Badrumsmått (37 Bilder): Minimimått För Ett Standard Kombinerat Badrum, Toalettrums Ergonomi I Bostadshus

Innehållsförteckning:

Video: Badrumsmått (37 Bilder): Minimimått För Ett Standard Kombinerat Badrum, Toalettrums Ergonomi I Bostadshus

Video: Badrumsmått (37 Bilder): Minimimått För Ett Standard Kombinerat Badrum, Toalettrums Ergonomi I Bostadshus
Video: Instruktionsfilm om Gustavsbergs Suprafix för montering av vägghängda toaletter 2024, April
Badrumsmått (37 Bilder): Minimimått För Ett Standard Kombinerat Badrum, Toalettrums Ergonomi I Bostadshus
Badrumsmått (37 Bilder): Minimimått För Ett Standard Kombinerat Badrum, Toalettrums Ergonomi I Bostadshus
Anonim

Även om badrummet inte är vardagsrummet i din lägenhet, spelar dess storlek fortfarande en betydande roll i användarvänligheten. Förutom den personliga komforten med att använda detta utrymme finns det också SNiP -normer som badrummet måste följa. Varje badrum har en viss minsta yta, det är fastställt med särskilda regler och påverkar den ergonomiska användningen av detta rum, eftersom varje badrum måste innehålla all nödvändig mängd utrustning och möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och standarder

Innan du planerar ett badrum är det nödvändigt att överväga hur kommunikation och VVS -armaturer kommer att placeras.

Huvudparametrarna för ett badrum i bostadshus, kontor eller i en lägenhet:

  • Om badrummet ligger i ett vindsrum, är det oavsett område nödvändigt att hålla sig till avståndet från det sluttande takytan till toalettskålen bör vara minst 1,05 m.
  • Utgången från toaletten ska inte placeras i vardagsrummet eller köket, utan bara i korridoren eller korridoren.
  • Dörrarna ska bara öppna utåt.
  • Höjden på taket i rummet som ligger före entrén till toaletten måste vara minst 2,1 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Standardmått på badrummet:

  • bredden måste vara minst 0,8 m;
  • längd - inte mindre än 1, 2 m;
  • höjden krävs minst 2,4 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns olika typer av toaletter som kan användas av personer med funktionsnedsättning.

Sanitära faciliteter för funktionshindrade:

  • bredden måste vara mer än 1,6 m;
  • längd - minst 2 m;
  • med den kombinerade versionen bör särskilda ledstänger för badkar placeras i rummet;
  • dörrarna måste öppna utåt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också vissa normer för ett litet badrum. Problemet med brist på plats på toaletten hemsöker många invånare i hus i sovjetisk stil, där toaletten fick ett minimum av utrymme. Men nu finns det många sätt att lösa detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att bygga all kommunikation till speciella nischer i toalettens väggar, där hyllor för olika typer av tillbehör också kan utrustas.

Allt VVS ska väljas så kompakt som möjligt. Detta är inte svårt, till exempel är många moderna toaletter delvis inbyggda i väggen.

Diskbänken bör väljas liten och tårformad . Istället för ett bad kan du installera en duschkabin, som tar mycket mindre plats. Utrymmet under den droppformade diskbänken ska användas maximalt; hyllor, en tvättkorg eller en tvättmaskin kan placeras i tomt utrymme. Glöm inte heller den visuella expansionen av rymden. För att göra detta bör badrummet vara utrustat med speglar, blanka och ljusa kakelplattor och bra belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardparametrar

Badrummet kan vara av olika typer: kombinerat (badrum och toalett finns i samma rum) eller separat.

Separat

Typiska badrum kan vara minimistorlekar på cirka 150 x 80 cm i hus med gammal layout och 100 x 150 cm i panelhus med förbättrad layout. Storleken på ett separat badrum ska vara mellan 165 x 120 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad

Badrum, som har både badkar och toalett, har också en viss minsta storlek. Storleken på denna typ av toalett bör vara 200 x 170 cm. Med ett sådant område kommer det inte att vara möjligt att placera någon form av övergripande bad, men i detta fall kommer installationen av en duschkabin att vara optimal.

I grund och botten tillhandahålls en sådan minsta storlek i "Khrushchevs", i hus med samma nya layout, tilldelas detta rum redan från 5 kvadratmeter. m. Den optimala ergonomin och bekvämlighetsalternativet skulle vara ett kombinerat badrum på 8 kvm. m och mer. Under sådana förhållanden finns det fullständig frihet i placering och planering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstånd mellan VVS

Det finns också vissa normer för att placera VVS i toaletten, alla nödvändiga avstånd måste observeras.

SNiP tillhandahåller följande platsstandarder:

  • Framför varje handfat krävs ett minimiavstånd till andra VVS -armaturer på minst 70 cm.
  • Ledigt utrymme framför varje toalett är från 60 cm.
  • På båda sidor av toaletten - från 25 cm.
  • Det måste finnas ett tomt utrymme på minst 70 cm framför duschkabin eller badkar.
  • Bidet bör placeras minst 25 cm från toaletten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

SNiP -normer i andra länder (Vitryssland, Ukraina) kan skilja sig från Ryska federationens normer.

Hur bestämmer man den optimala storleken?

För alla kan den optimala storleken på badrummet vara helt annorlunda, men det viktigaste är att hitta en mellanväg. Eftersom ett litet rum för en så stor ansamling av VVS, utrustning och olika hushållsapparater inte kommer att fungera och inte kommer att motsvara ergonomi, men att spendera en enorm mängd kvadratmeter på en toalett är inte heller ett mycket korrekt beslut. För att hitta den nödvändiga mitten måste absolut alla faktorer och funktioner beaktas.

För en duschkabin behöver du en yta på cirka 2–2, 5 kvadratmeter. m, för ett bad - 2, 5 –3, 5 kvm. m, för ett handfat behöver du ungefär en meter, för en toalett - 1, 2-1, 8 kvm. m. Det visar sig att för en vanlig familj, bestående av 4-5 personer, är den optimala storleken på badrummet cirka 8 "rutor".

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns ett behov av att använda ett gästbadrum tas hänsyn till frekvens, antal besökare och möjligheten att använda toaletten av funktionshindrade.

Bör övervägas:

  • Det finns olika modeller av toaletter med ett genomsnitt på 40 x 65 cm.
  • Dimensionerna på de medelstora baden är 80 x 160 cm. Hörnbad är vanligtvis cirka 150 x 150 cm. Medelhöjden på baden är cirka 50 cm, fotbadets höjd är 64 cm.
  • Duschkabiner är helt olika, men huvudmåtten är 80 x 80 cm, 90 x 90 cm, 100 x 100 cm.
  • Den uppvärmda handduksstången bör placeras 70–80 cm från badkaret.
  • Den optimala bidéstorleken är 40 x 60 cm.
  • Den optimala tvättstorleken är cirka 50-60 cm bred.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till alla funktioner i de optimala dimensionerna för badrum för personer med funktionsnedsättning. Måtten är baserade på rullstolsmått. Minsta badrumsstorlek måste vara minst 230 kvm. cm, toalett ca 150 kvm. Således bör toalettens bredd vara 1,65 kvadratmeter. m, längd - 1, 8 kvm. m.

Det finns ingen maximal storlek på ett badrum, så med en juridisk ombyggnad kan du välja ett badrum på 7, 8 och 9 kvm. m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel och alternativ: riktlinjer

Att planera ditt eget badrum är mycket viktigt, eftersom du måste justera allt för din egen bekvämlighet. Ombyggnad bör endast göras med hjälp av specialister, annars hotar layoutändringen med egna händer att störa husets struktur och ytterligare problem med väggarna. Alternativet med en väggkollaps är inte uteslutet, så en sådan ombyggnad är olaglig och osäker.

I början av planeringen är det nödvändigt att ta hänsyn till alla faktorer i förväg, för i framtiden kanske VVS och kommunikation inte passar. Därefter måste du överväga alla alternativ för efterbehandling och placering. Då måste du välja det alternativ som passar dig bäst.

Bild
Bild

Minsta rumsstorlek från 2,5 meter

Beroende på den särskilda användningen av rummet måste du välja de kombinerade eller separata rum du behöver. Med en sådan storlek på badrummet är det bättre att använda ett kombinerat badrum och toalett, eftersom skiljeväggen tar plats, vilket inte räcker. Här måste du använda kompakt VVS, ett hörnbadkar eller ett duschkabin, en toalett som delvis är inbyggd i väggen.

Tvättmaskinen ska placeras nära entrén eller under diskbänken. Badrummet ska inte vara rörigt med onödiga armaturer. I ett sådant rum är det bättre att placera medelstora speglar för att få rummet att verka större.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badrum 4 kvm. m

Ett sådant rum anses redan vara rymligt, så alla VVS och en tvättmaskin kan placeras mot väggarna efter behag. Det är lämpligt att installera en avgaskåpa i ett sådant rum, eftersom ånga kan ansamlas i ett sådant rum.

Karet bör placeras i det bortre hörnet med en stänksköld för att ge lite avskildhet . Små skåp för hushållsredskap bör placeras i ett intilliggande hörn. Tvättmaskinen kan placeras nära entrén och garderoberna.

Bild
Bild
Bild
Bild

7 kvm m

Ett sådant badrum är mycket rymligt, så här kan du "skapa" och skapa alla förutsättningar för vila och liv. Här kan du installera både badkar och duschkabin. I det första fallet bör typsnittet stängas av med en genomskinlig skärm så att flera familjemedlemmar kan använda badrummet samtidigt.

På en sådan toalett kan du installera två handfat och en bidé. Det är också bättre att placera tvättmaskinen i en nisch, bredvid den kan du placera en torktumlare för kläder. Allt ledigt utrymme används för olika användbara skåp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sista avskedsord

Ett badrum är ett mycket viktigt utrymme för varje lägenhet, hus eller offentlig plats. Eftersom måtten på detta rum kan varieras är det värt att välja rätt efterbehandlingsalternativ och använda alla kvadratmeter maximalt. Om nödvändigt kan ombyggnad utföras i ett litet badrum, men detta måste göras under överinseende av proffs . Glöm inte heller att för all dekoration av toaletten måste du följa alla SNiP -normer.

Det är mycket viktigt att välja ett badrum efter din smak, så att du kan använda det till fullo och möjligheten till en god vila. Om du följer riktlinjerna ovan är det mycket enkelt att göra detta.

Rekommenderad: