Kök-studio I "Chrusjtjov" (57 Bilder): Design Av En Ett-rums Lägenhet Och ändring Av En Två-rums Lägenhet Till En Studio, Interiör Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Kök-studio I "Chrusjtjov" (57 Bilder): Design Av En Ett-rums Lägenhet Och ändring Av En Två-rums Lägenhet Till En Studio, Interiör Alternativ

Video: Kök-studio I
Video: MUF2019/ From a communal flat to a penthouse apartment. Russian housing culture/ 04.07 2024, April
Kök-studio I "Chrusjtjov" (57 Bilder): Design Av En Ett-rums Lägenhet Och ändring Av En Två-rums Lägenhet Till En Studio, Interiör Alternativ
Kök-studio I "Chrusjtjov" (57 Bilder): Design Av En Ett-rums Lägenhet Och ändring Av En Två-rums Lägenhet Till En Studio, Interiör Alternativ
Anonim

Ett särdrag hos Chrusjtjovs lägenheter är deras lilla kök. Det är så litet att det kan vara svårt för 2-3 personer att vara i det samtidigt, än mindre ta emot gäster där.

Men idag föreslår designers att korrigera detta arkitektoniska fel och förvandla ett sådant rum till en moderiktig, snygg och rymlig kök-studio.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Funktioner och layoutalternativ

Studiolägenheter är en speciell typ av rumslayout, där det inte finns några väggar och skiljeväggar. I vardagsrummet finns utrymmet i sovrummet, vardagsrummet, arbetsrummet, köket och korridoren samtidigt. Denna layout är idealisk för 1-2 personer.

I små lägenheter (till exempel "Chrusjtjov") kan denna typ av layout vara det enda möjliga alternativet för att väsentligt utöka vardagsrummet … För att göra detta är det nödvändigt att riva flera väggar som inte bär huvudbelastningen och kombinera köket med vardagsrummet. Resultatet blir ett rymligt, fritt område för matlagning och mat, avkoppling och möte med vänner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i layouten:

  • en betydande ökning av bostadsytan;
  • skapande av en gemensam, stilistiskt enhetlig inredning;
  • förmågan att implementera kreativa designidéer i designen;
  • praktiska och användarvänliga lokaler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • ekonomiska kostnader för ombyggnad och efterbehandling;
  • obligatorisk samordning av reparationsarbete med relevanta organisationer;
  • arbetsintensitet och processens varaktighet.
Bild
Bild

Hela ombyggnadsprocessen kan villkorligt delas in i flera arbetsfaser:

  1. Skapande av ett designprojekt, där varje kvadratcentimeter av köksytan, inklusive horisontella ytor, kommer att beaktas och användas så mycket som möjligt.
  2. Utrusta köket med inbyggda vitvaror.
  3. Ansluta rum och kök genom att skapa en gemensam stilistisk lösning i designen.
  4. Utöka det befintliga belysningssystemet med spot- och taklampor för zonindelning.
  5. Dekorativ design.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kombinerade utrymmet ger dig mycket fler möjligheter att ordna möbler. Pentryt, bordet och stolarna kan ordnas enligt följande:

  • längs en eller två väggar (linjär version, perfekt för ett rektangulärt rum);
  • bokstaven "G" eller "P". Dessa alternativ låter dig skapa en fungerande "triangel", det vill säga att allt alltid kommer att vara framför dina ögon och till hands;
  • i form av en halvö eller en ö (med detta layoutalternativ används oftast en bardisk, en bänkskiva eller en kantsten i form av en ö som skiljer köket från vardagsrummet).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med vilket layoutalternativ som helst måste tre zoner särskiljas: en matlagningsyta (bänkskiva, spis, diskbänk, köksskåp, kylskåp), matintag (matbord, stolar eller möbelhörna) och ett rekreationsområde (levande del av rummet).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur legaliserar man ombyggnad?

  • Alla ombyggnadsalternativ är inte möjliga utan tillstånd från berörda myndigheter. Detta ögonblick måste bestämmas i utvecklingsstadiet av ett designprojekt.
  • Ombyggnad av köket innebär rivning av onödiga väggar. I inget fall bör de vara bärare, detta alternativ är uteslutet.
  • Nästa regleringsförbud: det är inte tillåtet att gå in i toalettrummet från köket, bara genom korridoren (denna nyans är viktig för lägenheter med angränsande kök och toalett).
  • Gasspisen måste isoleras från vardagsrummet, om inte av en vägg, sedan åtminstone av en skiljevägg med skjutdörrar.
  • Om dessa nyanser beaktas kan du skicka in en ansökan med alla nödvändiga dokument som rör lägenheten och godkänna designprojektet med godkännandekommittén för BTI.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Zonindelning

Rivningen av skiljeväggar och väggar förvandlar en 1-2-rumslägenhet till ett gemensamt, integrerat utrymme där en person förbereder och äter mat, vilar, tar emot gäster, sover. Det är mest lämpligt att dela upp utrymmet i flera funktionella områden. Denna process kallas zonindelning.

Till exempel kan en bardisk, ett matbord, en skiljevägg av transparent / färgat polykarbonat eller smidd metall hjälpa till att skilja köket från vardagsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ är att använda den andra nivån. Matsalen och köket är höjt över golvet med en podium.

Bild
Bild

Användningen av olika material i färg och konsistens för dekoration är ett annat alternativ för zonindelning av köket. Samma effekt kan uppnås genom att använda strålkastare över matplatsen, bardisken eller bänkskivan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zoning av en ett-rums lägenhet . Ensamstående eller en liten familj bor vanligtvis i en liten lägenhet. Baserat på detta kan du spara utrymme på att köpa en övergripande gas- eller elspis - det mest kompakta alternativet, till exempel en tvåbrännare, är tillräckligt.

Ett litet rum betyder kompakta möbler. Det kan vara en konvertibel säng eller en stol säng. Plasma -TV monterad på väggen kommer att spara plats och pengar på att köpa ett stativ. En liten soffa och ett soffbord räcker för att möblera ett rekreationsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

En studio från en två-rumslägenhet möjliggör många fler alternativ för zonindelning . Oftast förblir en del av rummet i sin ursprungliga form. Detta kan vara ett barnrum, eftersom barnet behöver ett separat, avskilt utrymme för lektioner.

Ett sovrum är ett rum som också innebär sekretess och tystnad. Därför är köket + vardagsrummet den mest populära kombinationen.

En transparent eller solid partition, gardin, skärm hjälper till att skilja rummet från köket. Ett intressant och originellt alternativ är en vinklad partition. Den skjutbara garderoben kan samtidigt utföra både huvudfunktionen och fungera som en partition. Två smala garderober, rygg mot rygg, löser två problem på en gång: med placering av saker / kläder i vardagsrummet och tallrikar / hushållsredskap i köket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en huvudvägg skiljer köket och väggen, som inte kan rivas, kan du ta bort dörren i köket och använda bågen huggen i väggen som en passage.

Bild
Bild

Färglösningar

Ett litet kök blir ännu mindre och tyngre om du väljer efterbehandlingsmaterial i mörka, mättade färger som golv- och väggbeläggningar. Det idealiska alternativet är pastell, känsliga färger (lila, lavendel, mynta, beige, turkos, rosa, gul, grädde, mjölkaktig och ljusblå).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utrymmet kan dekoreras i svartvitt, men en kombination av flera färger är mer lämpad för köket. Det kan vara tapeter med ett delikat blommigtryck eller kakel i kontrastfärger.

Ett snövit tak hjälper till att visuellt sträcka det låga taket. I detta fall bör väggarna och golvet hållas i mörkare färger. Så att rummet inte ser för dystert ut kan du hämta ett matbord och vita stolar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande tekniker hjälper till att göra rummet ännu rymligare och ledigare (åtminstone visuellt):

  1. Användning av blanka, blanka och reflekterande ytor (sträcktak, spegel, glasinsatser i köksuppsättningens fasader).
  2. Använd i dekorationen av inte stora, men små tryck och detaljer (mosaik, glasmålning).
  3. Asymmetriskt arrangemang av föremål, användning av oregelbundet formade möbler, skiljeväggar och andra element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på designprojekt

Studiolägenheten och köket är inredda i minimalistisk stil: tydliga geometriska linjer, klassiska färger, ett minimum av möbler och inredningsdetaljer. Köksutrymmet separeras från rummet med en solid skiljevägg och golv med kontrasterande struktur och färg. Matplatsen markeras med en hängande lampa.

Bild
Bild

Ett litet kök är ursprungligen zonerat med en asymmetriskt halvcirkelformad bardisk. Utrymmet förblir visuellt fast, rummet är rymligt och köket är snyggt åtskilt från resten av territoriet. Ljusa, trevliga färger, användning av glasinsatser i designen och ytterligare ljuskällor gör interiören mycket ljus och rymlig.

Bild
Bild

Den ovanliga linjära layouten ser väldigt kompakt ut. En av köksväggarna ligger intill sängens vägg. Interiören, designad i ljusa färger, kompletteras med flera iögonfallande, uttrycksfulla accenter (en ljusgul vägg, dekorativa kuddar, målningar).

Rekommenderad: