Växthus I Polykarbonat (66 Bilder): Gör Det Själv Med En öppningstopp För Gurkor Och Paprika, Storlekar Och Ritningar Av Minimodeller

Innehållsförteckning:

Växthus I Polykarbonat (66 Bilder): Gör Det Själv Med En öppningstopp För Gurkor Och Paprika, Storlekar Och Ritningar Av Minimodeller
Växthus I Polykarbonat (66 Bilder): Gör Det Själv Med En öppningstopp För Gurkor Och Paprika, Storlekar Och Ritningar Av Minimodeller
Anonim

Växthuset är en integrerad del av nästan alla ryska grönsaksodlingar, vars ägare syftar till att få en bra skörd. Hans närvaro på den personliga tomten gör det möjligt att starta sommarstugan tidigare och förlänga den så länge som möjligt.

Det finns ett stort antal växthusmodeller på marknaden idag . Det finns mycket att välja mellan. Dessutom föredrar många att bygga denna struktur på egen hand, med hänsyn till de individuella dimensionerna och egenskaperna hos deras tomt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner: fördelar och nackdelar

När det gäller att ordna ett växthus förvirrar många ofta det med ett växthus och tror att det inte är någon skillnad mellan dem.

Om ett växthus behöver solljus för att ge ett mikroklimat som är lämpligt för växter, och i vissa fall kan kol, gas, elektrisk eller till och med vedvärme användas, är växthuset självförsörjande i energimässig mening.

Det "upphettas" av gödsel eller kompost, där den biologiska sönderfallsprocessen äger rum. Växthusets handlingsprincip indikeras med sitt eget namn, eftersom designen låter dig skapa en växthuseffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från ett växthus finns det inga dörrar i ett växthus som du kan komma in i. Vanligtvis är detta en liten struktur som låter dig ventilera det inre utrymmet på grund av det upphöjda locket eller borttagna väggar.

Effektiviteten av växthusets "arbete" beror på materialvalet för konstruktion . Förr i tiden användes glas ofta för att skapa det. (Även om sådana mönster fortfarande finns i grönsaksodlingar i vår tid). Ibland togs vanliga fönsterrutor i drift, som regelbundet måste bytas ut, eftersom de gick sönder ganska ofta.

Samma historia hände med polyeten. Trots att gurkor och plantor mår bra under det, kanske detta material inte räcker ens för en säsong. Det enda irriterande besväret räcker när ett sådant skydd rivs av en stormvind eller ett skarpt föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bättre än glas- och polyetenpolykarbonat, som redan börjar bli vanligt vid tillverkning av växthus och växthus. Det är två hundra gånger starkare än glas, och det är ingen mening att jämföra det med polyeten med denna indikator. Denna produkt av det moderna livet kommer att kosta mer än traditionella material som gradvis blir föråldrade i trädgården, men det kan tjäna länge. Det kommer att vara bekvämt att använda ett sådant växthus.

Polykarbonat är en plasttyp . Till salu hittar du monolitiskt och cellulärt polykarbonat. Monolitiska används aktivt i konstruktion, men det är bättre att inte ta det för byggandet av "hus för växter", eftersom det inte är avsett för aktiv värmehållning. Bättre att använda en mobiltelefon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den, mellan två tunna polymerark, installeras så kallade förstyvare med jämna mellanrum, som förbinder båda halvorna av beläggningen med varandra. Hålrummen mellan kontakterna är fyllda med luft. På grund av denna struktur överför cellulärt polykarbonat ljus bra och väger lite och håller värmen mycket bättre än dess monolitiska motsvarighet.

Bild
Bild

Typer och former

Beroende på deras utformning fördjupas växthusen och ovan jord.

Infälld ser ut som en gräv med en toppsele av brädor, tegel eller annat material finns på gården. På grund av en sådan anordning kräver "specialbädden" mindre "uppvärmningsmedel". Infällda växthus är gjorda med både gavel och gaveltak, liksom ett välvd. Samtidigt kallas de med platta skjul ryska och gavelhus kallas belgiska. Och de är lämpliga för höga växter.

Ett överjordiskt växthus kallas annars bärbart. Det har också ett parisiskt eller franskt namn. I en sådan struktur ligger en "kudde" av gödsel under ett lager av jord. När "kylvätskan" förfaller måste växthuset förnyas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga polykarbonatprodukter för odling av olika trädgårdsgrödor är vanligtvis ett överjordiskt alternativ. Även om du kan plocka upp ett som kan användas som tak för en djupgående version av de "isolerade sängarna". Och om det inte finns något lämpligt att sälja, är det inte svårt att självständigt bygga ett växthus täckt med en bikakeplatta av polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett ramhus växer ofta på en metallbas, detta "skelett" är galvaniserat, ibland förstärkt.

Moderna byggnader för grönsaker kännetecknas av en mängd olika konfigurationer och invecklade namn . Många får det stolta prefixet”eco”. Det kan vara ett vanligt rektangulärt växthus med tak. Det finns öppen topp av polykarbonatskal med gångjärnslock.

En intressant version av fjärilshuset. Dess väggar reser sig, så att du fritt kan närma dig växterna från vilken sida som helst. Vid varmt väder ventileras en sådan struktur lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tulpan växthuset har en glidande princip för justering, liksom en brödkorg, vilket är mycket bekvämt för en sommarstuga med ett begränsat trädgårdsområde, där varje kvadratmeter mark är guld värd. Fördelarna med sådana strukturer är uppenbara i jämförelse, till exempel med ett välvt och filmtäckt växthus "pepparkorn".

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett runt växthus ser original ut. Det kan till exempel vara en välvd struktur. Sådana strukturer används både för spirande plantor och för fullfjädrad odling av olika grödor, inklusive skörd av frukt. Värmen hålls anmärkningsvärt väl under kupolen, och själva strukturerna i denna form är hållbara, tål ett bra snölager på vintern.

Dessutom kan runda växthus dekorera sommarstugor och trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också helt avancerade modeller av konstruktioner med automatisk ventilation som kan rädda sommarboende från onödig lindning från staden till sin plats och tillbaka för att stänga eller öppna ett växthus med sina favoritgurkor.

Hemmagjorda växthus i polykarbonat, skapade av skickliga händer, upprepar i många avseenden butikbrödernas former och principer och skiljer sig utåt ibland inte från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Växthusets storlek är en individuell fråga. Någon med hjälp av en minikonstruktion kan förse sig med färska grönsaker för hela sommaren, odla dem per kvadratmeter, och för någon kommer en 3 x 6 plats inte att tyckas tillräckligt. Någon är van vid ett växthus på 4 x 8 meter och får en stabil skörd av det i flera år.

Ett litet växthus kommer att hitta sin plats i en grönsaksträdgård med begränsat område . Smala, ibland mycket låga mönster är också lämpliga här.

Byggnadens storlek kan också bero på hur växterna ligger under taket. Det är nödvändigt att förstå vad bredden på spåren är lämplig för bearbetning i ett visst fall, hur många av dem behövs totalt. Detta hjälper till att navigera vilket område och konfiguration av växthuset som passar en viss användare.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du bestämmer ytan på en polykarbonatstruktur måste du också tänka på att ett standardark material är 2, 1 x 6 meter. Det är ingen slump att växthus 2 m breda kan hittas ganska ofta. Med tanke på att materialet är skuret är det enkelt att bygga strukturer av olika storlekar - från små till mycket imponerande. Det kan vara ungefär 6x3 och 2x3 och 2x4 och 3x4 och 2x6 m.

Växthusets höjd är vanligtvis cirka en och en halv meter eller mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rammaterial

För att skapa ramen för det framtida växthuset kan du använda olika material. Detta kan till exempel vara trä, metallprofil, plast eller metall-plast.

Trädet är mest tillgängligt för att skapa grunden för strukturen . En sådan ram är lätt att montera. Det är hållbart och stabilt. Det kan hålla länge om du väljer ett material av anständig kvalitet för konstruktion och bearbetar det korrekt. För att en struktur på en sådan grund ska vara riktigt hållbar måste du bara använda torkat trä utan tecken på förfall, och efter att du har skapat ett "skelett", försumma inte appliceringen av fuktresistent färg på den.

Det är mycket bekvämt att fästa polykarbonat på en träram. Och en särskilt pålitlig grund för ett sådant växthus krävs inte. Det räcker med att göra stödpelare.

Bild
Bild

Metallramar är hållbara och har en anständig livslängd . De är ofta gjorda av formade rör eller tjocka beslag. Eftersom en sådan grund för konstruktion är tyngre än en trä, görs i vissa fall en bandfundament under den. Även vid hällning installeras rör för ramen i den.

Det finns svårigheter att använda metall för ett växthus. Metallstrukturerna själva kan inte kallas billiga, och för att montera ramen behöver du en svetsmaskin plus möjligheten att använda den.

Bild
Bild

Ett bra alternativ för att ordna ett växthus är att använda metall-plaströr. De behöver inte specialbehandlas för att skydda dem från effekterna av naturliga processer som leder till förstörelse, vilket är fallet med metall och trä. Och detta motiverar kostnaden för att köpa själva rören.

Detta material är lika hållbart som metall, och installationen av en ram från det är inte svårare än från trä . Förstärkta plaströr böjer sig bra. Detta gör att du kan göra bekväma välvda strukturer av dem.

Gör bara en ram för ett växthus av polypropenrör. Med hjälp av olika nodalement är det enkelt att skapa strukturer i en mängd olika former och storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av växthus beror på de specifika uppgifter som markägaren ställer för sig själv. För plantor, som sedan kommer att transplanteras till trädgårdsbädden, kan du ordna ett litet "hus" i den enklaste formen, till exempel som liknar en kista med ett gångjärnslock. Även om plantorna odlas för försäljning, kommer ett stort område att behövas.

I nästan alla områden där de är seriöst engagerade i trädgårdsarbete kan du se ett växthus för gurkor och paprika . Det mest praktiska gurkväxthuset anses vara en fjärilstypdesign och en brödlåda. Det är bekvämt att ventilera det, och dessutom behöver du inte nå grönsaker när du plockar dem.

Bild
Bild

Hur man tvättar?

Polykarbonatbeläggningen behöver periodisk bearbetning, eftersom det under sommarsäsongen ansamlas gröna spår från växter, jord och annan smuts på den. Beläggningen upphör att överföra tillräckligt med ljus, vilket försämrar kvaliteten på tillväxt och välbefinnande för nästa "gröna hyresgäster" under taket. Mikroorganismer ackumuleras ibland på polykarbonat som kan förstöra framtida grödor.

Använd inte slipande rengöringsmedel för att undvika att skada detta material ., med vilken, till exempel, diska och stela borstar, och ännu mer med metallnät. För tvätt i det här fallet är en mjuk trasa eller svamp, liksom vanligt vatten med läsk, användbar. Du kan också använda en tvållösning. Alla tvättmedel som används under behandlingen måste avlägsnas ordentligt med rent vatten. För att vara säker kan du spraya strukturen med en slang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Det finns många människor i Ryssland som är kär i mark och jordbruk. Efterfrågan på produkter för trädgården och grönsaksträdgården är alltid stor. Därför är det inte förvånande att det finns tillräckligt många tillverkande företag som levererar relevanta varor till marknaden.

Enligt kundrecensioner, bland de ledande tillverkningsorganisationer som skapar prefabricerade växthus och växthus, kan följande noteras:

  • "Skörda";
  • "Grunden";
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glass House;
  • Novoladozhsky Plant;
  • "Kommer".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De erbjuder ett brett utbud av mönster anpassade efter det svåra ryska klimatet och som kan tillgodose behoven hos även den mest kräsna kunden.

Hur gör man det själv?

För att förbereda en grönsaksträdgård för våren utan att beröva den en så viktig komponent som ett växthus, kan du inte bara köpa en butiksprodukt utan också bygga en liten struktur själv som kan uppfylla alla krav från ägarna.

Erfarna sommarboende rekommenderar att du planerar en byggarbetsplats antingen i mars eller i slutet av november . Detta är lika praktiskt, eftersom säsongen för aktiv aktivitet på landet fortfarande är långt borta. För närvarande finns det ingen risk att skada några växter i sängarna. Och temperaturen för att arbeta med polykarbonat är den mest lämpliga - cirka +10 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om installationen utförs vid för hög temperatur, kommer polykarbonatet att "krympa" i storlek när fogarna blir kallare, från vilka värdefull värme sedan avdunstar. Om konstruktionen utförs i kallt väder, kommer det med sommaren att upptäcka att strukturen är förvrängd eftersom polykarbonatet har expanderat. Som ett resultat kommer alla dina ansträngningar att gå till spillo.

När du tänker på att bygga måste du tänka på ett antal faktorer:

Det är viktigt att placera strukturen korrekt på webbplatsen. Det är bättre att orientera byggnaden från väst till öst. Detta gör att växterna får mer solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om växthuset inte ska vara högre än en och en halv meter blir konstruktion med välvda bågar ett felaktigt beslut . Det högböjda polykarbonatkåpan reflekterar ljus bakåt, så temperaturen inuti byggnaden blir inte mycket högre än utsidan. Det är lättare och mer rationellt i det här fallet att göra ett "hus för växter" med plana väggar och tak.

Det är möjligt att göra det starkare inte bara genom särskild förstärkning av strukturen, utan också genom att "luta" strukturen mot den södra delen av en annan byggnad - ett skjul eller till exempel ett bostadshus. Ett sådant grannskap kommer att skydda växthuset från starka vindar.

När du börjar arbeta med polykarbonat bör du komma ihåg att det lätt böjer sig åt ena hållet och dåligt i det andra. Detta beror på egenskaperna hos bikakestrukturen. Vid installation av ett växthus måste detta beaktas för att inte förstöra något av det tillgängliga materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste starta själva konstruktionen från och med ritningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra ett växthus på en metallram behöver du:

  • polykarbonat 4-6 mm tjockt;
  • tejp för vattentätning av sömmar;
  • metallprofiler;
  • silikon tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste också fylla på ett verktyg:

  • skruvmejsel;
  • sax för metall;
  • självgängande skruvar;
  • trädgårdsborr.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet börjar med installationen av grunden, eftersom växthuset kommer att ha en massa på flera tiotals kilo. Det enklaste sättet är att skapa en grund för en byggnad på fyra rör som grävts in i byggnadens hörn. Rör måste målas för vattentätning och sedan köras in i borrade brunnar till ett djup av cirka en meter så att framtida stöd sticker ut tjugo centimeter över jordytan.

För att montera byggnadens ram skärs metallprofilen enligt schemat. Dess element är anslutna med självgängande skruvar och fästa på fundamentet. I enlighet med de mått som tidigare anges på ritningen skärs bitar av polykarbonat vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi gör monteringen på ramen på ett av sätten. Använd en metallremsa: täck övergången mellan polykarbonatarken med en bit aluminiumtejp. Vi fäster den på "skelettet" med självgängande skruvar så att de faller in i basen genom springan mellan växthusskyddet.

Den andra fästmetoden är att använda en H-formad profil , som bara är avsedd för denna typ av fall: den är fäst på ramen, varefter du enkelt kan installera polykarbonatark i den. Efter avslutad installation av väggarna behandlas fogarna mellan halvkarbonatskivorna med silikontätningsmedel.

På marken är strukturen mantlad med en metallremsa eller brädor som har behandlats med ett antiseptiskt medel. Detsamma görs med växthusets kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnadens lock kan byggas av en polykarbonatbit som är fäst vid konstruktionen med självgängande skruvar.

Om du har åtminstone lite erfarenhet av att bygga är det inte alls svårt att skapa ett växthus med en opretentiös design.

Rekommenderad: