Diskmaskinventil: För Vattentillförsel Och återgång Till Avlopp, Fyllning Av Elektromagnetisk Och Säkerhet, Deras Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Diskmaskinventil: För Vattentillförsel Och återgång Till Avlopp, Fyllning Av Elektromagnetisk Och Säkerhet, Deras Egenskaper

Video: Diskmaskinventil: För Vattentillförsel Och återgång Till Avlopp, Fyllning Av Elektromagnetisk Och Säkerhet, Deras Egenskaper
Video: Bosch Dishwasher E15 Error 2024, April
Diskmaskinventil: För Vattentillförsel Och återgång Till Avlopp, Fyllning Av Elektromagnetisk Och Säkerhet, Deras Egenskaper
Diskmaskinventil: För Vattentillförsel Och återgång Till Avlopp, Fyllning Av Elektromagnetisk Och Säkerhet, Deras Egenskaper
Anonim

Diskmaskinens stabilitet och effektivitet beror på alla enheter och element. Ventiler är mycket viktiga komponenter i konstruktionen, som tillhandahåller tillförsel, avstängning av inflödet eller dränering av vatten till PMM. Diskmaskinens förmåga att utföra de inställda programmen beror på tillståndet hos dessa enheter, därför är det nödvändigt att överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens funktioner

Syftet med alla ventiler i en diskmaskin är att passera en förutbestämd volym vatten i en viss riktning och sedan vid önskat ögonblick stänga av flödet. Magnetventilerna arbetar under kontrollen av styrmodulen, som skickar ett kommando, varefter ventilen antingen öppnas eller stängs. Mekaniska enheter fungerar autonomt, men de är lika användbara.

Bild
Bild

Diskmaskinens ventiltyper

Tillverkare utrustar sin utrustning på olika sätt, men som regel praktiseras flera typer av ventiler

  1. Vattenförsörjning magnetventil (även kallad inlopp eller fyllning). Utformad för att reglera flödet av rent vatten.
  2. Tömningsventil (back- eller hävertlås). Håller avloppsvattnet under kontroll.
  3. Säkerhetsventil - AquaStop. Skyddar mot läckage.
  4. Någon av dem kännetecknas av designfunktioner, monteras i vissa zoner och ersätts enligt den etablerade algoritmen för åtgärder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inloppsventil

Vattenförsörjningsventilen fungerar som en avstängningskomponent. Inloppsslangen är ansluten till den, som är under nättryck.

Enhetens uppdrag inkluderar att öppna enheten i rätt tid för att fylla enheten med den nödvändiga volymen vatten och stänga när den önskade nivån har uppnåtts

Externt ser vattenventilens magnetventil ut som en plastkropp böjd i en vinkel på 90 °. Ena änden är ansluten till inloppsslangen och grenen är utrustad med kontakter för kopplingsplinten. Det tillhör kategorin elektromagnetiska avstängningskomponenter.

Bild
Bild

En slutare och solenoider finns inuti enheten . När ett kommando tas emot från kontrollmodulen flyttar solenoiderna spjället till "öppet" eller "stängt" läge, vilket säkerställer flödet eller avstängningen av vatten.

Bild
Bild

Backventil

Detta är ett anti-hävertelement, som har en relativt sinnrik, som det kan tyckas, struktur, men dess betydelse i hela systemet är mycket stor. Vanligtvis, diskmaskinstillverkare installerar detta element i början av avloppsslangen.

Under pumpens drift skapas trycket från det utpumpade förorenade vattnet i avloppsnätet. Vid denna tidpunkt fungerar anti-sifonventilen för att passera det förorenade vattnet i avloppets riktning. Efter avstängning av avloppspumpen blockerar den helt avloppskanalen.

Bild
Bild

Om det plötsligt uppstår en situation när flytande avfall från avloppsnätet går i motsatt riktning, blockerar dräneringsventilen på ett tillförlitligt sätt vägen till diskmaskinen. Vad som än händer i avloppssystemet, kommer denna enhet att skydda diskmaskinen från flytande avfall som kommer in i den.

Enskilda användare som installerar diskmaskiner med egna händer försummade den här enheten och ångrade redan mycket. När en blockering uppträdde i avloppsnätet trängde allt innehåll in i diskmaskinen och hamnade på diskade disk.

Bild
Bild

AquaStop -ventil

Denna enhet är en del av AquaStop -systemet. Diskmaskinventilen AquaStop fungerar som ett säkerhetselement som förhindrar vätskeläckage vid ett oförutsedd problem, till exempel att vattenförsörjningsslangen går sönder. Om du har de nödvändiga verktygen kan du köpa och ändra det själv, men när du inte har praktisk erfarenhet av att utföra denna typ av arbete bör du ringa en specialist.

Bild
Bild

Uppmärksamhet! Om det finns tecken på ventilbrott byts enheten ut, eftersom restaureringen av detta element inte utförs. Arbetet är enkelt och kan göras på egen hand, men om maskinen har garanti måste du bjuda in en mästare från servicecentret.

Hur väljer man?

Reservdelar för en diskmaskin som är ur funktion måste köpas uteslutande original - strikt beroende på modifiering och märke. Det finns många delar av låg kvalitet som inte håller länge. När den nödvändiga reservdelen inte går att köpa är det nödvändigt att dechiffrera märkningen, enskilda reservdelar är utbytbara.

Bild
Bild

Parallellt med detaljerna är det lämpligt att köpa förbrukningsmaterial . Det är bättre att betala ett högt pris för enheten än att få den reparerad regelbundet.

Rekommendation! Leta inte efter replikventiler (eller med andra ord analoger) - de kanske inte passar en viss diskmaskinmodifiering.

Hur kan man öka livslängden?

Egenskapen för delar och enheter är att hålla diskmaskinen i gott skick så länge som möjligt. Den är dock föremål för användningsvillkor, som kanske inte är acceptabla. Detta reducerar enhetens drifttid avsevärt.

Bild
Bild

Vissa åtgärder kan hjälpa till att förlänga livslängden

  1. Användning av en anordning för vattenrening (filter) . Rost, små partiklar fyller ventilens inre utrymme och förhindrar att vattnet stängs.
  2. Installation av en lägenhetsvattentrycksregulator . Överdriven belastning vid inloppet gynnar tidig nedbrytning av inte bara ventiler utan även andra enheter.
  3. Användning av en spänningsstabilisator . Detta är en allmän princip som gör det möjligt att skydda inte bara ventilerna utan också alla elektroniska apparater i diskmaskinen.
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta diskmaskinägare ignorerar dessa tips, men konsekvensen är bara en minskning av användningstiden.

Rekommenderad: