätthet, hållbarhet och styrka är bara andra till den höga kostnaden och samma värmeledningsförmåga som är karakteristisk för metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrosion av glasfiberarmering är inte hotad . Ramen av ett sådant material är lätt och kräver minimal konstruktionstid (beroende på parametrarna - cirka en timme). Trots förstärkningens flexibilitet är strukturen pålitlig och hållbar. Kräver ingen grund.

Kompositförstärkning med en diameter på 6 mm till 8 mm väljs som byggmaterial för ett växthus.

Följande material används för att täcka växthus:

  • filma;
  • glas;
  • polykarbonat.
Bild
Bild

Filma

Naturligtvis är filmen mest prisvärd när det gäller kostnad och självinstallation. En rulle växthusskydd 100 m långt och 4 m brett kostar upp till 5 000 rubel.

Bland fördelarna noteras också:

  • lätthet och rörlighet;
  • valfri grund;
  • överför den optimala mängden ultraviolett strålning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr är det här proffsen slutar, vilket ger plats för ganska betydande nackdelar:

  • filmen är opålitlig och snabbt skadad;
  • Förkylning påverkar detta material negativt - efter vintern måste växthuset ofta skärpas igen.

Men om dessa brister inte är skrämmande, för att täcka växthuset med polyetenmaterial behöver du:

  • själva filmen själv;
  • lameller;
  • skruvmejsel;
  • häftapparaten är möbler.
Bild
Bild

Glas

Glasstrukturer är mer hållbara och å ena sidan starkare än film, men de utsätts för både fysisk påverkan och temperaturskillnader i själva växthuset och utanför det. Överhettning inne i byggnaden är möjlig under den varma säsongen. Minsta glastjocklek är 4 mm. Och genom att förbättra belysningen av växthuset på grund av de stora ramarna, ökar också uppvärmningskostnaderna. Dessutom är transporten av en så ömtålig beläggning i sig ganska mödosam, för att inte tala om inglasning. Lasten från glasets vikt måste ju motsvara ramens parametrar.

Bild
Bild

Bland de positiva aspekterna av sådant material finns:

  • optimal värmeisolering;
  • hög ljusgenomsläpplighet.

En uppsättning glas med en tjocklek av 4 mm för en struktur med en yta på 12,6 m², inklusive tillbehör för ett fönster, dörrar och skiljeväggar, kommer att kosta 21 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat

Idag är ett innovativt material polykarbonat. Det är en ganska hård, färglös plast som till och med kan smältas om flera gånger.

Växthusen i polykarbonat har tydliga fördelar jämfört med ovanstående beläggningar:

  • det är ett lätt och flexibelt material;
  • trevligt utseende;
  • tillförlitlighet - de är nästan 200 gånger starkare än glas;
  • påverkas inte av extrema temperaturer och väderförhållanden;
  • brandsäker;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • håll dig varm:
  • 16 gånger lättare än glas;
  • ljustransmittans upp till 86% och ljusspridning över hela växthusområdet;
  • pålitlig ljudisolering;
  • varaktighet;
  • inte utsatt för fysisk påverkan;
  • skyddad mot UV -strålar.
Bild
Bild

Bland de negativa egenskaperna, om de kan kallas det, kan vi notera:

  • obligatorisk installation på fundamentet;
  • på grund av den ihåliga strukturen är de mottagliga för inträngande av smuts, vilket försämrar ljusöverföringsfunktionen och utseendet;
  • med fel placering av ark (UV -skydd inuti), reduceras drifttiden.

Med hänsyn till alla dessa funktioner under installationen är det dock fullt möjligt att skada sig och driva ett växthus av polykarbonat under lång tid.

Bild
Bild

Det finns flera varianter av sådant material på den moderna marknaden:

  • billigare kinesiska produkter av låg kvalitet;
  • starkt och hållbart europeiskt polykarbonat, vilket naturligtvis skiljer sig åt i kostnad.

Priset på cellulärt polykarbonat med en tjocklek av 4 mm - från 148 rubel per m².

Utrustning

Innovativ teknik idag gör det möjligt att utrusta ett växthus med den senaste tekniken, vilket gör trädgårdsmästarnas arbete så enkelt som möjligt. Detta sparar inte bara mycket krångel utan ökar också avkastningen med 15-30%.

Följande system är inblandade i att skapa optimala förhållanden i växthuset:

  • uppvärmning;
  • glasyr;
  • belysning;
  • ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den grundläggande skillnaden mellan ett växthus och ett växthus är närvaron av ett artificiellt värmesystem.

Principen för ett värmesystem kan baseras på följande alternativ:

  • Den elektriska utrustningen är en uppsättning av en elektrisk värmare, en luftvärmare och en mängd olika konvektionssystem. Höga energikostnader döljs bakom den höga effektiviteten i denna metod för uppvärmning av växthuset. Därför, i sådana fall, för att spara pengar, installeras autonoma strömkällor, till exempel en solvakuumsamlare.
  • Antennutrustning anses vara en professionell installation. Detta är ett standardventilationssystem som installeras i samband med installationen av en växthusstruktur. I detta fall kommer luft in i både de övre och nedre delarna av strukturen, vilket skyddar landningarna från termiska brännskador.
Bild
Bild
  • Infraröd utrustning minskar avsevärt elkostnaderna, medan de uppvärmda luftmassorna fördelas så jämnt som möjligt. Sådana anordningar är monterade runt hela växthusets omkrets, på grund av vilken värmeförlustskoefficienten reduceras.
  • Gasutrustning är ett idealiskt värde för pengarna. Med denna uppvärmningsmetod används en gasgenerator, som tillför varm luft uppvärmd inuti till ett specifikt område av strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett högkvalitativt bevattningssystem för sängarna är också viktigt.

Det finns flera typer av färdiga kit

  • Undervattensvattning det anses vara det mest praktiska när det är möjligt att använda en brunn, men det här alternativet är mycket mödosamt och motiverar ofta inte sig själv. För denna metod är ett intra-well-system utrustat med valfri vattenbehållare, en vattenkanna, en slang och en mätare. Systemets djup påverkas av mångfalden av kultur.
  • Droppbevattning tillhandahåller användning av rör och speciella droppare. Det är mer lämpligt att välja polyeten- eller polypropenrör, även om en metallrörledning också är möjlig. Designen är baserad på en centraliserad vattenförsörjning eller en brunn med obligatorisk användning av en pump. Ofta används ett sådant system vid bevattning av sängar i det öppna fältet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Automatiskt alternativ vattningsanläggningar används oftast i industriell skala. Det är en komplex design av ett stort antal rör, slangar, droppar och en automatisk kontrollpanel för vattenförsörjning.
  • Den så kallade halvautomatisk version bevattning. Det är baserat på användning av plastflaskor. Den otvivelaktiga fördelen med ett sådant system är minimikostnaden och korta arrangemangstider. Standardvolymen för flaskor som används är 1-2 liter, i genomsnitt räcker det i 2-3 dagar, beroende på väderförhållanden och växternas behov av fukt.

För att installera ett sådant system behöver du:

  1. själva plastflaskorna själva;
  2. sax;
  3. nål;
  4. en bit gasväv, bomullstyg eller nylon;
  5. skyffel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett idealiskt mikroklimat i en växthusstruktur skapar en dimma, oavsett om artificiell eller naturlig ventilation är installerad. Befuktning sker genom att spruta vatten under tryck upp till 100 atmosfärer. Vattenpartiklarna som bildas av munstyckena, som inte överstiger 10 mikron i diameter, hänger i luften och skapar därmed en dimmaeffekt.

Dessa system har fördelen jämfört med vanliga bevattningssystem eftersom de är idealiska för känsliga grödor, förbättrar frögroning och stimulerar tillväxt. Dessutom säkerställs prestanda oavsett säsong.

Bild
Bild

Fördelar med en fogger:

  • minimering av kostnaderna för vatten och el;
  • öka produktiviteten i växthusstrukturen;
  • bibehålla en optimal luftfuktighet;
  • acceleration av växttillväxt;
  • minska behovet av vattning;
  • stabilt mikroklimat;
  • minimerar mänskligt arbete.
Bild
Bild

Ljus spelar en nyckelroll i växternas växande process. Det är därför de mest upplysta platserna väljs ut under byggandet av växthuset. Men även med en idealisk plats är ett artificiellt belysningssystem oumbärligt för att förbättra avkastningen. Detta gäller särskilt områden med korta dagsljus.

Flera enheter fungerar som ett material för att kompensera för bristen på ljus

  • Standard glödlampor är endast tillåtna när man växer växthusväxter och är strängt förbjudet för plantor av gurkor och tomater. Allt handlar om den infraröda strålningstypen, som är farlig av deformation och till och med brinner under långvarig interaktion med växter. Rekommenderad användningstid är högst 15 timmar.
  • Kvicksilverlampor har betydande uppvärmning och begränsad användningstid. Dessutom avges en stor mängd ultraviolett strålning i det nära utbredningsspektrumet.
Bild
Bild
  • De vanligaste lysrörsenheterna för växthus. De är kända för sin ekonomi och hållbarhet. Det är sant att värmeöverföringsparametrarna inte är tillräckligt acceptabla.
  • Konkurrenskraftiga natriumlampor kompenserar för bristen på värmeavledning. Deras gulorange monokromatiska ljusfält har en gynnsam effekt på utvecklingen av planterade växter i växthuset. Ganska ekonomiskt alternativ.
  • Ett av de dyraste alternativen är LED -belysning. Åsikterna om att anordna sådana enheter i ett växthus är mycket olika, eftersom det på grund av strålningsriktningen krävs många belysningspunkter.
  • Metallhalogenlampor är det bästa alternativet. Med sin hållbarhet är de ganska små. Dessutom är deras betydande plus i indikatorer som motsvarar naturligt ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är uppenbart att för en fullvärdig luftväxling i växthuset räcker det inte bara att installera flera ventiler, särskilt om strukturen är ganska stor. Det är önskvärt att ordna ett tvångsventilationssystem. Hydraulcylindern kommer att automatisera ventilationsprocessen.

För att installera behöver du:

  • ventiler från alla ändar av växthuset och på taket;
  • hål upptill för ventilation;
  • speciella sensorer;
  • automatisk kontrollpanel;
  • cirkulerande fläktar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Systemet bibehåller optimal temperatur , vid behov, öppnar och stänger ventilerna, ger frisk luftcirkulation. Funktionsprincipen är baserad på kolvens rörelse på grund av vätskans expansion när den utsätts för värme. När temperaturen sjunker aktiveras den hydrauliska cylindern genom att vätskans utgångsläge stängs genom att fönstret stängs. Naturligtvis är kostnaden för en sådan enhet hög, men dessa kostnader är ganska rimliga.

Fordonsolja eller spolningsmedel är lämplig som vätska i hydraulcylindern.

Bild
Bild

Tillverkare

Redan vid första anblicken kan man märka en påtaglig kontrast mellan den inhemska designen av växthuset, som produceras vid anläggningen, och det kinesiska försöket att plagiering. Växthusbotten av låg kvalitet är mycket tunn och lätt att böja.

För att välja kvalitetsprodukter presenterar vi dig ett betyg av populära moderna ryska tillverkare

Volia är ett företag från staden Dubna. Recensioner tyder på sådana högkvalitativa modeller av henne som "Dachnaya-Strelka", "Dvushka" och "Optima". Filialer finns i Moskva, Sankt Petersburg, Nizjnij Novgorod, Saratov, Samara, Sverdlovsk -regionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillförlitlig design erbjuds av tillverkaren från huvudstaden "New Forms". Den moderna populära kollektionen av modeller representeras av modellerna "Bogatyr", "Fairy Tale", "Kremlin Suite" och "Star".

Tillverkaren från Nizhniy Novgorod, Urozhay Trading House, är känd i hela Ryssland. De bästa modellerna är "Urozhay-PC" och "Urozhay Elite-Absolute".

Neftekamsk -anläggningen är känd för kvaliteten och tillförlitligheten hos Uralochka -växthusstrukturerna. Tillverkarens filialer finns representerade i de flesta av de största städerna i Ryssland.

Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en växthusstruktur är det värt att uppmärksamma inte bara tillverkaren utan också några faktorer.

  • Det är värt att bestämma om du ska bygga ett växthus själv eller välja färdiga modeller. Föredrar det andra alternativet, är det viktigt att kontrollera hela uppsättningen av strukturen. Det ska innehålla inte bara karm och beläggningsmaterial, utan även tätningar, dörrar och ventiler.
  • Bestäm vilka mål som eftersträvas under konstruktionen av en sådan byggnad: det kommer att vara produktionsvolymen för växande blommor eller ett enkelt hushåll för odling av färsk frukt och grönsaker, eftersom växthusets storlek och till och med formen beror på detta. Till exempel är de bästa blommönsterna byggda med sluttande tak och en lägre södra sida.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nästa steg är att bestämma vilka växter som kommer att ligga i sängarna, med tanke på att inte alla grödor kan komma överens med varandra. Så, bäddar av paprika och gurkor kommer bekvämt att samexistera, men att plantera båda bredvid tomaterna är oönskat.
  • Därefter bör du vara uppmärksam på valet av material för att täcka ramen. Dessutom kan man inte bortse från grunden, även om grunden för växthuset är nödvändig och inte i alla fall.
  • Och naturligtvis måste du bestämma vilken funktionalitet den framtida designen kommer att ha - ett ventilationssystem, automatisk bevattning och uppvärmning.
Bild
Bild

Hur monterar man själv?

DIY -växthusinstallationsinstruktioner är ganska enkla:

  • rensa en plats för en grund och installera en trägolv;
  • installation av basen;
  • du måste börja skapa en ram från slutet;
  • dörr- och fönsterkarmar är gångjärniga;
  • ändelement är utrustade med hål på 30-40 cm;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • manteln börjar också från ändsidan - polykarbonatarket installeras så att kanten är i linje med vänster vertikal ändstolpe. För fastsättning används en självgängande skruv med en gummerad kåpa;
  • glöm inte arrangemanget av ventilationsöppningar, som oftast finns i dörren;
  • installation av beslag;
  • samla växthusets andra änddel;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • installation av bågar för hoppare, mäta en plats för dem från mitten av bågen i steg om 90 cm;
  • montering av tvärelement på bågar och installation av den senare med byglar;
  • fäst ändarna till växthusboxen med T-formade element;
  • då måste du göra hål i bågarna var 40: e cm;
  • som täcker resten av växthuset.
Bild
Bild

Framgångsrika alternativ

  • Ett typiskt exempel på en växthuskonstruktion i polykarbonat.
  • Ovanliga flernivåbackar passar ljust in på utsidan av platsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vackra alternativ med transparent polykarbonat.
  • Teardrop -modell av ett växthus.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Strukturer från fönsterkarmar ser extraordinära ut.
  • De mest bekväma skjutbara takmodellerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Storskaliga året runt-byggnader.
  • Ny industriell utveckling.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mobil växthusbil.
  • Bifogad version av en lutad byggnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En original designlösning för det kupoliga växthuset.
  • Ett av de ovanliga materialen för att bygga ett växthus är plastflaskor.

Rekommenderad: