Japanskt Bad (69 Bilder): Ofuro, Furako Och Sento-vad är Det, Gör-det-själv Fatbastu, Alternativ Med Vedeldad Spis

Innehållsförteckning:

Video: Japanskt Bad (69 Bilder): Ofuro, Furako Och Sento-vad är Det, Gör-det-själv Fatbastu, Alternativ Med Vedeldad Spis

Video: Japanskt Bad (69 Bilder): Ofuro, Furako Och Sento-vad är Det, Gör-det-själv Fatbastu, Alternativ Med Vedeldad Spis
Video: Aquatica True Ofuro Japanese Soaking Bathtub Demo Video for Short People 2024, April
Japanskt Bad (69 Bilder): Ofuro, Furako Och Sento-vad är Det, Gör-det-själv Fatbastu, Alternativ Med Vedeldad Spis
Japanskt Bad (69 Bilder): Ofuro, Furako Och Sento-vad är Det, Gör-det-själv Fatbastu, Alternativ Med Vedeldad Spis
Anonim

Ryska och finska bad (bastur) är kända för alla Rysslands invånare, men samma sak kan inte sägas om japanska bad. De är extremt exotiska även i utseende, knappt igenkännliga. Detta tillvägagångssätt för badverksamheten har sina fördelar, och du måste förstå dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett japanskt bad för dem som kom dit för första gången ser inte ens konstigt ut: det är svårt att bli av med tanken att det här inte är ett bad alls. Du kommer att se en fat fylld med vatten. Småsten eller varmt sågspån staplas i badkaret i närheten, men det är omöjligt att gissa hur man använder dessa saker, vad de betyder, från deras yttre utseende. Med förbehåll för strikta regler i badet i japansk stil kan du få extraordinärt nöje. Även om det kallas ett badhus, finns det ingen vanlig spis eller bänkar i den. Det är omöjligt att förstå allt detta, om du inte tar hänsyn till att det japanska badet representeras av tre olika typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

För en bättre förståelse, låt oss i detalj överväga varje typ av japanskt bad.

Furako

När det "mystiska" ordet furako uttalas betyder det bara en fat i vilken varmt vatten hälls. Men om de pratar om furakotypen, så är det här redan ett helt badkar med en vedeldad spis (och detta badkar har nödvändigtvis en rund form).

Följande används som råvaror:

  • ek;
  • lärkträd;
  • ceder;
  • tall.

Tunnan är utrustad med en invändig bänk för tvättbar sittplats. Naturligtvis måste produktens kapacitet vara tillräckligt stor. Furako är traditionellt tillverkad med dubbel botten så att du kan sätta in ugnen inuti. För att förhindra att det oanvända fatet kyls är det utrustat med lock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofuro

Detta är namnet på cederlådorna, i en av dem används sågspån, i de andra småstenarna är detta system nödvändigt för ett av de viktiga stadierna i arbetet. Detta schema innebär en rektangulär ofuroform, lådan är nästan alltid gjord av cederträ eller ekmassiv. Den typiska uppvärmningsmetoden är botten. I moderna produkter används enheter för elektrisk uppvärmning i stor utsträckning. När det gäller storleken ska de vara så att du kan ligga i ofuron på full höjd. Lägg minst 40 kg sågspån inuti. Uppvärmning, beroende på badets storlek, tillhandahålls av en elektrisk installation med en effekt på 1500 - 6000 W.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sento

Till skillnad från de två föregående orden är detta inte längre någon sorts separat enhet, utan namnet på ett japanskt offentligt bad. Det ger en pool med vatten, vars temperatur når 50 - 55 grader. Innan badet brukar de ta en kontrastdusch. Därefter går besökarna till bekväma lounger och deltar i teceremonin. Moderna japanska bad kan erbjuda ytterligare tjänster, inklusive massage, skönhetsmasker och medicinska omslag. Varje klient kommer att kunna välja ett program strikt efter sina preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

För alla skillnader i namnen i arrangemanget förblir de viktigaste principerna helt oförändrade . I motsats till bastun uppnås läkning och rengöring utan effekt av betydande temperatur eller hög luftfuktighet. Använd varmt vatten, sågspån och småsten. Lådorna i vilka besökare till det japanska badet är nedsänkta har tjocka metallväggar; de måste vara utrustade med elektriska uppvärmningsmedel. Det japanska badet är relaterat till finska, ryska, turkiska endast användningen av vedvärme. Allt annat är annorlunda. Skillnaden beror på olika filosofi, traditionella kulturella normer. Buddhismen har en negativ inställning till dödandet av djur, vilket under medeltiden endast tillät tvål att göra (det fanns ingen annan teknik). Därför tog japanerna vägen att använda det hetaste vattnet som kan användas utan tvål, då försvinner behovet av kosmetiska och hygienprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Furako och ofuro blev mycket populära av andra skäl (på grund av överflödet av termiska källor som är karakteristiska för Japan). Denna omständighet gjorde det möjligt att bygga många bad, konsumera naturligt varmt vatten och nästan inte slösa bränsle.

Det bör noteras att även i ett så litet öland finns en intern kulturell differentiering .i vissa regioner hänvisar namnen "furako" och "ofuro" till karet respektive tunnan. Men tillvägagångssättet förändras inte: du kan bara använda en behållare med sågspån efter badning. För att förbättra resultatet tillsätts naturliga ingredienser av vegetabiliskt eller mineraliskt ursprung till vattnet. Även erfarna vapers med god hälsa bör inte vara i furako och ofuro i mer än 15 minuter; för nybörjare eller personer med en försvagad kropp är denna tid tre gånger mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sitter i en fat, bör man undvika att nedsänka hjärtat i vatten. Om det finns det minsta obehaget måste du omedelbart lämna behållaren utan att räkna med anpassning efter några minuter. Det kommer att vara bra om en besökare till ett japanskt bad tar en dusch innan du dyker.

Fördelarna kommer att vara följande:

  • förbättring av blodcirkulationen och njurarna;
  • stärka skyddet mot fysisk och mental stress;
  • hjälp med att gå ner i vikt;
  • normalisering av huden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt detta kommer att uppnås endast under ett villkor - korrekt användning av badprocedurer och eliminering av typiska misstag. Vanligtvis i japanska offentliga bad tilldelas en särskild medarbetare som förklarar vad och hur man exakt ska göra. Förutom duschen, före tvätt, är det lämpligt att ånga dina fötter, få en massage. Det första fatet som ska doppas i fylls med vatten vid en maximal temperatur på 45 grader. Sedan går de till den andra behållaren, där vätskan redan värms upp till 45 - 50 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att spara utrymme använder vatten vanligtvis i kommersiella anläggningar och privata hus vanligtvis bara ett fat, vilket varierar uppvärmningen av vatten i det med hjälp av specialutrustning.

Efter badning, var noga med att torka torrt och gå för att dyka in i badet med cederträ eller aspspån. Denna del av badproceduren gör att du kan koppla av och svettas, förutom att du får en rejäl portion av de biologiskt aktiva ämnena som finns i träet. Dessutom används medicinska örter och eteriska oljor. Den torra delen av badet är mycket varm, det värmer upp till 60 grader. Det är kategoriskt oacceptabelt att gå till ett japanskt bad för barn under tre år, liksom för gravida kvinnor. Förbudet gäller alla som har hjärt- och kärlsjukdomar. Det är oacceptabelt för patienter med tuberkulos, andra akuta infektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Utrustningen för ett japanskt bad i öppna områden har sina egna finesser. Du måste välja ett område där solen inte värmer för mycket. Annars kommer träet att värmas upp och torka ut. Det rekommenderas att inte lämna furacoen torr på länge. Det är oacceptabelt att bygga ett badhus där det kommer att skapa trånga förhållanden. Det är omöjligt att hon själv var trång. Det är viktigt att göra det japanska badrummet inte för omfattande: detta kommer att innebära behovet av att värma onödigt område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separationen av byggnaden från andra byggnader och föremål är också nödvändig eftersom det ökar skyddet mot brand . När det inte finns mycket utrymme på platsen är det värt att kombinera furaco med ett bostadshus och inte placera det på gatan eller i en separat byggnad. Valet av en två-nivå lösning hjälper till att ytterligare minska det ockuperade området. Själva badhuset ligger på första våningen, och det övre planet är avsatt för vilarummet. Om du vill kan du fördela olika delar av det japanska badet i höjd, du kan koppla av i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggfunktioner

I japanska bad använder de oftast en vedspis baserad på rostfritt stål av högsta kvalitet. När du arbetar självständigt måste du ägna särskild uppmärksamhet åt hur perfekt fatdesignen och dess dimensioner är. För tre personer som tvättar samtidigt tillverkas furako med en diameter på 150 - 160 cm, en höjd på 100 - 120 cm. Badtunnorna som produceras på fabrikerna har dimensioner på 130 - 200 respektive 100 - 120 cm, väggtjockleken är från 4, 2 till 4, 8 cm När du planerar att bygga ett japanskt bad med egna händer måste du tänka på: den här designen kommer att bli ganska tung.

Basen trycks av:

  • en stor fat vatten;
  • baka;
  • en låda med en betydande portion sågspån;
  • besökare och de möbler de använder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grunden är vanligtvis gjord med tejp eller kolonnmönster ., flitigt söka horisontell placering av byggnaden, bör avvikelser vara minimal. På ett område där det till och med är relativt små oegentligheter är det därför nödvändigt att använda högar. Gropar borras längs omkretsen, mellanrummet mellan exakt 150 cm. Högstommarna måste förstärkas; efter att de placerats i gropen hälls de alltid med betong. Efter att ramen har torkat läggs tegelstenar på den, som måste skyddas från kontakt med fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Där spisen och furako kommer att stå, är en speciell grund utrustad (nödvändigtvis monolitisk). Med en reserv på 10 cm i diameter grävs en speciell grop med en noggrant inramad sanddyna på 10-15 cm tjock. Nästa grusskikt ska också ramas med hjälp av improviserade medel. För att göra basen stel, används en förstärkningsram, gjuten med betong. Ovanför pelarna i huvuddelen av fundamentet bör detta avsnitt stiga med 50 - 100 mm; det är omöjligt att göra utan att vattentäta pelarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller väggar kan du använda:

  • runt trä;
  • rundade stockar;
  • timmer;
  • prefabricerade ramar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa och starkaste strukturerna är de som är gjorda av cederträ eller massiv ek, men de flesta har inte råd med sådana produkter. Den optimala ersättningen för dem är användningen av tall- och lärkträ. Annars finns det inga skillnader i konstruktionen av väggarna i de japanska och ryska baden. När det gäller taket, oavsett förekomst av en eller två sluttningar, bör deras vinkel hållas till ett minimum. För konstruktion av takbjälkar kan du välja det trä som är mest tillgängligt, om det bara är starkt och håller länge. Valet av takmaterial är också obegränsat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det inre utrymmet är mycket mer specifikt. Det finns ingen anledning att utrusta ett ångbad. För att vattentemperaturen ska hållas på en optimal nivå måste rummet isoleras mycket noggrant. Traditionellt väljer ryska byggare lind- eller tallfoder för detta ändamål.

Det är absolut oacceptabelt att använda syntetiska material för efterbehandling .även om de återger utseendet på en naturlig finish exceptionellt bra. I ett japanskt bad, som alla andra, kan tvättrummet inte utrustas med uttag. Den elektriska delen (förutom vattentät belysning) finns i omklädningsrummet. Rostfria spisar är bäst, ett högkvalitativt gjutjärnskärl hjälper till att hålla värmen länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Eftersom furako är en ganska komplex struktur och det är svårt för icke-professionella att förbereda det, är det bättre att beställa ett enskilt projekt eller köpa ett färdigt prov. För tillverkning är det värt att använda brädor från träd som har växt i minst 200 år. Efter avslutat arbete måste fatets yta täckas med vax (detta ökar livslängden). Ta inte metallkonstruktioner för anslutning. Var noga med att göra ett par trappor av trä så att du kan gå in och ut ur furakon självständigt utan att störa varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om fatet placeras ovanpå ugnen rekommenderas att placera en pålitlig termometer inuti: då blir det lättare att kontrollera vattentemperaturen. När du väljer en intern ugnsdesign används en vertikal baffel så att användarna inte riskerar brännskador. Kaminen måste vara helt nedsänkt i vatten: du behöver bara ta strukturer som är hermetiskt förseglade. Furakos som värms upp av externa spisar genom en uppvärmningsvattenförsörjning är den mest moderna och säkraste lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det senare fallet kommer det att vara nödvändigt att tillhandahålla ett extra rör för att tömma den kylda vätskan (kranen nedan hjälper till att tömma behållaren). Vedvärme är att föredra för utomhusbad; inne i byggnaden används ett elsystem oftare. Sann japansk tradition innebär en stor lounge.

Buddhistisk långsamhet och lugn kräver användning av stora bord , stolar och bekväma soffor, tilldela en plats att göra te. En sanitetsanläggning i ett japanskt bad är obligatoriskt. För den övre vattentätningen av grundpelarna rekommenderas att använda flytande bitumen, täckt med två lager takmaterial. När du dekorerar inredningen bör du inte ta tall och gran: dessa arter värms lätt upp (risken för brännskador är stor). Alla träslag ska behandlas med antiseptiska föreningar. Ett ventilationssystem skapas alltid, tack vare vilket rummet torkar snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sågspånbad i japansk stil är fyllt med sågspån som värms upp till 50 grader. Traditionellt anses cederträsspån blandat med riskli och krossade medicinalväxter vara det mest värdefulla när det gäller medicinska egenskaper. Du ska inte tro att det är en ouppnåelig dröm att använda ett japanskt bad i en stadslägenhet.

Dess imitation uppnås genom speciella tekniker:

  • vatten hälls i badet, värms exakt till 37 grader;
  • för 12 - 15 minuters bad måste du gradvis höja temperaturen till 41 - 43 grader;
  • uppvärmda besökare går ut, tar på sig frottérockar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • svettning tar cirka 1⁄2 timme;
  • en lämplig drink är te med tillsats av hallon eller honung;
  • proceduren avslutas med lufttorkning och två timmar i sängen under filtar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha provat en sådan tvättregim blir det lättare att förstå om ett japanskt bad verkligen behövs eller om det är en omotiverad exotik. Och om beslutet visar sig vara positivt, är alla finesser och nyanser redan välkända. Det är dags att ta tag i affären för att beröra en av sidorna i livet i ett avlägset asiatiskt land om några månader.

Rekommenderad: