Svarvning Av Balkong Och Loggia: Tak, Golv Och Väggar, Under Fodret Och Plastpaneler, Under MDF Och Sidospår. Hur Gör Man Det Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Svarvning Av Balkong Och Loggia: Tak, Golv Och Väggar, Under Fodret Och Plastpaneler, Under MDF Och Sidospår. Hur Gör Man Det Själv?

Video: Svarvning Av Balkong Och Loggia: Tak, Golv Och Väggar, Under Fodret Och Plastpaneler, Under MDF Och Sidospår. Hur Gör Man Det Själv?
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Svarvning Av Balkong Och Loggia: Tak, Golv Och Väggar, Under Fodret Och Plastpaneler, Under MDF Och Sidospår. Hur Gör Man Det Själv?
Svarvning Av Balkong Och Loggia: Tak, Golv Och Väggar, Under Fodret Och Plastpaneler, Under MDF Och Sidospår. Hur Gör Man Det Själv?
Anonim

Svarven är en cellmontering med fyrkantiga rektangulära (mindre ofta triangulära) spann, utformade för att säkra isolering och vattentät / ångspärr. Det viktigaste vid fastsättning av svarven är effektivitet, snabb installation.

Vad är det och varför behövs det?

Lathing av en balkong eller loggia används för att isolera golvet och skydda väggarna, taket från att kyla tränger in i rummet som kommunicerar med det givna territoriet i lägenheten på vintern . Värmeisolering av golv från betongplattor är huvudstadiet efter installation av flerlagersglasenheter på balkongen. Golvets svarvning använder massiva träbjälkar som stödkonstruktion. Isolerande vaddering läggs i stavens celler, till exempel mineralull, polystyren eller skumfyllmedel. Golvet höjs genom att lägga stockarna i 1-2 lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ till eftersläpningar är en cellulär struktur med rektangulära spann i höjd, till exempel en tröskel mellan ett rum och en balkong (eller loggia).

För att behålla värmen trimmar lägenhetsägaren, som har installerat värmeeffektiva dubbelglasfönster, balkongens räcke med ett värmeisolerande lager. För att fixera det isolerande lagret på parapet, använd en metallprofil eller massivt trä i form av en rambas. I den lägger de i sin tur bitar av isolering. Efter att ha installerat ett isolerande skikt stängs lådan med ett beklädnadsmaterial, till exempel plywood.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att trimma taket är samma mantel med isolering tillåten. Efter installationen av det yttre mantelskiktet installeras belysningsutrustning på det uppdaterade taket.

Balkongfackets väggar är mantlade med plastdistanser eller foder. En träsvarvning används som huvuddel.

Översikt över arter

Typerna av lister för isolerande balkonger och loggier klassificeras enligt de material som används och enligt installationsmetoden.

Efter monteringsmetod

Lådan för isolering monteras horisontellt och vertikalt. Det första gäller golvet och taket, det andra gäller väggarna. I princip är det möjligt att göra beklädnaden från alla sidor av samma material, med samma mellanlager och stödgaller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter materialtyp

Helt träkonstruktioner inkluderar lameller eller balkar. Plywood eller polerat foder av högsta kvalitet (euro-foder), tunga-och-spårskiva ("euro-skiva") används som extern (slutlig) efterbehandling. Isolering - glasull eller basaltull. Vattentätningsskiktet är en bituminös beläggning (eller bitumenemulsion). I ett sydligt klimat, som inte kännetecknas av svåra vintrar med betydligt frostigt väder, kan du klara dig utan isolering genom att skruva fast brädorna på ankare direkt på väggen och sedan eliminera hålen som är kvar efter installationen med trälimspackel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen är bra isolering mot fukt och kyla, tillgången på trämaterial till ett pris, förekomsten av träprodukter, hög miljövänlighet och enkel bearbetning . Träets tvärsnitt sträcker sig från 2 till mer än 10 cm. Träkonstruktioner kan enkelt monteras under begränsade utrymmen - på valfri grund (metall, betong, tegel, etc.). Plast- och metallkonstruktioner fästs enkelt på trälådan.

Nackdelen med trä är behovet av impregnering med antiseptiska, brand- och fuktsäkra föreningar för att förhindra nedsänkning och skada på lådan.

Metallstrukturen kombineras med polyeten och bituminös vattentätning, alla typer av beläggningar som hindrar fukt från att kondensera på det kalla golvet, parapet, väggar och tak. Före installationen kan stålprofilen beläggas med en primer -emalj för rost, aluminium - med en vanlig lack. Gipsskivor eller samma plywood kommer att göra som en beklädnad för metall. Metaller tillåter inte att vätskor och fukt passerar igenom, brinner inte (som ett resultat kräver de inte speciell impregnering).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stål, till exempel, måste grundas för att skydda legeringen från rost. Stålkonstruktioner kan stå i mer än hundra år - förutsatt att lacken förnyas i tid. Tjockt stål är inte känsligt för hängande. Aluminium kräver inte målning - en tät beläggning av dess oxid skyddar de underliggande metallskikten från ytterligare oxidation. Men metaller, som har en högre värmeledningsförmåga, avger lätt värme och håller sig kalla länge. Installation av metallsvarv kräver större säkerhetsmarginal för vägg och fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ren plastfinish inkluderar samma lameller (tillverkade av polypropen, polyeten med hög densitet, etc.), isolering i form av skum eller polystyrenskum. Utanför är balkongen eller loggian mantlad med plastpaneler. Nackdelen är att vissa material, till exempel polyeten och polypropen, brinner och stöder förbränningsprocessen efter att exponeringen för en yttre flamma har upphört. Standardpartier av metallprofilen har en avsevärd längd - 4 … 12 m, och de måste först skäras för att passa rummets dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Det finns två förberedande steg: insamling av instrument och beräkningar. Ingen vettig mästare kommer att få arbeta utan ett projekt (eller åtminstone en kontur).

Nödvändiga verktyg

För att installera en balkonglåda behöver du:

  • konstruktionstejp minst 3 m;
  • slip- och skärskivor för trä och metall;
  • byggmarkör;
  • hammare och tång;
  • spackel;
  • skruvmejsel och bitar för självgängande skruvar;
  • sax för metall;
  • konstruktionsstans (häftapparat).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbrukningsmaterialen här är följande:

  • metallprofil;
  • timmer;
  • tråd;
  • sand och cement, krossad sten - för betong;
  • monteringsskum;
  • Häftklamrar.

För det kommande arbetet, köp alla ovanstående byggmaterial och förbrukningsmaterial.

Beräkning

Profilens eller träets parti bestäms huvudsakligen av kvadraten på golvet, väggarna och taket i den isolerade loggian . Som ett exempel - en komplicerad version med en vertikal huvudstruktur och horisontella balkar. Avståndet mellan de vertikala elementen är högst en meter, och höjden på balkongräcket sammanfaller med avståndet från golvet till fönsterbrädorna. Pluggade element som sidodelare och gardinväggar. Här skärs materialet till en höjd från golv till tak, vilket i sin tur tar nya referenspunkter.

Bild
Bild

Till exempel, för en loggia med en längd av 4 m och en höjd av ett balkongstaket, behövs 5 segment på 100 * 4 * 4 cm - två staplar är placerade vid kanterna, 3 - mellan dem, på ett lika avstånd från varandra.

Vid isolering av skiljeväggar krävs ytterligare 4 segment (till exempel 2,5 m vardera). En horisontell tvärstång är fäst vid de vertikala segmenten med ett fördjupningssteg på 40 cm. Tre rader behövs för tvärstången - två i taket och golvet, en i mitten på höjden.

I detta fall har den horisontella stången en total längd på 12 m . Vid mantel med plastpaneler läggs en fjärde rad till i mitten - plasten har mycket mindre styvhet, panelerna kan böjas, vilket äntligen kommer att förstöra utseendet på den nyligen uppdaterade finishen. I det här fallet kommer bilderna på den horisontella tvärbalken att öka till 16 m. Dörr- och fönsteröppningar gör också justeringar av projektplanen. Omräkningen görs för intilliggande väggar, om de också är mantlade. Ut mot öppningar längs omkretsen - 2 längder, bredd och djup av öppningen kommer att läggas till den tidigare beräknade totala längden för den horisontella balken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att trädet fästs med vanliga självgängande skruvar när du förbereder fästelementen. Om väggen eller skiljeväggarna ursprungligen är gjorda av trä, behövs inte pluggar för självgängande skruvar, det räcker bara med att borra de platser där skruvarna skruvas med en borr.

Till exempel borras skruvar och spikar med 4 mm tjocklek med en 3 mm borr. För en (järn) betongvägg krävs pluggar utan att misslyckas. Golvet och taket kommer definitivt att kräva fastsättning av svarven med självgängande skruvar med hjälp av pluggar.

Komponenter som förbereder sig för en större belastning - till exempel TV -hängare, ämnen för ett datorbord, etc., är fixerade med ankarbultar, vars tvärsnittsdiameter är 8 … 10 mm.

Funktioner för olika typer av beklädnad

Trälåda är lämplig för alla typer av beklädnader: sidospår, PVC -paneler, MDF -ark, OSB (OSB), Eurofoder, gips. Isoleringen spelar ingen roll - en hydro- och ångspärr placeras under den på båda sidor. Ett liknande tillvägagångssätt är acceptabelt för en metallprofil. Men plastlameller, förutom plast, tål knappast träbeklädnad av trä (plywood): den senare är för stor belastning för dem. När det gäller metallprofilen, liksom trä, är den lämplig för alla typer och varianter av beklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv av trä?

Steg-för-steg-instruktionerna för installation av läktarna är ungefär desamma. Endast ett fåtal åtgärder skiljer sig åt, utan de individuella egenskaper som hela installationen inte kommer att göra.

På golvet

Ta av golvets dimensioner, markera trä- eller metallprofilen enligt storleken på balkongens eller loggiens territorium. Såg dem längs de utspridda märkena. Lägg ut det sågade virket eller profilen på platserna för deras framtida förekomst. Markera orienteringslinjerna på golvet och väggarna längs vilka virket (eller profilen) exponeras. Fördela borrhålen i virket (eller profilen) och betonggolvet. Markera och borra timret (eller profilen) på de platser där de är fixerade. Anslut de resulterande stockarna längs styrmärkena, borra dem - och golvet självt på de platser där de ligger. Skruva fast ankarbultarna i betonggolvet (golvöverlappning), säkra lagren ordentligt. Efter deras slutliga fixering, fördela vattentätningen och isoleringen i sektionerna och lägg sedan golvbeläggningen. Golvet är klart.

Bild
Bild

På väggarna

Låt dig vägas av höjden på väggarna . På väggarna där märkena från lagren har bevarats, sätt en balk eller bräda (eller metallprofil) enligt förutbestämda märken. Detta kommer att bidra till att sänka kostnaden för timmer (eller metallprofiler) något. Fäst metallprofilen på betongväggarna och parapeten med ankare. Om skiljeväggen mellan rummet och loggian är av trä, använd sedan preliminär borrning av tvärstängerna under huvudet på den självgängande skruven med en stor borr (inte genomgående). Lägg sedan vattentätningsskiktet med lager av isolering och installera väggpanelerna (trä, gipsskivor eller plast).

Bild
Bild

På taket

På samma sätt (som på golvet), fäst en metallprofil eller plastlameller i taket, observera parallellitet och jämnhet . Lägg isolering med en vattentätning (film), skruva fast panelerna. Du kan installera ett upphängt (eller sträckt) undertak istället för plastpaneler eller trägolv. Tak, väggar och golv i flerbostadshus av olika år av konstruktion - "Khrusjtjov", "Brezhnevka", nya byggnader utan att misslyckas gjordes av betong (baserat på tak), vilket innebär att du inte kan klara dig utan ankare för takgolv. eftersom golvet inte ligger eller står på kanten, utan hänger. Detta betyder att han behöver en pålitlig bas, som bara kan uppnås med ankare-häftklamrar.

Rekommenderad: