Veranda I Polykarbonat: Vad är Minsta Taktjocklek, Hur Man Stänger Terrassen, Vilken Beläggning Man Ska Välja

Innehållsförteckning:

Video: Veranda I Polykarbonat: Vad är Minsta Taktjocklek, Hur Man Stänger Terrassen, Vilken Beläggning Man Ska Välja

Video: Veranda I Polykarbonat: Vad är Minsta Taktjocklek, Hur Man Stänger Terrassen, Vilken Beläggning Man Ska Välja
Video: FÖRBEREDAD HEMTUR | PRIS | KOSTNAD (BÄSTA KVALITETSMODELL) 2024, April
Veranda I Polykarbonat: Vad är Minsta Taktjocklek, Hur Man Stänger Terrassen, Vilken Beläggning Man Ska Välja
Veranda I Polykarbonat: Vad är Minsta Taktjocklek, Hur Man Stänger Terrassen, Vilken Beläggning Man Ska Välja
Anonim

En av de främsta fördelarna med privata hus är möjligheten att skapa extra komfort för invånarna. Detta kan uppnås på olika sätt: genom att lägga till en vind och ett garage, bygga ett lusthus i trädgården, bygga ett bad. Och naturligtvis kommer sällsynta ägare av förortsfastigheter att vägra att ha en terrass eller veranda - det är dessa arkitektoniska element som gör en förortsemester komplett och också deltar i bildandet av husets utsida och ger det individuella funktioner och uttrycksfullhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion av sådana byggnader, tillsammans med traditionella material - trä, tegel, sten och glas, används transparent och färgad honungskaka eller monolitiskt polykarbonat. Detta moderna byggmaterial har högpresterande egenskaper och låter dig skapa estetiska, pålitliga och funktionella genomskinliga strukturer - stationära, glidande, stängda och öppna. Vår artikel kommer att diskutera möjligheterna med polykarbonat och alternativ för att ordna verandor och terrasser med det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Envåningshus eller tvåvåningshus kan bara ha en veranda eller en terrass, eller tillhandahålla båda alternativen för dessa byggnader. Låt oss omedelbart ta reda på den grundläggande skillnaden mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terrassen är ett öppet område med en monolitisk eller upphöjd pålfundament . Terrassernas yttre utformning bestäms till stor del av de lokala klimatförhållandena. I de södra regionerna är en helt öppen version med växtstängsel istället för traditionella räcken motiverad, medan i den centrala europeiska delen av Ryssland med ett tempererat kontinentalt klimat kännetecknas terrasser av närvaron av markis eller tak. Verandan kan kallas en stängd terrass. I de flesta fall är detta inomhusutrymme inte uppvärmt och bildar en integrerad helhet med huvudbyggnaden tack vare en gemensam vägg eller korridor som en anslutande länk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under lång tid skapades genomskinliga strukturer - växthuspaviljonger, växthus, lusthus, markiser och all slags inredning - av ett utbrett traditionellt ljussändande material - silikatglas. Men dess höga kostnad, i kombination med bräcklighet, passade inte alla.

Situationen förändrades genom utseendet på polykarbonat - ett höghållfast och plastmaterial med stor bärighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta byggmaterial händer:

  • monolitisk, med en yttre likhet med silikatglas på grund av en plan, slät yta och genomskinlighet;
  • stovy i form av ihåliga plattor med en cellulär struktur. I form kan cellerna som bildas av flerskiktsplast vara rektangulära eller triangulära.
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrkor

  • Lättviktig. Jämfört med glas väger monolitiska plåtar hälften så mycket, medan för mobil kan denna siffra multipliceras med 6.
  • Hög hållfasthet egenskaper. På grund av den ökade bärighetskapaciteten tål polykarbonat intensiv snö-, vind- och viktbelastning.
  • Genomskinliga egenskaper. Monolitiska ark överför ljus i en större volym än silikatglasstrukturer. Honeycomb-ark överför synlig strålning med 85-88%.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hög ljudabsorption och värmeisoleringsegenskaper.
  • Säker. Vid skada på arken bildas fragment utan skarpa kanter som kan skada.
  • Krävande i tjänsten. Omsorg för polykarbonat reduceras till tvätt med tvålvatten. Det är förbjudet att använda ammoniak som rengöringsmedel, under påverkan av vilket plastens struktur förstörs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med materialet inkluderar:

  • låg nötningsbeständighet;
  • förstörelse under förhållanden med intensiv exponering för UV -strålning;
  • höga värmeutvidgningar;
  • hög reflektivitet och absolut transparens.

Dessa brister kan korrigeras utan problem, förutsatt att de är kompetenta för installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Huvudvärdet av förortsbostäder är förmågan att koppla av i naturens famn. Närvaron av en terrass eller veranda bidrar till förverkligandet av denna önskan till fullo och garanterar det mest bekväma tidsfördriv utanför husets väggar. Samtidigt har den oberoende förberedelsen av projektet av dessa byggnader ett antal funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du utformar en terrass måste du ta hänsyn till några punkter

  • Det är viktigt att beräkna byggnadens höjd så att strukturen inte blir blöt.
  • Invånare i mittfältet rekommenderas att orientera byggnaden i söder. När terrassen planeras användas främst på eftermiddagen är det logiskt att placera den på västsidan.
  • Den perfekta platsen för annexet innebär en bra bild av designerns skönhet på platsen mot bakgrund av de omgivande landskapen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att bygga ett standard öppet område kan flera alternativ övervägas

  • Kombinera vinden och terrassen genom att skapa en separat utgång till det öppna området. Detta kommer att skapa en idealisk plats för avkoppling, där det är bekvämt att dricka te på morgnarna eller kvällarna, beundra den pittoreska utsikten och njuta av det oroliga flödet av livet på landet.
  • Uppförande av en pelargrund för en terrass. I det här fallet görs ett tak vid byggnaden och i själva verket får de en rymlig och bekväm öppen veranda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om invånare i varma länder vanligtvis vilar på verandor, då i vårt klimat har dessa rum ett bredare användningsområde och klassificeras enligt flera kriterier.

Plats och typ av grund. Verandan kan vara en oberoende struktur eller ett inbyggt rum som är anslutet till huvudbyggnaden och följaktligen ha en separat bas eller gemensam med huvudbyggnaden

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typen av verksamhet är året runt eller säsongsbetonad. Lokaler som endast används under den varma årstiden är som regel ouppvärmda och med ljusskyddsgardiner, persienner, fönsterluckor, skärmar istället för inglasning. Byggnader med uppvärmning och tvåglasfönster är lämpliga för full användning under vintersäsongen

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger?

På grund av rammonteringssystemet och enkelheten att fästa polykarbonatplast, som också har en låg vikt, kan du bygga en veranda på egen hand utan att involvera externa specialister.

Polykarbonatkonstruktionsteknik är identisk med processen att bygga verandor eller terrasser från andra material och sker i flera steg

  • ett projekt för den framtida strukturen utvecklas;
  • formen installeras, varefter grunden hälls (tejp, pelare, monolitisk);
  • stödstolpar är monterade (istället för en metallprofil kan en stång användas) och golv;
  • takbjälkar av trä eller metall installeras;
  • väggar och tak är mantlade med polykarbonatplåtar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett typ av framtida byggnad - en terrass eller en veranda, är det viktigt att välja rätt tjocklek på polykarbonat, beräkna vind- och snöbelastningen, med hänsyn till de specifika driftförhållandena. Hantverkare rekommenderar inte att avslöja yttre strukturer med bikakepolymer med en minsta plåttjocklek.

Om du täcker en byggnad med tunn plast kommer materialet snabbt att förlora sin säkerhetsmarginal under påverkan av en aggressiv yttre miljö och börja deformeras och spricka. Den optimala materialtjockleken för baldakiner anses vara 4 mm, och det är bättre att göra baldakiner från 6 millimeter ark.

Öppna strukturer är klädda med ark 8-10 mm tjocka, och stängda är mantlade med tjockare material med en tjocklek av 14-16 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projektval

En öppen veranda med sluttande tak är lämplig för ett sommarboende. Detta takalternativ ser bra ut på sommarterrasser, lusthus eller små hus på landet. Denna beläggning ger en tillräcklig nivå av naturligt ljus, vilket gör att strukturen ser ljus och luftig ut.

På den främre delen kan du installera rullgardiner som en vindruta, och från ändarna kan du redan stänga strukturen med polykarbonatark. Ett alternativ till ett genomskinligt tak kan vara installation av en baldakin beklädd med metallplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljustransmittansen för monolitiskt polykarbonat är inte sämre än silikatglasets. Därför kan välvda slutna strukturer med ett halvcirkelformigt plast genomskinligt tak, på grund av vilken den inre isoleringen multipliceras många gånger, fungera som växthus eller växthus med vintern.

Runda strukturer är lätta att bygga, med undantag för det enda besväret i form av en utbuktad yttervägg, som kompenseras av det ökade inre utrymmet i en sådan byggnad.

Fördelarna med fyrkantiga eller rektangulära byggnader är kompakthet och enkel montering tack vare konstruktionernas korrekta geometri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggandet av en tvåvånings terrass, kopplad till huvudhuset, låter dig använda det övre däcket för att sola och på det nedre däcket, på grund av den skuggiga baldakinen, för att koppla av bekvämt. Den övre plattformen är inhägnad med ett räcke på en metallram beklädd med monolitiskt polykarbonat.

Populariteten hos välvda moduler som kombinerar taket med väggarna beror på möjligheten att skapa multifunktionella skjutverandor med ett manuellt justerbart glasområde. Utåt sett ser sådana mönster ut estetiskt tilltalande och snygga på grund av släta och graciösa linjer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Byggandet av en terrass eller veranda låter dig ansluta bostadens och naturens slutna utrymme till en enda helhet och öppnar stora möjligheter för utformningen av dessa byggnader.

Fäktning. De kan göras skyddande eller dekorativa, till exempel i form av ett lågt, graciöst staket eller pergolor - baldakiner från flera valv, dekorerade med loaches eller krukväxter av ljusa ampelösa växter. Det är bra att dekorera omkretsen med prydnadsbuskar och blommor

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Istället för ett vanligt tak kan du använda en avtagbar markis, infällbara markiser, ett bärbart paraply.
  • När en terrass eller veranda inte är ansluten till huset, utan placeras separat på gården, används en stig som en förbindelselänk mellan byggnaderna. För att dekorera vägen är strålkastare inbyggda i markskyddets nischer, eller LED -bakgrundsbelysning plus en eller flera genomgående bågar för att skapa effekten av en lysande tunnel, lämpliga.
Bild
Bild
Bild
Bild

För en sommarveranda eller en öppen terrass är det lämpligt att välja plast med dämpade mörka färger - rökig, tobaksskugga, flaskglasfärg med gråaktig eller blåaktig underton. Att vara på verandan i rött, blått eller ljusgrönt kan vara irriterande.

När ramen är gjord av trä, efter antiseptisk behandling och lackering, får träet en rödaktig färg. I detta fall väljs brunaktig eller orange polykarbonat för taket. Dessa toner skapar en avkopplande atmosfär och höjer färgtemperaturen på verandans interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Rekommendationer från mästare för arbete med polykarbonatplast.

  • För att skydda strukturen under den kalla årstiden från isbildning och förhindra lavinliknande konvergens av snö installeras rännor och snöfångare.
  • Det är bättre att inte riskera och inte använda välvda moduler, eftersom det är extremt svårt att montera den kupoliga verandan själv. På grund av minimala fel börjar designen "leda".
  • Undvik överlappande ark, vilket leder till snabbare tryckavlastning av strukturen och som ett resultat läckor. För detta ändamål används nödvändigtvis anslutningsprofiler.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Korrekt fastsättning av anslutningsprofilerna innebär att ingångsdjupet i profilkroppen är minst 1,5 cm, och själva profilerna måste uteslutande vara gjorda av aluminium.
  • Det är lämpligt att installera taket i en lutning av 25-40 °, så att vatten, damm och löv inte kommer att dröja kvar på ytan och bilda vattenpölar och massor av skräp.
  • Det är strängt förbjudet att använda PVC -profiler. Polyvinylklorid är känsligt för UF -strålar och är kemiskt oförenligt med polykarbonatplast.
  • För att skydda cellulärt polykarbonat från skador förseglas arken med en speciell tejp och ändarna läggs på hörnen. Skyddsfilmen avlägsnas efter avslutad installation.
Bild
Bild

Vackra exempel

Polykarbonat passar bra med en mängd olika byggmaterial; i detta avseende anses det vara universellt. Strukturer gjorda av detta material ser bra ut mot bakgrunden av hus kantade med PVC -sidor, kompletterar harmoniskt tegelbyggnader och går inte i dissonans med träbyggnader. Vi föreslår att verifiera detta med exempel i fotogalleriet.

Bland designlösningarna för polykarbonatverandor anses strukturer med skjutbara sidoväggar och tak vara en av de mest praktiska och intressanta när det gäller design.

När det blir kallt ute eller det regnar länge kan den öppna verandan enkelt förvandlas till ett varmt inomhusutrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Panoramaglas är fördelaktigt i alla avseenden: det multiplicerar den naturliga belysningen i rummet och gör det mer illusoriskt volym. Utåt ser sådana verandor väldigt presentabla och snygga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välvda verandor i polykarbonat är vackra i sig och ger hemmet ett visuellt tilltal. Det är sant att för att genomföra ett sådant projekt krävs ett professionellt tillvägagångssätt, men slutresultatet är värt tid och pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det inre på verandan är lika viktigt som utsidan. Rottingmöbler anses vara klassiska möbler för verandor och terrasser. Ecodesign accepterar möbler i massivt trä.

Den mest praktiska lösningen är att använda plastmöbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppna verandor med ett sluttande tak av polykarbonatplast ger utmärkt sikt och skyddar pålitligt från dåligt väder. Trots den extremt enkla designen ser sådana mönster fräscha och eleganta ut.

Rekommenderad: