Gör-det-själv-veranda Av Trä-steg För Steg: Konstruktion Från En Bar För Ett Tegelhus Och En Träkoja, Projekt Av En Timmerstruktur Med En Veranda

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-veranda Av Trä-steg För Steg: Konstruktion Från En Bar För Ett Tegelhus Och En Träkoja, Projekt Av En Timmerstruktur Med En Veranda

Video: Gör-det-själv-veranda Av Trä-steg För Steg: Konstruktion Från En Bar För Ett Tegelhus Och En Träkoja, Projekt Av En Timmerstruktur Med En Veranda
Video: Tog tjänstledigt ett år och byggde till själva 2024, April
Gör-det-själv-veranda Av Trä-steg För Steg: Konstruktion Från En Bar För Ett Tegelhus Och En Träkoja, Projekt Av En Timmerstruktur Med En Veranda
Gör-det-själv-veranda Av Trä-steg För Steg: Konstruktion Från En Bar För Ett Tegelhus Och En Träkoja, Projekt Av En Timmerstruktur Med En Veranda
Anonim

I jakten på önskan att expandera området löser de flesta ägare av privata hus detta problem genom att lägga till olika strukturer. Oftast lutar ägarna mot den öppna verandan. I vårt land är trä känt för att vara det mest utbredda och prisvärda byggmaterialet. En veranda av trä är den mest pragmatiska typen av konstruktion, som inte bara används för sitt avsedda ändamål, utan också fungerar som en hall eller matsal. Baserat på detta, i den här artikeln kommer vi att titta på steg-för-steg-tillverkningen av en veranda av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av erforderligt material

Ett sommarhus i två våningar kan utrustas med en veranda. Det är bäst att göra det från en minibar. Med ett burspråk kan du utöka utrymmet i stugan avsevärt. Instruktionerna presenteras nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar göra ett förlängningsprojekt måste du välja rätt material. Det bästa alternativet för konstruktionen är balkar: det är lättare att arbeta med dem, visuellt ser verandan mer solid ut, byggnaden kommer att vara stabil och hållbar, säker ur miljösynpunkt och hållbar.

Det är värt att förbereda följande material i förväg för de ojämna stavarna:

  • skyddande impregnering och antiseptiska medel;
  • fästelement för trä;
  • betong, krossad sten, armering och sand (för grunden);
  • vattentätningsmaterial;
  • OSB -taksvarvning;
  • dörrar och fönster;
  • takmaterial;
  • verktyg: skruvmejsel, hammare, yxa, spade och nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla trämaterial måste behandlas med skyddande impregnering före installationsarbetet, eftersom den färdiga strukturen är mycket svårare att bearbeta.

Utarbeta en förlängning

Innan byggnadsarbete påbörjas är det lämpligt att tänka igenom projektet i detalj. Detta gör att du kan undvika alla möjliga misstag i framtiden och planera rätt mängd material. Projektet kan förberedas själv genom att göra en skiss, eller så kan du välja färdiga lösningar på Internet. Vid utarbetandet är det också nödvändigt att ange den sekvens av etapper i arbetet som är mest optimal.

Det kommer att vara viktigt att välja platsen för den framtida verandan . Det är huvudsakligen byggt från slutet av huset, medan ytterdörren är inne i rummet. Som regel sammanfaller längden på verandan med storleken på husets väggar, dess bredd är cirka 2-3 meter. Efter bestämning av längd och bredd beräknas verandans totala yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppförande av grunden

Grunden för verandan måste uppföras separat från husets huvudfundament (förutsatt att huset är klart) och anslutas till det med hjälp av speciella fästelement. Beroende på massan av den tänkta strukturen och dess storlek föredras en av typerna av fundament: enkel pelare för stabil jord och slitstarkt bälte för våt eller lös jord.

  • Kolumngrund - det mest budgetmässiga och enklaste alternativet när det gäller fysisk ansträngning. Fundamentet består av flera individuella rektangulära stöd. Varje stöd är en samling pelare som ligger horisontellt inom en särskild omkrets. Gropar upp till en meter djupa grävs under pelarna, i vilka sand och krossad sten ca 15 cm tjock hälls, följt av ramning. Därefter hälls betong och stödpelarna installeras på ett sådant sätt att deras övre kant sammanfaller med höjden på husets grund.
  • Strip foundation - mer noggrann än den föregående, men med större styrka. Först måste du markera insidan av fundamentet med band. Därefter gräver de en gräv i vilken formen är installerad - en träform för fyllning med betong. Innan du häller är det lämpligt att förbereda en krossad sten och sandkudde för den framtida grunden. Därefter hälls betong med en höjd av cirka 10 cm. Efter att skiktet har stelnat hälls det andra lagret till önskad höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man häller grunden beaktas krympningen av verandan. Det rekommenderas att inte associera det med husets huvudfundament: verandans massa är mycket mindre, därför kommer huset att dra det med ytterligare krympning.

Att göra byggnadens ram

Installationen av byggnadens ram utförs på den redan färdiga grunden. I detta fall är ramen av trä, installationen är förvånansvärt snabb och enkel. Konstruktion kräver balkar med en sektion på 150 mm med 150 mm för bottenskenan och balkar med en sektion på 100 mm med 100 mm för stolpar och stöd på räcket.

Barer med en sektion på 150 mm med 150 mm läggs på grunden, som är täckt med takmaterial i förväg . Om storleken på den framtida verandan är mer än sex meter måste trimelementen skarvas. Vid ändarna på tvärytan markeras snitt i mitten av stångens tjocklek. Detta kommer att vara längden på hacket i vilket utsprånget av ett annat objekt sätts in. Stången sågas genom markeringen med hjälp av en hand eller ett elverktyg: en hacksåg eller en bärbar såg. Anslut sedan urtagningen med avsatsen längs eller i en vinkel. För en starkare fixering drivs två spikar in.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika förskjutning av strukturens struktur i förhållande till fundamentets bas, sätts bitar av stålförstärkning 200-250 mm långa på toppen av pelarna eller tejpen.

Innan bandet läggs borras hål vid stålstavarnas utgångspunkter, varefter stängerna placeras på tapparna, som är böjda i jämnhöjd med resten av ytan. I slutet av arbetet med timmerbandet på verandans golv, längs hela omkretsen, läggs tvärgående balkar med samma sektion i samma ordning, där urtag cirka en meter långa skissades och skars i förväg, och dessutom fäst med naglar.

Att stödja taket på en träveranda kräver installation av flera vertikala staplar längs en sida som är parallell med husets vägg . Filmen väljs enligt följande: takets höjd från verandans golv är minst två meter, medan takets lutning från byggnadens huvudram observeras. Rackarna ska först sys med ett elektriskt plan: detta ger dem ett snyggare utseende och gör det enklare att bearbeta och efterbehandling. Racken är fastsatta på bandet med självgängande skruvar med förstärkta stålhörn. Den övre delen av balkens ände är fäst vid verandan, som är en del av ramen, vilket tjänar till att öka styrkan hos verandastrukturen. På verandans övre del är selen gjord av hyvlade balkar 100 mm x 100 mm. Monteringen utförs på marken, del för del, sedan installeras de på stativens ändar och fixeras. Om det finns ett behov av att se till att de vertikala elementen är vinkelräta, använd en lodlinje eller en byggnadsnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av verandagolvet

Särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av det erforderliga materialet, nämligen dess driftsegenskaper i samband med fuktpåverkan och plötsliga temperaturfluktuationer på det. I detta fall är lärk mest lämplig.

Fördelarna med detta material:

  • motståndskraft mot fukt, svamp, mögel och skadedjur;
  • vacker träig konsistens;
  • enkel skyddande och dekorativ bearbetning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom lärk används ofta ett konstgjort golvmaterial som däck.

Golvet på verandan läggs ut från brädorna i en rad. Brädorna placeras på stockarna som ligger i mitten av de två kronorna i den nedre selen. Lag och brädor behandlas sekventiellt med antiseptiska medel. Därefter appliceras färg eller lack ovanpå. Verandaens övre steg fortsätter visuellt golvet. För dekorativa ändamål läggs golvbrädor inte direkt i rad, utan i en liten vinkel. Med denna golvmetod krävs lite mer. Ett annat originellt sätt är att ligga diagonalt från mitten. Denna vy kräver en felfri installation, vilket kan göras med en geringssåg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvbrädor av tall och gran är inte det bästa alternativet för en veranda. När du bestämmer dig för att använda dessa typer av golvbrädor, behandla virket med en antiseptisk förening flera gånger, vilket skyddar trästrukturen från att ruttna och skadas av skadedjur.

Konstruktionen av trappan sker efter avslutat arbete med golvet.

Det övre trapphuset byggs på samma nivå som verandagolvet . Sedan fästs fragment av en rak stege i två bågsträngar i vinkel. Det är nödvändigt att det nedre steget är i linje med marken, och dess ändar passar tätt mot den tidigare sträckta bågsträngen, varefter de fixeras med spikar. Därefter måste du installera insatserna. De är skurna i ett mönster som liknar konturerna på sidoplankorna och är också fästa vid strängen. Stigeröret och stödkortet bör placeras mellan insatserna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takkonstruktion

Tak och takmaterial är huvudelementen för att bygga ett verandatak. Det är att föredra att välja samma tak som i huset. Helst om det är identiskt i färg och material: detta kommer att få taket att se mer harmoniskt ut. Det bästa valet är plastskiffer, wellpapp, galvaniserad plåt eller skiffer. I fästprocessen väljs material för ett specifikt tak. Till exempel för wellpapp används en självgängande skruv med en pressbricka, som har en färg som liknar taket.

Bild
Bild

Det är bäst att bygga ett tak med en lutning - det är enkelt och snabbt. Montera den i en vinkel för att undvika vätskeansamling på takytan. De förbinder taket och husets vägg med hjälp av speciella metallremsor, som också har en skyddande funktion.

Taket är konstruerat enligt följande:

en Mauerlat är installerad på den övre remmen - en struktur som fungerar som grund för att säkra takbjälkarna

Bild
Bild
Bild
Bild
  • takbjälkar är monterade på husets vägg i vinkel, avståndet mellan dem beror direkt på verandans storlek och takets massa;
  • svarvstänger installeras strikt vinkelrätt mot spärren;
  • lägga värme och vattentätning;
  • montera taket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilation bör inte försummas. Under byggprocessen är det nödvändigt att lämna oansenliga hål så att luft kan fly fritt.

Räckeinstallation och efterbehandling

Träräcken skyddar människor från att falla och begränsar verandans inre utrymme. De är gjorda av hyvlade balkar eller profilerad metall. Till att börja med, bestäm höjden på det framtida staketet - standardhöjden är en meter. Stöd installeras, avståndet mellan vilket beror på vikten och typen av struktur; när de sticker ut utanför räcket ger de också stöd för taket. Därefter monteras själva räcken. Balusters kommer att ge räcket ett intressant och extraordinärt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha installerat huvudelementen på verandan kan du göra väggdekorationen om du vill sidospår, plåt eller annat material. Efter installationen av staketet är det nödvändigt att bearbeta träet med fläckar, fläckar eller oljebaserade färger - detta hjälper till att skydda och förbereda verandan för direkt användning. Du kan fästa en träveranda med egna händer på ett tegelhus, till exempel med en vind.

Rekommenderad: