Lila Färg I Interiören (97 Bilder): Vilka Andra Färger Kombineras Den Med? Lavendelväggar, Lila Kakel I Rummet

Innehållsförteckning:

Video: Lila Färg I Interiören (97 Bilder): Vilka Andra Färger Kombineras Den Med? Lavendelväggar, Lila Kakel I Rummet

Video: Lila Färg I Interiören (97 Bilder): Vilka Andra Färger Kombineras Den Med? Lavendelväggar, Lila Kakel I Rummet
Video: 100+ living room colors combinations and wall painting colors ideas 2024, April
Lila Färg I Interiören (97 Bilder): Vilka Andra Färger Kombineras Den Med? Lavendelväggar, Lila Kakel I Rummet
Lila Färg I Interiören (97 Bilder): Vilka Andra Färger Kombineras Den Med? Lavendelväggar, Lila Kakel I Rummet
Anonim

För vissa är lila färgen förknippad med våren, lukten av lila och lavendel, ömhet, romantik, för andra - med kyla, bombast, för andra - med lyx, elegans. Varför uppfattas samma färg annorlunda, hur man använder den för att matcha din karaktär och kombineras vackert med andra färger i interiören? Det är dags att prata om vackra syren.

Bild
Bild

Särdrag

Dra nytta av den ultimata guiden för alla färgproffs - Ittens färghjul . Det visar tydligt vilken plats lila tar och varför det ofta förväxlas med lila. Även om många skriver att det är mer rött i lila och mer blått i lila, så är det inte helt sant. Lila, som är en av de 7 huvudfärgerna, har sina egna nyanser: lägg till svart färg och du får nyanser av färgen på aubergine och blåbär, men om du blandar lila med vitt (inte rött!) Får du lila. Samma effekt kan uppnås genom att blanda rosa och blått.

Bild
Bild

Så, vi har behandlat kemi, nu med psykologi. Trots den lilla skillnaden i paletten verkar lila och lila på en person på olika sätt: mer mättad lila i stora mängder har en ganska deprimerande effekt på en person. Men lila, särskilt i pastellfärger, lugnar och slappnar av. Lila, inte utspädd med andra färger, interiören kommer att spela mot designern. Lila är mycket mjukare och mer avslappnad.

Bild
Bild

Färgen på en vårblomma betyder mycket olika karaktärsdrag, psykologiska kategorier: ett kreativt förhållningssätt till alla företag (kreativitet) och vaksamhet, uthållighet och mystik, en ljus framtid och konsekvens, nostalgi och tålamod. Men vet att om du väljer den här färgen för din inredning, kommer dina gäster, kunniga i färgpsykologi, att kunna läsa i nyanser att du är fåfäng och beroende, misstro och hemlighetsfull, rastlös och infantil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna färg finns sällan i naturen, vilket kan vara anledningen till att den anses utsökt. En egenskap hos lila, och med det alla nyanser, inklusive lila, lavendel, är att det är ett derivat av heta röda och kalla blues. Därför gör mättnad på ena eller andra sidan tonen sval eller varm. Denna mättnad kommer att avgöra i vilken interiör du kan använda den, och var det är bättre att överge den valda nyansen.

Till exempel tror man att det lila sovrummet är tillflyktsort för en ensam person. Men kanske var accenterna helt enkelt felaktigt placerade och nyanserna valdes.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser

Färgen, uppkallad efter blomman, precis som syren, har olika nyanser. Det är därför vi kan se olika undertoner, kalla dem lila, även om de inte är det. Till exempel har färgen på lila i sig ett andra namn - lila, som kan kallas klassiker. Färgpaletten med nyanser av den klassiska färgen inkluderar både blekt lila och blekt lila, blåregn och violett, ljus lila och grå-lila . Färgschemat av lila, lavendel, violett, blåregn är nära och kan tvättas ut och bleka eller mättade och ljusa. Ljusa nyanser blir ofta till silver eller pärlemor, mer mättade - till ametyst, blå -lila, cyklamen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta reda på vilka nyanser som är mest kompatibla och lämpliga för en viss interiör är det mycket bekvämt att använda olika program som AdobeColorCC eller färdiga färgscheman och tabeller som utvecklats av proffs (till exempel fotograf Alex Romanuke).

Kombinationer med andra färger

För att hitta vackra kombinationer med andra färger, skilja mellan blek, rik och ljus syren.

Ljusvit-lila bäst kombinerat med nyanser från sin egen cirkel enligt Ittens modell: beige, aprikos, grädde, mintnyanser, ljusblå, det vill säga vad som menas med begreppet "vit pastell".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mättad syren passar bra med ljusgrön, blå, ljusgul, ljusrosa, persika, lila. För att skapa en utsökt interiör används kombinationer med gyllene, bruna, blå, lila, körsbär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lila går bra med ljusa gula och röda; grå och svart är perfekta för denna nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Absolut alla nyanser kombineras med kristallvitt … För att skapa ett varmt intervall, använd mjölkvit. Rosa-lavendel nyanser, beroende på deras kvantitet, kan dekorera rummet hos en liten fe, en tonårsflicka, en självförsörjande vuxen tjej. Lila med grått är en kombination som visar maskulina och feminina principer, tillförlitlighet, förtroende, stabilitet. Delikat lila med gyllene, citron, gult kompletterar varandra framgångsrikt. Genom att hitta en balans mellan dessa nyanser kan du skapa en mycket harmonisk inredning.

Lila med lila kan se hårt ut, med rött kan det vara farligt och aggressivt, men med rätt förhållande med övervägande av känsliga syrener eller tillsats av grönt, pistage, slutar rummet att vara tungt och blir mysigt och hemtrevligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men använd inte mer än 4 subtoner av samma färg. Och inte alla kan välja mer än 3 färger i interiören. Lyckligtvis finns det också speciella färgscheman för detta, baserat på färghjulet.

Används i utformningen av rum

Det är bra inte bara att skapa en inredning med färgen lila och lavendel, utan också att dekorera den med gardiner, vaser, en filt, naturliga och konstgjorda blommor, kuddar, leksaker, paneler, en soffa - en ljus accent, en märkbar detalj. I små mängder kan färgen vara mer mättad. Men om färgens yta är större måste den stängas av: sängen, väggarna, köksuppsättningen, använd antingen pastellfärger eller kombinera med pastellfärger av andra färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt taket: ju mindre yta i rummet, desto ljusare ska det vara, annars blir det psykiskt svårt att vara i det här rummet. Men ljusa färger, tvärtom, kan göra rummet ljusare och visuellt förstora. Men i det inre av varje rum i huset måste du välja din egen färgkombination med lila.

Barn

Lavendel, violett, rikt lila - även om bara paneler med dessa nyanser hänger i barnkammaren - det här är redan bra, för det här är färgerna i barndomen och tonåren. Förresten, lindrar lila rädslor på en undermedveten nivå. Ömtåliga blommiga nyanser kombineras bäst med rosa, citron för tjejer och blå, beige, gul, pistage för pojkar. Men plantskolor för nyfödda är mycket ofta inredda i vit och lila färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En känsla av ömhet för ett flickrum kan skapas med luftig tyll .… Killens rum kan möbleras med mer strikta möbler, sätta en kudde på golvet och hänga en affisch i detta färgschema. Eftersom färg är ansvarig för kreativitet, bör det bidra till barns mentala och kreativa aktivitet.

Och i alla fall kommer en kombination med nyanser av känsliga gröna - med färgen av lugnande och avslappning, att vara användbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hall

Valet av färg för korridoren beror på dess storlek: ett litet entrérum bör vara minst sårbart för smuts och defekter. Därför är det bättre att inte använda rena lila toner på väggarna i ett sådant rum . Låt det vara dekorativa element eller tapeter, där denna färg är sekundär. Men i stora korridorer kan en mycket intressant design erhållas i kombination med bruna eller beige möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badrum

Var, om inte i badrummet, kan du lukta lavendel eller lila? Och där det luktar finns det en färg. Vägg- och golvplattor kan innehålla ett mönster med en gren av lila eller bergslavendel. Och faktiskt, och i ett annat fall, kommer det troligen att vara grönt som tillägg, och detta kommer att ha en avslappnande effekt. Men den marmorerade plattan ser inte sämre ut mot bakgrunden av monokromatiska lila väggar. Men rummet ska inte vara mörkt, för det här är en plats för ensamhet och avkoppling . Eller ett rikt lila glansigt tak kan ljusas upp med inbyggda strålkastare, bra belysning. Den mörka tonen av lila i badrummet kan kvittas med blå eller turkosa sconces, pistasch handfat eller badkar. I ett litet badrum bör du inte välja ljusa rödorange nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vardagsrum

Beroende på den valda stilen, liksom graden av belysning, kan mörkare toner väljas för hallen. Ju ljusare rummet, desto mörkare kan skuggan vara. Och även om lila är en självförsörjande färg, kommer det i ett stort rum att vara mer intressant att titta på paletten med dess nyanser eller i kombination med följeslagare. För alla åldrar och kön kan du välja ett intressant designalternativ. Om du är rädd för drastiska lösningar i form av tapeter och tak, försök sedan börja med mindre - en bild, en matta, lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av textilens struktur kan vardagsrummet visa sig vara mjukt, ömt, omtänksamt, godmodig eller formellt, coolt, arrogant. Om så önskas kan sådana dekorativa element ovanligt kombineras. Det viktigaste är att uppsättningen nyanser och deras mättnad är balanserad.

Det är viktigt att komma ihåg att en stor mängd lila och lila kommer att göra rummet psykiskt svårt, nyanser av lila kommer att göra rummet till ett tomt utrymme. För att förhindra att detta händer är det bättre att sammanställa en ljusskala med sand, beige, naken, blå, pistasch.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrum

Detta rum är den mest populära platsen i huset, varför det borde vara avkopplande, inte deprimerande. Det ska inte finnas någon känsla av vemod . Men om rummet vetter mot solsidan, så kommer lila med en bias till blått att göra det visuellt svalare. Ofta väljs spetsdekor i lila toner för sovrummet: ett överkast, tapeter på en vägg i form av en panel, väggbottnar, målningar, dummies, tyll eller gardiner. Tapeter eller sängkläder i en ljus lila blommig palett kommer att se bra ut. En liten mängd ljuslila och gröna gör det övergripande utseendet mer uttrycksfullt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är lite ljus i rummet, ta ljusgult som följeslagare som gardiner, möbler, dekorativa element.

Kök

För köket är nyanser av lila inte de mest traditionella, men en ovanligt vacker färg. Känslan av vår och lukten av blommor kommer att följa med ett sådant kök. En kombination med grönt, orange, gult kommer att vara fördelaktigt. En speciell chic kommer att vara ett vitt och lila köksset eller ett svart och lila kök . Beroende på vald stil kan färgerna vara monokromatiska eller i ett litet (stort) mönster. Lilac tros undertrycka aptiten. Om en av familjemedlemmarna tittar på sin vikt, häng en bild framför sin plats, en fototapet i lila toner. I små kök bör du inte göra ett mörkt lila tak och verkligen använda mörka nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Olika nyanser av lila passar många stilar.

I Art déco den mörka tonen är idealisk för choklad, utspädd med en guldfinish. Silver kommer att bli en lavendelkompis.

Bild
Bild
Bild
Bild

I boho absolut inte värt att tänka på en kompetent kombination av nyanser. Stilmottoet är”komfort och självuttryck”. Och alla dessa begrepp är väldigt individuella.

Bild
Bild
Bild
Bild

För klassicism detta är en mycket lämplig färg. Det kommer att vara i god harmoni med elfenben, beige, mjölkigt, grädde. Blommor och ränder är lämpliga, gröna trim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtida - minimalismens enkelhet och funktionalitet med högteknologiens nåd och svalhet gör interiören elegant. Även om det är ett mycket litet rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minimalism extravagans och ljusstyrka är främmande. Ljusa nyanser med ljusgrön, blå, grå är lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern … Dess huvudidé är dynamisk balans, så här bör färger, former, material, textur balansera varandra. Det är Art Nouveau som ofta använder ljusa accenter i sitt interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Provence med syren, verkar det som att de alltid har varit tillsammans. Delikata nyanser, naturligt åldrande, naturliga textilier, enkelhet och nåd - det är stilens egenskaper. Lämplig för alla rum, men används oftare i köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fusion - bohemisk lyx som gömmer sig bakom enkelhet. En mängd olika texturer, färger, material gör att du kan blanda allt med allt. Men detta till synes kaos av ömsesidigt uteslutande detaljer finner sin balans och harmoniskt kombineras i interiören. Fusion är en trend i modernt mode.

Bild
Bild
Bild
Bild

Futurism Är stilen i framtiden, född i det förflutna. Föreningar med rymdskepp, icke-standardiserade former, dynamiska former, de senaste materialen. En mängd olika färger, mycket vitt, beige, silver. Och lila harmoniserar lätt med dessa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shabby chic - en stil konstgjord skapad i slutet av 1900 -talet. Det jämförs ofta med Provence. Men skillnaden är att Provence älskar mormors saker, riktiga eller gamla. Shabby chic älskar aristokratiska antikviteter. Det kan inte finnas någon förgyllning i Provence, medan shabby chic älskar den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungliga exempel

Alla kan inte skapa verklig harmoni i ett så komplext utrymme. Heder och beröm till designern som väckte denna idé till liv. Det vinröda överkastet och väggbeklädnaden låg mellan det lila taket och det bruna golvet. I en annan zon blev växternas gröna färg denna barriär mellan lila skiljevägg och de bruna möbelbenen. Det verkar som att en dörr slår ur den här historien, men dekoratören har förmodligen en förklaring till detta.

Bild
Bild

Här är fallet när balansen mellan nyanser respekteras. Om taket var lite mörkare så skulle rummet se mörkare ut, mer fragmenterat. Nu kompletterar alla färger varandra och lämnar plats för utrymme och tankar. Idéer med en sådan tomt för fototapeter i denna interiör är verkligen original: lila, olivolja, pistaschmelodi för framtiden, höstlövverk symboliserar alltid det utgående.

Bild
Bild

Trots att huvudfärgen på sovrummet är lila, på grund av den kompetenta belysningen, blir det silverfärgat. En mycket intressant belysningsidé, tillsammans med skåpets reflekterande yta, fick färgen att gå sönder i många nyanser.

Rekommenderad: