Hur Rengör Jag Min Diskmaskin? Rengöring Med Citronsyra Hemma. Hur Tvättar Man Diskmaskinen Annars? Avkalkning Och Avlägsnande Av Fett

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rengör Jag Min Diskmaskin? Rengöring Med Citronsyra Hemma. Hur Tvättar Man Diskmaskinen Annars? Avkalkning Och Avlägsnande Av Fett

Video: Hur Rengör Jag Min Diskmaskin? Rengöring Med Citronsyra Hemma. Hur Tvättar Man Diskmaskinen Annars? Avkalkning Och Avlägsnande Av Fett
Video: Hur rengör jag min diskmaskin? 2024, April
Hur Rengör Jag Min Diskmaskin? Rengöring Med Citronsyra Hemma. Hur Tvättar Man Diskmaskinen Annars? Avkalkning Och Avlägsnande Av Fett
Hur Rengör Jag Min Diskmaskin? Rengöring Med Citronsyra Hemma. Hur Tvättar Man Diskmaskinen Annars? Avkalkning Och Avlägsnande Av Fett
Anonim

För att diskmaskinen ska fungera länge och korrekt utföra sina funktioner måste ägarna följa vissa regler. Diskmaskinen kräver regelbundet underhåll, annars kan användarna möta många problem. Om produkten inte servas kommer en obehaglig lukt, vit blomma och till och med mögel att dyka upp med tiden och om åtgärder inte vidtas i tid kommer utrustningen att misslyckas helt.

Bild
Bild

Den här artikeln visar hur du tar hand om din diskmaskin hemma för att förlänga diskmaskinens livslängd . Nedan beskrivs inte bara de kemiska metoderna för att ta hand om diskmaskinen, utan också folkmetoder som rekommenderas av erfarna användare av maskinen.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Innan du lär dig hur du rengör din produkt bör du bekanta dig med några av reglerna för att ta hand om den. På så sätt kan du avsevärt minska mängden arbete som ska utföras.

  • Komplex rengöring av enheten bör utföras varje månad och filtren ska tvättas minst en gång i veckan.
  • Rätterna i brickorna bör ordnas enligt tillverkarens rekommendationer. Nästan alla företag gör samma layout: tunga rätter (stekpanna, kastrull, bakplåtar med sot) placeras alltid på de nedre hyllorna, eftersom tvättkvaliteten är mycket bättre. Muggar, skedar, tallrikar ska placeras upp och ner. Detta förhindrar att pulver och vatten samlas inuti.
  • Innan du börjar tvätta, glöm inte att torka disken med en pappershandduk så att inga stora bitar mat finns kvar inuti.
  • Om vätskan eller tabletten innehåller mjukgörare bör du alltid tillsätta regenererande salt till dem.
  • Var inte lat för att ta bort filternätet efter varje disk. Samlat skräp måste tas bort i tid.
  • Pulverfacket ska alltid kontrolleras för rester.
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda metallsvampar för att rengöra enhetens insida, eftersom den hårda fibern kan repa det skyddande lagret, vilket resulterar i att rost börjar bildas. För detta arbete, försök att ta endast speciella svampar och trasor.

Efter varje bearbetning av diskmaskinen måste dess insida torkas av med en torr trasa, annars kan en smaklös lukt inte undvikas.

Bild
Bild

Mekanisk rengöring

Nästan alla moderna diskmaskiner är utrustade med en självrengörande funktion, men experter säger att filter och andra komponenter i maskinen måste tvättas för hand då och då.

I de flesta fall kanske professionella rengöringskemikalier inte räcker, särskilt om filtren är igensatta eller om ditt hem har hårt vatten . Därför, om du vill att produkten ska serveras under lång tid, måste du ge den högkvalitativ och snabb omsorg.

Bild
Bild

Filtersköljning

Oavsett diskmaskinens modell finns det ett flerlagersfilter på basen. Han har en uppgift - att förhindra att matbitar kommer in i avloppsrören.

Även om ägarna regelbundet följer tillverkarens råd och efter varje måltid tar bort matrester från disken, kan maskinen fortfarande stoppas . En av anledningarna är ansamling av hårt vatten eller fett.

Bild
Bild

Det rekommenderas att tvätta filtret var tredje dag, eftersom nätet vanligtvis är fint och kan bli igensatt även med pulverbitar, informerar maskinen dig om detta och visar ett fel i avloppssystemet på monitorn.

Låt oss ta en titt på hur man kommer nära filtret för att spola det

  1. Koppla ur klipparen.
  2. Därefter måste du ta bort den nedre korgen. Om det finns vatten i botten kan det absorberas med en svamp eller trasa.
  3. Undersök maskinens botten, det finns en bollformad urtagning nära sprutarmen. Den har ett filter. Den består av tre delar: ett fint filter, ett nät och ett glas med stora hål.
  4. I de flesta moderna diskmaskiner tas filtret bort helt enkelt: på vissa modeller kan det skruvas loss, på andra behöver du bara dra upp det. Om maskinen är gammal kommer en skruvmejsel, tång eller andra verktyg till undsättning.
  5. Kom ihåg att ta bort vattnet under filtret med en svamp och kontrollera om det finns andra föroreningar. Detta är en mycket viktig punkt, för om fasta partiklar tränger igenom filterskyddet måste pumpen definitivt bäras för reparation.
  6. Därefter måste du se till att pumphjulet fungerar. För att göra detta, med en skruvmejsel, måste du skruva loss den självgängande skruven, ta bort säkerhetsstången och försöka rulla bladen. Om de snurrar utan att sakta ner, är allt i sin ordning och den självgängande skruven kan skruvas tillbaka. Om inte, måste du demontera pumpen och leta efter ett fel.
  7. Som det sista steget måste alla komponenter rengöras från matrester och tvättas under varmt rinnande vatten med diskmedel. Om du inte har rengjort filtret på länge, så är tråden troligtvis igensatt eller har det dykt upp skal på glaset. I detta fall måste delarna stå i en ättikslösning i två timmar.
Bild
Bild

Utloppsfiltret är den del där blockeringar sannolikt ackumuleras . Men om du utför en fullständig mekanisk rengöring, glöm inte att kontrollera insugningsslangens skick. Ofta samlas pulver, salt och plackbitar här.

Att hitta inmatningsfiltret är ganska enkelt. För att göra detta, stoppa vattentillförseln och koppla ur slangen. Det fina nätet kommer att ligga precis framför dina ögon . Därefter behöver du bara ta ut membranet och skölja det tillsammans med slangen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att spola ut facket måste du koppla bort inloppsslangen . Det kommer att finnas ett par filter framför dina ögon: precis vid inloppet och bakom tee. Båda membranen måste avlägsnas försiktigt och även sköljas under varmt rinnande vatten. Om det finns mekaniska skador eller om delarna inte kan tvättas måste de bytas ut.

Dessa filter är billiga och säljs i alla VVS -butiker. Det sista steget är att sätta ihop alla delar igen.

Bild
Bild

Rengöring av sprinklerna

Det näst vanligaste diskmaskinelementet som ofta misslyckas är spraysystemet. Trots att vattnet från slangen redan är rent, orsakar små bitar av sand eller kalciumsalter ofta ett stopp, även med ett inloppsfilter.

Bland annat påverkar vatten med ökad hårdhet negativt tillståndet hos tätningar, rör, munstycken, därför rekommenderar erfarna experter att kontrollera deras tillstånd minst varje månad.

Bild
Bild

Under den förebyggande rengöringen av pumphjulet kan du använda en onödig tandborste, fiskesnöre eller tandpetare . Under arbetet får du inte göra plötsliga rörelser, annars kommer du helt enkelt att trycka igenom skräpet, och det är mycket svårare att få det inifrån.

Bild
Bild

Låt oss gå igenom stegen om hur du rengör nebulisatorerna ordentligt

  1. Först måste du få den övre korgen och vipparmen som är fäst vid den.
  2. Böj fästelementen och koppla bort spolarmarna.
  3. Därefter tar vi ut den nedre korgen och tar ut vipparmen. Detta är enkelt: håll i mitten av elementet med ena handen och vrid det moturs med den andra.
  4. Var uppmärksam på sälarnas skick. Köp nya om det behövs.
  5. Skräp måste avlägsnas från noder, bladen måste sköljas i rinnande vatten.
  6. När allt är på plats, se till att sprutarmarna roterar utan att bromsa.
Bild
Bild

Fixeringsdelarna för diskmaskiner av olika modeller och storlekar kan skilja sig från varandra . Innan arbetet påbörjas rekommenderas därför att läsa instruktionerna som medföljer satsen. Detta undviker de flesta oavsiktliga haverier.

Bild
Bild

Rengöring av kroppen och tätningarna

Produktens insida, korgar och elastik måste torkas av efter varje användning av produkten . Om du vill kan du desinficera dessa element med hjälp av speciella lösningar som kan köpas i hushållskemikalier.

Fogarna på dörrens nedre del bör tvättas särskilt noggrant . Vid diskning sköljs dessa delar dåligt med vatten, och därför samlas ofta små matavfall här och avger en obehaglig lukt.

Bild
Bild

För att undvika mögel och fuktig lukt, ventilera lådan tills alla droppar vatten har avdunstat

Om tätningen är i mer eller mindre rent tillstånd kan du helt enkelt torka av den med en fuktig svamp, som måste blötläggas i en rengöringslösning. Om det är mycket smuts kommer en tandborste till undsättning.

Bild
Bild

Många hemmafruar sprayar produkten och börjar tvätta dörren med en våt trasa. Det är förbjudet att göra detta, eftersom vätska kan komma på ledningarna och stänga kontakterna. I detta fall kommer reparationer inte att undvikas.

Tätningar ska endast tvättas med hushållskemikalier . Folkmedicin (ättika, citron) fungerar inte här. Syror kan torka ut tandköttet och få maskinen att läcka.

Bild
Bild

Observera att efter avslutad diskning måste facket för pulver och tabletter också sköljas, torkas och få torka.

Om det finns envisa spår av mat i korgen, låt det ligga i varmt vatten i två timmar och ta sedan bort resten för hand med en pensel . Om maskinen har en självrengörande funktion kan du lämna detta arbete åt henne.

Bild
Bild

Användning av kemikalier

Om färsk smuts kan avlägsnas med en trasa och rengöringsmedel av rostfritt stål, rekommenderas att använda korrosionsskyddande medel för att ta bort gammal rost.

Bottled Finish är en diskmaskinbehandling av hög kvalitet . Det måste installeras i brickan med halsen nedåt. Därefter måste du köra maskinen under en hel cykel och ställa in temperaturen till 65 grader.

Bild
Bild

Låt oss ta en titt på de mest populära kemikalierna för att ta bort fett och kalk

  • Finish Cleaner - ett vanligt botemedel som väl rengör insidan av vit blomning, fett och smaklös lukt.
  • " Antinakipin " - sand för rengöring av diskmaskinen. Klarar förstörelsen av kalk.
  • " Filtero " - vätska för diskmaskin. Det tar bort fett och kalk väl.
  • " Electrolux " - en vätska som kan ta bort små bitar av mat. Verktyget finns också i form av ett pulver, som klarar väl av skalan och lämnar en behaglig lukt efter sig.
Bild
Bild

Hur man tvättar med folkmedicin?

Kemiska vårdprodukter för bilen gör ett utmärkt jobb: de tar bort fett, lukt, skala. De är dock dyra, och många ägare försöker spara pengar på städning. Tre populära recept kommer att beskrivas nedan, ingredienser till dem finns i varje hem.

Bakpulver, citronsyra och ättika gör det bästa för rengöringstekniker

Bild
Bild

Vinäger och bakpulver

Receptet är ganska enkelt: du måste hälla 2 koppar vinäger i en djup behållare. Därefter ska den placeras i den övre korgen, vissa hemmafruar föredrar att hälla salt på botten, sedan måste du slå på maskinen under maximal tid.

När vattnet värms upp, stoppa tvätten och lämna produkten över natten utan att ta bort vinägerbehållaren . På morgonen blir allt skräp mjukt och du kan ta bort det utan större svårigheter.

Bild
Bild

Citronsyra

Ytterligare ett botemedel som hjälper bra i kampen mot vågen. Förbrukningen beror på diskmaskinens storlek, men i de flesta fall räcker 200 gram. Rengöringsprocessen skiljer sig inte mycket från ovanstående metod. Men experternas åsikter skiljer sig åt i denna fråga. Syran är faktiskt bra på att ta bort våg, men det kan skada tätningarna - tänk på.

Bild
Bild

Om du är rädd för att experimentera kan du späda ut vatten, vinäger och citronpulver och ta bort kalk manuellt med hjälp av en sprayflaska och en trasa. Se till att lösningen inte kommer i kontakt med gummidelarna.

Läsk med eterisk olja

Många hemmafruar gillar att göra tabletter av vatten och eterisk olja. De tar inte bara bort fett och plack, utan lämnar också en behaglig doft.

Låt oss överväga hur man lagar mat

  1. Ta ett glas, häll läsk där, tillsätt 2 matskedar väteperoxid och 15 droppar eterisk olja.
  2. Den resulterande blandningen måste blandas noggrant tills en konsistens som liknar våt sand erhålls.
  3. Skala därefter små runda tabletter och lägg dem längst ned i diskmaskinen.
  4. Slå på tvätten för maximal tid.
Bild
Bild

Om effekten inte är tillräcklig lägger du till två glas vinäger i korgen.

Rekommenderad: