Varma Och Kalla Färger I Interiören: Reglerna För Att Kombinera Nyanser Och Toner I Sovrummet, Vardagsrummet Och Andra Rum

Innehållsförteckning:

Video: Varma Och Kalla Färger I Interiören: Reglerna För Att Kombinera Nyanser Och Toner I Sovrummet, Vardagsrummet Och Andra Rum

Video: Varma Och Kalla Färger I Interiören: Reglerna För Att Kombinera Nyanser Och Toner I Sovrummet, Vardagsrummet Och Andra Rum
Video: Warm and Cool Colors & Color Schemes Lesson Interior Design I 2024, Mars
Varma Och Kalla Färger I Interiören: Reglerna För Att Kombinera Nyanser Och Toner I Sovrummet, Vardagsrummet Och Andra Rum
Varma Och Kalla Färger I Interiören: Reglerna För Att Kombinera Nyanser Och Toner I Sovrummet, Vardagsrummet Och Andra Rum
Anonim

Uppfattningen av färg i inredning är ett subjektivt koncept. Samma nyans kan orsaka ett positivt känslomässigt utbrott hos vissa, medan det i andra kan orsaka avslag. Det beror på personlig smak eller kulturell bakgrund.

Färg har en stark effekt på en person: det är nödvändigt att ändra tonen något, och uppfattningen av miljön ändras redan . Förutom en personlig inställning kan valet av färger påverkas av den rådande kulturella mentaliteten: en och samma ton för ett folk är full av positiv, och för en annan personifierar det negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg tabeller

Färgens inflytande på en person studeras av konstnärer, designers, psykologer, läkare. För att systematisera den ackumulerade kunskapen upprättas speciella tabeller och diagram. De delar konventionellt färger i kallt och varmt, grundläggande och sammansatt, kromatisk och achromatisk. Kombinationen av nyanser med varandra och var och en av dem påverkar vår uppfattning av verkligheten beaktas.

Och eftersom en person ständigt måste vara i atmosfären i lägenheter, hus, kontor med olika färger, utsätts han för deras inflytande, utan att ens veta om det.

Färgtabeller behövs för att blanda färger, för rätt kombination av nyanser som används i interiörer. Tabellerna visar de toner som vårt öga uppfattar, de är indelade enligt följande kriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kromatisk

Alla nyanser av solspektrumet (regnbågar). De består av tre färger och anses vara de viktigaste - dessa är röda, gula och blåa. Om de blandas med varandra bildas sekundära färger.

Grönt erhålls genom att slå ihop primärt gult och primärt blått. Rött, integreras i gult, bildar orange. Blått i kombination med rött blir lila.

Vid blandning av primära och sekundära nyanser erhålls tertiära toner.

Dessa inkluderar blågrön, rödviolett, etc. Om du blandar de nyanser som ligger mittemot varandra i tabellen börjar de fungera som neutralisatorer och blir gråa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akromatisk

Denna grupp inkluderar svart, vitt och grått, med alla dess många nyanser. Svart absorberar hela ljusspektrumet, medan vitt reflekterar det. Akromatiska färger väljs ofta för stadsinredningsstilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varma och kalla färger i interiören

I färgtabellen utmärks ytterligare två stora grupper av nyanser - kallt och varmt. De bör beaktas när du skapar interiörer, eftersom de bär en annan känslomässig belastning.

Värma

Varma toner inkluderar rött, orange och gult och alla nyanser de bildar. Det här är eldens och solens färger och de bär samma heta energi, passion, stimulerande och uppmanande till handling. Dessa färger är dåligt lämpade för rum där lugn och avkoppling behövs, till exempel sovrum och badrum.

Orange är inte primärt, men det sitter mellan de primära färgerna rött och gult. Detta tyder på att varma toner kombineras med varandra utan deltagande av kalla nyanser.

Varma nyanser används i mörka rum med norrläge fönster, eftersom de skapar en illusion av ljus och värme . Med hänsyn till den känslomässiga komponenten bör de användas i gemensamma rum: kök, matsal, vardagsrum. Kraftiga färger har en positiv effekt på kommunikationen och väcker aptiten. Varma toner gör interiören mer bekväm, de lägger till optimism. Men alltför giftiga nyanser anses vara aggressiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kall

Det kalla spektrumet innehåller grönt, blått och violett. Dessa är naturliga toner som ekar nyanser av vegetation och vatten. De ser mer dämpade, återhållsamma än varma ut. Genom sitt inflytande kan de lugna och slappna av. Det är denna palett som väljs för sovrummet eller barnkammaren där ett hyperaktivt barn bor.

Blå är den enda primära kalla färgen, den kan producera alla nyanser av denna grupp endast genom att blanda med varma toner.

Blått, i kombination med gult, ger grönt. Och om du blandar det med rött blir du lila. Allt detta är ett kallt spektrum, men samtidigt bär var och en av dem en bråkdel av varma nyanser (grön - gul, violett - röd).

Den kalla färgen lugnar nervsystemet, lindrar stressiga förhållanden, lägger allt "på hyllorna" i vårt huvud . Därför är det bra att arbeta på ett kontor med kalla nyanser, lyda sunt förnuft och rationalism. I sovrummet med kalla toner sover han gott.

Detta spektrum fungerar bra i rum med ett överflöd av ljus och fönster i söder. Färgen blå kan inte användas i matsalen eller köket: den minskar aptiten, men de som vill gå ner i vikt bör uppmärksamma den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Interiörens färg i uppfattningen av en person

Monokroma interiörer ser harmoniskt ut, trogna en färg, men använder aktivt alla dess manifestationer.

Designers använder skickligt kontrastenas "spel", tar hänsyn till graden av uttrycksfullhet av nyanser.

De utvecklar färgkombinationer med hjälp av Ittens färghjulsteori, som ger de bästa färgkombinationerna.

Kontraster mellan ljus och mörkt, samt kallt och varmt, ser bra ut i interiören.

Förutom, monokromatiska miljöer med ljusa accentpunkter skapas … Om det är en kall inredning, värms den upp med flera föremål av röd eller gul färg. Det varma energin, tvärtom, släcks med accenter i det kalla spektrumet.

Tänk på färgens effekt på en person och användningen av specifika nyanser i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

En aktiv het färg, förknippad med eld och blod, men samtidigt med kärlek och passion. Det kan påverka människor på den fysiologiska nivån, vilket ökar trycket och pulsfrekvensen. Vissa människor tror att de metaboliska processerna hos människor som bor i röda rum är snabbare . Olika människor uppfattar rött på sitt eget sätt: för kineserna är det färgen på lycka och välstånd, och för Sydafrikas folk är det sorg.

Exempel på interiörer

Scarlet i kontrast till svart ser extremt imponerande ut. Men glädjen kommer att räcka för den första halvtimmen av vistelsen i rummet. Det kommer en tid då överflödet av röda väggar börjar irritera

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Röd, doserad i den vita inredningen, "värmer" den neutrala atmosfären med accentfläckar

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orange

Till skillnad från rött är apelsin inte irriterande. Genom att kombinera lågans energi och den gula nyans goda natur kan den vara bekväm, varm och sällskaplig. Orange stimulerar hjärnan . Det kan appliceras i arbetsrummet, köket, matsalen. Oftare används den i form av accentartiklar.

Exempel i interiören

Orange med ljusa detaljer accentuerar den gråa svartvita inredningen i tonåringsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gul

En varm solig färg anses vara den mest intensiva; det gör ett kallt mörkt rum ljust och varmt. Delikata nyanser av gult kan användas i barnkammaren till skillnad från blått och rosa är det bra för spädbarn av alla kön. Gul färg ger en känsla av lycka och låter dig titta på världen med en optimists ögon.

Interiör exempel

I inställningen av ett soligt barnrum används de mest aktiva färgerna i det varma spektrumet - gult, rött, orange.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blå

En lugn, kall nyans, för vissa orsakar det sorg, men samtidigt är det ansvarets färg. I djupblå toner känns rummet solidt och stabilt . Fina blå nyanser ser trevliga och konfidentiella ut.

Interiör exempel

Blå kan reflektera kraft och ömhet i designen samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grön

Grönt är en lojal färg för alla rum och kan användas var som helst. Ur medicinsk synvinkel, med tanke på gröna nyanser, vilar vår blick. Men samtidigt är tonen tvetydig: genom att absorbera gult energi och det lugna i blått försöker han balansera mellan handling och fred.

Exempel i interiören

olivgröna nyanser bidrar till naturlig kontemplation

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

den intensiva gröna färgen bär vårens energi och naturens uppvaknande

Efter att ha lärt dig att kombinera färger och förstå deras inflytande på en persons känslomässiga tillstånd kan du skapa en idealisk inredning där du ständigt vill vara.

Rekommenderad: