Terrass Till Huset: Glasalternativ Kopplade Till Stugan, Utformning Av Tillbyggnaden, En Täckt Terrass Till Träet

Innehållsförteckning:

Video: Terrass Till Huset: Glasalternativ Kopplade Till Stugan, Utformning Av Tillbyggnaden, En Täckt Terrass Till Träet

Video: Terrass Till Huset: Glasalternativ Kopplade Till Stugan, Utformning Av Tillbyggnaden, En Täckt Terrass Till Träet
Video: Horisnickeri - Trä terrass 2024, Mars
Terrass Till Huset: Glasalternativ Kopplade Till Stugan, Utformning Av Tillbyggnaden, En Täckt Terrass Till Träet
Terrass Till Huset: Glasalternativ Kopplade Till Stugan, Utformning Av Tillbyggnaden, En Täckt Terrass Till Träet
Anonim

Det är trevligt att koppla av i skuggan av träd under den varma årstiden, chatta med vänner i frisk luft utan att lämna din komfortzon. Resor till skogen innebär krångel, och terrassen är precis den plats där du kan kombinera komfort och avkoppling i naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En terrass bör inte förväxlas med en veranda, lusthus, veranda eller balkong. Det kan fästas på huset, som en veranda, eller tas bort från det, som ett lusthus, eller placeras ovanpå, hängande över första våningen, som en balkong. Men den har sina egna egenskaper.

Terrassen, i motsats till verandan, är ett öppet område med en vägg gemensamt med huset . Bilagan har tak och räcke, men kan undvikas.

Den enklaste versionen av denna struktur är ett trägolv på golvnivån på husets första våning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En fristående terrass ser ut som ett lusthus, men det finns vissa skillnader: närvaron av ett tak och en parapet är inte grundläggande för det. Den smala balkongen är ansluten till huset och har inte en bred sittgrupp. När det gäller verandan är skillnaden uppenbar: även den minsta terrassen rymmer ett par stolar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En tillbyggnad är en fortsättning på ett hus som står på en gemensam grund ., men i de flesta fall har den en separat bas. Terrassen används för både herrgårdar och små sommarstugor. Det finns många alternativ för placeringen av förlängningen, den kan vara framför byggnaden eller runt den, helt eller delvis under taket. Denna byggnad är ett funktionellt tillägg till hemmet och kan bli en sommarmatsal, vardagsrum eller bara en relaxavdelning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terrassen kan enkelt ordnas i form av ett sommarvardagsrum, placera soffor, fåtöljer och ett litet bord under ett tak eller helt enkelt under den öppna himlen. För sådana fall tillhandahålls speciella trädgårdsmöbler av rotting, vinstockar eller trä.

Många människor använder tillägget för att skapa en sommar matsal . Friluften väcker aptiten, och varje maträtt verkar särskilt god, dessutom kan en tråkig lunch förvandlas till en trevlig familjesamverkan. För att förhindra att måltider med familj eller vänner avbryts av ett plötsligt regn, installeras pelare med tak ovanför golvet. Detta alternativ sparar inte bara från dåligt väder, utan också från sommarvärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terrassen kan ordnas som franska sommarkaféer med mysiga bord och stolar, vegetation i blomkrukor, eller så kan du ordna soffor och fåtöljer med lock och ett bord av lagrad ek i Provence -stil. Ofta, utöver matsalen, är ett kök med grill och grill utrustat på terrassen, som dekorerar det i samma veva som matplatsen. Närvaron av levande eld och utsökt mat gör enkel kommunikation till en riktig semester. Under en baldakin kommer inte ens regn att störa förberedelsen av grillen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvet nära huset används för en bekväm plattform med en gunga. Om du kan kalla det en gunga, bänkar, fåtöljer, soffor och sängar upphängda från takbjälkarna. Alla dessa möbler är täckta med lock och utrustade med mjuka kuddar. Även en kort vila i den friska luften stimulerar en kraftig energi och en tillströmning av vitalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Terrassen kan dekorera vilken byggnad som helst, organiskt fortsätta den. Överflödet av vyer gör det möjligt att välja en förlängning som är idealisk för ett befintligt hem.

Men det bästa alternativet är terrasserna i byggprojektet och uppförda tillsammans med det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilagorna kan delas upp efter plats, form, tak, staket

Efter plats . Terrasser kan tillhöra huset, fristående från byggnaden, på andra våningsplan eller i två våningar samtidigt. I alla fall är det bättre att placera dem där de får mycket solljus och inte kommer att störa andra byggnader på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form . Golvet kan se väldigt annorlunda ut: fyrkantigt, rektangulärt, går runt huset i en cirkel, deras former kan brytas och rundas. Tak följer vanligtvis däckets geometri, men några av dem täcker bara en del av förlängningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terrasser är indelade i inomhus och utomhus . Varm, inglasad och helt täckt är en veranda, en terrass anses vara stängd om den har tak och vägg nära huset. En öppen bilaga är ett plankgolv på bottenvåningen; på varma dagar installeras paraplyer på dem för att skapa skugga. För regioner med stekande sol eller ofta regn bör taket vara ett nödvändigt tillägg till förlängningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terrasser kännetecknas av en mängd olika staket, parapets, balustrader . Oftast är det balustrar av trä, av olika former. För terrasser på övervåningen är det säkrare att använda massiva parapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Det bästa terrassprojektet skulle vara en översiktsplan med ett lanthus under uppbyggnad. Även om de är gjorda på olika grunder, kommer byggnaden att bli en enda arkitektonisk lösning. För att planera en täckt terrass för en långbyggd byggnad bör ett projekt upprättas och registreras hos berörda organisationer. Öppet golv behöver inte registreras, eftersom det anses vara en tillfällig konstruktion.

Innan projektet påbörjas måste du ha en tydlig uppfattning om terrassens utseende, storlek och plats där den kommer att ligga.

Bild
Bild
Bild
Bild

En plats

I det inledande skedet bör du bestämma storleken på strukturen. En enorm förlängning mot bakgrunden av ett litet hus eller en liten terrass vid foten av en massiv byggnad kommer att se konstig ut.

Då väljs det bästa stället bland många möjliga

Det enklaste alternativet är vid ingången till huset. En bekväm terrass blir en sittgrupp och ersätter verandan. Det är lätt att ta ut och ta med kuddar för att komplettera lantliga möbler eller brickor med tedrickande enheter

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Byggnaden kan placeras bort från huset och vara helt oberoende. Om terrassen är utrustad med en grill, en grill eller en sommar spis, av säkerhetsskäl, bör den vara minst sex meter från byggnaden, dessutom bör den vara på husets lässida.
  • Golvet är arrangerat runt byggnaden och omger det helt runt omkretsen.
  • Terrassen kan placeras på andra våningsplan. För en sådan förlängning, förutom det estetiska utseendet, ställs säkerhetskrav. Staketet ska vara högt i form av en parapet eller ofta placerade baluster.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ibland är strukturen flernivå och ligger på flera våningar i byggnaden samtidigt. De förenas vanligtvis av en bred, pålitlig trappa.
  • Förlängningen är inte alltid knuten till ytterdörren. Den kan placeras mot väggen i hallen eller köket, vilket gör en extra utgång till terrassen. Eller göm dig för nyfikna ögon från innergården.
  • Byggnaden kan placeras på en gång vid flera väggar i byggnaden (hörnet), så det är lättare att dela upp den i zoner, till exempel en sommarmatsal och en viloplats med en soffa och en gunga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter att ha rest golvet tar de hänsyn till klimatförhållanden, till exempel en vindros, så att strukturen inte är i ett drag. I de norra regionerna byggs terrasser på södra sidan så att solen lyser upp dem länge. För sultiga områden är det klokare att bygga en förlängning i öster eller norr, kanske under trädtaket.
  • Vissa byggnader har en veranda och en terrass samtidigt. Ett öppet däck finns vid ingången till en stängd bilaga.
  • Terrassen kan placeras vid poolen eller på en hög kulle för att se det vackra trädgården.
Bild
Bild
Bild
Bild

Form och storlek

Efter att ha behandlat byggplatsen bör du välja den optimala designen. Det måste vara praktiskt och lämpligt för utformningen av byggnaden och landskapet.

Tilläggets storlek beror på webbplatsens möjligheter, funktionella behov och estetik.

Oavsett hur mycket du vill bygga golv på en halv tomt, ska det vara i harmoni med huset och inte överväldiga det med sin skala.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För minimala krav, när det är svårt att skilja mellan en terrass och en veranda, räcker det med några meter för att ge ett par stolar för uteservering. Om tillbyggnaden innehåller ett bord och stolar, kommer dess dimensioner att växa till fyra kvadratmeter. Du behöver en gunga, en soffa och andra möbler - golvet måste ökas igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terrassens form dikteras av husets arkitektur . Om ingången till byggnaden ligger i mitten ser ett symmetriskt halvcirkelformat golv vackert ut. En förskjuten hemdörr ser bra ut med ett rektangulärt eller hörndäck. Den fyrkantiga förlängningen är lämplig för ett centrum eller en struktur på flera nivåer. Om terrassen är täckt följer taket formen på däcket, men ibland kan det bara täcka en del av det.

Tillägg har komplexa brutna linjer eller kombinerar flera geometriska former. Det är bättre att anförtro en sådan design till en specialist så att det inte ser löjligt ut.

Byggnadens form och utseende påverkas av trappan och räcket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plan och ritningar

När husets ägare har bestämt var han ska bygga en terrass, vad den är till för och hur den kommer att se ut, är det dags att skapa ett projekt. Om du planerar en storslagen konstruktion är det bättre att kontakta en arkitektbyrå för professionell design. Ett litet golv på en våning kan planeras självständigt.

Bild
Bild

En detaljerad designritning upprättas. Dessutom krävs en platsplan med alla byggnader och terrassens läge som anges på den.

I projektet ingår:

  • beräkning av konstruktionens dimensioner;
  • typer av byggmaterial;
  • uppskattad vikt av strukturen;
  • typen av grund, kombinerar den med huset;
  • förekomst av grundvatten och markstruktur;
  • med hänsyn till klimatförhållanden;
  • takkonstruktion;
  • trappskisser;
  • ett projekt för konstruktion av en spis eller öppen spis;
  • typer av belysning, de kan vara på stolpar eller ramspår;
  • en uppskattning upprättas med en lista över uppskattade kostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om projektet är svårt att bemästra själv kan du kontakta designkontoret. Det kan vara nödvändigt att komma överens med brandsäkerhetsmyndigheterna, sanitetsstationen och administrationen. Ändringar kommer att göras i husets dokumentation. Med en imponerande terrass är det bättre att göra dokumenten korrekt så att det i framtiden inte blir några problem med försäljningen eller donationen.

Bild
Bild

Material (redigera)

Materialet för terrassens konstruktion väljs med hänsyn till kompatibilitet med huvudbyggnaden och den allmänna landskapsdesignen. Ett trägolv med tegelpelare under taket är lämpligt för ett tegelhus. Om det finns smide eller sten i dekorationen av byggnaden och trädgårdsstrukturerna bör samma material användas för att bygga terrassen. För ett hus av stockar eller timmer är en förlängning av trä lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika material används för att skapa terrasser

  • Golvet är tillverkat av en speciell skiva eller trä, det är installerat på högar. Det kan ha kön.
  • Golvet kan vara av trä, laminat, klinkerplattor, sten, gummi eller betong.
  • Pelarna är byggda av tegel, sten, trä eller metall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Staket är byggda av trä, betong, gips, tegel och metall.
  • Stegar är gjorda av samma material som staket: trä, betong, metall, tegel. För terrasser i två plan skulle det bästa alternativet vara att använda metallspiraltrappor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Taket är täckt med ett material med ett gemensamt tak, men du kan välja lättare alternativ. Plywood läggs under den mjuka beläggningen längs med ramprofilen. Glaskonstruktionen är lämplig för alla byggnader och stilar. Till förmån för ett sådant tak kan vi säga att det släpper in mycket ljus, är luftigt, graciöst och kommer i harmoni med den yttre miljön. Ett alternativ till glas är användningen av polykarbonat. På ena sidan är den fäst vid husets angränsande vägg, och på den andra - till de förberedda stöden

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För konstruktion av terrasser används ett modernt billigt material trä-polymerkomposit (WPC), som påminner om trä.
  • Smide kan användas för efterbehandling som en elegant dekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

När projektet har skapats och legaliserats, en plats har hittats, material har valts ut, konstruktionen av strukturen har utvecklats - det är dags att bygga en terrass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnad

I det inledande skedet läggs grunden. Terrassen är öppen och stängd (den har tak), den är gjord av olika byggmaterial, därför har den en annan vikt. För tunga byggnader är en bandgrund lämplig, den hälls längs strukturens omkrets och tar den till samma nivå som byggnadens första våning.

För en kolonnbotten är det inte nödvändigt att gräva skyttegravar, det räcker med att gräva hål till jordens frysning och cementera stöden i dem. Pelarna är inte anslutna till varandra, de exponeras i strukturens hörn och stöder ramen. Ju närmare grundvattnet är ytan, desto djupare måste stöden sänkas ner i marken.

Kolonnfundament är lämpliga för lätta byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om terrängen är ojämn, med problemjord, nära vidhäftning av grundvatten, behöver du en högskruvfundament. Bladen svetsas på stöden och skruvas i marken med ansträngning. Detta är en solid och pålitlig grund, den används för konstruktion av bryggor, den håller byggnaden på tveksam mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

När grunden har tagits bort är det dags att lägga golvet . Lags är monterade på den förberedda basen, som är fastsatta med skruvar, balkarnas placering är markerad. Efter att ha kopplat stockarna och balkarna med hörn läggs golvet ovanpå. Brädornas kanter är planade med en cirkelsåg eller sticksåg. För luftpassage och utflöde av regnvatten, passa inte golvbrädorna för nära och lämna ett utrymme på flera millimeter mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För terrassen, enligt det projekt vars tak var planerat, exponeras vertikala balkar. Bjälkens längd och styrka beror på takets vikt och konstruktionens höjd. Taket ska sticka ut en halv meter bredare än däcket så att nederbörd inte översvämmar golvet. Tak kan ha olika former: platt, rak, enkel eller gavel.

Om du följer sekvensen av åtgärder utan att kränka tekniken kan tillägget byggas oberoende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

Efter att ha byggt terrassen bör du gå vidare till den sista delen av designprojektet - konstruktionen av strukturen. För många är det en viloplats, därför måste det se vackert och mysigt ut. Och oavsett var terrassen ligger, på en privat egendom eller nära en sommarstuga, återspeglar dess arrangemang ägarens smak och skapar förutsättningar för en bekväm vistelse.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även en öppen sommarbyggnad kan ha sin egen stil och vackra inredning . För att skapa det erbjuds ett stort urval av trädgårdsmöbler på specialiserade marknader. Det är inte svårt att ordna viloplatsen själv, landskapet kan föreslå idéer. Om terrassen ligger i ett öppet utrymme, inte har tak, och det inte finns några skuggiga träd runt, är det tillräckligt att sätta upp snygga paraplyer. Det finns andra alternativ: baldakiner används över soffan eller en avtagbar markis som är fixerad på metallställ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Terrasser kan utformas i olika inre riktningar, till exempel genom att använda murverk hemma för att skapa en loftstil. Ett räcke med snidade balustrar kommer att framhäva den romantiska stilen, medan smidda element hjälper till att skapa gotiska accenter. Vilken stil som helst kan enkelt spelas upp med hjälp av mångsidig belysning och genomtänkt landskapsarkitektur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

För konstruktion och arrangemang av en terrass bör många nyanser beaktas.

  • Om du inte vill hantera pappersarbete eller oroa dig för design, kommer öppna golv att vara den bästa lösningen på dessa problem, det kommer att vara billigt.
  • Det spelar ingen roll för terrassgolvet om det är varmt eller inte, men beläggningens styrka och aktiviteten att använda förlängningen bör beaktas.
  • På en liten terrass kan du tilldela en plats för vila och äta, och bygga en öppen spis eller spis som en fristående struktur. Du bör vara uppmärksam på vindrosen i området så att röken inte går mot terrassen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du bygger en grund är det nödvändigt att lämna ett gap på 4-5 cm mellan det och husets bas. När den krymper kan strukturen "leka", och en tung byggnad kommer att dra en lätt förlängning.
  • När man reser en öppen terrass bör man ta hänsyn till skuggan från byggnadens vägg. För södra breddgrader kommer det att bli en räddning; istället för ett tak behöver du bara ett paraply från solen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du väljer stöd för taket är inte bara materialkostnaden viktig, utan också beräkningen av takets vikt som det måste hålla, liksom möjligheten att byta ut elementen vid skada.
  • För ett mycket litet område kan förlängningens optimala bredd vara tjugo meter: det räcker för att två vuxna ska sakna varandra. Om du gör den lite bredare kan du hänga en blomkruka med blommor och sätta en stol, du får en mysig liten terrass.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Även de enklaste terrasserna ser attraktiva ut, och om en designer har arbetat med sitt projekt kommer de att bli en favorit semesterplats för hela familjen.

  • ett litet hus med två mysiga terrasser - en praktisk fortsättning av byggnaden;
  • öppen flerstegs bilaga med sittgrupp;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • täckt terrass i medelhavsstil;
  • parasoller används ofta på öppna däck;
  • komplex konstruktion av en öppen terrass, talangfullt implementerad av designern.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha skapat ett vackert projekt och investerat i det kan du få en funktionell fortsättning på huset, dess verkliga dekoration.

Rekommenderad: