Terrassstaket: Höjd På Smidda Räcken, Kombinerade Trä- Och WPC -konstruktioner, Staket Av Glas Och Trä

Innehållsförteckning:

Video: Terrassstaket: Höjd På Smidda Räcken, Kombinerade Trä- Och WPC -konstruktioner, Staket Av Glas Och Trä

Video: Terrassstaket: Höjd På Smidda Räcken, Kombinerade Trä- Och WPC -konstruktioner, Staket Av Glas Och Trä
Video: 🔴Sliding Main Gate Design Catalogue 2024, Maj
Terrassstaket: Höjd På Smidda Räcken, Kombinerade Trä- Och WPC -konstruktioner, Staket Av Glas Och Trä
Terrassstaket: Höjd På Smidda Räcken, Kombinerade Trä- Och WPC -konstruktioner, Staket Av Glas Och Trä
Anonim

Om ett bostadshus eller någon annan byggnad har en terrass, är det absolut nödvändigt att överväga om det är lämpligt att installera ett staket vid utformningen av ett projekt. Ett genomtänkt val av typ, material och installationsmetod är nyckeln till stängslets funktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Terrassstaketet består av två strukturella element: ramen och dess fyllning. Hur de kommer att se ut beror främst på de funktioner de utför.

  • Skyddsfunktionen består i att motstå naturfenomen (som en följd - drag, damm) eller förhindra att djur kommer in (det är viktigt när ett hus ligger i ett skogsbälte och det finns kapslingar, byggnader för boskap på det intilliggande territoriet).
  • Den dekorativa funktionen är viktig när staketet är en av dekorationerna inte bara för huset, utan också för tomten, som utgör en harmonisk ensemble.
  • Separationsfunktion: även den mest symboliska versionen av terrassstaketet kan fungera som ett slags gräns, vilket är nödvändigt för psykologisk komfort, vilket begränsar främlings tillgång eller rörelse för barn (särskilt små).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följaktligen kan staketet vara permanent eller tillfälligt (de installeras under event eller i början av sommarstugan, om vi pratar om ett sommarboende). Deras skillnad ligger i sättet att fästa på terrassgolvet och tillförlitligheten.

Utseendena är stängslena uppdelade i:

  • öppen (bestående av längsgående och tvärgående delar - pelare, remsor som ligger på ett visst avstånd mellan dem);
  • stängd (när utrymmet mellan stöden och ställningarna är helt fyllt med plåtmaterial eller kugghjul, fixerat nära varandra).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På många sätt beror valet av staket på terrassens läge, hur det används och husets utseende. Ju högre den ligger, desto strängare krav måste ställas på den inneslutande strukturen: den måste vara säker, hållbar och pålitlig. Om barn ständigt leker här eller det finns ett matbord, är det bättre att föredra mer praktiska alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte heller att om terrassen ligger längs fasaden och är byggnadens yta, måste dess staket övervakas väl, det måste vara lätt att rengöra och inte kräva stora reparationskostnader. Om det ursprungligen inte fanns något staket i planen, men senare var det nödvändigt för installationen, bör du inte välja en modell, vars installation kräver stora kostnader och betydande omstrukturering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination av material

Terrassstaket kan klassificeras inte bara efter deras utseende utan också efter tillverkningsmaterialet. Olika material används för tillverkning.

Trä . Huvudkravet för det är densitet (för detta tar de arter som ek, bok, björk, tall) och dess motståndskraft mot väderförhållanden (för att öka denna indikator måste den impregneras med en fuktavvisande komposition). Förutom naturlig skönhet är derkvo lätt att bearbeta och kan beläggas med emalj och lack. I stället för trä använder de ofta bambu, vinstockar och andra material som kan göras av korgstängsel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Naturlig och konstgjord sten , tål tung belastning och är hållbar. Av stenens nackdelar är det möjligt att notera en stor vikt, som är förknippad med komplexiteten i transport och installation. Och basen för en sådan struktur måste vara av lämplig styrka. Ett vanligt alternativ är att bygga staketet som en förlängning av grunden.
  • Metall är inte sämre i styrka än ovanstående material. I den bearbetade versionen kan den tillfredsställa nästan vilken smak som helst. Polerade eller matta delar kan ha metalliska nyanser eller vara färgade. Utrymmet för fantasi öppnar möjligheten att ge någon form och använda smidda element.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • WPC (träpolymerkomposit) - ett billigare substitut för träprodukter, kan helt efterlikna det. Tålig mot alla väderförhållanden på grund av kemiska tillsatser. Populariteten förklaras också av prisvärdheten.
  • Plast - ett mer skört material, tål inte belastningar, för användning på gatan kan du bara använda de typer som inte utsätts för ultraviolett ljus och temperaturfluktuationer (polykarbonat och liknande). Men den har ett bredare val när det gäller färgpalett och lättnad, är lätt att transportera och fixa.
  • Glas används mindre ofta, främst för övre terrasser. Dess alternativ är transparent och genomskinlig plast.
Bild
Bild
Bild
Bild

Staket är mycket sällan bara plast, glas, trä eller metall . För att minska kostnaden, lätta upp strukturen och påskynda installationsprocessen, används starkare material för stöden, medan avståndet mellan dem fylls med mindre starka material. Av styrka, fortsätt när du väljer den övre delen (räcke). Ett annat urvalskriterium är materialets bearbetningskapacitet. För att göra designen mer intressant, mellan tegel- eller metallstolpar, kan du sträcka ett metallnät eller ett galler av trä, fixa en smidd komposition, sätt in lameller av plast eller invecklat trä.

Bild
Bild

Dimensioner

Parametrarna för alla byggprojekt bestäms av relevanta regler och förordningar. Alla föremål som är högre än 60 cm måste ha barriärer. Om skillnaden mellan marken och terrassen eller dess nivåer är mer än en meter, bör staketet inte vara lägre än 90 cm, eftersom en sådan plats kan anses vara potentiellt farlig. Om vi överväger en plats som ligger på nivån på andra våningen eller på taket av en byggnad (på ett avstånd av cirka 2 meter från marken), bör höjden på de inneslutande strukturerna öka i enlighet därmed och vara minst 110 cm. bredden mellan stöden ska vara cirka 120 cm. För plastmaterial kan detta vara kortare. Naturligtvis kan uppfylla detta krav bryta symmetri. I det här fallet är det bättre att dela avståndet i mindre lika segment.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns särskilda krav på säkerhet . 1 löpmeter av konstruktionen måste tåla en belastning på cirka 300 kilo. Traumatiska material är inte tillåtna eller måste bytas ut (till exempel är härdat glas mer hållbart och det är svårare att skada sig själv om det går sönder). Dubbla bilagor till inlägg och andra stödobjekt uppmuntras. För förhöjda terrasser, i enlighet med standarden, bör endast metall användas. Fyllningen av ramen bör vara kontinuerlig (arkmaterial är i prioritet) eller åtminstone bestå av både längsgående och tvärgående element. Det längsgående-laterala arrangemanget förhindrar att barn eller djur faller ut. För att barnet inte ska fastna måste avståndet mellan elementen vara minst 10 cm. Och tvärstängerna måste placeras på ett sådant sätt att de inte kan klättras över.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis, om du kan gå av altanen i bara ett steg, kan du bifoga den på vilket lämpligt sätt som helst. Men om ett fall från det är farligt, är det bättre att se till att alla regler följs, eftersom de förhindrar skapandet av situationer där du och dina nära och kära kan lida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Tänk inte att det finns få alternativ för att inhägna en terrass. Deras variation beror främst på inredningen av huvudelementen och deras harmoniska kombination.

Att fylla utrymmet i ramen för ett öppet staket kan vara:

  • vertikal (ett slående exempel är balustrar fixerade mellan basen och räcket);
  • horisontell (när lamellerna är placerade mellan stolparna parallellt med golvet, där den övre kan vara ett stöd för händerna);
  • kors (fyllningsdetaljer skär varandra, bildar ett mönster, stärker eller minskar risken för penetration mellan dem);
  • kombinerad (när fyllningen mellan kolumnerna växlar beroende på det konstnärliga konceptet eller terrassens designfunktioner).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest framträdande delen av skyddet är utrymmet mellan skyddsräcken och räcken. Det finns flera typer av balustrar.

De kan vara:

  • platt eller omfattande;
  • slät;
  • präglad (med öppet eller blindsnidning, mejslat, lockigt).
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge staketet mer dekorativt värde kan kantsten läggas till balustraden, med vilken du kan ersätta stolpar eller till och med kolumner med olika bredder och former. Ett alternativ till balustrar är sköldar, paneler, längsgående remsor och andra dekorativa element som fyller avståndet mellan stolparna. Av lämpliga material kan du skapa abstrakta kompositioner, paneler med bilder av levande och livlös natur. Ja, och själva pelarna kanske inte är det, om du gör ett lågt staket av tegel eller sten - i det här fallet kan takets stöd monteras direkt i det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den lakoniska versionen i form av glas eller plast är mer modern. Naturligtvis kommer ett transparent viktlöst staket inte på något sätt att påverka konstruktionens utseende, särskilt om det saknar räcken eller uttalade stöd. Men färgad, och även med en blank yta, kommer i alla fall inte att gå obemärkt förbi. Glänsande kromdetaljer blir ett spektakulärt tillskott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Staketet kan följa terrassens kontur eller ha någon annan konfiguration

  • Enkla alternativ är de vanligaste. Vanligtvis har det inhägnade området rätt form i form av en av de geometriska formerna, med väggar på en eller båda sidor, och staketet upprepar sin kontur.
  • Radiella modeller är gjorda i form av en cirkel eller en halvcirkel (hela området eller någon del av det). Men även en vanlig rektangulär terrass kan diversifieras med en böljande barriär.
  • Curvilinear variationer: moderna material och metoder för bearbetning gör det möjligt att bygga strukturer av nästan vilken form som helst i enlighet med designerns avsikt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas om det finns trappsteg till terrassen. För bekvämare rörelse på dem krävs bekväma handstöd (räcken). Det är bättre om staketets överkant är trimmat med räcken, som räcken, förutom att de i det första fallet kan vara smalare.

Bild
Bild

Vackra exempel

För att alla detaljer i huset och dess omgivning ska vara i harmoni med varandra är det viktigt att följa en stil när du väljer dem. För ett lanthus kan detta vara en lämplig riktning, som påminner om en ranch, ett lanthus eller en medeltida herrgård. I staden kan terrassen ligga på taket, ovanför garaget eller underjordisk parkering. Detta sparar utrymme, men staketet i detta fall bör vara mer hållbart och helst solid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En särskild plats upptas av flernivåterrasser. Ett böljande hinder kan knyta ihop alla nivåer. Kaskaden av staket i olika höjder ser intressant ut. Med hjälp av olika höga staket är det möjligt att tilldela en plats på verandan för vila, äta och genomföra vattenprocedurer. På samma platser, för att skapa en lämplig atmosfär, kan du tätare placera material av annan färg eller textur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vinn-vinn-alternativ är att dekorera staketet med lampor. De kan fixas på stolpar eller stöd. LED -remsan kan läggas längs hela sin längd och döljas i basen eller under räcken. I vissa fall kan växter, möbler, gardiner, textilier och andra föremål som din fantasi pekar på dig användas som ett tillfälligt alternativ för en häck.

Rekommenderad: