Bath (170 Bilder): Ryskt Lantbad, Dimensioner Av Byggnader Av SIP -paneler, Vackra Små Strukturer, Inredning Och Exteriör

Innehållsförteckning:

Video: Bath (170 Bilder): Ryskt Lantbad, Dimensioner Av Byggnader Av SIP -paneler, Vackra Små Strukturer, Inredning Och Exteriör

Video: Bath (170 Bilder): Ryskt Lantbad, Dimensioner Av Byggnader Av SIP -paneler, Vackra Små Strukturer, Inredning Och Exteriör
Video: Baloshka Russian Bread 2024, April
Bath (170 Bilder): Ryskt Lantbad, Dimensioner Av Byggnader Av SIP -paneler, Vackra Små Strukturer, Inredning Och Exteriör
Bath (170 Bilder): Ryskt Lantbad, Dimensioner Av Byggnader Av SIP -paneler, Vackra Små Strukturer, Inredning Och Exteriör
Anonim

Att ta ett ångbad är en nationell rysk tradition som har överlevt till denna dag. Det finns många anledningar till detta. Ett bad är både en plats för hygienprocedurer, som är nödvändiga i ett privat hus eller på landet efter en hård dag, och en plats för avkoppling för kropp och själ, och ett sätt att upprätthålla hälsa och skönhet. Moderna bad kännetecknas av sina egna typer av strukturer och de egenskaper som orsakas av dem, men huvudfunktionerna förblir oförändrade.

Bild
Bild

Särdrag

Det finns många byggnader med ett liknande syfte: bastu, hamam, terma, sento, finskt badhus. Alla har sina egna syften och gör ett utmärkt jobb med ett visst antal uppgifter: hygien, vila, hälsoprocedurer, skönhetsvård.

Skillnaden och egenskapen hos det traditionella ryska badet från andra typer i en speciell ugnsdesign . Det kallas en värmare.

Kaminen har ett fack som innehåller heta stenar. På grund av att vatten regelbundet stänker på dem stiger ånga i rummet. Det är bekvämt - värme- och fuktnivån kan justeras oberoende av varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaminen värms upp snabbt och genererar värme jämnt i rummet, så badet behöver inte "insisteras" hela dagen.

Uppvärmningstemperaturen för stenarna är mycket hög - 500-700 grader Celsius. Tack vare detta bildas finfördelad ånga och stuffiness skapas inte. Värme och fukt i badet tolereras lätt av de flesta, exklusive enskilda fall.

Bild
Bild

Det är omöjligt att inte nämna en sådan funktion att tvätta i ett ryskt bad som användningen av en kvast. För att proceduren ska vara effektiv och trevlig måste kvasten behålla sina egenskaper vid en viss temperatur och fuktighet. Detta är endast möjligt i badhuset. Och i en bastu eller hamam, där luften inte är så mjuk och fuktig, blir kvasten torr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badhuset har flera funktioner

  • Hjälper till att upprätthålla personlig hygien. I en sommarstuga, i en trädgård eller i ett gammalt privat hus, där det inte finns någon kommunikation i huset eller det inte finns någon plats i den för att installera en dusch, är ett bad helt enkelt nödvändigt. Det är inte nödvändigt att värma upp det till ett sådant tillstånd att ångrummet kan användas. Tillräcklig värme strax över rumstemperatur och varmt vatten.
  • Fungerar som en plats för avkoppling. Badet kallas ofta en viloplats för kropp och själ - och det är inga tomma ord. Vid höga temperaturer rinner blodet ur de inre organen och hjärnan, det endokrina systemet hämmas, kärlen vidgas och musklerna slappnar av. Kroppen är helt i vila, därav känslan av djup tillfredsställelse och lugn.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Främjar läkning av kroppen. Anhängare av traditionell medicin rekommenderar ofta badet som ett universalmedel. Naturligtvis kommer det inte att lindra alla sjukdomar, och för vissa är det till och med kontraindicerat, men det finns en logisk förklaring till dess helande egenskaper. Effekten uppnås genom ökat blodflöde. Det hjälper till att eliminera trängsel, bli av med inflammatoriska processer, problem med muskuloskeletala systemet.
  • Ånga i badet, om det är mättat med användbara oljor eller vattenstenar med avkok av medicinska örter istället för vanligt vatten, fungerar som inandning och läker luftvägarna. Naturligt trä har antibakteriella och allergivänliga egenskaper.
Bild
Bild
  • Förlänger kroppens skönhet och ton. När en person lämnar ångbadet återgår det endokrina systemet till det normala, de vilade musklerna är redo för nya belastningar, och i allmänhet finns det en känsla av kraft och förnyelse. Badprocedurer är användbara, de förbättrar effekten av anticellulitmassage och kroppsinpackningar.
  • Den höga temperaturen öppnar porerna väl. Effektiviteten av scrubs och hudrensningsförfaranden ökar, näringsämnen absorberas bättre.
  • Det är användbart att tvätta håret i ett bad med smältvatten, avkok av örter och björkblad, som är lätta att samla själv på sommaren på landet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det härdar kroppen. I badet är det effektivt att utföra kontrast "dusch" -proceduren, häll över med varmt och kallt vatten omväxlande. På vintern kan du "dyka" ner i snödrivorna och sedan återvända till ångbadet. Alla kan inte utsätta kroppen för sådan stress, men den härdar perfekt och förhindrar förkylning.
  • Förbättrar effektiviteten i hemvärmesystemet. Denna funktion utförs inte av varje bad, utan bara av det som ligger på husets första våning. På grund av det faktum att en hög temperatur upprätthålls i ångrummet, värmer rum som har gemensamma delar av strukturen med badet - väggar, golv, upp.
Bild
Bild

Projekt

Enheten i ett klassiskt bad förutsätter närvaron av två intilliggande små och medelstora rum - ett omklädningsrum och ett ångbad.

Syftet med ångrummet är redan känt, och omklädningsrummet fungerar som en plats där du kan klä av dig och vila efter ett varmt ångbad . Vanligtvis är omklädningsrummet utrustat med ett enkelt förvaringssystem för badtillbehör, bänkar eller soffor, klädhängare.

I ett bra bad, där ägaren har investerat från hjärtat, kan ett område med läsk utrustas, det finns en inredning i en viss stil.

Bild
Bild

För vissa anses sådana saker vara ett överskott, för andra är de i ordningsföljd, så valet av inredningsarrangemang beror bara på individuella preferenser.

Moderna bad är sällan begränsade till bara ett ångbad och ett omklädningsrum . Ju större storleken på platsen som badhuset byggs på, desto fler möjligheter att utrusta det med användbara tillägg.

Men det betyder inte att ett ovanligt och funktionellt bad inte kan byggas på det blygsamma området på en privat tomt. Det är möjligt och till och med nödvändigt. Land- och hushållsuppgifter tvingar detta.

Projekt av olika slag är populära: en våning, två våningar, en och en halv historia (med vind eller källare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt med envåningsbad skiljer sig åt i antal rum och deras syfte

Med omklädningsrum och tvättstuga . En sådan byggnad bör väljas när inga överskott behövs i badet och ett ångbad räcker. Det är också relevant när webbplatsens storlek är liten. Ett litet badhus kan organiseras från ett timmerhus med dimensioner från 3x4 till 6x8 meter. Tvättstugan används för förvaring av hushållsartiklar för bad, ved, stenar, ämnen för kvastar, rengöringsprodukter och andra små saker. De kräver inte ett uppvärmt utrymme, så de kan byggas separat från trä av lägre kvalitet eller andra material.

Bild
Bild
  • Med bastu eller hamam . En bastu är ofta ansluten till ett traditionellt ryskt bad - det här är ett rum med torr ånga eller ett turkiskt hamam, som har en möjlighet att ta emot vattenprocedurer. Vattnet är varmt och har en läkande effekt när du lägger till olika örter och oljor i det. För en sådan design behöver du ett rum från 6 till 8 till 8x8 meter.
  • Med pool eller dusch . Ett bad med en pool innebär också antagandet av vattenprocedurer, men redan i kallt vatten. Det tempererar och slappnar av. Poolen och duschen kan användas separat från badet. Närvaron av en utesluter inte närvaron av den andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med ett biljardrum . Lekrum är ett vanligt attribut för ett bra bad. En separat bilaga eller en zon i ett rymligt omklädningsrum är lämpligt för dem.
  • Med ett vilorum . Ett sådant rum behövs för ett bad, som är separat från landet eller bostadshuset. Bekvämt på vintern, när du behöver torka och svalna innan du går ut. Kan användas som en lekplats, en plats för te och andra drycker.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med en öppen eller stängd veranda . En stängd veranda kan ersätta ett lusthus, rekreationsområde, lekplats.
  • Med ett uthus för bostäder . Envåningsbad kombineras sällan med ett fullvärdigt bostadskomplex. Till exempel i en trädgård eller i en sommarstuga kan ett badhus bli huvudelementet och bestå av flera rum, och utöver det kan ett kök och ett vilrum bifogas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två alternativ för projekt med en och en halv våning långa bad, som också är populära bland sommarboende

  1. Med vind . Ett bad med vind är relevant i ett litet område, eftersom det inte sträcker sig i bredd, och de funktionella områdena är byggda i höjd. Vinden kan fungera för olika ändamål: att vara ett rekreationsområde, matplats, grovkök, biljardrum, lekrum.
  2. Med källargolv . Källargolvet skiljer sig genom att det vanligtvis är svalt och fuktigt, därför kräver det förbättrade åtgärder för att ordna värmeisolering och vattentätning. Det är bekvämt att organisera ett biljardrum eller en pool i källaren eller källaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också projekt med två våningar bad

Med en öppen eller stängd terrass . Dimensionerna på de två våningar stora baden gör det möjligt att inkludera i projektet inte bara de nödvändiga elementen, utan också ytterligare zoner för byggnadens skönhet och bekvämlighet. De kan bestå av samma element som envåningsprojekt, men oftare är de utrustade annorlunda. Ett badhus och ett hus med terrass är populära. En öppen terrass i lanthuset är endast lämplig för sommarsäsongen, och en stängd året runt kan spela rollen som en relaxavdelning efter ett bad.

Bild
Bild

Med bostäder . Detta är ett fullvärdigt hus, vars nedre våning delvis eller helt upptas av badhusets lokaler. Arrangemanget är svårt, eftersom det är nödvändigt att ta hänsyn till alla normer och krav för brandsäkerhet och tillhandahålla en ångspärr på andra våningen. Men ett sådant hus har också fördelar, eftersom bostadsgolven tas bort från marken och golvet inte fryser. Dessutom kräver det mindre kraft i värmesystemet. Faktum är att i kaminerna (och det finns mer än en av dem, om hamam också ingår i strukturen) ackumuleras värme och värmer också de övre våningarna. En fullfjädrad konstruktion av ett hus + ett badhus med andra våningen kan kompletteras med ett garage, vind, källare, balkong och andra element på begäran av ägaren.

Bild
Bild

Att få godkännande för ett sådant projekt är inte alltid möjligt första gången . Ett fristående bad kommer att godkännas snabbare.

Projektet kan beställas från en licensierad organisation eller sammanställas av dig själv.

Han bör i detalj beskriva zonindelningen av rummet inuti, värmesystemets läge, ljus, vattenförsörjning, fönstrenas placering och storlek, ventilationsarrangemang.

Bild
Bild

När man skapar ett projekt kombinerat med ett badhus tar det också hänsyn till hur bostadskvarteren kommer att placeras i förhållande till badet.

Det är svårt för de som inte är informerade i konstruktionen att få tillstånd att bygga ett badhus enligt sin egen design första gången. Många nyanser kan missas av okunnighet, så det är vettigt att vända sig till proffs.

Bild
Bild

Varje projektutvecklare måste vägledas av byggnads- och sanitära regler.

De antyder rummets minimimått, den korrekta uppdelningen av sommarstugan (avståndet till angränsande staket, till träd, toalett och uthus på din egen plats). Eldboxens dimensioner, dess placering, ventilation, vattendränering, tillförsel och skydd av kommunikation mot fukt och hög temperatur regleras också av byggregler.

Bild
Bild

Enhet

Ett riktigt ryskt badhus med modern design är utformat baserat på ett visst antal meter per familjemedlem. Den består av 3 eller 4 rum: omklädningsrum, ångbad, tvättrum och relaxavdelning. Den senare typen är inte alltid närvarande. Zonerna inuti behöver inte vara i den angivna ordningen. Platsen beror på storleken och formen på timmerhuset för badet och dess placering på platsen.

Den normala storleken är omklädningsrummet, vars yta är 1 kvm. m. per person plus en meter lager.

I vissa fall förstoras omklädningsrummet på grund av att ett rack för lagring av ved är inbyggt i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom vedhögen ska det finnas bänkar, galgar eller skåp i omklädningsrummet.

Efter omklädningsrummet finns det oftast ett ångrum . Det behöver mer plats för en person - cirka 1, 8-2 kvm. m. För att bevara värmen inomhus är det viktigt att installera en förseglad dörr och ge god värmeisolering av tak och väggar genom vilka värmeförlust uppstår. Ångrummet kan vara med eller utan fönster. Det är viktigt att välja glas av hög kvalitet för fönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inne i ångrummet finns hyllor, bänkar och soffor, krokar för kvastar, en tank med kallt vatten att spraya på stenar, en behållare med varmt vatten för tvätt, handfat och tvätttillbehör. I ångrummet måste alla föremål vara fasta, av hög kvalitet och tillverkade av naturmaterial.

Ett tvätt- eller duschrum kommer inte heller att vara ett överflödigt rum i badet . Det är bekvämt att tvätta bort svett med alla hudutsöndringar i det, för att utföra hygieniska procedurer för vilka det är för varmt i ångrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vilrum är inte ett obligatoriskt, utan ett funktionellt inslag i ett badhus separat från lanthuset. Det kan ha ett bord, matgrupp, lekplats, kylskåp, lagringsutrymme och andra områden efter behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur värmer man?

Värmesystemet är grunden för ett ordentligt bad.

De viktigaste typerna av uppvärmning:

  • ugn;
  • gas;
  • elektrisk;
  • flytande bränsle;
  • blandad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spisuppvärmning anses vara traditionell och den mest effektiva. Kaminen använder fast bränsle, främst trä.

Ugnen i sig kan vara tegel eller metall . Metallugnar är vanligare. De är lättare att passa och mer hållbara. Fördelen med spisvärme är att den är lätt att organisera, och ved är en miljövänlig värmekälla vid förbränning.

Det är effektivt att använda spisvärme med fast bränsle i landet, där badet inte ständigt värms upp.

Nackdelen med uppvärmning av fast bränsle är att ved måste tillsättas regelbundet och rummet måste värmas länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att hålla en jämn temperatur med spisvärme är svårare än med kontrollerad el- eller gasvärme.

Och glöm inte att badhuset inte har värmts "på ett svart sätt" på många decennier, och det är möjligt att värma det "på ett vitt sätt" bara med ett bra system för att avlägsna rök- och förbränningsprodukter.

När du använder en spis-värmare i ett litet bad, värms alla intilliggande rum från det . I ett stort badhus måste uppvärmningen av resten av rummen skötas separat.

Gasvärme är mer lämplig för en stuga eller ett privat hus. Det gör att du regelbundet kan hålla en jämn temperatur i badet så att rummet inte fryser och värms upp snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av gas har ett antal fördelar: det är enkelt att reglera temperaturen med hög precision, värma upp vattnet, värma upp badets alla rum.

Det är bekvämt att kombinera uppvärmningen av huset med uppvärmningen av badet. Gas är billigare än el och ved, men inte mindre effektivt. Det finns ingen anledning att ordna ett skorstenssystem.

Det är förbjudet att använda gas på flaska, därför är det inte alltid möjligt att föredra gas som värmesystem.

Ett elvärmesystem är enkelt. Det finns ingen anledning att beställa ved och bygga en vedhög i förväg, det är inga problem om huset inte värms upp med gas, du kan installera systemet direkt i huset och badhuset, det är bekvämt att reglera temperaturen till inom en grad och värm badhuset regelbundet så att det inte fryser. Grannlokaler kommer också att värmas upp av ett enda system.

Bild
Bild

Det finns två nackdelar

  • Elvärme är mycket dyrt. Den har hög energieffektivitet och samma höga energiförbrukning.
  • Systemet måste skyddas noggrant från fukt och ånga. Och det är förstås ingen fråga om vedens mysiga sprakande.

Flytande bränslen betyder olika saker. Vissa mästare hänvisar till denna kategori som spisuppvärmning med dieselbränsle (vilket inte rekommenderas att göra i ett bad) eller med bränsle för bioeldstäder. Andra förstår vattenuppvärmning som en vätska.

Bild
Bild

I själva verket är detta ett vattengolv: varmt vatten rör sig genom rör och värmer rummet.

Vattenvärme är ekonomiskt men ineffektivt. Det värmer upp rummet med 30-35 grader maximalt, och värmen går förlorad när avståndet från värmekällan ökar.

Därför är flytande uppvärmning lämplig för kombination, men inte som den huvudsakliga.

Du kan kombinera olika typer av uppvärmning . För ett riktigt bad är det bättre att ha spisvärme i ångrummet och gasvärme i resten av rummen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Valet av material utförs i skeden av projektskapandet. Detta tvingar dig inte att omedelbart köpa allt du behöver, ändringar kan fortfarande göras i projektet, men för urvalskommittén vid den mottagande myndigheten måste du ange materialet så att det överensstämmer med brandsäkerhetsstandarder och SNiP.

Valet av material påverkas inte bara av deras överensstämmelse med standarder, utan också av flera andra faktorer.

Så det är viktigt att ta hänsyn till materialkostnaden per 1 kvadratmeter av byggnaden, deras motståndskraft mot frysning, temperaturförändringar och ett fuktigt mikroklimat inuti byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

Detta är basen för hela byggnaden. Den bär en stor belastning, och ju tyngre material, desto starkare bas krävs. Jordtypen påverkar också.

Om jorden är fast med stenar, sand eller lera anses den stabil och grunden behöver inte vara djup och kontinuerlig.

På svag, "krypande" jord behövs en djup och solid monolitisk grund. På våta och träskiga jordar är en upphöjd bas på högar önskvärd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyra typer av fundament är lämpliga för ett bad

Monolitisk . En grop grävs under en sådan grund. Det bör ha ett sådant djup att det faller 30-40 cm under nivån för jordfrysning. Botten av gropen är täckt med en tät sanddyna och vattentätning är installerad ovanpå. En monolitisk grund blir stark om den hälls på en dag. Blandningen framställs av cement som inte är lägre än M300, sand, krossad sten och tillsatser för att ge lösningen styrka. Fundamentets bas måste förstärkas med ett stålnät. En monolitisk grund tål en struktur av vilket material som helst, även en tegelsten som sällan används vid konstruktion av ett bad.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Band . Alternativet är något enklare än det monolitiska. En fördjupning grävs också under den i marken. Fundamentets bredd bör vara flera tiotals centimeter bredare än timmerhusets bredd för badet. Det hälls på samma sätt som en monolitisk grund - på en sanddyna och vattentätning. Lämplig för block- och träkonstruktioner.
  • Pelar . Det kräver inte mycket ansträngning, eftersom stolparna endast är installerade i hörnen och i mitten av basen av timmerhuset. Den är lämplig för små och inte för tunga trä- och blockbad. Pelare av betong eller tegel är begravda under jordens frysnivå. Sand och vattentätning är önskvärt. Avståndet mellan stolparna är 2 meter, inte mer. Stolparna ska vara av massiv betong eller massiva tegelstenar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lugg . Högar av trä, armerad betong eller stål används. De "bokförs" bokstavligen i marken med hjälp av specialutrustning. Detta eliminerar behovet av markarbeten och väntar på att betongfundamentet härdar. Högens längd kan vara upp till 8 meter, och penetrationsnivån bestäms av nivån på markfuktigheten. En högfundament är billigare än en remsa eller monolitisk grund och är lämplig för alla typer av bad, därför väljs det ofta även med tät jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Det finns tre sätt att bygga basen i ett badhus: ett timmerhus, ett badhus på en ram, tegel eller block.

Ramen är det enklaste valet i alla avseenden. Material: en träprofil av brädor eller en metallprofil för montering - är billigare än en ram av en bra stock eller bar, och ännu mer ett tegelbad. Vikten av en bräda eller en bit stålprofil är minimal, så arbetet kan utföras utan ett anställt team med en eller två assistenter. Den totala vikten av hela strukturen är också lättare än vikten av ett timmerhus eller ett tegelbad, så lägsta möjliga belastning ges till fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom inkluderar fördelarna med en rambyggnad det faktum att den kan uppföras när som helst på året, vilket inte kan sägas om ett tegel och ett block, och strukturen krymper inte.

Ramen har också fördelar när det gäller dekorativa finish . Det är bekvämt att montera både yttre och inre material på den. Det är bekvämt att "dölja" ledningarna för elförsörjningen i utrymmena mellan material och ramdetaljer. Så det är pålitligt skyddat från fukt och värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett rambad kommer att pågå en kortare period än ett stock- eller blockbad.

Den måste mantlas med material för värme-, vatten- och ångisolering, och inte alla kan konkurrera när det gäller livslängd med en bra lärk- eller ekram. Många material försämras tidigare på grund av det fuktiga inomhusklimatet.

Bild
Bild

Att montera ett rambad är en ganska snabb process. Den innehåller flera steg.

  • Montering av det nedre och övre rambandet. Allt monteringsarbete utförs på byggnivå. Ett barrträ eller bräda passar bäst. Tidigare har den impregnerats med antiseptiska föreningar i flera lager. Ramen monteras på ett fundament täckt med vattentätning.
  • Takmontering. Det rekommenderas att montera strukturen på det framtida taket på marken och sedan överföra det till ramen, med strikt iakttagande av noggrannheten i placeringen av spärkonstruktionerna ovanför racken.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mantel av ramen med samtidig installation av ångspärr, vattentätning och värmeisolering.
  • Dekorativ efterbehandling. Enskiktsbeklädnad är inte alltid pålitlig och ser inte så estetiskt tilltalande ut som vi skulle vilja. Dekorativ beklädnad på insidan kan göras av lövträ eller furufoder. En sådan mantel kommer att se vacker ut och kompensera för nackdelarna med ett rambad med dess lukt och antibakteriella egenskaper. Det är bekvämt att utföra extern efterbehandling från sandwich- eller SIP -paneler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ramen från metallprofiler monteras på samma sätt.

Ett timmerbad är överlägset en rambyggnad i många avseenden

  • Med samma kostnader för material för isolering av ramen och ett timmerhus, kommer du att behöva mixtra med ett timmerhus mycket mindre tid. Alla stockar har redan speciella spår, så strukturen monteras och demonteras på ett elementärt sätt.
  • En ram av trä som är resistent mot fukt kommer att hålla i minst ett sekel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Naturligt trä behåller sina fördelaktiga egenskaper och lukt, vilket gör att själva effekten av läkning och avkoppling i ett traditionellt bad uppnås.
  • Ångrummets värmeledningsförmåga är mycket låg. Det vill säga att den värms upp snabbt och tappar värmen långsamt.
  • Invändig och utvändig efterbehandling krävs inte. Timmerbadet ser redan estetiskt tilltalande ut.
  • Vid montering av strukturen är det användbara utrymmet större än efter att ha mantlat ramen med isolering och ett dekorativt lager.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med ett timmerbad

  • Stockarna är tunga och kommer att kräva att ett team av montörer monterar.
  • Den rundade stocken krymper. Efter montering av timmerhuset kan du börja arbeta tidigast sex månader senare.
  • Varje typ av fundament är lämplig för ett rambad, och en solid och stark version behövs för ett timmerbad. Åtminstone tejp. Det blir dyrare, längre och svårare att fylla än en enkel kolumn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar och golv

För installation av väggar och golv i badet är inte bara traditionella materialtyper lämpliga. Väggar kan byggas av tegel eller block: skumblock, arbolit, expanderad lera och slaggbaserad.

Tegel är valt eftersom detta material ser vackert ut och uppfyller brandsäkerhetsstandarder ., som presenteras för badet. Med dess hjälp förverkligas ursprungliga designidéer, och ytterligare dekorativ efterbehandling krävs inte. Detta sparar tid och pengar för att bygga ett bad. Och teglet är också bioresistent och är inte rädd för fukt, därför behöver det inte bearbetas.

Men alla fördelar med tegel gör det inte till det bästa alternativet för att bygga ett bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel kan inte byggas i kallt och vått väder, och strukturen ger en liten krympning. Vikten av ett tegelbad är mycket stor, så grunden måste vara den starkaste möjliga.

Dess livslängd kommer att vara kortare än för en stockstruktur.

Ett tegelbad måste värmas upp länge . Tegel har ju ingen hälsofördelar med naturligt trä. Det kommer ingen behaglig lukt, ingen lätt ånga eller någon speciell effekt i ångrummet.

Bild
Bild

Ett bra alternativ till tegel är block. Det närmaste i sina egenskaper till det omhuldade naturliga trädet är arbolitblock. De är 80% träfibrer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbolite, som byggmaterial, kombinerar träets fördelar , men inte alla, och tegel. Byggnaden visar sig vara stark, men lätt i vikt, den uppförs snabbare på grund av blockens stora storlek, krymper inte, är inte rädd för fukt och levande organismer. Arbolit är ett billigt material, eftersom det är tillverkat av avfall från olika industrier. Samtidigt finns det inga hälsoskadliga komponenter i den. Den har en värmeledningsförmåga lämplig för ett bad - den värms upp snabbt, svalnar långsamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med träbetongblock är att de inte innehåller träets användbara egenskaper, trots dess närvaro i materialets sammansättning.

Fibern har upprepade gånger bearbetats med olika föreningar, varefter den inte längre har en läkande effekt och lukt.

Externt ser träbetong otäckt ut, därför kommer det att krävas dekorativ trim från insidan och utsidan. Detta är en extra investering av tid och pengar, liksom extra lager inuti rummet döljer det användbara området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvmaterial

Golvet i badhuset skiljer sig från golvet i vardagsrummet. Den utför två viktiga funktioner samtidigt: den garanterar bekväm och säker rörelse under hög luftfuktighet och är en del av dräneringssystemet.

Val av material och installation av golvet är nödvändigt så att det är varmt, starkt, inte ruttnar och inte slits ut för snabbt . Två alternativ uppfyller dessa kriterier: en betongbas och ett golv av brädor som läggs på stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betonggolv i badet är bra eftersom de är hållbara, inte utsätts för förfall och är jämförbara när det gäller livslängden med badets design. Trägolv måste färdigställas minst en gång, eftersom de slits ut snabbare.

Ett betonggolv utan värmeisolering eller uppvärmning blir väldigt kallt. Genom det kommer ångrummet och hela badhuset som helhet att tappa mycket värme, så det är viktigt att ta hand om att göra det varmt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa alternativet för detta anses vara en golvvärme för vatten i betongens tjocklek. Det värms upp snabbt och jämnt, och livslängden för ett sådant system är så lång som möjligt.

Det är bara viktigt att förhindra att rör fryser i betong, annars går systemet sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan fördel med betongunderlaget för golvet är dess mångsidighet för beklädnad med andra efterbehandlingsmaterial . Till exempel i ett bad är kakel (halkfria), porslinstengods och ett avtagbart trägolv perfekta. Alla dessa typer av golv är lätta att rengöra och installera utan speciella färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betonggolvet i badet kräver ett genomtänkt vattentömningssystem. Det kommer att finnas en stor mängd av det, så det enklaste alternativet - en dräneringsgrop - är endast lämpligt för sandjord med bra sugförmåga. På tät mark är det nödvändigt att utrusta ett avlopp och en dräneringsgrop utanför badets källare.

Bild
Bild

Glöm inte en så viktig sak som ventilation.

Det behövs inte bara i den övre delen av rummet för att ta bort rök och överflödig ånga, utan också i den nedre. Om det inte finns någon ventilation i golvet kan lukt av stillastående vatten och fukt lätt tränga in i ångrummet. Det finns lite trevligt och användbart i detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar ett betonggolv direkt på marken, bör det bildas en slags "paj" inuti vilken också vattendräneringssystem bör tillhandahållas. Viktiga komponenter i "pajen" är vattentätning, som skyddar betongen från frysning och värmeisolering så att golvet inte är iskallt och ett armeringsnät för styrka. Strukturen kan bestå av upprepade lager av betong, isolering och isoleringsmaterial.

Bild
Bild

För dem som kategoriskt mot ett betong- och klinkergolv i ett bad passar ett trägolv. Trägolv är indelat i två typer: läckande och icke läckande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läckande golv har flera fördelar:

  • enkelt arrangemang i två lager: stockar och golvbrädor;
  • billigare än betong eller massivt golv som inte läcker;
  • golvet är redan en del av dräneringssystemet och kräver inga ytterligare ansträngningar för att organisera det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det läckande golvet visar sig vara kallt, eftersom ett gap på flera centimeter återstår mellan stockarna och golvbrädorna och stora värmeförluster uppstår genom det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant golv kan vara traumatiskt. Det är lätt att snubbla över en yta som inte är fast och plan.

Ett golv som inte läcker har inte sådana nackdelar. Vattendräneringen i den är organiserad på grund av en liten lutning av golvet och dräneringshål. Dräneringshålen är av stål- eller PVC -galler, i linje med golvbrädorna, så de är osynliga när de går och är inte iögonfallande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom avloppen kommer vatten in i dräneringstankarna, och därifrån går det genom rör in i avloppet eller dräneringsgropen utanför platsen.

Att utrusta ett golv med ett avloppssystem är dyrare och golvtekniken är mer komplicerad . På grund av att golvbrädorna sitter så tätt som möjligt mot varandra och det finns ett undergolv under minimeras värmeförlusten och golvet håller längre.

Bild
Bild

Tak

Taket i badets konstruktion är av särskild betydelse. Om den inte är ordentligt utrustad, med hjälp av vattentätning, ångspärr och isolering, uppstår värmeförlust genom den övre delen av rummet. Rummets värmesystems effektivitet minskar.

För att bygga ett tak över ett badhus måste du besluta om två huvudpunkter: typen av tak och material för beklädnad.

För envåningshus är det relevant att använda enkla strukturer: enkelbacke, gavel eller gavel (fyrlutning). Den sätts upp snabbare, kräver lägre materialkostnader och är lättare att beräkna och montera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För tvåvåningsbad med vind, veranda, terrass eller vardagsrum är gavel, tak med fyra sluttningar, flergavel, mansardtak ovanifrån lämpliga.

Efter att ha bestämt typen av tak (gavel - ett universellt alternativ) måste du bestämma dess höjd och lutning . Ju högre höjd desto fler möjligheter att använda utrymmet under taket för alla behov. Ju större lutningsvinkel, desto bättre regnflöden kommer att falla av den, och ju mindre snömassor kommer att dröja kvar.

Bild
Bild

Det är riskabelt att välja hög takhöjd på grund av hård vind i vissa regioner i vårt land.

Men om ett fullvärdigt rum för vila, boende eller förvaring är utrustat ovanför badet, bör höjden vid den centrala punkten motsvara höjden på den högsta i familjen. Annars kan lokalerna helt enkelt inte användas bekvämt.

Om det inte är planerat att använda lokalerna som bostäder på andra våningen är det vettigt att minska sluttningen så mycket som möjligt. Ju mindre den är, desto lättare är den att bygga, mindre material krävs och det finns ingen anledning att vara rädd för att beläggningen skadas av vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig detalj: för präglade beläggningar måste lutningen på lutningen vara större än för arkmaterial.

När takets typ och utrymmet under det bestäms är det valet av material.

Stödspärrsystemet är unikt monterat av träfragment . Det är lämpligt att behandla trädet med antiseptisk impregnering, vilket förlänger materialets livslängd. Takmontering utförs i enlighet med projektet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att samla taket på marken och sedan flytta det till sin rättmätiga plats ovanför timmerhuset. Du kan fortsätta med isoleringsenheten.

Det är viktigt att förstå att för badtaket utgör inte bara och inte så mycket yttre påverkan (nederbörd, vind, damm) ett hot, men konstant fuktighet i ångrummet, höga temperaturer och frekventa temperaturförändringar. Detta påverkar särskilt materialens tillstånd under den kalla årstiden.

För att förhindra att kondens bildas under taket måste du ta hand om god värmeisolering av taket från utsidan och delar av taket. Bastutaket är isolerat från utsidan i lager.

Bild
Bild

Först läggs ett lager ångspärr . Detta material behövs för att taket i badet inte ska frysa, och det kommer inte kondens från den utgående ångan utanför. Ångspärr görs bäst med täta plåtmaterial med reflekterande egenskaper. Skummad polyeten med en foliebas upp till 10 mm tjock, folieinlägg med glasfiber i basen och nanoisol är lämpliga.

Således skyddas taket på ett tillförlitligt sätt mot kondens, och värmen från ångbadet och badet rusar inte ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett värmeisolerande material placeras ovanpå ångspärren. Det skyddar mot frysning och värmeförlust genom taket på byggnaden. Byggmarknaderna erbjuder en mängd olika isoleringsmaterial. För ett bad passar lätt, fukt och frysbeständigt, tjockt lager och billigt material bäst.

Av de beprövade metoderna är det fortfarande relevant att använda sågspån, slagg eller lera. De är täckta med ett tjockt lager ovanpå ångspärren och täckta med vattentätande material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett mer modernt alternativ är expanderad lera . Du kan använda samma som för isolering av golvbeläggningen. Detta porösa granulära material är jämnt fördelat över ytan, krymper nästan inte, är lätt och är billigt. Samtidigt ger det en bra isoleringseffekt.

Om vi överväger material som är dyrare i kostnad och bättre när det gäller effektivitet, är det värt att uppmärksamma olika typer av bomull och sprayad isolering. Från ull är mineral, basalt och glasfiberbaserad ull relevant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande polyuretanskum, expanderad polystyren och expanderad glasfiber sprutas på. Dessa material kräver särskild utrustning och skyddsutrustning för att applicera dem i ett enhetligt vätskeskikt. Det kostar mycket pengar, men materialets effektivitet motiverar kostnaden.

De sprutade materialen ger en sömlös, tät, enhetlig finish . Det är inte rädd för fukt, ånga, kyla, extrema temperaturer, gnagare och mikroorganismer, tid.

Bild
Bild

Ovanifrån måste isoleringen skyddas med en film- eller rulltätning så att nederbörd och smuts från utsidan inte faller på den.

Själva taket är täckt med ondulin, wellpapp, metall, skiffer, euro-skiffer eller mjuka plattor.

Bild
Bild

Ventilation

Ventilationssystemet i ångrummet ser till att syretillförseln förnyas i rummet, en behaglig temperatur bibehålls, att mycket lätt ånga skapas och lukten av brännande och rök inte kvarstår. På grund av skorstenssystemet och luftcirkulationen visar det sig att värma badet "i vitt".

En lika viktig ventilationsuppgift är att eliminera lukten av stillastående vatten. Det förhindrar också bildning av mögel och mögel.

Och ventilationsöppningar bredvid spisen förhindrar att golvet överhettas och brädorna tar eld.

Bild
Bild

Det finns tre typer av ventilation

  1. Naturlig . Cirkulationen av varm och kall luft sker på grund av tryckskillnaden mellan utsidan och inne i rummet. Luftintags- och utloppsöppningar görs i golvet, i taket, längst upp eller ner på väggarna, bakom och framför ugnen. Platsen beror på badtypen och rummets storlek. Det är viktigt att komma ihåg att ventilation inte bara är ett hål i en vägg eller tak. Den är utrustad så att dessa hål kan öppnas och stängas. Spjäll eller spärrar måste tillhandahållas omedelbart och göras täta.
  2. Artificiell . Ett komplext system som styrs av enheter. När temperaturen stiger till en viss nivå startar de ventilationsmekanismerna på egen hand.
  3. Kombinerad . Kombination av automatisk styrning och traditionell ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Extern efterbehandling

Att dekorera badet ute och inne krävs inte ofta. Ett timmerbad ser vackert ut på egen hand, och det väljs oftare än andra alternativ.

Men tegel-, block- och rambyggnader behöver beklädnad.

Material som lämpar sig när det gäller styrka, utseende, prestanda och estetiska kvaliteter är olika:

  • sidospår - vinyl, trä, metall;
  • blockhuset ser ut som en rundad stock efter installationen;
  • foder imiterar utseendet på en stock eller bar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • kantad bräda;
  • OSB -paneler;
  • plåster;
  • bricka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

Ofta, för yttre dekoration, är den avgörande faktorn inte materialets praktiska utan badets utseende. Populärt är det traditionella ryska badhuset med en timmerstuga, byggnaden "rustik snidad hydda" och andra modifieringar av den ryska stilen.

Den har två utvecklingsriktningar:

  • Antika bad är utformade i en enkel och grov stil. Det är så designern ser gestaltningen av det traditionella ångbadet från förra seklet.
  • Badkar i stil med "a la russe " Är en europeisk syn på ryska traditioner. Ett sådant bad kommer att ha en invecklad inredning, ljusa färger och många dekorativa element. Kanske till och med en kaklad rysk spis istället för den vanliga spisen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utrymmezon

Det är nödvändigt att dela in i funktionella zoner inte bara hela badets utrymme inuti utan också varje rum separat.

Traditionellt bör badhuset ha ett omklädningsrum eller en plats där du kan klä av dig, lämna dina skor, ytterkläder, reservhanddukar. Om omklädningsrummet bara utför garderobens funktioner kan det vara litet, och förutom bänkar och galgar krävs ingenting i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om omklädningsrummet samtidigt är en sittgrupp, bör det göras större, fundera över var du ska installera bänkar, ett bord, skåp och galgar.

Ett sådant omklädningsrum kräver egen uppvärmning och hermetiskt stängda dörrar.

Om badet har ett relaxrum, rekommenderas det att gå in i det från tvättrummet eller från omklädningsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ångrummets zonindelning är avståndet från värmaren av primär betydelse. Säkerhetsstandarderna ger fyra zoner.

I den första, som ligger närmast spisen, kan endast vattentankar och spistillbehör placeras. Men det ska också ha ett ventilationsfönster. I den andra, tredje och fjärde kan hyllor och bänkar redan placeras. Det är viktigt att ta hänsyn till att det måste vara ett stort avstånd mellan bänken och kaminen så att den under inga omständigheter kommer att vidröra den heta spisen.

Bild
Bild

Det ska finnas ett tvättrum bakom ångrummet . Det är bekvämt när zonerna i rummet är placerade i en cirkel: från omklädningsrummet, ingången till tvättrummet, så att det inte sker något kraftigt temperaturfall för kroppen, därifrån till ångrummet och från det till rekreationsområdet. Från rekreationsområdet - tillbaka till omklädningsrummet. Du kan ordna dem i en annan ordning. Från omklädningsrummet till ångrummet, från ångrummet till tvättrummet, från tvättrummet till vilrummet.

Det finns inga zonregler för dessa lokaler. Det utförs enligt ägarnas egna preferenser eller designerns råd.

Bild
Bild

Inredningsdesign

Atmosfären i varje rum i badet är viktig. Det uppnås genom design, vacker design av enskilda områden, dekoration med olika badtillbehör.

Bild
Bild

Du kan dekorera ett bad vackert utan att involvera en designer.

Det viktigaste är att följa några rekommendationer från proffs för att inte förstöra trädets naturliga skönhet

  • Fördelen med trä är naturlighet, närhet till naturen och naturlighet. Du bör inte bryta denna harmoni med överdrifter i form av en plysch soffa, plasma -TV och en kantlös elektrisk eldstad. Det är bättre att välja lämpliga inredningselement i lugnande naturliga färger och från naturmaterial. Om dekorationer är sten och trä, om textilier är linne, bomull och filt, om inredningen är gjord av torkade löv, kvistar och bär, om tedryck är med en vacker elektrisk samovar.
  • I ett litet bad måste du försöka använda hörn och släta ut dem, då verkar det inte trångt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trä för dekoration och möbler väljs i en, högst två färger.
  • Det finns ingen plats för lack och plastdekorationer i badet. De ser onaturliga ut och försämras av fukt och värme.
  • Det fanns inget elektriskt ljus i det traditionella ryska badhuset. Du kan använda detta faktum för att dekorera rum med mysiga vägg- och bordslampor, som påminner om lampor och facklor.
  • Klassiska element sätter perfekt atmosfären - kvastar, hattar, broderade handdukar, buketter av aromatiska örter, samovarer, snidade möbler och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

möbel

Det är bättre att välja möbler för ett bad från trä, oavsett typ av själva byggnaden. Det skapar rätt atmosfär och har en gynnsam effekt på hälsan.

Om träbänkarna verkar hårda kan du använda avtagbara kuddar fyllda med filt-, ceder- eller tallspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också mer moderna material med antibakteriella egenskaper - bambu och kokosfibrer.

Glöm inte att inte bara bänkar, utan också olika typer av badkar för vatten och infusioner, bord, hyllor och skåp är användbara för skönhet och nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Många drömmer om sitt eget bad med fokus på positiva recensioner från vänner, bekanta och professionella badvakter på forum på Internet. För att motivera förväntningarna är det värt att ta hänsyn till rekommendationerna från erfarna ägare av det ryska badet.

De avser både byggande och drift av lokalerna.

Bild
Bild

När du bygger ett bad är det viktigt att ta hänsyn till några av nyanserna

  • SNiP är designerns bästa assistent. Badhuset bör placeras minst 3 meter från grannområdet.
  • Det bör finnas en brunn med grundvatten nära badhuset, 15-20 meter bort.
  • De bästa materialen för att bygga ett bad är cederträ, lärk och tall.
  • Fast bränsle brinner aktivt i ugnen, så det måste finnas en gnistskydd på röret ovanför taket.
Bild
Bild
  • Lacka inte golvet - det kommer att glida.
  • Alla metalldelar (förutom kaminen) måste täckas med trä, filt eller andra material för att inte bli brända.
  • Badet kräver mätinstrument. Att använda ventilation endast baserat på hur du känner är ett dåligt sätt och en hälsorisk.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder ett bad måste du också följa några enkla regler

  • Besök inte det varma ångbadet om du har kroniska sjukdomar som det inte rekommenderas att gå till bastun med.
  • Att dricka alkohol är förbjudet.
  • Det är användbart att utföra kosmetiska procedurer och omslag i ångrummet.
  • Det är användbart att spraya stenar i ugnen, tinkturer av medicinska örter omväxlande med rent vatten.
  • För att få "lätt ånga" måste du vattna stenarna med små portioner vatten - 500-1000 ml vardera.
Bild
Bild
  • I badet måste du andas genom munnen.
  • Använd en kvast korrekt. Björk - massage, det piskas över kroppen. Ek - mjuk, ångad med den. Enbär är endast för fötterna, medan eukalyptus måste gnidas för att ge olja.
  • I badet tappar kroppen mycket vätska. Det kan bara fyllas på med rent vatten.
Bild
Bild

Vackra exempel

Ett vackert hemmagjort bad behöver inte se ut som ett timmertorn.

Det finns också mer originella designlösningar:

  • bad i form av en fat;
  • i japansk stil;
  • med en pool på gatan;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • bastu på vinden;
  • färdig med sidospår, blockhus, keramiska plattor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om hur man bygger ett bad med egna händer i följande video.

Rekommenderad: