Badvattentank: Träfat Av Samovartyp För Varmvatten, En Fjärrtank På Ett Rör Av Rostfritt Stål Med Värmeväxlare

Innehållsförteckning:

Video: Badvattentank: Träfat Av Samovartyp För Varmvatten, En Fjärrtank På Ett Rör Av Rostfritt Stål Med Värmeväxlare

Video: Badvattentank: Träfat Av Samovartyp För Varmvatten, En Fjärrtank På Ett Rör Av Rostfritt Stål Med Värmeväxlare
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Badvattentank: Träfat Av Samovartyp För Varmvatten, En Fjärrtank På Ett Rör Av Rostfritt Stål Med Värmeväxlare
Badvattentank: Träfat Av Samovartyp För Varmvatten, En Fjärrtank På Ett Rör Av Rostfritt Stål Med Värmeväxlare
Anonim

Badprocedurer har en mycket positiv effekt på människors hälsa. De värmer perfekt upp muskler, leder, förebygger förkylning och förbättrar blodcirkulationen. Men för en bekväm och hälsosam vila måste badet vara ordentligt utrustat.

Vanligtvis finns det två vattentankar i standardmodellen av ett ryskt bad. En av dem är avsedd för kallt, och den andra, för varm. Bekväm vila i badet beror direkt på vilken varmvattentank som väljs, hur den installeras och hur mycket den har. Dessa frågor bör behandlas noggrant och med största ansvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Även om det idag finns olika uppvärmningsanordningar för vatten, är en vanlig varmvattentank i ett bad fortfarande relevant. En ganska betydande fördel med denna enhet är en anständig besparing på uppvärmning av vatten från gas eller från elektriska apparater. En av de positiva aspekterna av en varmvattentank i ett ångrum är också att den ökar luftfuktigheten i luften.

Det viktigaste innan du köper en tank är att inte beräkna volymen. Några viktiga regler hjälper dig att välja rätt tank för efterföljande pålitlig och långsiktig drift. I synnerhet bör man komma ihåg att för en person i badet behöver du från 20 till 25 liter varmt vatten . Därför, om badets ångrum är litet och avsett för två personer, räcker det med en standardkapacitet på femtio liter. Och i fallet när badets område låter dig koppla av i det med ett helt företag, så finns det redan en ersättningsbar 1-liters reservoar.

Bild
Bild

Visningar

Varmvattentankar finns i olika modeller. Bland de vanligaste typerna av strukturer finns inbyggd tank, fjärrkontroll och tank på ett rör. Var och en av de presenterade modellerna har både sina positiva och negativa sidor.

Bild
Bild

Inbyggd

Tidigare gjordes inbyggda strukturer i bad omedelbart under konstruktionen. Den nedre delen av vattentanken var ansluten till eldstaden och sedan värmdes vätskan upp från elden i spisen. Detta är en bekant och standarddesign som har använts länge. Dess stora plus är att vattnet i tanken värms upp ganska snabbt och det har inte mycket problem med möjligheten att värma upp vatten. Vätska från en sådan behållare tas med hjälp av en slev, lyfter locket eller installerar en kran i fatet. En sådan reservoar kan dock ha liten kapacitet. Volymen i detta fall beror direkt på värmarens eller pannans dimensioner. Och det mesta av värmen från spisen går just till att värma behållaren med vätska, vilket minskar värmeöverföringsnivån i ångrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avlägsen

Den främsta bekvämligheten med denna typ av design är att tanken kan installeras var som helst, beroende på bekvämligheten. En sådan behållare placeras oftast i tvättrum eller i en dusch nära ångbadet. Som värmeanordning används här en värmeväxlare i ugnen, som är ansluten till tanken med koppar- och mässingsrör. Funktionsprincipen är att kallt vatten strömmar genom värmeväxlaren och varmt vatten stiger tillbaka.

Bild
Bild
Bild
Bild

På röret

Dessa modeller är tillrådliga att använda när ångrummet används länge. I detta fall är behållaren med vatten ovanför röret. Installation av en sådan struktur är svårare än de andra, men den har fler fördelar. Vattentanken är vanligtvis installerad på vinden. Det uppvärmda vattnet behåller sin höga temperatur under lång tid även efter att ugnen stannat. Designen i sig stökar inte upp utrymmet i badet, eftersom det ligger på vinden. Denna design är bra att använda i ett bad med ett stort antal människor ., eftersom tanken rymmer en stor volym vatten och den värms upp på extremt kort tid.

En annan varmvattentank på röret kallas samovar på grund av dess driftsprincip. Vanligtvis används rostfritt stål för tillverkning av samovarsystem. Tack vare detta material värms vattnet i behållaren mycket snabbt. Men det är oerhört viktigt att inte låta vätskan i tanken koka. Denna regel gäller för alla typer av system.

Bild
Bild
Bild
Bild

Också en ganska populär modell är tankar av gångjärn. Detta är en mycket bekväm design som installeras direkt ovanför spisen, vilket gör att du kan värma vattnet. En sådan tank är mycket bekväm att använda i ett litet bad, eftersom vattenbehållaren tar liten plats. Men deras mest typiska nackdel är att människor i ångrummet av misstag kan röra tankens heta sidor och få allvarliga brännskador. Dessutom är volymen av sådana tankar inte alltid stor och vattnet i dem kan snabbt koka. För att göra detta rekommenderas att tömma vattnet regelbundet och fylla det med kallt vatten. Dessutom är sådana tankar utrustade med kranar för dränering av vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnvattentanken installeras i hörnet av ångrummet. Detta är ett plus, eftersom en sådan design inte rör upp utrymmet i badet.

Horisontella vattentankar har en oval form och mer som ett fat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också tankar med det så kallade värmeelementet. Värmeelement är värmeelement som ger vattenuppvärmning från el. Värmeelement har också vunnit särskild popularitet på sistone. Även många bastuugnar fungerar nu inte med trä, utan med hjälp av dessa enheter. Deras ledande tillverkare är företag " Harvia", "Helo ", och bland inhemska tillverkare är kampanjen populär " Ermak " … Dessutom finns det komplexa enheter där vatten kan värmas både från elnätet och från värmen i spisen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att nämna en sådan modell som expansionstankar. Huvudfunktionen för en sådan anordning är att kompensera för övertryck i värmesystemet. Detta händer alltid när vattentemperaturen stiger. Det vill säga poängen är att en sådan lagringstank hjälper till att upprätthålla optimalt tryck i systemet. Ofta expansionstankar används för stora värmesystem till exempel för offentliga bad.

En ansluten varmvattentank anses också vara en av de mest populära. För att värma vattnet är behållaren helt enkelt ansluten till ugnsdelningen och vattnet i det värms upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

När du väljer en tank för ett bad eller gör den själv är det oerhört viktigt att välja rätt material för tillverkningen. Tiden för uppvärmning av vätskan, kylningstiden och driftstiden för själva apparaten beror på detta. Bland de mest använda materialen används gjutjärn, rostfritt stål och emaljerat stål i stor utsträckning.

Tidigare användes endast tankar av gjutjärn för varmvattentankar. Gjutjärnsbehållare tidtestade och har ett antal positiva aspekter. I synnerhet kommer en gjutjärnstank att hålla vattnet varmt länge. De korroderar inte och vattnet i denna tank kommer alltid att vara rent. Sådant material är mycket motståndskraftigt mot temperaturförändringar. Och slutligen är hållbarheten för gjutjärntanken mycket lång, eftersom detta material inte är känsligt för korrosion. För närvarande är det inte många tillverkare som sysslar med tillverkning av gjutjärnstankar. Men det är fullt möjligt att köpa en begagnad tank till ett lägre pris. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att bearbeta det och ge det ett trevligt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna kan du betona den ganska långa tiden för uppvärmning av vattnet i tanken. Gjutjärnstankar är tunga och måste ibland installeras på en speciell grund. Om tanken är placerad ovanför spisen krävs ytterligare förstärkning för dess fastsättning. Att göra en sådan tank själv kommer också att vara en mycket problematisk händelse.

Behållare i rostfritt stål används nu ganska ofta. Detta material har ersatt tankar av gjutjärn. Ägarna till baden uppskattade deras höga positiva egenskaper. Sådana tankar kräver inte ytterligare skydd mot hög luftfuktighet. Vattnet i tanken i rostfritt stål värms på extremt kort tid. Rostfritt stål har god motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar och rostar därför inte, vilket redan följer av namnet. Av nackdelarna kan det bara noteras att vattnet i det svalnar snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljerade ståltankar - också en populär version av denna design. En speciell emaljbeläggning på dessa tankar skyddar dem på ett tillförlitligt sätt mot korrosion. Det viktigaste är att förhindra skador på emaljen, annars kan tanken börja rosta. Även om det är ganska problematiskt att skada emaljskiktet, eftersom en sådan beläggning är resistent mot alla typer av skador. Om det behövs kan en tank av sådant material vara mycket lätt att rengöra. Det finns olika färger emalj på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kallt vatten används separata tankar nu sällan, eftersom det oftast kommer in i rummet genom vattentillförseln. Men om det finns ett behov av att sätta en behållare för kallt vatten, då är det mycket mindre besvär än med en tank för varmt vatten, eftersom det inte finns några särskilt strikta krav på det. Du kan till och med använda trätankar som en ekfat. Populärt och plastlådor för kallt vatten. Men sådana behållare kan inte placeras i ett ångrum, och ännu mer nära en spis, eftersom plast är känsligt för höga temperaturer och kan deformeras vid uppvärmning. En sådan tank kan också göras helt med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En hemlagad behållare kan svetsas av flera aluminiumskivor. Galvaniserade ytor kan också användas för att ytterligare skydda tanken mot korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -tillverkning

Ganska många badvakter med erfarenhet rekommenderar att göra behållare av rostfritt stål. De flesta av dess fördelar listades ovan och de indikerar alla att det är lätt att använda ett sådant material. Men det är värt att överväga att rostfritt stål också har olika märken, och inte alla kan vara lämpliga för att göra en behållare med vatten i ett bad. Några av de bästa alternativen är märkena 08 X 17 (430) och 812 X 18H10 (304). Dessa är mycket slitstarka ytor som kräver lite underhåll och kommer att hålla länge.

Vanligtvis har inköpta tankar en väggtjocklek på 1 mm. Men när du gör en behållare är det bäst att använda metallplåtar med en lite tjockare tjocklek. Bladens mått väljs utifrån tankens kapacitet.

Bild
Bild

Hantverkare använder ofta ett rör av rostfritt stål. I detta fall är behållaren som en fat. Och det här är ett ganska bekvämt alternativ, eftersom du inte behöver spendera mycket tid på att beräkna storleken och ansluta arken. För att göra en sådan järntunnel måste du slutföra följande steg:

  • Först måste du klippa av den erforderliga rörstycket med en kvarn.
  • Rörets skärpunkter måste bearbetas noggrant. Du kan använda en vanlig fil för detta. En borr med specialtillbehör hjälper till att underlätta uppgiften och spara mycket tid.
  • Sedan måste du börja installera behållarens botten- och topplock. Egentligen, för detta måste du hitta ett ark av rostfritt stål. Vanligtvis är toppen och botten tjockare än själva tankens väggar. Rita en jämn cirkel på arket i enlighet med rörets diameter. De nödvändiga cirklarna skärs ut och bearbetas igen. Om en skorsten passerar genom behållaren görs ytterligare hål i de nedre och övre delarna i enlighet med rörets diameter från kaminen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nästa steg i arbetet är anslutningen av de skurna delarna med huvuddelen av den framtida behållaren. För detta används en svetsmaskin eller en lödmetod (vilket är mycket mer komplicerat och tidskrävande). Efter sammanfogning måste svetssömmarna bearbetas väl igen. Förresten, om det behövs, och för enkelhets skull, är det inte alls nödvändigt att svetsa den övre delen. Den kan skruvas fast på kroppen eller göras som ett lock så att den kan tas bort. Detta görs när behållaren inte är ansluten till vattenförsörjningen och vattnet fylls på manuellt.
  • Nästa steg i arbetet är det mest noggranna. Det är nödvändigt att installera en kran och grenrör på behållaren. För att göra detta måste rostfritt stål borras nedifrån och uppifrån på de platser där kranarna kommer att ligga. Ibland svetsas rören helt enkelt till behållaren för att inte göra speciella trådar.
  • Därefter jobbar man med att installera behållaren. Mer information om dem beskrivs nedan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras och ansluts rätt?

I processen med att installera och ansluta tanken i badet är en av huvudprioriteringarna att lösa frågan om hur vattnet i tanken kommer att värmas. Vattnet i tanken kan värmas antingen från värmen från kaminen i ångrummet eller med hjälp av ett värmeelement. Huvudfaktorn här är antalet personer som besöker ångbadet och deras behov av varmt vatten. Tankens tjocklek kommer också att påverka uppvärmningshastigheten för vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattentankens anslutningsdiagram kan variera. Om det finns en vattentillförsel i rummet, är det nödvändigt att använda ett slutet vattenförsörjningssystem. För detta ändamål är det mest lämpligt att använda en spis som har en spole, och som i sin tur kommer att anslutas till en vattenbehållare och värma vätskan. Behållaren själv kan utrustas på väggen. Ibland är tankarna monterade direkt ovanför ugnarna, men för denna installation är det bäst att använda lättare och mindre strukturer. För behållare som har en vattenkrets används ofta rostfritt stål eller galvaniserad plåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste ansluta enligt följande instruktioner:

  • Själva tanken bör installeras i ångrummet och anslutas till rören med hjälp av en spole.
  • För att uppnå god cirkulation är det värt att ansluta den övre delen av tanken till spolens övre utlopp respektive tankens nedre del till den nedre. Av detta skäl kommer kallt vatten att flöda underifrån och varmt vatten kommer att släppas ut ovanifrån.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • På den plats där kallt vatten kommer in i tanken används en säkerhets- och backventil.
  • Därefter måste du ställa in tröskeltrycket för ventilerna, vid vilka de kommer att utlösas. Ritningarna presenteras nedan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare denna funktionsprincip kommer vätskan i behållaren att värmas med hjälp av en spole. Och när den är förbrukad kommer tanken att fyllas med kallt vatten igen.

Om varmt vatten stannar i tanken under en längre tid, ökar trycket i den. Men i det här fallet är en så kallad "blaster" installerad på tankarna, vilket automatiskt släpper ut trycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Många badhusägare behöver måla en vattentank. Dessutom, om det här är en handgjord produkt, måste du definitivt ge den ett vackert och presentabelt utseende. Till att börja med rekommenderas att rengöra behållarens yta noggrant, både inuti och utvändigt, innan du målar. För detta kan du använda olika slipmedel. Ytan måste också avfettas så att under efterföljande målning säkerställs en bra vidhäftning av ytan och färgen. Om en gammal behållare används är det troligtvis rostrester i den. Detta kan hanteras med hjälp av en metallborste eller en elektrisk borr med ett speciellt fäste. En borr kommer att spara tid, ansträngning och ta bort rost mer grundligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Se till att tankytan är helt torr och grundad omedelbart före målning. Av målning är det nödvändigt att förbereda andningsskydd och gummihandskar i förväg av säkerhetsskäl. För själva processen kan du ta en pensel eller spray.

Färgen ska appliceras i flera lager. Detta skyddar ytan från att vatten tränger in i dess struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare erbjuder för närvarande ett brett utbud av olika färger för alla ytor. Många färger innehåller också ämnen som hjälper till att skydda behållaren mot korrosion. Därför ger målningen av tanken ytterligare skydd och ökar livslängden. Specifikt för ett bad är det bättre att välja en färg med värmebeständiga egenskaper. Dessa färger skapar ett speciellt lager på tankens yta, som skyddar den från höga temperaturer och rost. Därför kommer det inte att vara ett problem att välja färg för tanken och priserna för dem är ganska rimliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kallt vatten används ofta en lagringstank som pumpar vatten inuti enligt principen för en pump. När tanken är full stängs pumpen av automatiskt. Det är viktigt att notera att sådana strukturer skapar buller under drift. För en bekväm vistelse rekommenderas det därför inte att installera lagringstankar i ångrummet. Dessutom kan hög luftfuktighet skada ett sådant system.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En kritisk faktor för tanken är rätt utrustning för vattenutlopp. Han bör vara särskilt uppmärksam och välja rör av högkvalitativt material så att de inte läcker. Annars kommer vattnet att rinna av hela tiden och hinner inte värmas upp bra.

Det är också värt att korrekt installera vattendräneringen från ångrummet. För detta görs vanligtvis en dräneringsgrop på gatan, och ett avloppsrör installeras i badet. Golvet i diskbänken är gjort i en liten vinkel så att allt vatten rinner in i röret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att göra en liten skiljevägg mellan ugnen och metalltanken. Ett asbestark kan användas. Detta kommer inte att skada tankens väggar av den höga temperaturen från spisen, tack vare detta kommer metallens livslängd att förlängas avsevärt.

Om vikten på ugnen och tanken är stor måste en speciell grund först förberedas. Vanligtvis görs det när konstruktionens vikt överstiger 600 kg. Ingen cementbruk används för att lägga kaminerna. Istället används sand och lera. Leran blötläggs i vatten och sedan tillsätts sand till den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så ovan ansågs olika modeller av vattentankar i badet. Varje design har sina egna fördelar och nackdelar. Därför beror designvalet på badkarets ägare individuella preferenser. För rätt val av en behållare med vatten i badhuset måste du bestämma tankens konstruktion och volym. De kan vara inbyggda, fjärrkontroll och samovar på röret. Bland materialen är gjutjärn och rostfritt stål populära. Det är fullt möjligt att göra en behållare på egen hand utan att göra mycket ansträngning och spendera tid och pengar.

Rekommenderad: