Design Av En Studio Lägenhet 25 Kvm. M (135 Bilder): Interiör Med Balkong, Val Av Möbler För Ett Litet Rum Med Ett Fönster Och Två

Innehållsförteckning:

Video: Design Av En Studio Lägenhet 25 Kvm. M (135 Bilder): Interiör Med Balkong, Val Av Möbler För Ett Litet Rum Med Ett Fönster Och Två

Video: Design Av En Studio Lägenhet 25 Kvm. M (135 Bilder): Interiör Med Balkong, Val Av Möbler För Ett Litet Rum Med Ett Fönster Och Två
Video: 20 kvadrat 2024, Mars
Design Av En Studio Lägenhet 25 Kvm. M (135 Bilder): Interiör Med Balkong, Val Av Möbler För Ett Litet Rum Med Ett Fönster Och Två
Design Av En Studio Lägenhet 25 Kvm. M (135 Bilder): Interiör Med Balkong, Val Av Möbler För Ett Litet Rum Med Ett Fönster Och Två
Anonim

Utvecklingen av en lägenhets design omfattar en hel del steg: från den allmänna layouten och zonindelningen till valet av stil och inredning. Vad du behöver tänka på och hur du utformar en studiolägenhet med en yta på 25 kvm. m. du kommer att lära av den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

16 foton

Planering och projektskapande

För en liten lägenhet spelar layouten en av huvudrollerna. Bekvämlighet och bekvämlighet i livet kommer att bero på det. Följaktligen börjar skapandet av ett lägenhetsdesignprojekt med det.

Till att börja med, låt oss göra en reservation för att studiolägenheter inte byggdes i de gamla panelhusen. Därför bör ombyggnaden av en sådan lägenhet först och främst börja med att få tillstånd från berörda myndigheter. Observera att i lägenheter med gasledning är det omöjligt att riva dörren mellan rummet och köket.

När det gäller nya byggnader är studiolayouter i sådana hus inte ovanliga. Och som regel hyr utvecklare denna typ av bostäder helt utan några skiljeväggar. Det vill säga badrumsväggarna kommer att uppföras av dem som har köpt lägenheten. En sådan omständighet när det gäller ett litet bostadsområde bör spela i hyresgästernas händer, eftersom de kan göra allt efter deras behov och smak. Således, om ett badrum ska byggas, bör projektet börja med fördelningen av utrymme mellan kök, badrum, förråd och vardagsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

I denna situation är det värt att överväga att sovplatsen kan organiseras på den andra nivån . Det kan göras över köket eller badrummet. En sådan teknik kommer att vara särskilt rationell i en lägenhet med högt i tak. Storleken och positionen på huvudzonerna bör fördelas utifrån lägenhetens geometriska form, liksom på designfunktioner som nischer och avsatser. Deras kompetenta användning kan hjälpa till att undvika konstruktion av ytterligare partitioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under skapandet av layoutprojektet bör särskild uppmärksamhet ägnas åt lagringsområdet . Moderna förvaringssystem hjälper till att undvika användning av skrymmande och inte alltid praktiska (i små utrymmen) skåp. Speciellt detta hjälps av olika modulära garderobdesigner som kan installeras på en lämplig plats och tar upp allt ledigt utrymme från golv till tak.

En av fördelarna med dessa konstruktioner är möjligheten att komplettera med lämpliga moduler (hyllor, korgar och hängare) i enlighet med individuella behov. Och enkel installation gör att du kan omfördela moduler eller lägga till nödvändiga avsnitt i systemet. Du kan stänga ett sådant system med en fackdörr eller gardin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zoneringsalternativ

För att skapa en vacker, mysig och, viktigast av allt, ergonomisk design av en lägenhet, är det nödvändigt att utföra kompetent zonering. Lagringsområdet måste vara organiserat så att alla nödvändiga saker passar och en liten kapacitetsmarginal kvarstår. Köket ska vara bekvämt och ha tillräckligt med ledigt utrymme för köksredskap och mat, samt för matlagning. Och sovplatsen ska vara i ett avskilt, mysigt hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

9 bilder

För att skilja zoner från varandra kan du använda:

  • stationära eller mobila partitioner;
  • möbel;
  • olika nivåer av golv eller tak;
  • färg på väggar och möbler;
  • olika material för vägg-, golv- och takdekoration.

Observera att inte bara hyllor, garderober eller en bardisk, utan också en soffa är lämpliga för att avgränsa utrymmet med möbler. Om du lägger den med baksidan till köket eller sängen, kan du få en mycket bra lösning ur både funktionell och estetisk synvinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att börja zonindelning från köket, eftersom ordningen kräver ganska allvarliga resurser och det kommer att vara problematiskt att göra om något efter reparation. Det vanligaste och rationella sättet att skilja köket från vardagsrummet är bardisken. Den utför flera funktioner samtidigt:

  • är direkt en plats för att äta;
  • ganska rymliga hyllor och förvaringslådor kan organiseras under bänkskivan;
  • förvaringshyllor kan byggas på ett ställ;
  • det är ett modernt inredningselement och drar harmoniskt gränsen mellan zonerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också bygga en fast stationär partition. Om den är tillverkad av slitstarka material kommer den att klara skåpen som hänger på den. I det här fallet kan du få ett ganska isolerat rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan visuellt avgränsa rummet med hjälp av ett matbord. Om köksuppsättningen och bordet med stolar är av samma färg och möblerna i vardagsrummet har en annan färg, får du en ganska spektakulär färgzon. Och matbordet kan ordnas om det behövs och frigöra ytterligare utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lägenheten har en yta på 25 kvm. m. att organisera ett komplett kök, sovplats och gästområde kommer att bli svårt, men möjligt. Du kan kombinera en plats att sova och ta emot gäster genom att köpa en bäddsoffa eller loftsäng . I det första fallet kan du hänga en gardin bredvid soffan och flytta den åt sidan för att skapa komfort på natten och därigenom blockera den från huvuddelen av lägenheten. I det andra fallet kan soffan för gäster placeras under sovplatsen på loftsängen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns något behov av att tilldela ett stort område för köket, och matbordet kommer att användas sällan, kan du spara utrymme genom att använda en köksuppsättning av blygsam storlek och ett matbord som lutar sig tillbaka från väggen. Således kommer det att vara möjligt att placera både ett gästområde med en soffa och en sovplats med en dubbelsäng.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att markera sovområdet kan du använda flera typer av partitioner:

  • ridå;
  • en massiv eller gitterpartition av trä, gipsskivor, metallplast, metall eller fårskinn;
  • hyllor eller garderob.

Ett annat sätt att separera kajen är att bygga en podium. Beroende på dess yta kan endast en säng eller en säng placeras på den tillsammans med sängbord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på behoven som beskrivs ovan, i köket, sovrummet och soffan, måste du tänka på att organisera ett bra förvaringsutrymme. Vanligtvis är en vägg tilldelad för den vid ingången, som ligger mittemot badrummet. Om det här utrymmet inte räcker till, kan du tilldela flera förvaringsplatser baserat på layouten på köket och vardagsrummet.

  • Detta kan vara utrymmet under taket . Du kan hänga hyllor längs en vägg eller längs hela omkretsen, utrusta dem med dekorativa lådor och förvara sällan använda föremål i dem.
  • Detta inkluderar också mezzaninen . Förresten, en sådan struktur kan spela rollen som en rymdavgränsare. Om du hänger dem längs skiljelinjen mellan köket och vardagsrummet, kommer de visuellt att skilja ett område från ett annat, men samtidigt tar de inte plats i rummet.
  • Om du bygger ett podium för sängen, kommer det också att ha ganska rymliga lådor . Och dessutom kan du dela upp rummet med hjälp av ett ställ, där du också kan lägga lådor för olika saker.
  • Du kan placera den modulära förvaringsdelen längs en av väggarna i rummet . Du kan låta den vara öppen eller stänga den med en gardin. Den kan placeras bakom soffan eller bakom sängen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rationell lösning - andra nivå

Som vi nämnde tidigare kan ett mini-sovrum organiseras på en extra våning ovanför köket, korridoren eller badrummet. Denna teknik sparar betydligt utrymme och ger dessutom ytterligare lagringsutrymmen. Till exempel kan lådor tillverkas i trappsteg. Dessutom kan skåp göras under trappan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra nivån kan också göras som en baldakin över gästområdet. Denna design skiljer sig från en loftsäng genom att den kan vara gjord av ett större område så att ett nattduksbord får plats eller att det inte var läskigt att falla. Du kan också göra stegen bekvämare. Och om utrymmet tillåter det finns också skåp eller galgar för kläder, till exempel blusar, skjortor och byxor.

En annan fördel med den andra nivån är att den kan göras på en höjd som är lämplig för ett visst rum, beroende på takhöjden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en stil

För inredning av en studiolägenhet med en yta på 25 kvm. m. du kan välja nästan vilken designstil som helst. De som drar sig mot blommönster, kristaller, speglar, snidade möbler och andra element i klassiska stilar bör vara uppmärksamma på nyklassicism, art deco eller provence. Observera att dessa stilar är ganska rika både när det gäller inredning och i de färger och färger som används. Därför är det i en liten lägenhet nödvändigt att inte använda alla karakteristiska element och funktioner, utan bara de grundläggande.

Neoklassicism är en blandning av klassiska designprinciper med användning av moderna möbler, textilier och efterbehandlingsmaterial . I en liten lägenhet kan du måla väggarna med en ljus monokromatisk färg och göra vita, eller samma som väggarna, rektangulära lister (präglat foder). Möbler ska vara snidade, med en monokromatisk snarare än randig eller blommig klädsel. Och textilier är lämpliga monokromatiska och blanka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Art Deco kännetecknas av kontrasterande färger och ett överflöd av mycket olika inredning . För en liten studiolägenhet kan du använda en svartvit palett med en övervikt av vitt eller beige. Kontrast kan skapas med några djärva textila accenter i lila, choklad, smaragd, vinröd eller lila. Du kan också hänga en vacker ljuskrona och ovanliga formade speglar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Provence -stilen är lämplig om du använder vit eller ljus beige till väggarna . Möbler bör väljas i pastellfärger av lavendel, mynta, lila eller blått. Och för textilier kan du välja ett litet blommigtryck. Observera att möbler med korsade lameller, typiska för stilistik, är väl lämpade för ett litet rum. Sådana ljusöverförande möbler rekommenderas bara för små rum där det är nödvändigt att upprätthålla en känsla av rymlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

De mest lämpliga moderna stilarna för en 25 kvm. m. blir loft, minimalism och högteknologi. Från etnisk är den skandinaviska stilen lämplig.

Loftet kännetecknas av tegel, träklädsel och ett ganska brett spektrum av färger: från vitt till mörkbrunt och grafitfärger . I vårt fall kan du måla murverket vitt. Dekorera med detta inredningselement är köket eller en av väggarna i vardagsrummet. Golvet kan täckas med ljusa träplankor. Möbler kan vara vita, ljusgrå eller ljust trä. Som inredning passar affischer med stadsmotiv: stadsbild, människor, transport, broar etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hi-tech kännetecknas av svartvita färger med en övervägande användning av grått: från den lättaste till grafiten . De vanligaste accenterna är vita, svarta eller bruna. Ljusa färger används sällan som dekoration. Släta glansiga ytor, metall i dekoration och möbler med jämna, tydliga linjer och rät vinkel är också karakteristiska. För en liten studiolägenhet är denna stil ganska lämplig, särskilt om du använder ljusgrå som huvudfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minimalism är också en av de mest lämpliga lösningarna för små lägenheter och lokaler . Det innebär användning av högst tre färger: främst vitt, samt grått och brunt. Olika ljusa accenter är möjliga. Möbler ska ha en enkel form utan trådar, och klädseln är vanligtvis ett vanligt tyg. Textilier är som regel monokromatiska, men också med geometriska mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den skandinaviska stilen kännetecknas av användningen av mycket ljusa färger, särskilt för väggar och golv . Möbler och inredning ska vara ljust trä. Textilier är vanligtvis ljusa, med olika mönster och prydnader. Affischer och bilder med nordliga landskap och djur, liksom levande växter i krukor används för dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färglösningar

När du väljer en färgpalett, förutom smakpreferenser, är det värt att överväga rummets storlek och geometriska form

  • Om rummet är utsträckt mot fönstret kan du hänga färgade gardiner . De rör visuellt väggarna lite åt sidorna. Följaktligen kommer färgade väggar på sidorna att begränsa rummet.
  • Gör inte golvet i samma färg som väggarna . Denna situation kommer att göra rummet stängt och det kommer att verka ännu mindre. Det är bättre att göra golvet lite mörkare eller av en annan nyans. Om du använder en kontrasterande sockel runt golvets omkrets kan den göras i samma färg som väggarna.
  • Observera också att det färgade taket verkar vara visuellt lägre . Och de vertikala linjerna på väggarna, tvärtom, höjer taket visuellt. Detta kan vara en inredning av en del av väggen med randig tapet eller en smal hylla som når upp till taket.
  • För en liten lägenhet är det bättre att använda en ljus monokrom palett med en övervikt av vitt, beige eller ljusgrått. Möbler kan vara pastellfärger i olika färger, och textilier och inredningsartiklar kan vara färgglada och ljusa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

13 bilder

Belysning

För en studiolägenhet är det värt att överväga lokal belysning för varje funktionellt område: kök, sovrum, gästrum och lagringsutrymme. Dessa kan vara taklampor eller vägglampor, samt golv- eller möbelarmaturer.

  • För köket är det bättre att välja en taklampa, och för ytterligare belysning av skåp eller nischer kan du köpa LED -lampor . De kan enkelt fästas på möbler. De är också bra för en garderob eller omklädningsrum. Och taklampan görs bäst separat för kök och vardagsrum.
  • För en sovplats är vägglampor lämpliga .som enkelt kan stängas av när du ligger i sängen.
  • Om gästområdet är under kajplatsen , då är det också värt att placera en vägglampa i den.
  • När det gäller det dekorativa ljuset , då i en liten lägenhet är det bättre att använda belysning utan stora lampskärmar och nyanser. Dessa kan vara LED -remsor bakom möbler eller glödlampor i nischer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ordnar man möbler i ett litet rum?

För små rum är det bättre att välja låga möbler. Det kommer också att vara bra om det inte är hugget eller för skrymmande. Dessutom ska den inte stå i stark kontrast till väggarnas färg. Om det sticker ut väldigt mycket från deras bakgrund kan det kännas rörigt.

Det är lättare att inreda ett fyrkantigt rum än ett rektangulärt. Möblerna kommer att vara jämnt fördelade runt omkretsen. Men i ett rektangulärt rum brukar det visa sig vara förskjutet till en av väggarna. I det här fallet är det värt att hänga så många hyllor som möjligt på den fria väggen. De hjälper dig att lösa lagringsproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vardagsrummet är det bättre att välja transformerande möbler:

  • kaffe bord vikning till en matsal;
  • bäddsoffa , vid övernattningsgäster;
  • skåp och hyllor med ett hopfällbart arbetsbord eller med ett inbyggt toalettbord.

Om du tar emot gäster kan du köpa små puffar, som om det är onödigt kan döljas i garderoben eller omklädningsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet har en balkong eller loggia, när de värms upp, kommer ett extra område att erhållas på vilket du kan placera en enkelsäng eller en och en halv säng, ett kontor, ett omklädningsrum eller ett rekreationsområde. För att visuellt öka utrymmet i rummet kan du göra en panoramadörr och ordna en balkong i samma stil som lägenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lättare att ordna ett rum med ett fönster än med två. Det andra fönstret stjäl värdefullt utrymme. Speciellt om rummet är hörnigt. Men du kan fortfarande komma ur situationen om du lägger sängen med sänggavel till fönstret och använder fönsterbrädan som ett sängbord. Dessutom kan allt utrymme runt fönstret upptas av garderober och hyllor. När det finns flera fönster i rummet och mycket ljus är detta en mycket bra lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om fönstren är på samma vägg, delar de mycket naturligt och harmoniskt rummet i två zoner. Därför, om du placerar ett kök nära ett fönster och ett vardagsrum eller sovrum nära ett annat, kanske det inte behövs ytterligare partitioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur utrustar man ett kök?

När du ordnar ett kök måste du noga överväga vilka hushållsapparater som behövs. Detta gäller särskilt för små hushållsapparater, eftersom lagring kräver mycket utrymme. Det är också nödvändigt att beräkna arbetsytan så att den räcker till både arbetsapparater och matlagning.

När du väljer ugn bör du vara uppmärksam på miniugnar eller airfryer. De tar mindre plats, men i vissa fall kan de mycket väl ersätta ugnen. Hällar för två brännare hjälper också till att spara utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller köksenheten bör du hänga skåp upp till taket. Denna teknik kommer att öka lagringsytan avsevärt. Dessutom, som vi redan har sagt, skulle det vara rationellt att göra bardisken inte i form av ett bord, utan med en solid bas som innehåller hyllor och lådor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningsidéer

Låt oss börja med lägenheten, som har en mycket kompetent och genomtänkt layout. Vardagsrummet är avskilt från köket på baksidan av soffan . Den monolitiska strukturen på podiet och sängdelaren gör sovområdet nästan osynligt. Dessutom valdes ett avskilt och oansenligt hörn för honom. Det är värt att markera fototapeten med bilden i perspektiv. Denna teknik utvidgar effektivt de visuella gränserna för rymden.

Stilelement som används i designen av lägenheten loft : tegel, trägolv och grått. Det är värt att notera att på grund av efterbehandlingsmaterialen (präglat murverk och rik träfärg med ett uttalat naturmönster) var det möjligt att skapa en inredning som kräver minimal inredning. I det här fallet är detta en bild på väggen och några ljusa accenter.

Bild
Bild

Följande exempel visar hur du kan inreda en lägenhet i klassisk stil . Om du använder mycket ljusa färger, vita möbler och ljusa rena gardiner på fönstren, är det fullt möjligt att använda karakteristiska klassiska element som stuckatur, draperi, volanger och träsniderier.

Bild
Bild

Tänk på en annan design med en intressant layout . Placeringen av sovrummet och köket i en del av lägenheten gör det möjligt att tilldela ett ganska rymligt område för gästområdet. Att separera köket med en kontinuerlig lång skiljevägg är en helt rationell lösning, eftersom det på detta sätt var möjligt att stänga av sovrummet helt och det finns tillräckligt med konstgjort ljus i köket. Observera att kontrastfärgen på köksenheten något neutraliserar känslan av isolering i ett litet rum.

Bild
Bild

I nästa design är det värt att lyfta fram både fördelningen av funktionella områden och färgschemat . Förvaringsområdet är helt placerat längs en vägg tillsammans med köket och på grund av dess solida konstruktion och vita färg är det inte slående. Partitionen som separerar sovrummet stiger till taket och separerar visuellt helt sovplatsen, samtidigt som det behåller utrymme i rummet på grund av gitterstrukturen. När det gäller färg gör den vita basen och det ljusa träet det möjligt att använda ganska ljusa accenter i dekoration, möbler och textilier.

Bild
Bild

Nästa design är inredd i en ljus romantisk stil . Köket markeras genom att använda texturerat efterbehandlingsmaterial: tegel och stenliknande golvplattor. Designen kompletteras med stolar i stil med Provence, speglar i stil med shabby chic, en dämpad rosa färg på soffans klädsel och en filt på sängen. Designen kan kompletteras med färgade gardiner för att matcha textilierna, liksom flera målningar i trä eller förgyllda ramar, som en spegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan design kan tilltala älskare av tradition och klassiker . Lagringsutrymmet för skåp med gångjärnsdörrar, skänk, hyllor i köket med många dekorativa burkar skapar en mysig hemmastämning. Det fanns en plats i rummet för både ett skrivbord och en gäststol. Designen kännetecknas av en skicklig kombination av moderna inredningsprinciper med klassiska element. Det är också värt att notera det dämpade färgschemat, på grund av vilket det blev möjligt att använda ett stort antal små föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis betrakta interiören i rika kontrasterande färger . Den framgångsrika kombinationen av svarta, bruna och mörkröda färger överbelastar inte interiören. Detta uppnåddes på grund av den kompetenta fördelningen av accenter på den vita bakgrunden, som upptar det mesta av interiören, inklusive den ljusa soffan.

Rekommenderad: