Värmeelement För Bosch Diskmaskiner: Reparera Värmeelement Med En Pump, Byta Ut Det Med Egna Händer, Kontrollera Värmeelementet Och Enheten. Var Finns Han?

Innehållsförteckning:

Video: Värmeelement För Bosch Diskmaskiner: Reparera Värmeelement Med En Pump, Byta Ut Det Med Egna Händer, Kontrollera Värmeelementet Och Enheten. Var Finns Han?

Video: Värmeelement För Bosch Diskmaskiner: Reparera Värmeelement Med En Pump, Byta Ut Det Med Egna Händer, Kontrollera Värmeelementet Och Enheten. Var Finns Han?
Video: How to Test & Replace the Heater & Pump in a BOSCH, SIEMENS, NEFF and more Dishwashers 2024, Mars
Värmeelement För Bosch Diskmaskiner: Reparera Värmeelement Med En Pump, Byta Ut Det Med Egna Händer, Kontrollera Värmeelementet Och Enheten. Var Finns Han?
Värmeelement För Bosch Diskmaskiner: Reparera Värmeelement Med En Pump, Byta Ut Det Med Egna Händer, Kontrollera Värmeelementet Och Enheten. Var Finns Han?
Anonim

En av de viktigaste komponenterna i en diskmaskin är ett värmeelement eller en rörformad elvärmare. Dess huvudsakliga funktion är att värma vattnet till den temperatur som krävs, som användaren ställt in.

Men som vilken teknisk utrustning som helst kan värmeelementet gå sönder och misslyckas. Låt oss försöka ta reda på hur värmeelementet för Bosch diskmaskin fungerar. Dessutom kommer vi att analysera hur man väljer en ny värmare för en sådan diskmaskin, varför den kan gå sönder och hur man byter ut den med egna händer.

Bild
Bild

Enhet

Som redan nämnts är ett värmeelement en elektrisk anordning, vars huvudsakliga syfte är att värma en vätska med en inbyggd spiral, som är tillverkad av ett speciellt material. Den ledande delen är placerad i röret, som är lufttätt . Förresten är den isolerad från diskmaskinens kropp. Värmaren är vanligtvis inrymd i en speciell vattenjacka. Och för att vätskan ska kunna cirkulera används en särskild elektrisk pump av vingtyp. Delarnas leder är tätade med en gummipackning, som skyddar kontaktdelarna från inträngande av vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När en elektrisk ström flödar i en spiral, genereras värme . Mätsensorerna ansvarar för att reglera värmaren. Sensorn övervakar den programmerade temperaturen, och när den inställda nivån har uppnåtts stängs den av. När vattnet svalnar och temperaturen sjunker under en viss nivå, utförs uppvärmning igen. Det bör tilläggas att Bosch rörvärmare installerade i diskmaskiner tillverkade efter 2010 är dessutom utrustade med en pump. Sådana modeller med en pump kännetecknas av en mer intensiv cirkulation av vatten, vilket avsevärt påskyndar värmeväxlingen.

Bild
Bild

Torra knutar finns i ett antal modeller från den nämnda tillverkaren . Deras karakteristiska drag är att värmeröret kommer att monteras här i ett speciellt fall. Och utrymmet mellan väggarna är fyllt med en speciell förening som är resistent mot höga temperaturer. Dess uppgift är att tillhandahålla ytterligare isolering från vätskans effekter på olika elektriska delar.

Bild
Bild

Orsaker till haverier

Fel på värmeelement och deras driftstörningar kan uppstå av olika skäl. Spolade filament-utbrändhet och lead-out-shorts brukar nämnas av användarna som de vanligaste felen. Här är det nödvändigt att förstå att utbrändhet uppstår som ett resultat av det faktum att det eldfasta elementet i en hermetiskt tillsluten värmare blir tunnare när det används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ofta upptäcka att flödesvärmaren installerad i diskmaskinen helt enkelt brann ut. Det kan finnas flera anledningar till detta.

  • Det finns en läcka någonstans i den rörformiga elvärmaren.
  • Filtret är för smutsigt, vilket gör att det inte kan utföra sin funktion normalt.
  • Diskmaskinen används inte på rätt sätt, eller det händer med allvarliga fel.
  • Försämring eller stor ansamling av skala direkt på värmeelementet. Om vågens tjocklek på den elektriska värmaren är mer än 2-3 millimeter, kommer delen definitivt att gå sönder och ganska snabbt.
  • Ett sammanbrott kan uppstå på grund av en allvarlig spänningsökning i det elektriska nätverket. Om detta är en vanlig förekomst i ditt område, bör du skaffa en enhet som en stabilisator.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om störningen är allvarlig kan du kontrollera värmeelementets skick, men det är nästan garanterat att det måste bytas ut. Innan det måste du först köpa det efter noggrant urval. Och för att välja det korrekt är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal specifika funktioner.

Hur väljer man ett nytt värmeelement?

Innan du beställer och köper ett nytt värmeelement måste du veta om modellen som är installerad i diskmaskinen, allt till serienumret. Det finns på diskmaskinens etikett.

Dessutom bör du känna till enhetens huvudsakliga tekniska egenskaper:

  • spänning och effekt;
  • mått;
  • korrespondens till kontakten för anslutning;
  • generell mening.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det nödvändigt att vara uppmärksam på tätheten i ändarna av uttaget på modellen. Och du bör också vara uppmärksam på designfunktioner. Elektriska värmare som används i diskmaskiner från Bosch kan vara:

  • våt eller nedsänkt;
  • torr.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första kategorin av enheter skiljer sig genom att de kommer i kontakt med arbetsvätskemediet och värmer upp det. Och den andra kategorin av modeller är i en speciell kolv gjord av soapite. Detta material tillhör den sammansatta kategorin.

Torrvärmare är mer efterfrågade på grund av deras högre effektivitet . Detta uppnås på grund av att delen inte kommer i direkt kontakt med vätskan. Detta gör det också möjligt att öka delens hållbarhet.

Bild
Bild

Närvaron av en bred kolv i en torrvärmare gör att du kan värma vattnet så snabbt som möjligt, skyddar mot bildning av skala och bildandet av den så kallade torra pluggen. Och vid behov är det något lättare att ta bort en sådan del.

I olika modeller av Bosch diskmaskiner kan sensorer för grumlighet av en vätska, vattenflödesfördelning, liksom ett elektriskt relä, som byts av ett membran, som flyttas av ett vattentryck, installeras.

Anteckna det för Bosch -modeller kan du hitta värmeelement, komplett med vilka det också finns en pump . Det kommer att vara en bit som inte kan demonteras. Men priset kommer att vara betydligt högre än för konventionella värmeelektriska värmare för sådana enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter man ut?

Låt oss nu försöka ta reda på hur man reparerar diskmaskinen genom att byta ut värmeelementet. Först måste du koppla bort kommuteringsslangen som är ansluten till vattentillförseln . Därefter måste du koppla bort avloppsslangens avloppsslang, som är ansluten till avloppet.

Du bör också koppla bort diskmaskinen från strömförsörjningen, varefter höljet demonteras och det nödvändiga elementet byts ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra arbete måste du ha till hands:

  • uppsättning skruvmejslar;
  • tång;
  • testare;
  • skiftnycklar.
Bild
Bild

Samma process för att byta ut värmeelementet kommer att utföras i en viss ordning

  • Vi öppnar enhetens ytterdörr, tar bort brickorna från insidan där disken placeras.
  • Vi demonterar de flytande sprinklerna av plast och tar också bort filtreringsenheten från sitt bo, som ligger längst ner i kammaren.
  • Om diskmaskinen är en integrerad del av köksväggen bör du skruva loss fästskruvarna på sidorna och i höljet.
  • Dra upp den nedre sprutarmen, som vanligtvis hålls på plats av en fjäderhållare.
  • Ta bort plaströret som är anslutet till värmaren.
  • Vi tar ut diskmaskinen för att ta bort locken som sitter på sidorna. Om utrustningen är inbyggd räcker det med att demontera ljudisoleringspanelerna och ta bort plastskydden.
  • Vi lägger utrustningen på bakväggen innan vi placerar ett dämpande material.
  • Vi demonterar den nedre delen av kroppen med justerbara stöd, varefter vi kopplar bort vattenslangen från värmeenheten. Tänk på att vatten kommer att rinna ut ur slangen. Om slangen har fastnat måste du använda en tång. Under inga omständigheter ska kraft appliceras på grund av risken för munstycksbrott.
  • Vi kopplar loss kommutationskablarna och skruvar loss fästelementen som fixerar värmefodralet. Och du bör också lossa eller snacka på plastfästdonen som håller de elektriska ledningarna. Nu tar vi bort den brända delen.
  • Vi utför installationen av en ny termisk elvärmare och monterar utrustningen i omvänd ordning.
  • Vi gör utrustningstester.
Bild
Bild

Och du bör också veta att innan du byter ut värmeelementet i diskmaskinmodeller av det aktuella märket, är det nödvändigt att mäta motståndet hos den aktuella delen, som installeras istället för den trasiga.

Tillverkaren förenar diskmaskinernas design, varför lindningsmotståndet kan vara lägre än nödvändigt . Till exempel bör en teknik med en effekt på 2800 watt vid en spänning på 230 volt ha en motståndsindikator på 25 ohm, och du kan bara se 18 ohm på en multimeter. Genom att sänka denna indikator kan du påskynda uppvärmningen av vätskan, men på bekostnad av att minska utrustningens tillförlitlighet och hållbarhet.

Bild
Bild

För att öka motståndet kan processbryggan tas bort, som separerar en del av värmebatteriet . För att göra detta måste du demontera pumphuset som är installerat på värmaren. Nackdelen med detta steg är förlusten av garantin för delen och en ökning av cykeltiden på grund av att intensiteten av vattenuppvärmning kommer att sjunka.

Rekommenderad: