Badfoder - Vilket är Bättre? Isolering För Aspbastu, Lind, Asp Och Al Trim, Läggs Vertikalt Eller Horisontellt

Innehållsförteckning:

Video: Badfoder - Vilket är Bättre? Isolering För Aspbastu, Lind, Asp Och Al Trim, Läggs Vertikalt Eller Horisontellt

Video: Badfoder - Vilket är Bättre? Isolering För Aspbastu, Lind, Asp Och Al Trim, Läggs Vertikalt Eller Horisontellt
Video: Bygghemmas golvskola golvläggning 2024, April
Badfoder - Vilket är Bättre? Isolering För Aspbastu, Lind, Asp Och Al Trim, Läggs Vertikalt Eller Horisontellt
Badfoder - Vilket är Bättre? Isolering För Aspbastu, Lind, Asp Och Al Trim, Läggs Vertikalt Eller Horisontellt
Anonim

Badets inredning bör närma sig noggrant, med hänsyn till alla funktioner som är förknippade med höga temperaturer och luftfuktighet i ett sådant rum. Idag i den moderna världen finns det ett stort urval av efterbehandlingsmaterial för bastur och bad, som kan baseras på sten, trä, speciella plasttyper.

Som praktiken för erfarna hantverkare visar, bör ett speciellt efterbehandlingsmaterial - foder - ha ovillkorlig preferens i denna fråga. Det har ett antal fördelar, tillsammans med andra, på grund av dess egenskaper.

Särdrag

  • Foder är ett miljövänligt naturmaterial som kan tillverkas av olika träslag.
  • Varje bad eller bastu i sin byggnad innehåller vanligtvis flera rum, till exempel ett omklädningsrum, ett duschrum och själva ångbadet. Dessa rum skiljer sig från varandra i sin funktionalitet, liksom kraven på dekoration. Fodret är mångsidigt och passar perfekt till alla.

Detta material är resistent mot höga temperaturer, vatten och hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • En viktig egenskap hos fodret är dess säkerhet för människokroppen. Platser för sittplatser, liksom väggarna i rummet i baden bör inte skållas. Trädet kan inte värma upp till höga temperaturer, vilket gör det nästan omöjligt att få en brännskada från det.
  • Fodret har höga estetiska kvaliteter, har i sin arsenal en mängd olika designlösningar som kan tillfredsställa alla sofistikerade finsmakare med skönheten. För att förstå denna sort måste du bli bättre bekant med typerna av foder.
Bild
Bild

Visningar

Fodret är annorlunda i design och delas både av yttre egenskaper och av dess kvaliteter. Dessa egenskaper påverkas av dess träkomponent, liksom typen av bearbetning. Beroende på dessa två egenskaper är den indelad i klasserna "Extra", "A", "B" och "C". Låt oss uppmärksamma var och en av dem.

Bild
Bild

Extra klass - utmärkt och den dyraste typen av foder . Han är som ingen annan perfekt för alla interiörer och olika designlösningar. Denna klass kan kallas elit. Tillverkarna gör allt som krävs för att förhindra synliga defekter på ytan. De använder till och med speciella vakuumförpackningar för transport.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på plattor i denna klass är vanligtvis bara 12,5 mm. Ytan är slät vid beröring och deformeras inte. Denna typ är perfekt för både solid efterbehandling och delvis dekoration av ett visst område av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder i klass "A " är inte mycket sämre än den tidigare typen, har en plan yta utan synliga yttre defekter. Det enda som är tillåtet är viss ytjämnhet, som vanligtvis inte syns för ögat.

Bild
Bild

Foder "B" klass har olika typer av defekter på ytan, till exempel maskhål, flis, sprickor, slipning. Dock bör deras kvantitativa förhållande inte överstiga 15 mm per löpmeter. Dessutom erkänner denna klass av foder också defekter i slutdelen i dess prestanda, men på ett villkor - de ska inte påverka byggkvaliteten.

Bild
Bild

Foder i klass "C " - det billigaste efterbehandlingsmaterialet. Det ser ganska klumpigt ut, eftersom det tillåter förekomst av många defekter, såsom kärnor, maskhål, sprickor, tjära, ruttning och till och med delvis frånvaro av knutar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den anliggande ytan på spåren i denna klass av foder kan också vara i ett fult tillstånd, vilket kommer att mycket komplicera processen och påverka kvaliteten på dess montering. Skrotets storlek bör dock inte överstiga en femtedel av planet för en löpande mätare.

Efter att ha kommit fram till materialtyperna, låt oss gå vidare till att bekanta oss med de träslag som det är tillverkat av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lind

Ett utmärkt material som kännetecknas av dess ökade slitstyrka och hållbarhet. Dess utmärkta motståndskraft mot vatten tillåter inte mikrosprickor på ytan och skyddar mot deformation under torkningsprocessen. Hög värmeledande egenskaper kommer också att spela en gynnsam roll i ångrummet, så att du snabbt och jämnt kan fördela värme i rummet och minska tiden för dess kylning.

Materialet har ytterligare ett plus - en relativt låg kostnad med bra hållfasthetsegenskaper. Linden doft, som du vet, har en lugnande effekt på en person, främjar avkoppling, vilket är en nödvändig egenskap hos själva ångbadet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

När man använder barrträd för att dekorera bad, bör man vara försiktig med hänsyn till de inre egenskaperna hos sådant trä. Faktum är att tall har ett ökat hartsinnehåll, vilket inte skiljer sig i frisättningen av användbara eteriska oljor. Snarare är dess harts sammansättning giftig när den utsöndras i överflöd. Därför rekommenderas inte foder av denna träslag för användning i parade rum där höga temperaturer förekommer. Det är dock ganska lämpligt för omklädningsrum och golvdekoration, där en lågtemperaturregim råder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asp

Aspenfoder har sina fördelar. När det gäller säkerhet bör detta material ges en ledande roll. Faktum är att sådant trä har lägst värmeledningsförmåga, så risken för brännskada minimeras. När det gäller hållbarhet och slitstyrka är aspfoder inte mycket sämre än lindarter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Al

Alder är dyrare än de ovan nämnda proverna, och det finns en rimlig förklaring till detta. Dess egenskaper är ännu bättre att använda. Dess helt släta yta har inga defekter, och därför kommer det inte att behövas ytterligare slipning och polering efter installationsarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ceder

Cederträets användbara egenskaper har varit kända sedan länge. På grund av dess helande egenskaper blir denna typ av väggpaneler mer och mer populär. Antibakteriella ingredienser, liksom en behaglig doft av eteriska oljor från ceder, hjälper till att stöta bort olika insekter.

En ädelrosa nyans som får mättnad över tid , mycket glädjande för ögat. Med långvarig användning kan den uppnå en vacker rubin nyans.

Den enda nackdelen med rasen är dess höga kostnad, vilket oftast tillåter användning av ett sådant foder i elit dyra anläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Ekarter är den mest utsökta och sällsynta av ovanstående och förtjänar därför särskild uppmärksamhet. Foder av sådant material ser verkligen imponerande ut. Genom sin konsistens har ek ett mycket vackert mönster och en ljusgrå färg med en unik nyans. På grund av den högsta hållfastheten och densiteten är kanadensiska ekprodukter de mest hållbara.

Andra raser

Gran, lärk och enbär kan också användas som material för fodret. För att skapa hyllor i ett ångbad rekommenderar experter limmad björk. Skillnader i arter spelar en roll för att påverka hållbarheten hos trä och träplankor. Skillnaden ligger också i materialets estetik. Du kan välja det lämpligaste alternativet för ditt hem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt fodrets struktur och bearbetning skiljer sig följande typer:

  • standard;
  • blockhus;
  • mjuk linje;
  • markhus;
  • Amerikansk.

Det så kallade eurofodret har vunnit enorm popularitet. Det är enkelt och snabbt att arbeta med, det har bekvämare spår för anslutning, en speciell ventilationskanal och storskaliga dimensioner - både i bredd och längd.

Bild
Bild

Montering

Efter köpet av fodret är det nödvändigt att ge det en ordentlig "vila" i rummet där det ska användas. Sådan vila är nödvändig för att virket ska torka ut. Processen bör pågå minst en dag. Om detta inte görs kan fodret som fästs på väggen tas bort, vilket medför att det bildas luckor mellan dess element.

För att öka badets effektivitet bör en ångspärr installeras före installationen . Folie eller plastfolie är perfekt som material för det, som fästs på förinstallerade lameller i ett steg på en meter. Efter det bör du gå vidare till lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sin roll används lameller med en rektangulär sektion vanligtvis - 20 x 40 mm. Det horisontella steget är inställt mellan dem ungefär en halv meter. En sådan svarv kommer att säkerställa utjämning av ytplanet, samt skapa ett gap mellan fodret och väggen, vilket ger nödvändig ventilation.

Svarven fästs vanligtvis med självgängande skruvar eller långa pluggar . Man bör komma ihåg att de nedre stängerna måste förstärkas, gå tillbaka 5 cm från golvet, eftersom sockeln kommer att passera på denna plats. samma sak gäller för taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

I gapet mellan väggen och lamellerna, om du vill, kan du lägga isolering av mineralull. Men i det här fallet, glöm inte att lägga ett ytterligare lager isolering på det så att det inte absorberar överflödig fukt. Det är nödvändigt att tänka på isolering i släpets konstruktionsstadium för att inte tappa det användbara området.

Direkt installation av det första foderelementet bör utföras vertikalt från hörnet av rummet. För fastsättning bör du använda en självgängande skruv eller en speciell dekorativ spik. Resten av installationsprocessen utförs med spikar, självgängande skruvar eller monteringsanordningar - klämmor. Det är bäst att klä med klämmor för att bevara fodrets utseende utan att skada.

Förresten, med den här versionen av klädseln är det mest bekvämt att demontera den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att arbeta med leror behöver du en liten hammare, liksom små dubbar. Kleimer placeras i foderspåret och fixeras med spikar.

När du har slutfört dessa aktiviteter kan du fortsätta med installationen av golvlisterna. I arbetet med dem används inte klämmorna längre, och installationen utförs med spikar eller självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare bearbetning av foder

Efter montering kan fodret behandlas med vissa föreningar som skyddar det från olika insekter och fukt, samt täckas med andra speciallösningar som minskar risken för antändning. Tack vare sådana beläggningar kan du dessutom spela med dess nyanser, förbättra eller minska färgschemat.

Om träet sväller, sticker ut eller blir svart, visar sig, betyder det att det behandlades dåligt med en speciell impregnering . Själva kompositionerna måste vara av hög kvalitet. För att minska risken för deformation bör rum ventileras.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Det är värt att notera några allmänna rekommendationer när du använder foder som ett efterbehandlingsmaterial för bad.

  • I ångrummet bör du inte använda mjukt träfoder. Saken är att sådana raser kan släppa hartser när de värms upp, vilket inte alltid har en bra effekt på människors hälsa och kan orsaka allergiska reaktioner hos honom. Välj lövträ.
  • Studera noga foderklasserna för att undvika bedrägeri från säljarnas sida.
  • När du torkar plankorna, var uppmärksam på korrekt placering. Det är bättre att lägga den på en plan yta för att undvika deformation.
  • Under installationsarbetet, kontrollera regelbundet de lister som ska installeras med hjälp av byggnivån. Detta kommer att undvika dess krökning i framtiden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du fäster det första foderelementet med en spik eller självgängande skruv, borra ett hål i det med en tunn borr för att undvika risken för att få en spricka på fodret.
  • Stapla inte brädorna för hårt mot varandra, eftersom de, när de samlar på sig fukt, kan svälla, vilket senare leder till att plankorna delamineras från väggen.
  • När du väljer ett foder, följ dig av GOST -reglerna. Statens standard har specialutvecklade standarder för säker användning av detta material.
  • Det är nödvändigt att köpa foder från tillverkare som har positiva recensioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dörren till badhuset kan också prydligt täckas med spånskiva. Tänk i förväg på säkerhetsåtgärder: ledningarna måste isoleras. Installationsinstruktionerna måste följas strikt.

Vackra exempel

Fodret i badet kan monteras horisontellt. På så sätt kan du hålla värmen i rummet så mycket som möjligt.

Bild
Bild

Ibland monteras materialet vertikalt. Detta är mindre sannolikt att orsaka svamp när ventilationen ökar.

Rekommenderad: