Däckplankor: Val Av Däck, Plastdäck Och Kompositplankor, Trägolv

Innehållsförteckning:

Video: Däckplankor: Val Av Däck, Plastdäck Och Kompositplankor, Trägolv

Video: Däckplankor: Val Av Däck, Plastdäck Och Kompositplankor, Trägolv
Video: How to make 45 degree Deck Corners / Deck Frame Trick. Как строить углы террасы 2024, April
Däckplankor: Val Av Däck, Plastdäck Och Kompositplankor, Trägolv
Däckplankor: Val Av Däck, Plastdäck Och Kompositplankor, Trägolv
Anonim

Terrasser och friluftsområden idag finns alltmer i sommarstugor. När allt kommer omkring är en modern dacha inte längre en plats för odling av potatis och gurkor, utan en viloplats från stadens liv och rörelse, en plats för vänliga möten och familjesammankomster. Var annars ska man tillbringa varma sommarkvällar med en kopp te och pajer om inte på en mysig och vacker terrass?

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Låt oss göra en reservation direkt att förvirring i terminologi bör undvikas - även om verandan och terrassen är lika är de fortfarande olika byggnader. Vi kommer att förlita oss på definitionen av SNiP 2.08.01. -89, där en terrass är ett öppet eller stängt utrymme som kanske har ett staket, vilket är en förlängning till byggnaden. Den kan placeras direkt på marken, representera en plattform mellan källaren och första våningen, eller placeras på stöd. En veranda är ett glaserat ouppvärmt rum inbyggt eller anslutet till en byggnad. Innan arbetet påbörjas, bestäm om du behöver en öppen terrass eller en inglasad veranda, eftersom valet av material för konstruktion beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av efterbehandlingsmaterial för utomhusområden är inte lätt Dessutom erbjuder tillverkarna många olika alternativ. Dessutom har vi ofta tvivel om förhållandet mellan materialens hållbarhet och deras utseende. Experter tror att däck är exakt materialet som gör att du inte behöver oroa dig för beläggningens livslängd. Dessutom är den representerad på byggmarknaden mycket brett och beroende på preferenser kan du välja ett helt naturligt eller kompositmaterial. Både trä- och plastdäckskivor kännetecknas av ökat motståndskraft mot fukt och temperaturer, en speciell halkfri yta och enkelt underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Det finns en särskild grupp av material för att avsluta golvet på terrassen - terrassbräda. Detta är ett modernt efterbehandlingsmaterial av naturligt trä med polymertillsatser, tillverkat på modern automatiserad utrustning. Det färdiga efterbehandlingsmaterialet är impregnerat med fuktsäkra och andra skyddande medel. Allt detta är nödvändigt för att styrelsen ska kunna tjäna dig så länge som möjligt, för även om din terrass har ett tak kommer det att falla nederbörd på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag erbjuder tillverkarna:

  • träskiva utan bearbetning;
  • med särskild behandling;
  • tillverkad av trä och polymermaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan vara svårt att skilja efterbehandlingsmaterial med tillsats av polymerer från naturliga, men en träskiva kommer nödvändigtvis att ha spår längs den smala kanten och speciella snitt längs långsidan.

Bild
Bild

De viktigaste kriterierna som terrassen måste uppfylla

  • Motståndskraftig mot temperaturförändringar och låga temperaturer (eftersom det kommer att vara kallt på terrassen på vintern);
  • Motståndskraftig mot solljus (vissa efterbehandlingsmaterial kan försämras eller ändra färg under ultravioletta strålar);
  • Ökad fuktbeständighet;
Bild
Bild
  • Motstånd mot yttre skador (en förutsättning, eftersom du oundvikligen kommer att flytta möbler, blomkrukor och andra inredningsdetaljer på terrassen);
  • Används för tillverkning av speciella träslag, lämplig för tillverkning av detta efterbehandlingsmaterial. Dyra material inkluderar däck av lärk, ipéträ, ek och så vidare. Billigt - produkter från barrträarter och hartset som släpps ut av dem är en underbar naturlig ersättning för kemisk bearbetning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

I själva verket är utbudet av applikationer för däck mycket bredare än efterbehandling av friluftsområden. Däck är ett efterbehandlingsmaterial som inte bara har hög kvalitet, utan också utmärkta estetiska egenskaper. Det används för att avsluta golvet i vardagsrum, kök och sovrum.

Täcker golvet på loggior och balkonger kommer att se bra ut med terrass. Förresten, om det behövs kan du använda detta material i dekorationen av väggarna i loggierna. På grund av dess motståndskraft mot extrema temperaturer kommer väggarnas yta att behålla ett attraktivt utseende i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang av trädgårdsvägar orsakar ofta många svårigheter för ägarna av sommarstugor eftersom många material blir hala av regn. Däck är ett bra alternativ! Det glider inte ens med riklig nederbörd eller frost, eftersom det har en specialbehandlad yta. Tack vare den här egenskapen kommer materialet att bli en värdig ersättning för kakel eller sten på platserna intill poolen.

Bild
Bild

Om din webbplats ligger intill en flod eller sjö, och du är ett stort fan av rekreation vid vattnet och på vattnet, finns det inget bättre material för vallar, broar eller bryggor än en terrassbräda. Förresten, förutom att det här materialet inte låter dig glida, behåller det också värmen länge.

Bad- eller bastugolv genomgår allvarliga tester - det finns både hög luftfuktighet och höga temperaturer. Var säker på att terrassen inte bara tål en sån "aggressiv" atmosfär, utan också håller värmen perfekt.

Ett annat alternativ för att använda däck är att använda det istället för ett staket. Stängslets livslängd kommer att öka flera gånger!

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av material

Kriterierna för att välja en däckskiva är:

  • tjocklek;
  • material;
  • profilvy;
  • yttextur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skivans tjocklek kan vara olika - från 1,8 cm till 4,8 cm.

Ytteksturen sträcker sig från perfekt släta till ribbade brädor.

Genom typen av profil utmärks en "fasad" skiva eller planka och en standard, rektangulär . Avfasad planka är ett universellt material och används för dekoration av lusthus, staket och hus. Långkanten på denna finishbräda har en viss lutningsvinkel (eller avrundning), därför när de lägger brädorna "går" de en under den andra, vilket säkerställer en tillförlitlig anslutning av elementen och fullständig döljning av eventuella luckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Straight är en vanlig bräda, ibland med spår, ibland utan dem.

Vi kan säga att det liknar det välkända fodret, men indikatorerna för slitstyrka är mycket högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu prata om det viktigaste kriteriet - välj naturligt eller konstgjort material?

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturmaterial

Valet av naturligt däck är ganska stort. Dessa är traditionella arter som ek och lärk, liksom exotiska. Till exempel kommer ett däck av Massaranduba att vara så starkt att det kan kallas "järn". Kumaru -brädan är också förvånansvärt hållbar, eftersom den innehåller oljiga ämnen. Tillverkare erbjuder oss idag också en merabu -bräda - en stark och mycket vacker bräda av bankray -trä, som kan läggas direkt på marken (det är lätt att känna igen det genom förekomsten av små sprickor, vilket dock inte påverkar dess hållbarhet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Teakgolv är också hållbart, men naturligtvis ganska dyrt. Som dock alla plankor från exotiska stenar. Om detta inte passar dig rekommenderar vi att du stannar vid ett bräde av lärk eller barrträd. Våra förfäder var väl medvetna om lärkens fantastiska egenskaper - det här träet användes vid skeppsbyggnad, tillverkade högar för broar och mycket mer.

Lärk och barrträd används ofta för att göra ett material som kallas "däck ". Den har inte det vanliga för sådan beläggningsanslutning ("lås") i ändarna, utan tvärtom är den fäst så att ett gap kvarstår mellan elementen. För att göra luckorna jämna och snygga använder de speciella skär när de läggs, och sedan tas de bort. Rensningar är nödvändiga när ditt däck behöver ventilation eller vattendränering måste beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Artificiellt material

Däck används ofta i förortsbyggande - detta är namnet på en sammansatt veranda och terrassbräda. Däck är ett material som kombinerar trä och polymerer och har utmärkta prestandaegenskaper. Finishen ser ut som naturligt trä, medan brädan är tillräckligt flexibel, mycket stark, fuktbeständig och hållbar. Ett bestämt plus är mångfalden av färger och nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om sammansatta efterbehandlingsmaterial har dykt upp på byggmarknaden relativt nyligen, är många experter säkra på att plastskivor är bäst lämpade för öppna områden. Inga svampar och ruttnande processer, förändrar inte utseendet vare sig under solens strålar eller i ösregn, det tål både frost och värme.

Plastskivan behöver inte målas om och kommer att fungera i många år utan att behöva bytas ut, eftersom den tål även konstant kontakt med vatten och är absolut inte intressant för skalbaggar som förstör trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer (PVC) skiva är en ihålig struktur med flera förstyvningar inuti , vilket innebär att det är oumbärligt där vi av vilken anledning som helst måste använda lätta material och undvika att stärka basen.

Bild
Bild

Rekommendationer för installation av däck

Ett sådant golvbeläggning som ett däck kan enkelt läggas med egna händer. Det finns två stylingmetoder, båda är enkla även för en nybörjare.

Bild
Bild

Öppet sätt

Det består i det faktum att längs hela omkretsen av territoriet där du tänker montera golvet är det nödvändigt att installera stockar, som kommer att fungera som en fäststruktur och en "kudde".

Däckbrädan fästs direkt på reglarna med självgängande skruvar, som behandlas med en korrosionsskyddande lösning. När du installerar ett däck måste du vara uppmärksam på förekomsten av luckor mellan elementen. Om det finns några, måste du knacka brädet till brädet med en speciell gummiklubba.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stängt sätt

Den slutna metoden förutsätter närvaron av en betongbas med en liten lutningsvinkel. Det händer så att en nybörjare inte får en bas med en lutning - i det här fallet, på en betongbas, måste du göra spår med en lutning i en riktning.

För installation av terrassbeläggningen kommer det att vara nödvändigt att förbereda fästelement - spår på ändsidorna av varje element, det rekommenderas att behandla alla enheter med en korrosionsskyddande vätska. Vi sätter in fästelementen (speciella metallplattor) i spåren, lägger brädorna på fästelementen och fixar dem med självgängande skruvar (var och en av elementen har ett hål för detta).

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av golv av polymerskiva

Att installera ett polymergolv är inte heller särskilt svårt. Det är viktigt att golvunderlaget är så plant som möjligt; det rekommenderas att göra en betongbeläggning. Nästa steg är installationen av eftersläpningar, och ju större belastning som antas på ytan av beläggningen, desto närmare bör lagren vara varandra. Så om du bygger en terrass där det kommer att vara mycket folk och tunga möbler samtidigt, bör avståndet mellan stockarna inte överstiga 15 cm.

Bild
Bild

Lags kan göras av olika material . Metall - den mest pålitliga och hållbara. På plastskivorna finns det redan speciella lås för att fästas på stockarna, men du måste fortfarande använda självgängande skruvar - det första brädet måste fixeras med dem.

Polymergolvets vackra utseende förstör ofta slutytan - men tillverkare erbjuder olika dekorativa pluggar för att lösa detta problem. Polymerbrädor är välskurna, medan inga flisar eller sprickor bildas, så du kan säkert använda dem i arrangera områden för vilande fantasiformer.

Bild
Bild

Beläggningsvård

Det är ganska enkelt att ta hand om både naturliga och polymera golvbrädor, och standardvård innebär endast rengöring från smuts, om det behövs, och periodisk våtrengöring. Använd inte aggressiva klorbaserade tvättmedel, eller använd slipmedel eller sand för rengöring.

Det är absolut nödvändigt att rengöra snö och is med hjälp av plywoodskovlar eftersom metall kan skada golvytan. Om det inte finns mycket snö, kommer en vanlig plastkvast att klara jobbet alldeles utmärkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren måste du torka golvet på terrassen med en torr trasa om det samlas dagg på den.

Om ytan är mycket smutsig är det nödvändigt att använda en tvålösning och en borste (inte metall) för rengöring. De flesta föroreningar, inklusive feta fläckar, kan hanteras med flytande tvätttvål. Förresten kommer feta fläckar att vara ett allvarligt hot mot naturliga däck av lärk och andra träslag. Om du inte snabbt tar bort dem med varmt vatten och tvål, kommer det bokstavligen att "absorberas" i träytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan termokortet täckas med små fläckar . - så här kan vi observera en defekt som kallas "vattenfläckar" av specialister. Det är tatin i kompositskivan som kommer ut på grund av användning av aggressiva tvättmedel eller rostskyddsmedel som innehåller oxalsyra. Prickarna försvinner med tiden, men du kommer inte att kunna rengöra dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krossade bär och spillt vin är vanliga problem. Sådana fläckar måste tas bort omedelbart, eftersom det kommer att vara mycket svårt att göra detta nästa dag. Om traditionellt tvålvatten inte fungerar kan du använda klorfritt blekmedel.

Som en sista utväg, om fläckarna förstör terrassens utseende mycket starkt, kan det målas. När du väljer en färg i en järnaffär måste du rådgöra med specialister - om den valda färgen är lämplig för utomhusarbete och golvet på terrassen.

Rekommenderad: