Veranda: Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Terrass, Smidda Och Stängda Träverandaer I Ett Privat Hus, Vackra Interiöralternativ

Innehållsförteckning:

Video: Veranda: Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Terrass, Smidda Och Stängda Träverandaer I Ett Privat Hus, Vackra Interiöralternativ

Video: Veranda: Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Terrass, Smidda Och Stängda Träverandaer I Ett Privat Hus, Vackra Interiöralternativ
Video: Hur gör snickaren - Stomresning 2024, April
Veranda: Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Terrass, Smidda Och Stängda Träverandaer I Ett Privat Hus, Vackra Interiöralternativ
Veranda: Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Terrass, Smidda Och Stängda Träverandaer I Ett Privat Hus, Vackra Interiöralternativ
Anonim

Verandan är påfallande annorlunda än terrassen. Många tar inte hänsyn till detta faktum innan de väljer en design. De tror felaktigt att de är samma sak, och som ett resultat uppnår de inte det önskade resultatet. Innan du bestämmer dig för vad du vill se - en veranda eller en terrass, måste du bekanta dig med den allmänna informationen om ämnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Verandan är en mycket speciell struktur, uppförd på platsen nära huset. Denna byggnad är en sluten tillbyggnad till ett privat hus eller stuga. Här är definitionen som ges i SNiP: "Veranda är ett glaserat ouppvärmt rum fäst vid en byggnad eller inbyggt i den." Därför är det ett stort misstag att ta någon förlängning för en veranda, eftersom själva glaset i strukturen är viktigt här.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Numera är det sällsynt att hitta privata hus eller sommarstugor utan veranda. Detta beror på dess höga funktionalitet och dekorativa egenskaper.

Verandan har flera rent praktiska funktioner:

  • isolering av husets framsida;
  • skydd av ytterdörren från penetration av kall vind;
  • skyddar huset från inkräktare;
  • ökar ljudisoleringen;
  • skapar ytterligare utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sommarverandan är nödvändigtvis gjord utan isolering, medan vinterversionen ibland kompletteras med några förbättringar, till exempel ett "varmt golv" -system. Allt detta garanterar kompensation för temperaturskillnaden mellan den yttre miljön och inne i huset, så det blir ingen växthuseffekt på verandan. Dessutom måste den vara utrustad med ett ventilationssystem så att luften kan cirkulera bättre här.

Vanligtvis är verandor gjorda i rustik stil ., men det finns undantag: högteknologiska, moderna och andra. Endast närvaron av högkvalitativa glasrutor är oförändrade, liksom väggarnas styrka, i motsats till de små sidorna av den öppna terrassen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Verandan liknar vardagsrummen, förutom att värme inte tillhandahålls här.

Följaktligen kommer fördelarna med förlängningen att vara liknande

  • Väderskydd. Precis som ett rum av bostadstyp garanterar verandan tillförlitligt skydd och skydd mot all slags nederbörd, stekande sol och vindbyar. Emellertid kommer verandan ibland att skydda inte bara dig utan även byggnadens främre vägg.
  • Ett improviserat skafferi. Om vissa saker inte används under en viss period, och de inte kan lagras på gatan, kan de placeras direkt på verandan, där de kommer att ligga under hela perioden att förlängningen inte kommer att användas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ändring för ett fullt rum. Detta kommer att kräva ett värme- och ventilationssystem med tillstånd från berörda myndigheter, vilket kommer att utöka den totala ytan av ditt hem.
  • Enhet med naturen. Vila på dachaverandan har en gynnsam effekt på en persons psykologiska tillstånd, så att han kan slappna av, en stund att glömma problem och påfrestningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dock också "fallgropar" som man måste tänka på

  • Uppvärmningseffektivitet. Verandan kommer aldrig att bli ett fullvärdigt rum, varför sådana svårigheter uppstår med dess uppvärmning. Väggarna kommer inte att vara tillräckligt isolerade, så en del av värmen går förlorad.
  • Inte alltid snygg. En del av utsikten stängs helt enkelt av väggar, och fönstren bakom ramarna låter dig inte uppskatta landskapet i all sin prakt. För många anses sådana olägenheter vara betydande designfel.
  • Behovet av styling. Verandaen måste matchas med huset. Stilmässigt bör de kombineras med varandra, helst ska de vara gjorda av samma material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från en terrass

Så den första och största skillnaden från terrassen är närvaron av glasrutor. Terrassen kallas ofta för en öppen veranda, som räknas som en underkategori av verandor, men i själva verket är det två helt olika mönster.

Den andra faktorn är att verandan nödvändigtvis är en takkonstruktion ., medan terrassen kanske inte har något tak alls. Ibland kan du hitta terrasser som helt upptar hela utrymmet mellan poolen och utgången till den. Detta är inte fallet med verandor. Det enda som kan väljas i detta fall är arrangemanget av poolen direkt på verandan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje skillnaden ligger i grunden . Verandan kan omedelbart läggas i husets plan (förresten, det här alternativet är det mest föredragna), men det kan också läggas till ytterligare, och det är önskvärt att använda samma typ av grund som för huvudhuset. När det gäller terrassen är allt lite annorlunda: denna struktur har sällan en enda grund med huset, som huvudsakligen ligger på pelare.

Enligt SNiP är definitionen av en terrass enligt följande:”Terrass är en inhägnad öppen tillbyggnad till en byggnad i form av ett rekreationsområde, som kan ha tak; placerad på marken eller ovanför en nedre våning. Det rekommenderas att inte förväxla terrassen och verandan, att inte misstänka dem för liknande begrepp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Valet av material beror inte bara på verandans utseende, utan också på dess prestanda. Materialet bestämmer till stor del graden av värmeisolering av förlängningen, dess lätthet. Genom att välja olika material kan du variera graden av ljusinträngning i byggnaden, mikroklimatet i den, så detta steg måste närma sig eftertänksamt och ansvarsfullt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Totalt finns det två kategorier av material: för att skapa huvudväggarna i strukturen och för inglasning. Den första gruppen är fler på grund av den stora mängden av de senaste materialen som inte tidigare användes vid byggandet av verandor, men nu behärskar de i stora mängder. Det finns inte tillräckligt med transparenta material till överkomliga priser, varför en sådan obalans uppstod.

När vi går vidare till frågan om vilket av materialen som är mest efterfrågade vid konstruktion av verandor, är svaret uppenbart - det är trä och tegel. De är hållbara, har goda värmeisoleringsegenskaper, och du kan arbeta med dem utan särskild utbildning. Även en nybörjare klarar en sådan konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Träverandor tappar inte sin relevans. Med åren blir detta material inte mindre efterfrågat.

Allt detta beror på flera faktorer

  • En veranda av en timmer eller timmerhus visar sig vara mysig i utseende. Hon ser lite rustik ut, men det här är den speciella charmen.
  • Trädet kan användas inte bara för beklädnad, utan också för konstruktion av en rambas.
  • Även om verandan inte är byggd av trä betyder det inte att materialet inte kan användas för efterbehandling. Du kan ofta hitta inredning med clapboard. Träpaneler kan användas på väggarna. Klassikern i genren är plankgolvet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädet är miljövänligt, men det är inte särskilt hållbart. Materialet sväller lätt under påverkan av hög luftfuktighet, vrider sig vid extrema temperaturer. Om du inte vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder är det stor risk att mossa, mögel eller insekter kommer att dyka upp på träskiktet.

Därför, efter konstruktion, rekommenderas det att dessutom täcka väggarna med flera lager lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Det är ganska svårt att hitta en tegelveranda utan ytterligare isolering. Som regel är sådana strukturer vinter, så de omvandlas oftare än andra senare till ytterligare rum. Tegelalternativ är inte typiska för sommarstugor. Oftast är de kopplade när ett privat hus som de bor i permanent växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel har många fördelar jämfört med inte särskilt praktiskt trä . Om det under byggandet av en träveranda behövdes vänta i ungefär ett och ett halvt år tills materialet krymper, så finns det inget sådant behov: teglet krymper inte. Verandan kan byggas på rekordtid, men det finns ingen anledning att rusa. Det är bättre att göra jobbet lite långsammare, men med bra kvalitet.

Tegel används för att lägga en pelargrund. Ibland bildas pelarna av tegel, vilket resulterar i en högkvalitativ och solid grund. Att arbeta med tegel är något svårare, men i slutändan kan du få högkvalitativa och solida väggar som på ett tillförlitligt sätt skyddar mot dåligt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Diskontera inte metallbyggnader också. Naturligtvis finns smidda alternativ inte så ofta på grund av deras höga kostnad, men sådana mönster är vackra, harmoniska, lätta och intressanta. Om det inte är möjligt att ha råd med smide, är ett alternativ att bekläda med vanliga metallplåtar. Den estetiska sidan av en sådan lösning kan diskuteras, men det kan göras snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftare används metaller i konstruktionen av ramen, eftersom det ibland inte är möjligt att göra ramstrukturen av trä (till exempel om det är planerat att mantla ramen med tunga material). Wellpapp av metall kan också användas för beklädnad, och de dekorerar inte bara väggarna utan också taket. Wellpapp är lätt att installera, men på grund av sin imponerande vikt kommer hjälp från en partner att krävas.

Högar för fundamentet är också gjorda av metall, med speciellt bearbetat stål för detta. Skruvhögar används särskilt i stor utsträckning vid arbete med höjda, lätt sönderfallande jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat

Fans av allt ovanligt kommer att uppskatta byggnaderna i polykarbonat. Materialet består av stora paneler som liknar glas på grund av deras genomskinlighet, men är mer pålitliga och robusta.

Faktum är att polykarbonat är en ultrastark plast som inte är rädd för miljöpåverkan och har några viktiga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av material: monolitisk och bikaka. Monolitiskt polykarbonat är dyrare eftersom det är nästan transparent och mest liknar glas. Soliditeten gör det möjligt att ge materialet anti-vandal egenskaper. Det går inte sönder, utan deformeras bara under påverkan av starka slag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Honungskaka alternativet är billigare eftersom det kräver mindre råvaror . På grund av mobilstrukturen har den ökade värmeisoleringsegenskaper, och när du anordnar en sommarveranda behöver du inte oroa dig för temperaturen på verandan på vintern. Det blir 10-12 grader högre än ute. Polykarbonat produceras i en mängd olika färger. Det finns ogenomskinliga, genomskinliga och matta paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gasbetong och skumblock

Blockmaterial är en ny utveckling som låter dig bygga verandor på några dagar. Skillnaderna mellan luftbetongkonstruktioner och skumblock är obetydliga och nästan omärkliga, så det är ingen idé att stanna kvar vid dem.

Byggprocessen uttrycks i det följande . En konstruktion av block uppförs, varefter en betonglösning hälls i väggen, som lämnas tills den stelnat helt. Efter det kan du fortsätta till resten av dekorationen - väggarna är klara.

Det är viktigt att komma ihåg den obligatoriska närvaron av alla typer av fasadbeklädnader: sidospår, "blockhus", paneler, kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar av dessa material är perfekt isolerade, medan det finns många sätt att isolera dem. De använder både filmer och panelisolering som mineralull och liknande.

Med all konstruktionshastighet kommer kvaliteten inte att lida. Både väggarnas styrka och deras värmebesparande funktioner ligger på en tillräckligt hög nivå, medan materialet är lätt, vilket gör det möjligt att inte överbelasta basen. Den enda nackdelen är den relativa höga kostnaden för materialet, liksom behovet av att installera ytterligare skyddspaneler för fasaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orienterad strängbräda (OSB)

OSB -ark används för mantelramar, medan de inte används som topplack. Detta beror på dåliga dekorativa egenskaper: orienterade strandbrädor ser inte särskilt attraktiva ut. Materialet är tillverkat av limmade komprimerade sågspånskivor, så dess utseende lämnar mycket att önska.

Panelerna har ett antal fördelar, inklusive låg kostnad per material, utmärkt prestanda, hög motståndskraft mot mekanisk påfrestning. Så OSB är svårt att bryta. Det finns flera klasser, från den första till den fjärde, med den senare utformad för användning under ogynnsamma förhållanden med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har dock viktiga nackdelar. De kan inte täcka verandan om de planerar att leva på den en tid. Faktum är att limets sammansättning för OSB innehåller giftiga ämnen, som avdunstar, förgiftar kroppen. Materialet andas inte, på grund av vilket luftcirkulationen i rummet kan störas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasrutor

För inglasning av verandan har inte bara det ökända glaset länge använts. Det börjar bli ett minne blott och ger plats för mer moderna och tekniskt avancerade material. Dessa inkluderar de så kallade PVC-gardinerna eller transparenta rullgardinerna. De är en mjuk elastisk film som sträcks ut på platser med fönsteröppningar. En sådan film kan, om så önskas, demonteras och förvandla verandan till en terrass. Var inte rädd för de knän som uppstår när PVC rullas. Som regel utjämnas de helt inom några dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används monolitiska paneler av högsta kvalitet som fönster . Det är transparent, så du är garanterad en vacker utsikt över den omgivande miljön. Att ta hand om fönster i polykarbonat är enkelt, eftersom de inte är rädda för fysisk påverkan. Vid kraftig smuts kan de också tvättas med en karcher.

Det är lätt att gå vilse i en mängd olika material, men om du vet exakt vilket resultat du behöver få, kommer valet att vara uppenbart. Det viktigaste är att de inköpta materialen är av hög kvalitet och installationen utförs i enlighet med alla regler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang

Det finns många alternativ för hur du exakt kan utrusta din veranda. Bland de mest populära lösningarna är tilldelningen av en tillbyggnad för ett växthus eller en vinterträdgård. Detta skapar verkligen de bästa förutsättningarna för blommor och andra växter för deras tillväxt och blomning, eftersom det med rätt utrustning kommer att vara möjligt att reglera temperaturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Persienner på fönstren ger ett ovanligt utseende på verandan, särskilt panoramautsikt . Det är mycket vanligare att se en veranda med gardiner, men persiennerna är bekvämare i funktionella termer: de blir inte så smutsiga och skyddar bättre mot solen. En sommarförlängning av skumblock, där en vänkrets kommer att samlas, är bäst utrustad med tillbehör för att förbättra vilan: en grill, en grill.

Du kan helt enkelt sätta en öppen spis här för att lägga till mys och värme i atmosfären.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En intressant lösning är att skydda ingången till verandan med en baldakin. Markiserna är särskilt populära på grund av sitt eleganta utseende. Markiser är dock mer lämpade för terrasser än glasade bilagor. Belysningsenheten förtjänar särskild uppmärksamhet. Platta armaturer är ett utmärkt val, som inte tar upp mycket utrymme, men samtidigt låter dig fullt ut belysa hela utrymmet.

Att göra om en veranda till ett vardagsrum är ett särskilt ämne ., som förtjänar en separat diskussion. Så varje veranda är unikt, så det är vettigt att diskutera varje alternativ separat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Veranda-vardagsrum

I de flesta fall är verandan avsatt för vardagsrummet. Det är trevligt att samlas här med hela familjen, diskutera de senaste nyheterna över en kopp te, eller bara vänta ut det dåliga vädret med skratt och roliga samtal. Detta bestämmer den minsta uppsättning möbler: en soffa, flera fåtöljer, mjuka stolar eller puffar, ett litet bord. När du skapar en möbelensemble ska du inte bara vägledas av hur harmoniskt de kommer att passa in i interiören i framtiden, utan också av alla familjemedlemmars behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock den stilistiska enheten som är viktig, eftersom känslan av komfort, önskan att vara på verandan, att spendera tid här, att bygga kommunikation beror på hur harmonisk hela atmosfären kommer att vara. Närvaron av en öppen spis är en konstant komponent i en mysig atmosfär. Dessutom kan ett improviserat vardagsrum kompletteras med några fina små saker: gardiner på fönstren, krukväxter. Allt detta kommer att göra miljön ännu bekvämare. Det är också viktigt att se till att det inte finns några utkast i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Veranda kök

Att ordna en veranda för ett kök eller matsal är inte riktigt typiskt. Detta beror på att vissa svårigheter uppstår när det blir nödvändigt att genomföra ett vattentillförselsystem i en förlängning och installera ett avloppssystem. Sådant arbete bör planeras och beaktas även i skedet av att hälla grunden, annars blir genomförandet av avlopps- och vattenförsörjningskommunikationer besvärligt och dyrt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett fullvärdigt kök är utrustat på verandan, måste du definitivt tänka på hur exakt köksformen kommer att ligga. Vanligtvis placeras den nära fönstret för att ge maximal ljusåtkomst till arbetsytorna. Dessutom är konstgjord belysning anordnad ovanför dem för att kunna laga mat efter solnedgången. När du ordnar en matsal uppstår den enda frågan om bordets och stolarnas placering, liksom skåp, om deras närvaro tillhandahålls. Det kommer inte att vara överflödigt att köpa en mängd olika textila nackdelar som ger rummet en speciell hemtrevlig atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verandaskåp

Om verandan är ansluten till en stuga eller ett privat hus, är det inte konstigt att ägarna en dag kommer på idén att använda den som arbetsyta. Du behöver inte mycket för detta: du behöver bara sätta ett skrivbord, en stol och några ställ för kontorspapper om du förvarar dem hemma. Mycket naturligt ljus garanterar en produktiv arbetsdag, och om du gillar att arbeta på natten, ordna själv flera källor till konstgjord belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bra ljudisolering kommer att vara ett viktigt villkor . Barns skrik, hundens skällande, slipning av däck i en förbipasserande bil - allt detta kan lätt slå ner arbetsandan och beröva en person koncentration. För att förhindra att detta händer måste du vidta åtgärder. Utrusta fönster med persienner, till exempel på en fjärrkontroll, för att "stänga" från omvärlden om det behövs. Observera att lila toner är bäst anpassade för att fungera, men klassiska bruna nyanser av trä kommer att klara denna roll lika bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Veranda-sovrum eller veranda-plantskola

Nästan obegränsat utrymme för fantasi öppnas här. Så sovrummet kan vara både sommar och året runt, men bara under förutsättning att du godkänner de ansvariga myndigheterna för att göra om verandan till ett fullvärdigt vardagsrum. Det är dock inte värt att anordna ett året-runt-plantskola här: risken att barnen blir förkylda är för stor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en säsongsplanerad plantskola är planerad är det nödvändigt att tillgodose barnets önskemål. Till exempel, om han bara kommer att använda verandan för spel och sova på ett annat ställe, kan du installera en pool med bollar, en svensk vägg och liknande skal. Om verandan också fungerar som ett sovrum för barnet, måste hans säng vara genomtänkt till minsta detalj. En intressant idé är att stilisera sängen, förvandla den till ett annat föremål, till exempel ett prinsessahus eller en bil. För ett vuxenrum kan du begränsa dig till endast en säng, ett nattduksbord och en garderob. Det är bättre att inte placera onödiga föremål här.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

Verandan kan inte inredas i någon stil. För detta är övervägande enkla, rustika riktningar, som Provence eller land, lämpliga. Inredningen i medelhavsstil kommer att se bra ut här, eftersom dess specifika egenskaper är ett stort antal färska vita och blå nyanser, avsiktlig vårdslöshet, ett överflöd av lediga utrymmen. Medelhavsstilen innebär användning av växter i överflöd. Det är viktigt att följa skuggan: om rummet ligger på norra sidan, kommer ett varmt färgschema att göra, om det är på södra sidan - svalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla slags etniska motiv kommer att se intressanta ut här. Östra, ekologiska, skandinaviska riktningar kommer att göra verandan till centrum för det övergripande designkonceptet, samtidigt som den passar in i den övergripande miljön, så att dess interiör är i harmoni med interiören i hela huset. Dekorationer på väggarna, till exempel målningar, gobelänger, fotografier, kommer att se bra ut. De kommer att lägga till mys oavsett vilken stil som väljs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Verandans design kan bestå av olika element. Bland dem finns det både obligatoriska och de som du enkelt kan vägra. En viktig roll spelas av vilket material verandaen är byggd av, vad den är mantlad med, vad det är - vinter eller sommar. Till exempel kommer en förlängning mantlad med en aluminiumprofil att kräva ytterligare dekorativa element: en veranda med en räcke, en baldakin, vackra fönsterluckor som kommer att lysa upp mattens gråa utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det spelar också en roll för hur verandan ligger i förhållande till ytterdörren. Till exempel, om en person går in från den direkt i hallen, korridoren, husets korridor, är det omöjligt att placera verandadörren mittemot dörren till huset - ett utkast kommer att uppstå. Om de från verandan kommer till landningen med en trappa, åtskild från huvudrummen med en skiljevägg eller till förrummet, spelar ingen placering av dörren.

Bild
Bild
Bild
Bild

En liten veranda tillåter inte alltid närvaron av en veranda, markiser och andra detaljer med den, eftersom det i ett sådant virvar kommer att verka ännu mindre än det verkligen är. I sådana fall vägrar de onödiga element, samtidigt som de tillgriper metoder för att visuellt öka utrymmet: de gör taket ljust, golvet mörkt och ett vertikalt randigt mönster placeras på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

Grundregeln är att källaren av samma typ ska användas för huvudhuset och för verandan. I vissa fall visar det sig vara omöjligt att följa detta krav, och då anses det acceptabelt att baserna bara är desamma i höjd och utseende.

Oftast, för verandor, väljs en kombination av kombinerad typ-bandkolonn. Det är enkelt att göra själv, och dessutom tål det perfekt en förlängning. Konstruktionen av en sådan grund tar inte mycket tid, men det är ganska mödosamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ är en pelargrund .som väljs ut av erfarna hantverkare. Golvets utrustning på en sådan grund medför stora svårigheter, men här är golvet väl ventilerat. I kombination med en sådan grund är det lättast att organisera ett "varmt golv" -system. Oavsett ditt val, kom ihåg att hemligheten för framgång ligger i rätt layout och val av grunddjup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Ramen kan uppföras från träbjälkar eller från en metallprofil. Båda alternativen är lika populära. Allt beror bara på vad du planerar att täcka väggarna med. Om beklädnadsmaterialet är tungt, kommer en metallram att göra, om den är lätt, då en trä. En annan faktor är materialkompatibilitet. Till exempel bör lätta aluminiumfasader inte fästas på trästommar. Det skulle vara mycket bättre att använda metall för dessa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verandaramen måste vara tätt monterad på huvudbyggnadens väggar eftersom förekomsten av luckor och följaktligen drag och nederbörd i gapet mellan fasaden och verandan beror på detta. Stommens struktur måste vara stark så att den ytterligare kan stödja takets vikt tillsammans med takramen. För verandor kommer den främst att vara gjord av trä, och det spelar ingen roll vilken ram som användes för väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Traditionellt, för verandor i anslutning till fasaden med sin långsida, används sluttande tak, även om helt andra former användes för huset. Det är lätt att underhålla ett tak med denna form. Designen med en lutning ser mest harmonisk ut på angränsande strukturer.

Lutningsvinkeln väljs utifrån klimatförhållandena och utför speciella beräkningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En helt annan sak är verandan som angränsar till huset med sin rumpa nämligen dess smala del. Då kommer det långa och smala sluttande taket att se konstigt ut och inte särskilt attraktivt. I detta fall väljs gaveltak av en enkel design, och vanligtvis anlitas proffs för att installera ett sådant tak. Bara de kan passa ett gaveltak i ett befintligt tak.

När det gäller materialen kan de vara vad som helst. För att bibehålla stilistisk sammanhållning väljs samma takmaterial som användes för huvudhuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

Golvet är vanligtvis av trä. Oftast är undergolvet stoppat med plywood, eller golven är omedelbart gjorda av OSB -paneler. Ett annat elementärt alternativ är ett betonggolv. Allt som krävs är ett högkvalitativt underlag, och en plan yta fungerar som ett perfekt golv för en sommarveranda. Vinterversionen måste isoleras ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte lägga mycket tid på betongisolering kan du helt enkelt lägga linoleum. Beroende på klassen finns det omedelbart ett isolerat material, för vilket du inte behöver förbereda en betongbas: det räcker med att lägga linoleum. Detsamma gäller gummimosaikbeläggningar, vars huvudkrav är ett jämnt golv. För att återgå till ämnet träalternativ är det värt att nämna en terrassbräda, som ser ut som en vanlig skeppsbräda, bara lagd med mosaik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dörrar och fönster

Dörren kan vara vilken som helst. Om ägaren önskar kan den överges helt genom att använda skjutbara glaspaneler för att stänga dörren. Detta alternativ är endast lämpligt för hus där de bor permanent, eftersom en sådan design kommer att resultera i flera rånförsök. Fönster är bäst dekorerade med plastpaneler eller mjuka gardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Interiör och fasad: vackra exempel

Mjuka PVC -filmgardiner kan användas som panoramafönster, men detta tillvägagångssätt kan inte användas under hårda klimatförhållanden. Sådana verandor är endast tillåtna i de södra delarna av vårt land.

Veranda-matsalen, inredd i loftstil, har behållit stilens urbana anda. Men det verkar inte dystert och motbjudande. Tvärtom ger en vedförvaring och en öppen spis ett hemtrevligt utseende, vilket resulterar i att de trevligaste känslorna uppstår i en sådan förlängning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För chalet -stil är användningen av glas inte karaktäristisk. Vanligtvis installeras terrasser i sådana hus. Ett viktigt inslag i stilen är överflödet av naturmaterial: sten, trä, djurskinn.

Slutverandaen kan förvandlas till ett fullvärdigt rum, men du måste vara redo att spendera mycket för detta. Vi måste ta fram papper, engagera oss i uppvärmning, organisera uppvärmning och montera ett nytt "rum" i huset, ta hit alla fördelar med civilisation: el, rinnande vatten och avlopp, om det behövs.

Rekommenderad: