Bastu I Lägenheten (65 Bilder): Infraröd Hem Mini-version, Bastustuga För Hemmet I Badrummet, Projekt

Innehållsförteckning:

Video: Bastu I Lägenheten (65 Bilder): Infraröd Hem Mini-version, Bastustuga För Hemmet I Badrummet, Projekt

Video: Bastu I Lägenheten (65 Bilder): Infraröd Hem Mini-version, Bastustuga För Hemmet I Badrummet, Projekt
Video: Everything You Want to Know about Infrared Saunas 2024, April
Bastu I Lägenheten (65 Bilder): Infraröd Hem Mini-version, Bastustuga För Hemmet I Badrummet, Projekt
Bastu I Lägenheten (65 Bilder): Infraröd Hem Mini-version, Bastustuga För Hemmet I Badrummet, Projekt
Anonim

Bastun värmer upp och läker, ger mycket nöje. Många människor besöker bastun regelbundet och noterar den positiva föryngrande effekten av dess helande ånga. Hur gör du en bastu tillgänglig när som helst, och så att du inte går någonstans, och inte i ett rymligt privat hus med en stor tomt, utan i en lägenhet? Detta problem kan lösas enkelt - du kan installera en minibastu hemma och ta hälsosamma spabehandlingar bara ett par steg från soffan.

Särdrag

Efterfrågan skapar utbud, så idag kan du välja och köpa en bastu för varje smak och budget, beställa finish och mönster, fylla din bastu med elektroniska sensorer och ytterligare alternativ. Ett hemmabad tar väldigt lite plats och förbrukar inte mycket el. Det är bättre att överlåta installationen av en hemmabastu till specialister, eftersom mycket strikta krav ställs på denna utrustning, bestämd av byggkoder och regler. I detta fall används "Bostadshyreshus" SNiP 31-01-2003 och "Arkitektoniska och planeringslösningar för flerbostadshus" SNiP 31-107-2004.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att installera en bastu i ett flerfamiljshus måste du först utforma denna struktur med hänsyn till kraven som beskrivs i regleringsdokumenten

  • området under ångrummet bör vara i intervallet från 8 till 20 m2;
  • för täckning av badet kan endast trä behandlat mot förfall och eld med speciella impregneringsföreningar användas;
  • kaminer installerade i en bastu måste vara fabrikstillverkade, utrustade med automatisk avstängning efter 8 timmars kontinuerlig uppvärmning eller när den kritiska temperaturen på +130 grader har uppnåtts;
  • under installationen är de nödvändiga elementen en översvämning för sprutning av vatten och ett perforerat rör anslutet till lägenhetens vattenförsörjningssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det färdiga projektet måste godkännas av din HOA, SES, State Fire Service och Rospotrebnadzor. Denna lista kan variera beroende på lägenhetsägarnas bostadsregion.

För att skapa ett framgångsrikt projekt måste du välja en lämplig plats för bastun. I en lägenhet ligger den ofta i badrummet, där det redan finns ett tätskikt och ångspärrskikt, istället för ett skafferi kan du placera det på balkongen.

Bild
Bild

Ett ångbad som står hemma kan inte ha samma dimensioner som en offentlig bastu eller en fristående bastu på hemsidan. Den är mer kompakt och har mindre strömförbrukning. Du kan köpa en färdig version av önskade dimensioner. Ångrummets höjd får inte vara lägre än 2 meter, och ytan för varje person måste vara minst 2 m2. Väggar, golv och tak måste vara värmeisolerade.

Bild
Bild

Hänsyn bör också tas till ugnens strömförbrukning ., eftersom vissa lägenheter har begränsningar på denna punkt. Elektriska bastuugnar säljs i olika kapaciteter och utföranden, du behöver bara välja en modell som matchar stilen och tekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hembad har enorma fördelar. Trots kostnaderna och godkännandena är fördelarna och nöjet med badprocedurer värda det.

Fördelarna med ett hem ångbad

  • med regelbundna besök förbättras immuniteten mot förkylningar och infektionssjukdomar, toxiner tas bort och vikten regleras, hela kroppen föryngras, stressen minskar, många sjukdomar behandlas, härdningen sker;
  • vaping är ett utmärkt sätt att vila och koppla av efter en ansträngande dag på jobbet eller intensiv fysisk ansträngning;
  • för att ta badprocedurer behöver du inte lämna huset, beställa tiden i förväg, betala för de tillbringade timmarna, ta med dig många nödvändiga tillbehör och saker;
  • installation och anslutningskostnader lönar sig snabbt under drift.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också relativa nackdelar

  • budgeten för att installera en hemmabastu är ganska betydande och inte alltid tillgänglig;
  • i en liten lägenhet, där varje meter användbart område räknas, kan det vara svårt att placera en sådan struktur;
  • energikostnader och elräkningar ökar;
  • du måste följa alla krav och godkännanden för att använda badet lagligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av kompakta ångrum, de skiljer sig åt i form, storlek, skapat mikroklimat, uppvärmningsmetod och uppvärmningstemperatur och ett antal andra parametrar. Alla dessa strukturer kan köpas färdiga och läggas i badrummet, monterade av sköldar och komponenter speciellt producerade i en uppsättning. Det är möjligt att bygga ett bad med egna händer. Den inbyggda bastun rymmer önskat antal personer, men det är omöjligt att överföra den utan fullständig demontering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många tillverkare erbjuder prefabricerade panelmodeller med barrträd eller lindel . Det är inte svårt att montera en sådan struktur, den fästs med självgängande skruvar enligt särskilda instruktioner med fotografier. Vid behov demonteras den och transporteras till en ny monteringsplats. Av nackdelarna kan ett begränsat antal modeller och standardmått noteras.

Bild
Bild

Den klassiska finska bastun anses inte bara vara mycket användbar, utan också den enklaste att installera, eftersom den använder torr ånga. I det här fallet behöver du inte tömma vatten, ytterligare ventilation, som i ett ryskt bad med sin våta ånga. Du kan till och med sätta en mobil minibastu.

Bild
Bild

Ångrummet värms upp med en värmare-spis, som drivs av ett nätverk och ser ut som ett kompakt rum eller dusch, utrustad med bänkar eller soffor. Torr ånga tolereras lättast av barn, och vuxna kan stanna i ångbadet längre. Om du har mycket ledigt utrymme kan du utrusta en bastu för flera personer och koppla av med hela familjen eller njuta med vänner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fytobarreln är ofta gjord av enbär eller barrträ .bearbetas på ett speciellt sätt. Detta ångbad är kompakt och mobil, det är utformat för en person, det finns plats för det även i den minsta lägenheten. Det ser ut som en trätunna, personen sitter på en bänk inuti och huvudet är utanför. En sådan fat fungerar från nätverket, förbrukar inte mycket el, om det behövs kan den enkelt överföras till en annan plats eller demonteras och döljas i skafferiet. När det gäller dess helande egenskaper är det inte sämre än andra modeller av ångrum. Setet innehåller en kontrollpanel och en termometer för uppvärmningskontroll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den infraröda kabinen har ännu fler läkande egenskaper än en konventionell bastu, tack vare dess speciella infraröda strålning. Människokroppen värms upp i en sådan stuga med 3-4 cm, vilket gör det möjligt att utföra hälsoprocedurer för behandling av många sjukdomar. Temperaturen i en infraröd bastu stiger inte över 60 grader, vilket minskar belastningen på hjärtat, och en person svettas i den dubbelt så mycket som i en vanlig. Ett sådant försiktigt uppvärmningsläge kommer att vara användbart för viktminskning, eliminering av toxiner och inflammatoriska processer.

Om lägenheten har en takhöjd på minst 3 meter, blir det möjligt att installera ett turkiskt bad . Hamam har en mycket hög luftfuktighet, så ångrummet måste förses med ett vattentömning och extra ventilation. Ångspärr, vattentätning, speciell huva, som är nödvändiga för hamamens drift, finns inte i alla hus. Ett välvd tak är önskvärt. Ja, och en minikabin räcker inte här, för ett turkiskt bad behöver du mer plats. Ångrummet har marmor, kakel, mosaik. Båset är utrustat med en ånggenerator för ånggenerering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En vikbar bärbar bastu tillverkad av ett speciellt flerskiktsmaterial säljs i ett kompakt paket, väger väldigt lite och fungerar i nätverket. Tyget tillåter lite värme att passera, så det förbrukar mycket el. När det fälls ut ser ett ångrum ut som ett tält, en person sitter inuti, huvudet förblir utanför. Då ska du blixtlås och du kan börja bada. Du kan lägga ut detta badkar i alla rum, även i en ett-rums lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

En hemportabel eller hopfällbar monter placeras i alla lämpliga rum i ett hus eller lägenhet. Badrummet är mest bekvämt för detta, eftersom det redan har hydro- och ångspärrlager, en vattentät finish. All nödvändig kommunikation har redan installerats i badrummet, det finns ingen anledning att göra ombyggnationer, för att göra ett avtal.

På en rymlig loggia eller en inglasad balkong får du ett underbart bad, du behöver bara ordentligt isolera balkongen. Ventilationen kan föras direkt utanför.

Ett tomt skafferi eller en bit av en rymlig hall som förbinder badrummet med köket , kan också användas för att installera en kompakt hytt. I det här fallet är ombyggnad nödvändig, möjligen mer effektiv användning av det användbara utrymmet i lägenheten. Hytten bör placeras på avstånd från ytterväggarna, eftersom de kan täckas av fukt och mögel.

Bild
Bild

I privata hus är badet ofta utrustat i källaren eller i källaren, bredvid minigymmet, dusch. Ett bad på vinden är också en bra lösning. Detta är en bekväm sittgrupp. En genomtänkt lösning är att inkludera ritningen av bastun i husets övergripande projekt även i byggskedet.

Bild
Bild

Mått och enhet

Naturligtvis begränsas måtten på en hemmabastu, även i den rymligaste trerumslägenheten, av byggkoder och strömförbrukning. Det är lättare att ordna ett ångrum i ett hus där elektriska ugnar installeras. Tillåtna värden för strömförbrukning i dem är lika med 5-6 kW / h. Elvärmaren-värmaren förbrukar 3-4 kW / h. Samtidig drift av båda elektriska apparater undviks bäst. Avståndet till väggarna är 2-5 cm, detta är ett speciellt mellanrum för extra ventilation.

Bild
Bild

Standarddimensionerna på färdiga stugor är oftast 2x1, 3 m, 2x1, 6 m eller 2x2 m, höjden är obligatorisk ca 2 m. För ett hamam är lägsta höjd 2, 8 m. Enkelsitsstrukturen kan vara mindre i bredd och längd.

Bild
Bild

Hyttens väggar är monterade på en ram och består av en invändig panel med en bredd på minst 12 mm , som inte innehåller hartser, kan du använda barrträ efter att ha bearbetat det tidigare. Bakom beklädnadsskiktet finns en ångspärr med ett reflekterande folielager. Ångspärren förhindrar inträngning av mineraldamm från värmeisolatorn och skyddar den från ånga. I mitten av denna "paj" finns ett 100 mm brett lager av mineralullsplattor som håller värmen inne i kabinen.

Bild
Bild

Utanför kan väggarna avslutas med gipsskivor eller annat material för att matcha resten av de inre elementen. Ångrummets tak består av samma lager.

Planlösningen skiljer sig också från andra rum. I botten finns en betongbas och ett lager av expanderad polystyren, sedan en flytande screed, lagd med fusionsbunden vattentätning. Keramiska eller stenplattor fungerar bra som finish. Om så önskas kan du installera ett golvvärmesystem. Ett trägitter placeras på brickan.

Bild
Bild

Bastudörrar kan vara gjorda helt av trä , inklusive handtag, eller kan vara tillverkade av tjockt härdat glas. De är gångjärniga eller glidande. Öppningens bredd ska vara 60 cm. Hyllorna för sittande eller liggande är placerade i två eller tre rader, för enkel rengöring görs de avtagbara. Hyllornas bredd är cirka 35-55 cm.

Bild
Bild

Armaturerna är täckta med skyddande trägaller och tillåter inte att fukt passerar genom sig själv. De placeras oftast i hörn, på väggar eller i taket. Endast glödlampor används för belysning. Infraröda värmelampor är installerade på ångrummets sidoväggar och bakre väggar.

Bild
Bild

Valet av en elektrisk ugn beror på hyttens storlek . Strömmen anses tillräcklig om ångrummet värms upp till 80 grader på 20-30 minuter. Kaminen fungerar från ett vanligt lägenhetsnätverk, termostaten hjälper till att hålla en konstant temperatur i ångrummet. Speciella mineraler placeras i stenfacket som inte spricker vid uppvärmning. De tillverkar vägg- och golvmodeller av kaminer, några av dem har ett staket som skyddar mot oavsiktliga brännskador. Ånggeneratorn genererar våt ånga om så önskas.

Bild
Bild

Ventilation är en viktig del av ett kompakt bad. Längst ner på väggen finns en inloppsöppning och på toppen - ett avgasutlopp. Kaminen placeras vid dörren för korrekt luftcirkulation. Efter slutet av ångningen hjälper ventilationen att torka kabinen. I ett badrum med bastu är det obligatoriskt att installera tvångsventilation med avgaskåpa utanför. Alla kablar i högtemperaturområdet måste skyddas med en värmebeständig isoleringsslang.

Bild
Bild

Design

Ångrummets klassiska inredning är gjord av olika träslag. Lind och asp, exotiska arter, är perfekta för detta. Hartartiga barrträd som skandinavisk tall, enbär, humle förbehandlas för att avlägsna hartset. Afrikanskt abashi -trä är svalare vid beröring på grund av dess lägre värmeledningsförmåga och används för liggande hyllor. Tillbehör kan också vara av trä.

Bild
Bild

Infraröda stugor och fytotunnor är också ofta kantade med plåt . Ibland kan en av väggarna eller en dörr vara gjord av glas. Vid uppvärmning utstrålar trä en behaglig doft och tillsats av eteriska oljor och infusioner gör att ångan verkligen läker. Lamporna är utrustade med fuktresistent glas och upptar nästan hela väggytan för enhetlig uppvärmning av kroppen.

Bild
Bild

I hamam är golv, väggar och tak kaklat med marmor, och om det behövs ett mer budgetalternativ läggs de ut med mosaikplattor eller vanliga keramiska plattor. Mosaiken har ett stort utbud av mönster och nyanser. Du kan göra en prydnad i orientalisk stil genom att lägga upp en bild, eller så kan du föredra naturligheten hos stenplattor.

Bild
Bild

Den moderna avantgardeinredningen innebär att badet är lämpligt . Den härdade glasboden ligger intill duschen och är utrustad med de mest moderna alternativen för bad- och spabehandlingar. Det gnistrar med kromdetaljer och blandar sig harmoniskt med den högteknologiska stilen. Glasblock ser bra ut i efterbehandling och skapar intressanta ljuseffekter.

Bild
Bild

Bastuens hörnlayout erbjuder många intressanta designidéer. I ett privat hus, i ett rymligt badrum, ser detta arrangemang väldigt imponerande ut och tar inte mycket plats, samtidigt som det gör att du kan öka ångrummets yta. Ofta är hytternas ytterväggar också trimmade med trä, vilket gör badhuset till ett ljust och centralt objekt i interiören.

Recensioner

I Finland har nästan alla en bastu i sin lägenhet, detta är en vanlig sak. Ryssarna har också länge varit kända för sin respekt och kärlek till badprocedurer, så tanken på att sätta bastur i badrummet kom till deras tycke. Välkända finska, svenska och ryska företag som tillverkar prefabricerade bastur erbjuder prefabricerade bastur som får utmärkta recensioner från ägare av kompakta ångbad.

Bild
Bild

Köpare noterar materialets utmärkta kvalitet och dimensionell noggrannhet av komponenter för montering, tillförlitlighet och säkerhet för ugnar, som kan väljas när det gäller effekt för specifika dimensioner av badet, snabb uppvärmning till önskad temperatur och lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kunder gillar fytotunnor för sin kompakthet. Du kan ånga i dem med användning av ört- och barrträdsinfusioner, vilket ökar procedurens terapeutiska effekt.

Vissa ägare föredrar en egenbyggd bastu, medan andra tar ett ångbad i ett bärbart ångrum. Ägarna till olika typer av bad, som har använt stugor under en längre tid, har märkt en allmän förbättring av hälsa, hud, nervsystem och tror att alla kostnader och ansträngningar för att installera ett hem ångbad återbetalas många gånger med fördelarna och nöjet med denna underbara uppfinning.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

För att badet ska fungera länge och inte behöver repareras måste det tas om hand. Efter avdunstning öppnar du dörren vid och ventilerar hytten och torkar hyllorna och väggarna med en pensel som är blötlagd i varmt vatten. Golvgallret måste lyftas och torkas, golvet måste torkas av.

Bild
Bild

Om träet har mörknat då och då kan det återställas till fräschör genom regelbunden slipning . Svett lämnar oljiga fläckar på träets yta och en björkkvast - brun. Därför kan hyllorna impregneras med en speciell vattenbaserad förening. Mögelfläckar kan enkelt tas bort med blekmedel. Det rekommenderas att tvätta bastun med ett deodorantmedel. Avloppshålet kan bli täppt av smuts med tiden och ge en obehaglig lukt. I detta fall bör avloppet regelbundet inspekteras och rengöras. Ånganläggningen behöver också rengöras regelbundet.

Bild
Bild

Hela kabinen måste inspekteras med avseende på skador, dra åt dörr- och hyllbultarna, kontrollera ledningens skick, rengöra kaminen och byta sten om de har kollapsat. Det är mycket användbart för bestrålning med ångbad med en ultraviolett lampa. Detta kommer att desinficera luften och alla ytor och förhindra tillväxt av mögel och skadliga mikroorganismer.

Bild
Bild

Vårdreglerna är enkla och kommer inte att orsaka stora besvär för ägarna, och du kan njuta av dess helande ånga och ha kul i många år.

Rekommenderad: