Bastuisolering: Bastuisolering Med Obrännbar Folie, Folieklädda Värmeisoleringsmaterial

Innehållsförteckning:

Video: Bastuisolering: Bastuisolering Med Obrännbar Folie, Folieklädda Värmeisoleringsmaterial

Video: Bastuisolering: Bastuisolering Med Obrännbar Folie, Folieklädda Värmeisoleringsmaterial
Video: Isolera taket i bastun från Polhus – så går det till! 2024, April
Bastuisolering: Bastuisolering Med Obrännbar Folie, Folieklädda Värmeisoleringsmaterial
Bastuisolering: Bastuisolering Med Obrännbar Folie, Folieklädda Värmeisoleringsmaterial
Anonim

Innan du bygger ett bad måste du undra över frågan om hur man isolerar det från insidan. Det är viktigt att närma sig valet av isoleringsmaterial med stort ansvar, eftersom byggnadens hållbarhet kommer att bero på det, liksom säkerheten och komforten när du är i ångrummet. Det finns dussintals variationer av isolering på marknaden. Från de många förslagen måste du välja värmeisolerande råvaror av hög kvalitet som uppfyller alla konstruktionskrav.

Särdrag

En homogen vägg i vilken struktur som helst behåller inte värmen väl, eftersom den själv kan absorbera en del av värmeenergin. För att minska värmeförlusten började civilingenjörer skapa flerlagerskonstruktioner, som inte består av ett, utan av flera material som skiljer sig åt i densitet, porositet och andra indikatorer. Flerskiktsväggar kan "behålla" temperaturen under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en sådan struktur kan du inte klara dig utan isolering . Rätt val och korrekt installation av värmeisoleringsmaterial från insidan av ett bad eller bastu kommer att minska värmeförlust och minska bränsleförbrukningen. Du bör veta att inte alla värmare är lämpliga för uppvärmning av ett ångbad. Den bästa lösningen är miljövänliga produkter som är resistenta mot hög luftfuktighet och har bakteriedödande egenskaper (förhindrar bildning och reproduktion av mögel).

Bild
Bild
Bild
Bild

De applicerade värmeisoleringsmaterialen måste skilja sig åt i följande egenskaper:

  • Låg värmeledningsförmåga. Materialets effektivitet beror direkt på denna parameter.
  • Möjlighet att inte deformeras under långvarig användning.
  • "Kombination" med tidigare utvalda bygg- och fasadmaterial.
  • Förekomsten av minimala indikatorer på fuktabsorbering.
  • Överensstämmelse med sanitära och hygieniska krav och brandsäkerhetsstandarder.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte misstas när du väljer ett värmeisoleringsmaterial måste du studera fördelarna och nackdelarna med varje typ av isolering.

Typer: fördelar och nackdelar

För värmeisolering av ett bad används en mängd olika material i olika aggregationstillstånd. Dessa kan vara granulära produkter, fiberprodukter, vätska och extruderingsvärmare, filmer.

Tillverkare erbjuder följande värmeisoleringsråvaror:

Penoterm - Material av polypropen, laminerat med aluminiumfolie. Till salu kommer i rullar. Kan användas för både bad och bastu. Skiljer sig i hållbarhet (livslängd på minst 50 år), lätthet, elasticitet, miljövänlighet, överkomlig kostnad. Med hjälp i ångrummet kan du skapa effekten av en "termos". Isoleringen avger inga skadliga ämnen vid uppvärmning. Bland fördelarna med en värmeisolator kan man också notera möjligheten till dess återvinning. Materialet har inga nackdelar.

Bild
Bild
  • Penoplex - extruderad råvara, perfekt för ramkonstruktioner eller tegelkonstruktioner. Materialet är motståndskraftigt mot hög luftfuktighet, lätt att installera och hållbart. Nackdelarna med penoplex inkluderar dess brandfarlighet och utsläpp av hälsofarliga ämnen vid antändning. På grund av sådana funktioner rekommenderas det att bearbeta det med brandbekämpningsmedel innan isoleringen installeras.
  • Izover . Materialet levereras till marknaden i rullar, mattor eller plattor. Produkterna är tillverkade av glasfiber. Lämplig för isolering av golv, väggar och tak. Isover erbjuder sina kunder icke-brännbara material med hög värme- och ljudisolering. Nackdelen med isover är dålig motståndskraft mot fukt. När vatten absorberas försämras råvarans värmeisoleringsegenskaper markant.
Bild
Bild
Bild
Bild

De "löpande värmare" inkluderar också produkter Technonikol med samma namn på varumärket. Företaget producerar flera typer av material som skiljer sig åt i sina egenskaper och tekniska egenskaper. De flesta värmeisolatorer tillverkas på basis av obrännbar mineral (basalt) ull. Alla produkter som tillverkaren erbjuder har hög tryckhållfasthet, brandmotstånd, låg ångpermeabilitet.

Bild
Bild

Förutom de presenterade värmare för badet finns det många fler värmeisolerande material. De är indelade i flera grupper: icke brandfarligt, naturligt och folieklätt. Tänk på fördelarna och nackdelarna med var och en av dessa värmare.

Ej brandfarligt

När du väljer värmeisoleringsprodukter för bad måste du först och främst vara uppmärksam på deras brandbeständighet. Det finns flera alternativ för icke-brännbara material.

  • Minvata . Råvarorna tål höga temperaturer, så det är lämpligt att använda dem när du isolerar ett ångbad. Bomull har emellertid förmågan att absorbera ångor och behålla fukt. På grund av detta blir dess värmeisoleringsegenskaper värre. För att bevara isoleringens egenskaper är det nödvändigt att installera ett ångspärrskikt när det läggs.
  • Basaltull (ett slags mineralull). Basaltfibrer tål temperaturer på 700 grader. Produkterna kännetecknas av höga isoleringskvaliteter, hållbarhet, vattenavvisande och formhållning under långvarig drift.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ecowool - cellulosaråvaror som är lämpliga att använda för att förbättra takets värmeisoleringsegenskaper. Skiljer sig i låg värmeledningsförmåga. Nackdelarna inkluderar förmågan att absorbera fukt (nivån av fuktabsorption kan nå 20%).
  • Expanderad lera . Det används för att isolera golv och tak. Materialet är tillverkat av lera och olika tillsatser. En sådan värmeisolator är "rädd" för fukt, därför måste du ta hand om ytterligare ett tätskikt när du lägger den.
  • Skummat glas - en idealisk produkt för värmeisolering av badkonstruktioner, motståndskraftig mot hög luftfuktighet. Nackdelarna inkluderar ett avsevärt pris för produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla värmeisolatorer som presenteras är inte bara obrännbara, utan också säkra, eftersom de inte avger skadliga ämnen vid uppvärmning.

Naturlig

Naturliga eller naturliga värmare har funnit stor tillämpning för att förbättra värmeisoleringen av bastun. Sedan antiken har människor använt filt, linfrö och mossa som isoleringsmaterial. Dessa produkter är värdefulla eftersom de ger naturligt luftutbyte. Dessutom har naturliga värmeisolatorer bakteriedödande egenskaper, de ruttnar praktiskt taget inte.

Bild
Bild

Andra fördelar med naturliga råvaror inkluderar:

  • ekologisk renhet och ofarlighet för människors hälsa;
  • lång livslängd;
  • låg kostnad;
  • små indikatorer på värmeledningsförmåga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig isolering är dock inte utan nackdelar . Deras största nackdel är brandfarlighet. Naturligtvis kan materialet förbehandlas med eldfasta föreningar före installationen, men på grund av detta blir råvarorna inte helt miljövänliga.

En annan nackdel är den höga risken för skador på värmeisolatorn av gnagare och fåglar. Insekter kan börja i naturmaterial, vilket kan "upphäva" isoleringens värmeisoleringsegenskaper. Några av materialen kan också orsaka allvarliga allergiska reaktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folie

För att isolera taket i bastur eller bad är det lämpligt att använda reflekterande material med aluminiumfolie. Tack vare en specialbeläggning förhindrar de att infraröda strålar släpper ut. Vanligtvis är folie eller reflekterande isolering tillverkad av expanderad polypropen. Polerad aluminium eller metalliserad lavsan är installerad på ena sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktresistent folieisolering:

  • inte brandfarligt;
  • har ångspärregenskaper;
  • hållbar.
Bild
Bild

Nackdelarna med materialet är dess höga pris och "rädsla" för kraftbelastningar, varför du måste vara extremt försiktig när du arbetar.

Hur väljer man?

Olika byggmaterial kan väljas som huvudmaterial för konstruktion av bad: trä, block, tegel. Det är värt att notera att olika material måste användas för att isolera olika byggnader. För att "bevara" värmen i ångrummet så mycket som möjligt är det viktigt att följa råd från professionella byggare.

För att isolera ett kullerstensbad rekommenderas det att köpa plattor av mineralull , som ska mantla träväggar inifrån. Innan arbetet med isoleringen av konstruktionen påbörjas är det nödvändigt att täta luckorna med drag eller mossa. För isolering av ett trägolv kan du använda extruderat polystyrenskum, och för taket, ta en folieklädd reflekterande värmeisolator.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ramkonstruktioner är den bästa lösningen att köpa basaltullplattor (produkternas densitet bör vara mer än 110 kg / m3). Glasfiber rekommenderas för taket. För tegel-, betong- eller blockbastur är mineralfiberisolering det perfekta valet.

Installationstips

När badet har byggts och det värmeisolerande materialet har valts kan du starta det värmeisolerande arbetet. Självuppvärmning av en byggnad är en komplex, men ganska verklig process. Om du är säker på dina förmågor kan du vägra tjänster från professionella byggare.

Oavsett badhuset - trä, tegel eller block, blir uppvärmningsprocessen densamma . Innan du börjar med värmeisoleringen av rummet måste du tänka på ångspärren. Detta är en viktig punkt, eftersom även när man väljer en fuktresistent isolering finns det stora risker för dess för tidiga försämring på grund av ackumulering och penetration av kondensat genom skyddslagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra fuktträngning rekommenderas att man använder aluminiumfolie. I detta fall är det viktigt att ångspärrskiktet är monolitiskt. En "enhetlig" yta kan skapas genom att limma folien med metalliserad tejp.

Bild
Bild

Isolering av golv

Enligt fysikens lagar tenderar varm luft i ett rum alltid uppåt. Trots detta kan det mesta "gå vilse" i kontakt med kalla golv. För att minska värmeförluster och påskynda uppvärmningen av badet är det viktigt att välja en golvisolering av hög kvalitet och installera den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du isolerar ett bad måste du först och främst börja med värmeisolering av golvet . Observera att olika typer av konstruktioner kräver olika isoleringsteknik. Om badet är utrustat med ett fast golv, rekommenderas det att ta mineralull. Värmeisolatorn ska läggas nära den grova golvytan, sedan ska den täckas med ett tätskikt. Efter arbetet kan du montera ytbehandlingsgolvet.

Bild
Bild

Om badet har läckande golv kommer proceduren att skilja sig från det som beskrivs ovan. I det här fallet måste du gräva en liten grop (högst en halv meter) och fylla den med sand med 5 centimeter. En värmeisolator placeras på den komprimerade sandmassan. Den lagda isoleringen måste hällas med en lösning av cement och skumsmulor. Processen avslutas med installation av efterbehandling på förlagda trästolpar.

Etapper av väggisolering

Sekvensen för värmeisolering av bad- och bastuväggar är densamma som vid isolering av andra föremål. Hela processen består av flera steg.

Applicera träsvarv på väggytan. Det är viktigt att avståndet är mindre än värmeisolatorns bredd. Du kan välja mineralull eller basaltfiber som värmeisolerande material

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter installationen av isoleringen måste du lägga ett lager folieångspärr (med en reflekterande yta inuti bastun). Materialet fixeras med tunna lameller. Förtjockat kraftpapper kan också fungera som en ångspärr.
  • Det sista steget är installationen av det motstående materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att för bättre värmebehållning måste badet isoleras inte bara inifrån, utan också från utsidan. Detta gäller inte bara väggarna, utan också sockeln. För sin isolering är skumplattor eller polystyrenskum bäst lämpade. Således är det möjligt att maximalt skydda rummet mot yttre kyla, vilket är särskilt viktigt på vintern. Tack vare högkvalitativ yttre värmeisolering minskar risken för mögel och obehaglig lukt i ångrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det snabbaste och enklaste sättet att isolera väggar utanför är att installera ventilerade fasader. För att göra detta bör väggens yta täckas med ett skyddande tätskikt och sedan mantlas med foder, sidor eller brädor.

Takisolering

Varje ångbad behöver isolering av hög kvalitet. Om det inte finns något värmeisolerande lager på vägen för den varma luften som sträcker sig uppåt, kommer det att behövas mycket bränsle för att värma badet och bibehålla den optimala temperaturen i det. Detta är dock inte det enda problemet. I avsaknad av isolering kommer kondens att gradvis ackumuleras på takytan, vilket med tiden kommer att leda till skador på taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För taket är det absolut nödvändigt att föredra icke-brännbara material . Mineralull eller folieprodukter kommer att göra. Om det finns en vind i badet måste en ångspärr av tunna aluminiumplåt installeras ovanför värmeisolatorn. Installation av isolering utförs under eller ovanför spärren. Det installerade isoleringsmaterialet måste också täckas med ett tätskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns någon vind i ångrummet kan expanderad lera användas som isolering. För att göra detta måste de fylla upp den tidigare lagda ångspärrytan. Det expanderade lerskiktet måste vara minst 25 cm.

Tack vare valet av värmeisolerande material av hög kvalitet och korrekt utförd inredning och exteriör, kommer inte bara en trevlig vila i badhuset att garanteras, utan också ångprocedurernas säkerhet. Det är därför valet av byggmaterial och utförandet av arbetet bör bemötas med stort ansvar.

Rekommenderad: