Interiör Och Layout Av En Studiolägenhet (126 Foton): Layout Av Ett Studiorum, Ombyggnad Av En Studio Till En Ettrumslägenhet

Innehållsförteckning:

Video: Interiör Och Layout Av En Studiolägenhet (126 Foton): Layout Av Ett Studiorum, Ombyggnad Av En Studio Till En Ettrumslägenhet

Video: Interiör Och Layout Av En Studiolägenhet (126 Foton): Layout Av Ett Studiorum, Ombyggnad Av En Studio Till En Ettrumslägenhet
Video: Muskotvägen 7 - 4 rum · 106m2 + 25m2 - Storvreta : Via Notar mäklare Uppsala 2024, Mars
Interiör Och Layout Av En Studiolägenhet (126 Foton): Layout Av Ett Studiorum, Ombyggnad Av En Studio Till En Ettrumslägenhet
Interiör Och Layout Av En Studiolägenhet (126 Foton): Layout Av Ett Studiorum, Ombyggnad Av En Studio Till En Ettrumslägenhet
Anonim

En studiolägenhet är en speciell typ av bostadsyta som föredras av kreativa människor eller unga. Det rymliga, fria utrymmet, utan skiljeväggar och väggar, är ett utmärkt verksamhetsområde för kreativa och innovativa idéer inom design och inredning.

En studiolägenhet kan bli en bekväm verkstad, en mötesplats för glada företag, ett mysigt hörn för en lugn vila. Vår artikel kommer att berätta om funktionerna och fördelarna med detta rum, alternativ för inredning, välja en stilistisk lösning för interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

11 bilder

Särdrag

En studiolägenhet är ett koncept som kom till oss från USA i början av förra seklet. Under denna period stod landet inför en enorm tillströmning av invandrare från europeiska och asiatiska länder. Emigranterna var i stort behov av prisvärda och bekväma bostäder. Därför dök det snart upp små budgetlägenheter, som senare blev kända som studior.

Lägenheten var ett litet rum med kök, badrum och vardagsrum . En billig typ av boende för invandrare har gradvis förvandlats till ett elitboende för bohemer tack vare ovanliga och originella designprojekt som var idealiska för genomförande i sådana lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är lägenheter med en sådan layout ganska vanliga. Dessutom kan de vara i kategorier av bostäder med en diametralt motsatt priskategori. Budgetalternativ bygger på 1-2-rumslägenheter i ett litet område. Prestigefyllda studiolägenheter kännetecknas av ett stort område, modern design, original rymdzon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med sådana lokaler inkluderar:

  1. Storleken. Ett fritt, rymligt vardagsrum som inte begränsas av väggar och skiljeväggar kan omvandlas till ett modernt funktionellt vardagsrum med hjälp av korrekt utvalda och placerade möbler och zonindelning.
  2. Perfekt för icke-familjefolk. En sådan lägenhet är lämplig för att träffa vänner, arbete och fritid.
  3. Ledigt utrymme kan utformas i en enda stilistisk riktning eller i en kombination av flera stilar samtidigt.
  4. Den rörelsefrihet som standardlägenheter med sina skiljeväggar och väggar inte ger.
  5. Idealisk rumsakustik (ett viktigt faktum för musiker).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare dessa fördelar funderar många på att ombygga sina egna lägenheter i studion. Detta kräver emellertid lösningen av vissa frågor:

  • panelbyggnader utesluter möjligheten att riva bärande skiljeväggar;
  • gamla byggnader är inte föremål för ombyggnad;
  • att demontera väggar, lägga nya värme- och vattenförsörjningssystem, avloppssystem, ledningar kommer att kräva betydande ekonomiska investeringar;
  • en sådan lägenhet är inte lämplig för barnfamiljer eller ett stort antal invånare;
  • särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ventilationssystemet på grund av kombinationen av kök och vardagsrum.

Bland nackdelarna med bostäder kan bara samma öppna utrymme noteras. Den minsta störningen (otvättade rätter, utspridda saker, böcker, leksaker) märks direkt av en främling som kommer på besök. Dessutom ger närvaron av gäster eller släktingar inte möjlighet att gå i pension, som en lägenhet med en konventionell layout tillåter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designprojekt

Innan du skapar ett designprojekt för en studiolägenhet måste du behärska dess grundläggande principer: ledigt utrymme och ett minimum av föremål. Det är fullt möjligt att du måste dela med dig av vissa saker och möbler, eftersom de inte passar in i den nya interiören.

En ny lägenhet ska vara rymlig, bekväm, funktionell, mysig och vacker.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den första etappen av arbetet är förknippad med ombyggnad. Det är nödvändigt att i förväg få ett officiellt tillstånd för rekonstruktion av en byggnad eller lägenhet.
  • Sedan kan du börja arbeta direkt med designprojektet. Hela användbara området, även det minsta, bör maximeras i projektet.
  • Layoutalternativen beror på många parametrar, inklusive konfiguration, storlek, lokalernas funktionella syfte och ägarens ekonomiska kapacitet. Rummen kan vara fyrkantiga, rektangulära eller tunnelformade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Layout av ett rektangulärt studiorum

Det är önskvärt att interiören är utformad i ljusa, tråkiga färger. Möbler måste väljas tillräckligt kompakta och mobila, till exempel transformatorer. Rummet ska vara ljust. Om naturligt ljus inte räcker för detta bör man överväga att placera olika artificiella ljuskällor.

Förresten, ytor av glas eller speglar förstorar inte bara rummet visuellt, utan gör det också ljusare. Det är därför dessa material kan användas som små skiljeväggar för rymdzon.

Fancy dekoration bör undvikas. De mest väsentliga delarna räcker för dekoration. Tunga klassiska gardiner eller gardiner äter upp utrymmet, så persienner eller ljusgardiner är bäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompetent zonindelning är en av huvudaspekterna i planeringen. För det första gäller det badrumets läge och dess isolering från resten av utrymmet.

För sovrummet är det bättre att välja en plats från ytterdörren och badrummet. Det är bra om det är inhägnat av en garderob, en skärm eller en liten skiljevägg. Detta skapar känslan av ett litet, separat rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köket kan placeras på valfri plats för detta. Oftast, med en rektangulär layout, är den belägen vid den motsatta väggen till fönstren. Om områdets yta tillåter, kan du på så sätt skapa flera funktionellt olika zoner (arbete, vardagsrum, lekrum).

Bild
Bild

En fyrkantig lägenhet eller studio har ett antal fördelar jämfört med rektangulära rum:

  • trots en liten yta visar sig rummet fortfarande vara ljust och rymligt på grund av rätt geometrisk form;
  • layouten kan alltid ändras (det är svårare att göra detta med ett rektangulärt rum);
  • funktionella områden i ett fyrkantigt rum är mer mobila, liksom möbler som kan användas som skiljeväggar;
  • frånvaron av "långa" och "korta" väggar gör att alla zoner är lika långt ifrån varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av bygg- och efterbehandlingsmaterial … För golvet rekommenderar designers linoleum eller kakel. Dessa är mycket praktiska, slitstarka och hållbara material.

När du dekorerar fönster kan du använda breda fönsterbrädor som bordsskiva, bardisk eller datorbord. Detta sparar det användbara området i rummet och organiserar ett annat funktionellt område.

Bild
Bild
Bild
Bild

För väggdekoration bör du inte välja tapeter eller färg av samma färg. Zoneringsprincipen innebär en kombination av flera färger och nyanser i ett rum. Till exempel kan köket avslutas med ett material som imiterar tegel, vardagsrummet - med fototapeter, sovrummet - med dekorativt gips eller textilier. En spegel måste vara ett obligatoriskt inslag i inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett korrekt valt belysningssystem hjälper till att vackert dekorera rummet och göra det mer bekvämt för boendet, samt fokusera på enskilda zoner.

Till exempel, för en hall, kan LED-belysning användas längs / runt omkretsen av rummet, eller 1-2 sconces placerade nära ingången. För huvudrummet kan du använda ett system med strålkastare längs hela taket eller en ljuskrona. Både inbyggda och upphängda ljuskällor är lämpliga för köket. En kompakt golvlampa räcker för att belysa sovrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang av möbler

Stoppa inte upp utrymmet med ett stort antal möbler . Varje element måste utföra en viss belastning. Det rekommenderas att vara uppmärksam på multifunktionella möbler som en bäddsoffa. Den är kompakt, bekväm och ser bra ut i alla interiörer. Möbelmoduler kan också göras på beställning. De kommer inte bara att göra livet enklare, lämna rummet mer rymligt, utan också ge sin egen "glädje" till interiören. Du kan överväga ett sådant alternativ som en säng som gömmer sig bakom en garderob och fälls ut när du öppnar den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I köket-vardagsrummet

Bardisken hjälper till att skilja köket från huvudutrymmet. Ett öppet ställ är användbart för att placera köksredskap; diskbänken kan placeras i ett fritt hörn av rummet. För en mer kompetent och ergonomisk lösning av ledigt utrymme är det bättre att välja en inbyggd panelpanel. En kraftfull huva krävs. Glöm inte att köksutrymmet praktiskt taget inte stängs av någonting från vardagsrummet, så lukt kommer att spridas i hela lägenheten.

Matsalen hjälper till att utrusta en bardisk, ett hopfällbart bord, ett piedestalbord, fällbara stolar, pallar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rummets hörn används vanligtvis för att placera köket. Därför är det bättre att välja en möbeluppsättning (om sådan tillhandahålls av planen) med ett hörn. Utrymmet måste användas så effektivt som möjligt genom att välja en diskmaskin i kompakt storlek, tvättmaskin och andra prylar.

Bild
Bild

Ett litet mysigt vardagsrum måste finnas även i den minsta studiolägenheten. Oftast räcker det med en liten soffa framför TV: n. För att spara utrymme är det bättre att placera TV: n inte på ett separat skåp, utan inuti väggen eller garderoben.

Vardagsrummet kan också fungera som ett sovrum samtidigt, så en bäddsoffa eller en stol är optimal för inredning av ett rum. Möbler ska vara kompakta, inte störa utrymmet och snabbt flytta från ett tillstånd till ett annat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att lagra böcker, fat, kläder, hushållsapparater, tillbehör, sängkläder och andra saker, bör du definitivt köpa en garderob. Den kan vara inbyggd eller fristående. Detta är det mest praktiska, kompakta, bekväma och vackra alternativet för placering och förvaring av hushållsartiklar.

Bild
Bild

För att stänga av en sovplats eller bara välja ett litet hörn för integritet kan du använda skärmar eller en vacker gardin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bullriga fester och sammankomster med vänner planeras, är det vettigt att köpa ett kompakt fällbart bord och samma stolar. De hjälper till att ta emot gäster med tillräcklig komfort och tar inte mycket plats när de är ihopfällda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland andra möbelalternativ som kan användas för att möblera vardagsrummet: soffbord, puffar, kuddstolar. När det gäller hushållsapparater är det bäst att välja de mest kompakta sakerna. Till exempel kan plasma -TV placeras inte bara på bordet, utan också på väggen.

Låga möbler (bord, puffar, kuddar) kommer perfekt att skissera gränserna för ett visst funktionellt område, utan att störa upp utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I korridoren

Eftersom det antas att en studiolägenhet är en bostad för 1-2 personer, borde det inte vara mycket möbler i hallen heller. En liten skiljevägg som skiljer korridoren från resten av lägenheten kan vara en utmärkt bas för att skapa en kompakt garderob. Den rymmer flera krokar för ytterkläder och hyllor för skor och hattar.

Du kan sätta en öppen garderob eller 1 - 2 -vings garderob, en liten puff eller soffa, en spegel - och korridoren är klar!

Bild
Bild
Bild
Bild

I badrummet

Det är mest rationellt att kombinera toalettens och badrumets lokaler. För att rummet inte ska ta mycket plats, istället för ett bad, är det bäst att överväga alternativet med en duschkabin.

VVS väljs i minsta möjliga storlek: duschkabin, kompakt, handfat, tvättmaskin. Flera duschhyllor kan fästas på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar och färger

Valet av stilistisk riktning beror till stor del på graden av naturligt ljus i rummet. Om lägenheten ligger på solsidan, kan du som dekoration använda både ljusa, känsliga och rika, tunga toner. Det första alternativet är dock fortfarande att föredra. Pastellfärger (mjölkiga, vita, sandiga, krämiga och andra toner) irriterar inte ögonen, fyller rummet med ljus, gör det mer luftigt och ljust.

Detsamma gäller valet av möbler. Om du planerar att förse rummet med trämöbler, är det bäst att välja trä i ljusa nyanser. Mörka garderober, sängar och stolar kommer visuellt att minska ett redan litet område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte välja tapeter med för färgglada, ljusa mönster. Det är bäst att utskriften är diskret, liten. Ett ännu mer intressant alternativ är en ljus accent på en av väggarna. Till exempel med fototapet. Ljusa dekorativa kuddar, ett ovanligt överkast eller stolöverdrag hjälper till att göra den diskreta interiören mer spektakulär och uttrycksfull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk stil . Rummet är inrett i fräscha, ljusa färger. Möbler: garderob eller vägg, bäddsoffa, soffbord och ett par fåtöljer. Funktionella områden är åtskilda från varandra med en bardisk, en liten skiljevägg, möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Interiörer i skandinavisk stil är perfekta för små eller mörka utrymmen . Dess särdrag är användningen av vitt. Snövita väggar, golv, tak, möbler - en sådan kall, snöig inredning gör rummet visuellt ganska rymligt och väldigt ljust. Det är tillåtet att använda färgade mattor, ljuskronor, gardiner, textilier som kontrastdetaljer. Deras antal ska vara minimalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationen av flera stilar i ett rum ser ännu mer intressant och oväntat ut . Till exempel kan en studie inredas i minimalistisk stil; en klassiker är lämplig för ett vardagsrum. För älskare av mer excentriska stilar kan vi rekommendera popkonstens riktning med ljusa, iögonfallande målningar, paneler, mattor, möbler och dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som föredrar interiörlösningar som är helt radikalt annorlunda än popkonst, rekommenderar vi att uppmärksamma loftstilen . Den är särskilt lämplig för en ung ungkarls lägenhet. Betongväggar, tegel, grova linjer, brist på inredning skapar en känsla av oavslutad renovering. Dörrar eller möbler kan användas som mörka detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett mycket fräscht, originellt och snyggt designalternativ är kombinationen av svart och vitt i en inredning . Oftast väljs vitt för beklädnad av vägg- och takbeläggningar. Golvet kan dekoreras med en svart och vit schack. Möblerna hålls också i dessa kontrasterande färger. Detta alternativ ser alltid intressant ut, trots den traditionella kombinationen av klassiska färger. Silverfärgade lampor och dekorativa element ger inredningen en känsla av elegans och uttrycksfullhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För älskare av en mer romantisk miljö är Provence -stilen perfekt . Varma färger (sand, lavendel, ljusblå, oliv), färska blommor och klasar av torkade växter, eleganta metallhyllor, dekorativa kuddar, låga bord, chintz -gardiner på fönstren - alla dessa detaljer ger inredningen en känsla av hemvärme och komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

9 bilder

Vi ökar det användbara området - vi gör den andra nivån

Ett inslag i designprojekten för studiolägenheter är maximal användning av varje kvadratcentimeter användbart område. Rummet ska inte bara vara rymligt, det ska också vara bekvämt. Alla mänskliga behov för att äta, sova, möta gäster måste beaktas.

Därför erbjuder designers ofta ett rationellt och kreativt layoutalternativ - enheten i den andra nivån. Naturligtvis är denna lösning endast möjlig med tillräcklig takhöjd. Du kan flytta en sovplats till andra våningen, ordna ett litet kontor eller till och med ett badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra nivån upptar som regel inte ett sammanhängande utrymme ovanför huvudboendet, utan ett litet område, till vilket en trappa leder från "första våningen". Stegen kan vara permanent, vikbar eller förlängning, för att inte ta upp mycket plats. Naturligtvis är de två sista alternativen inte lämpliga för barn eller äldre.

Beroende på konfiguration och storlek på den andra nivån kan du faktiskt öka boytan med 5-7 eller till och med 10 kvadratmeter. Den vanligaste användningen för andra våningen är sovrummet. Ett mysigt, tyst, nästan dolt från nyfikna ögonhörn, passar bäst för en god vila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bottenvåningen kan nu användas fullt ut som kök / matsal / vardagsrum. Beroende på trappans utformning kan den också användas på olika sätt. Lägg till exempel lådor för linne eller använd utrymmet under trappan som ett litet hörn för att koppla av.

Den andra nivån behöver inte vara praktiskt taget under taket. Du kan använda ett högt pallplats för att markera ett separat område (studie, sovrum). Catwalkens kropp kan också användas som förvaringsanläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inredning idéer

För att förstå hur intressant, original och multifunktionell studiolägenhet kan användas måste du titta på olika exempel på situationen

Även en mycket liten lägenhet kan rymma flera funktionella rum på en gång, som en fullvärdig 2 eller till och med 3-rumslägenhet. Vardagsrummet, köket, matplatsen och sovrummet är mycket kompakt placerade i ett litet utrymme, tack vare en kompetent layout. Ljusa väggar, bra naturlig belysning och en extra ljuskälla i form av en bred, voluminös ljuskrona, gör rummet väldigt ljust. Inga extra möbler: TV: n ligger på väggen, en stor resväska används som ställ för DVD -spelaren. Trämöbler ger interiören ett färdigt och modernt utseende.

Bild
Bild

Studiolägenhet i en klassisk version. Bardisken och olika golvalternativ hjälper till att skilja rekreationsområdet från köket. Interiören i rummet är designad i en kombination av olika nyanser av brunt och mjölkigt. Särskild uppmärksamhet ägnas åt belysning: strålkastare placerade runt omkretsen av vardagsrummet och köket, liksom flera hängande lampor ovanför baren, låter dig korrekt zonera utrymmet och placera accenter vid behov.

Bild
Bild

En liten studiolägenhet kan göras mysig och bekväm. Ett öppet rack skiljer ett litet arbetsområde från en sovplats, och ett podium låter dig välja en matplats från det gemensamma utrymmet. Ovanliga dekorativa detaljer (matta som imiterar en gräsmatta, moderna efterbehandlingsmaterial för väggbeklädnad, originalmålning) ger interiören ett elegant och kreativt utseende.

Rekommenderad: