Hörlursförstärkare: Varför Behöver Du En Bärbar Ljudförstärkare? Förstärkare På Germaniumtransistorer För Hörlurar För PC Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Hörlursförstärkare: Varför Behöver Du En Bärbar Ljudförstärkare? Förstärkare På Germaniumtransistorer För Hörlurar För PC Och Andra Modeller
Hörlursförstärkare: Varför Behöver Du En Bärbar Ljudförstärkare? Förstärkare På Germaniumtransistorer För Hörlurar För PC Och Andra Modeller
Anonim

Det är lätt att gissa att en hörlursförstärkare behövs för att öka signalstyrkan, så att hörlurarna ger önskad ljudvolym. Följaktligen har många användare en naturlig fråga - varför behöver vi sådana separata förstärkare för datorer, bärbara datorer samt spelare och smartphones, om de redan har volym? Vi kommer att svara på dessa och andra frågor i vår recension.

Bild
Bild

Särdrag

Oftast är ljudförstärkare för hörlurar kompakta, de kan delas in i två huvudtyper. Vissa används för de så kallade "öronpropparna", det här är de mest kompakta modellerna där utspänningen är 0,5-2V. Andra är lämpliga för tillbehör i full storlek, dessa produkter är stora i storlek och har en utspänning på 1 volt eller mer.

Om hörlurar i smartphones vanligtvis strävar efter en gyllene medelväg mellan gadgetens batteritid och dess dimensioner, så i externa förstärkare fokus ligger på att upprätthålla högkvalitativ ljudåtergivning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När de skapar en smartphone fokuserar tillverkarna på den lägsta energiförbrukningen för arbetsdelar, eftersom detta tillåter en längre användning av ett miniatyrbatteri i stället för högkvalitativa fullvärdiga mikrokretsar och diskreta element i inbyggda hörlursförstärkare, väljs vanligtvis en extremt ekonomisk mikrokrets. Det ska noteras att sådana besparingar går ofta åt sidan, och användaren, i stället för högkvalitativt ljud, hör några onaturliga och till och med irriterande ljudinspelningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt detta orsakar trötthet i lyssningsprocessen.

Den enda vägen ut i detta fall är att installera en extern mobil förstärkare … Den är ansluten till hörlursuttaget eller line-out. Följaktligen är hörlurarna själva redan anslutna till den bärbara enheten. Förstärkare för "pluggar" är vanligtvis miniatyrstorlek, och för fullstora används lite större. Förutom den förbättrade signalkvaliteten kan ljudförstärkare också förlänga smartphones livslängd, eftersom de förbrukar ganska mycket ström från en extern enhet ., och för att förstärka signalen förbrukar de energin från sitt eget batteri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stationära förstärkare används ofta . De drivs från ett uttag, så det är omöjligt att använda dem på vägen eller i avsaknad av el. Bärbara förstärkare är mer praktiska, de har separat batteri eller laddningsbart batteri.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är oumbärliga när du reser och reser, liksom på andra platser där det inte finns tillgång till eluttag.

Varför behövs förstärkare?

I praktiken löser den enhet som vi känner till som en ljudförstärkare för hörlurar två huvuduppgifter:

  • ger en tillräcklig ljudvolym;
  • överför ljudsignal utan brus och distorsion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är den andra funktionen lika viktig som den första, eftersom ljudkvaliteten fortfarande är den svagaste länken trots den goda volymen hos många moderna mobiltelefoner. Låt oss bara föreställa oss ett par bilar som accelererar till 120 km / h. Men samtidigt rör sig den ena extremt självsäkert, medan den andra skakar, den driver hela tiden från ena sidan till den andra på grund av dålig fjädring eller skadade hjul.

Bild
Bild

Detsamma gäller förstärkaren: volymen är bara en parameter för en akustisk enhet . Hon är utan tvekan viktig. Men bara som det allra första villkoret är den andra faktorn för bekväm ljudåtergivning kvaliteten på ljudsignalen, i överväldigande majoritet av fallen beror hela enhetens pris i stort på den.

Bild
Bild

Hörlurar är ett fungerande verktyg för många människor . Denna enhet låter dig njuta av musikspår, avslöja deras ljud på ett nytt sätt och samtidigt inte oroa dig för att överdriven volym kommer att störa hushåll eller grannar. Att avslöja hela melodin kommer dock inte att fungera utan en hörlursförstärkare. Förutom, En hörlursförstärkare behövs för att överföra bas- och mellanfrekvenser, i dess frånvaro upptäcks de praktiskt taget inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således, användningen av förstärkare låter dig få högkvalitativt surroundljud från ett platt och tyst ljud … Även den mest primitiva enheten låter dig avslöja hela bredden i ljudområdet med full bas. De höga frekvenserna blir också mer begripliga: ljudets skärpa försvinner i dem, medan lyssnaren tydligt skiljer instrumentets separation.

Bild
Bild

Översikt över arter

Först måste du skilja mellan en hifi-enhet och en typisk bärbar förstärkare. I de flesta fallen hörlursförstärkare är ganska blygsamma i storlek , tack vare vilka de kan användas med en mobiltelefon utanför hemmiljön.

En sådan enhet drivs av ett löstagbart batteri . Stationära Hi-Fi-enheter kännetecknas av det faktum att all strömförbrukning i dem endast beror på mängden elektrisk ström som förbrukas från uttaget, medan strömförbrukningen för bärbara produkter till stor del beror på mängden belastning och spänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt fysikernas lagar, mängden ström som förbrukas är direkt proportionell mot dess spänning och omvänt proportionell mot spänningen som matas till källan … Följaktligen, ju högre hörlursimpedansparametern är, desto mindre strömförbrukning kommer att vara vid utgången. Beroende på vilka element som är involverade i mekanismens struktur kan alla förstärkare villkorligt delas in i tre kategorier: rör, samt transistor och hybrid.

Bild
Bild

Det bör noteras att denna gradering uteslutande gäller stationära enheter som kan användas med PC -hörlurar.

Lampa

Dessa mekanismer bidrar till att öka mjukheten. De bidrar mycket mjukare förstärkning av ljudåtergivning i jämförelse med andra typer av utrustning, vid utgången är ljudet varmt och bekvämt, och lamporna som lyser i mörkret bidrar till att skapa en särartad atmosfär av komfort . Denna enhet ställer dock ökade krav på driftsförhållandena.

Den kan endast användas i ett välventilerat, ventilerat område, alltid otillgängligt för husdjur och små barn, eftersom lamporna blir ganska heta under drift och kan orsaka brännskador om de hanteras vårdslöst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transistor

Modeller som drivs av germaniumtransistorer omvandlar vågorna till skarpt, exakt ljud . De har ingen speciell stil, därför kan de användas för att ansluta till en mängd olika typer av ljudmaterial. Enheterna är kompakta, dessutom förbrukar de mycket mindre ström än alla andra typer av förstärkare. Transistorenheten fungerar bäst med hörlurar med låg impedans.

Bild
Bild

Hybrid

Sådana enheter i sin krets använder båda elementen: en lampa och en transistor. Liknande modell perfekt för hörlurar med låg impedans, där lampan ger ett mjukt ljud och transistorn ansvarar för detaljer och signalstyrka … Hybridversioner väljs vanligtvis strikt för varje specifik typ av hörlurar, eftersom kvaliteten och volymen på det resulterande ljudet till stor del beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Indelning efter klass

Baserat på egenskaperna hos driftsläget och beroendet av enhetens utgångsström på parametrarna för insignalens elektromotoriska kraft, är alla enheter indelade i flera klasser.

Klass "A"

I detta fall utförs ljudförstärkning på den linjära sektionen av strömspänningskarakteristiken, där det inte finns några snedvridningar. Enheter i denna grupp utmärks av den bästa amplifieringslinjäriteten, de utmärks av fullständig frånvaro av någon distorsion av den mottagna signalen ., men deras effektivitet är extremt låg - den ligger i intervallet från 15 till 20%.

Sådana enheter anses oekonomiska, eftersom de förbrukar mycket energi och är nästan alltid bortkastade. En annan nackdel med enheter i denna klass är att de blir mycket heta under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ändå anses denna typ av utrustning för närvarande vara en av de mest efterfrågade.

Klass "B"

Det är här ljudvågförstärkaren äger rum uteslutande under ljudets halvcykel . Det vill säga, det kan noteras att förstärkaren arbetar med en liten avstängning, så dess egen förstärkare i grupp A fungerar för alla halvvågor. Som ett resultat, vid utgången minskar det nuvarande värdet och effektiviteten ökar många gånger och når 60-70%.

Bild
Bild

Klass "AB"

Detta är en mellanliggande länk mellan A och B, sådana förstärkare kan minska distorsion av ljudsignalen. Effektivitetsparametern för dessa enheter är också mellanliggande och motsvarar 40-50%.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Beyerdynamic A 2

Toppar överst på populära förstärkare. Enligt vissa användare röstades det till det bästa under 2019. Modellen är ingalunda ny, men den har fortfarande inte tappat sin relevans . Detta är en stationär förstärkare som enkelt kan hantera full belastning. Med ett motstånd på 600 ohm ger den 100 mW per kanal, vilket är bekvämt för mänsklig hörsel. Det finns ett par RCA -kontakter för ingång, samt 2 ljuduttag med en 6, 3 mm -kontakt och en linjeutgång.

Ljudet från denna förstärkare är voluminöst, exakt, bitande, har god dynamik, klarhet och naturlighet . Och tillverkaren fick till och med ett pris för den eleganta designen av utrustningen.

Bild
Bild

Fostex HP-A3

En transistorförstärkare för moderna hörlurar som anses vara optimal när det gäller pris / kvalitet … Strömförsörjning sker via USB, utrustningen är kompakt och lätt, vilket gör modellen bekväm att använda på fältet. Ta denna bärbara förstärkare med dig till jobbet, resan eller resan med lätthet. Men om så önskas kan den också användas stationärt, för detta behöver du bara ansluta utrustningen till en dator och njuta av ljudet från dina favoritspår.

Bild
Bild

Hårdvaran kräver inga drivrutiner för att installeras.

En pålitlig DAC är installerad inuti, PCM -ljudfiler upp till 96 kHz / 24 bitar stöds. Det finns ingen infödd DSD. Ljudet är ganska trevligt, detaljerat, linjärt, skapar en inte riktigt bred, men samtidigt tydligt spårad ljudscen. Naturligtvis, i jämförelse med den första modellen, är designen ganska enkel och något föråldrad, men det orsakar inga negativa associationer.

Bild
Bild

Fiio Olympus 2-E10K

En relativt budgetmässig och mycket kompakt ljudförstärkare, man kan till och med säga det Detta är ett helt fickformat alternativ som nästan inte tar plats … Men med sådana dimensioner kan denna enhet mata ut ljud inte bara till själva hörlurarna, utan också via koaxialkontakten, liksom via den bakre utgången, förbi förstärkaren. Anslutning och strömförsörjning uteslutande via USB.

Tillverkaren skapade en sådan förstärkare som ett alternativ till standard ljudkort för bärbara datorer och persondatorer, för detta ändamål klarar den 100%. Ljudet är ganska högkvalitativt och detaljerat, utan uttalad bas, som ofta är fallet med billiga modeller … Den allmänna handstilen kan kallas ganska neutral.

Bild
Bild

Urvalsregler

Många musikälskare är nu intresserade av frågan om hur man väljer rätt enhet för att förstärka ljudet av hörlurar. Dagens industri erbjuder ett brett utbud av förstärkare - Det här är Hi-Fi och Hi-End, trådlösa modeller på bluetooth och anslutning via kabel för enheter med låg och hög impedans, balanserade miniförstärkare och studioprodukter, det finns också alternativ för hörselskadade och enheter med optisk op-amp-ingång.

Bild
Bild

Det är för dem som vi kommer att ge ett antal huvudfaktorer som du måste vara uppmärksam på när du väljer den optimala modellen

Personlig uppfattning . Var noga med att testa enheten i butiken, det ska skapa en känsla av fullständig och bekväm nedsänkning i akustiken för lyssnaren. Det kan vara ett jämnt, exakt ljud eller omvänt mjukt - i alla fall borde det passa dig, så att du bara upplever en känsla av fullständig tillfredsställelse när du lyssnar på din favoritlåt.

Bild
Bild

Att välja rätt förstärkartyp … Beroende på dina individuella preferenser kan du välja en av tre typer av förstärkare, var och en av dem diskuterades precis ovan. För ljudåtergivning av högsta kvalitet bör du välja enheter med hänsyn till hörlurarnas egenskaper och deras tekniska parametrar.

Bild
Bild

Antal kontakter … Om du tänker lyssna på ljudmaterial med vänner är det bättre att vara särskilt uppmärksam på detta kriterium. Vissa enheter har möjlighet att arbeta med två eller till och med tre par hörlurar samtidigt.

Bild
Bild

Naturligtvis är dessa modeller mycket dyrare, men känslan av gemensamma "gåshud" kommer att betala dessa ytterligare investeringar fullt ut.

DAC … En USB digital-till-analog-omvandlare, ett sådant element i förstärkarkretsen gör att även de äldsta melodierna kan kännas i ett nytt format. Detta kriterium är särskilt relevant om huvuddelen av ljudfilerna spelas upp från en persondator.

Bild
Bild

Anslutningsmetoder … Vissa förstärkarmodeller låter dig välja anslutningsalternativ för din enhet. Om du äger en CD -spelare eller ett traditionellt stereosystem är det bäst att välja en förstärkare av den typ som stöder alla möjliga anslutningsalternativ. Om stereoutrustningen har en RCA -anslutning bör du köpa en förstärkare med samma omkopplingsalternativ.

Rekommenderad: