Möbelfärg: Krita Och Akrylfärg För Barnmöbler, Hur Man Målar En Skinnsoffa Och MDF Köksfasader

Innehållsförteckning:

Video: Möbelfärg: Krita Och Akrylfärg För Barnmöbler, Hur Man Målar En Skinnsoffa Och MDF Köksfasader

Video: Möbelfärg: Krita Och Akrylfärg För Barnmöbler, Hur Man Målar En Skinnsoffa Och MDF Köksfasader
Video: Chalk Paint vs. Regular Latex Paint for Furniture | Battle of the Paints! 2024, April
Möbelfärg: Krita Och Akrylfärg För Barnmöbler, Hur Man Målar En Skinnsoffa Och MDF Köksfasader
Möbelfärg: Krita Och Akrylfärg För Barnmöbler, Hur Man Målar En Skinnsoffa Och MDF Köksfasader
Anonim

Vad ska jag göra om möbler av hög kvalitet har tjänat sitt syfte, en storslagen renovering planeras och de gamla inredningsartiklarna inte passar in i det nya konceptet? Lösningen kan vara målning, för det är det som låter dig återställa och ge ett nytt liv åt alla möbler av trä eller metall. Moderna färger och lacker hjälper till att förverkliga den mest vågade idén, och en mängd olika färger och nyanser hjälper till att se till att de uppdaterade möblerna matchar alla stilar i rummet, vare sig det är högteknologiskt, popkonst eller country.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgtyper: fördelar och nackdelar

Att måla en möbelyta av trä eller metall kan förlänga livslängden avsevärt, samt skydda den mot fukt, mögel och mögel. Flera typer av färger kan användas för restaurering av möbelfasader. Valet beror på de specifika kraven för beläggningens säkerhet och kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste typerna är:

Akryl . Denna grupp av färger är en av de säkraste för människor och djur, eftersom den använder vatten som lösningsmedel. Den har ingen stark kemisk lukt, vilket innebär att den kan användas inomhus, till exempel på vintern. Den är lämplig för att måla inte bara MDF -beläggningar, utan även spånskiva och spånskiva. Den är idealisk för barnmöbler för både hem och barns utbildningsinstitutioner. Vissa tillverkare tillverkar akrylfärger i sprayburkar, vilket förenklar appliceringen och minskar materialförbrukningen.

Nackdelarna inkluderar det faktum att akrylfärger snabbt försvinner från möbelytan (på grund av vattenbasen) och det finns ett behov av touch-up.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olja . Oftast används de för metallmöbler, men de kan också användas för träprodukter. De har en skarp lukt, som kräver användning av personlig skyddsutrustning, och arbete ska utföras i ett välventilerat område.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Alkyd uretan - en vanlig komposition som används för att måla både massiva trämöbler och MDF -paneler. Skapar en film på ytan som är resistent mot fukt, sol och mekaniska skador. Det kan ha en stark specifik lukt, så arbete bör endast utföras i välventilerade rum och färg från välkända tillverkare bör väljas. Ofta är fasaderna på köksapparater täckta med denna färg.
  • Polyuretanhartser . Färger baserade på dessa komponenter bildar en slät, blank yta som kan hålla i cirka 20 år. Polyesterfärg för hemmabruk är sällan tonad, men valfri nyans kan appliceras på industriella formuleringar. Den tvättbara ytan, målad med polyuretanfärg, tål effekterna av de flesta hushållskemikalier, inklusive aggressiva ämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krita färg gick till försäljning 2017. Det skapar en sammetslen, jämn finish på möbler som är mycket kritliknande vid beröring. Färgen är giftfri, torkar snabbt, den kan appliceras omedelbart utan ytterligare bearbetning. Den största fördelen är att den kan användas för att måla vilken yta som helst av betong, trä, metall, sten och plast. Den enda nackdelen är att färgen inte finns i alla, inte ens i en specialaffär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialiserade kompositioner för färgning av lädermöbler . Dessa färger kan vara både naturliga och syntetiska. De senare är mer pålitliga, eftersom de har en bra täckförmåga, de stannar kvar på huden länge. Naturliga färgämnen har inte dessa egenskaper, men de är säkrare för människor och djur.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vissa färger är inskriptionen tixotrop. Denna term betyder att denna komposition inte lämnar ränder och ränder vid färgning, så att du kan uppnå maximal dekorativitet. De flesta populära tillverkarna producerar sådana färger.

Färger

Moderna färger och lacker har en bred färgpalett. Vissa formuleringar är lätta att färga, vilket gör att du kan öka antalet möjliga färger och nyanser upp till flera tusen. Om den önskade nyansen inte är till salu, är det bättre att inte engagera sig i oberoende blandning av färg och färg, eftersom det långt ifrån alltid är möjligt att uppnå önskat resultat.

Denna tjänst tillhandahålls ofta i järnaffärer. Tonning utförs på specialutrustning, så önskad färg blir hundra procent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel är det inte svårt att hitta matta eller blanka basfärger, särskilt vitt och svart. Om du vill ha något ovanligt, kommer måla i sprayburkar till undsättning. De är mycket dekorativa, därför passar de inte bara för att måla ytan, utan också för att ge den vissa effekter.

Bland sprayfärgerna kan du hitta följande:

  • pärlemor (olika nyanser);
  • guld;
  • brons;
  • med åldrande effekt (craquelure).
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av färg beror direkt på möbelstilen, syftet och den allmänna utformningen av rummet. Så för sovrummet väljer de vanligtvis ljusa, diskreta nyanser, och för barnkammaren kan du använda ljusare färger. Trä lacker och fläckar är populära. De ger trämöbler och inredningsartiklar vilken komplex nyans som helst, till exempel wenge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kända tillverkare och recensioner

Marknaden för färger och lacker avsedda för målning av möbler representeras av mer än ett dussin företag från hela världen: Tyskland, Italien, USA, Ryssland, Grekland, Österrike. Följande tillverkare är mest efterfrågade på ryska konstruktionsdiskar, att döma av kundrecensioner:

Renner (Italien) - färg av premiumsegmentet, gör att du kan uppnå höga dekorativa resultat. Alla produkter uppfyller europeiska kvalitetsstandarder, är säkra för människor och miljö. Sammansättningarna i den italienska produktionen Renner har låg förbrukning, god döljningskraft, bildar en hållbar beläggning. De är mångsidiga, de kan användas för alla inre eller yttre arbeten. På grund av den höga kostnaden har dock inte alla råd med materialet i detta företag.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • ALPINA (Tyskland) - målar och lacker från ett tyskt företag, vars produktion började redan 1909. Under denna tid har ALPINA erövrat hela världen. Möbelfärger av detta märke är miljövänliga, perfekt tonade, enkla att applicera och hållbara.
  • Dulux (Storbritannien) Är ett varumärke från det brittiska företaget AkzoNobel. Produkterna är säkra för människor och har ingen stark lukt. Dulux -färg är nötningsbeständig, lätt att rengöra och passar utmärkt i fuktiga miljöer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • TEKNOS (Finland) - den globala volymen av dessa färger på den internationella marknaden är mer än 40%. Det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet, dessutom läggs en speciell komponent till alla färger, vilket gör beläggningen immun mot bildning av mögel och mögel.
  • TIKKURILLA (Finland) - är säker för människor och miljö, risken för allergiska reaktioner minimeras. Ett stort utbud av färger för olika ändamål, en rik färgpalett, samt möjligheten att färga gjorde denna färg populär över hela världen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • TEX (Ryssland) Är ett ryskt företag som producerar ett stort antal typer av färger och lacker för olika behov. Skiljer sig till låg kostnad, utmärkta tekniska egenskaper. Produkterna är säkra om rekommendationerna för färgning följs.
  • LACRA (Ryssland) Är ett ryskt företag som tillverkar ett brett utbud av lackmaterial. Möbelfärger från detta företag är kända för sin låga kostnad och goda egenskaper. Beläggningen har utmärkt ånggenomsläpplighet, är hållbar och motståndskraftig mot mekanisk belastning. Kräver strikt överensstämmelse med färgningsteknik.

De flesta av de listade färgerna lämpar sig inte bara för att måla nya möbler, utan också för restaurering av gammal produktion, till exempel Ikea.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Den slutliga kvaliteten på lack- och lackbeläggningar för möbler beror inte bara på färgens egenskaper och egenskaper.

För att inte göra ett misstag med valet måste du vara uppmärksam på följande punkter:

  • Typ av yta som ska målas. För trä används en typ av färg, medan för metall en annan. Detsamma gäller färger för läder, plast och andra möbler. Du hittar dessa rekommendationer i produktpasset eller på själva förpackningen.
  • Om det inte finns någon erfarenhet av måleri, är det bättre att föredra tixotropa färger. De låter dig skapa ett jämnt laminatgolv utan ränder och ränder. Sådana kompositioner finns i produktsortimentet från varje tillverkare, både bland dyra och bland representanter för budgetfärger och lacker. Du hittar märket "tixotropiskt" på bläcketiketten.
  • Färgen måste vara mycket motståndskraftig mot fukt, mekanisk påfrestning och ultraviolett strålning. Annars, efter några år, måste möblerna målas igen, eftersom det kommer att förlora sitt anständiga utseende.
  • Tänk på färgens säkerhet när den används i barn eller sovrum. Information om sammansättningen och möjliga effekter på människor finns på etiketten eller tillverkarens webbplats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du målar köksmöbler, särskilt polerade, kommer inte alla kompositioner att fungera. Men efter att noggrant ha förberett ytan för målning expanderar valet av lackmaterial avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Varje verk har sina egna hemligheter. För att måla möbler exakt måste du välja rätt pensel och rulle, fyll på maskeringstejp.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till följande punkter:

  • Primern för förbehandling av möbler bör ha samma sammansättning som den valda färgen. Annars är det inte möjligt att uppnå en vacker, jämn beläggning.
  • Alkyd emaljer är ett utmärkt, budgetalternativ till dyrare färger och lacker. Därför kan du med begränsade medel säkert köpa denna typ av färg. De bildar en jämn, blank beläggning som perfekt tål mekaniska skador och hög luftfuktighet.
  • Oljefärger och emaljer är billiga, men deras toxicitet bör beaktas. Arbetet kräver andningsskydd, aktiv ventilation av rummet för att undvika berusning. Färger ska inte användas om det finns allergiker i huset, och de är inte lämpliga för att måla barnmöbler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att måla om möbler är en nödvändig och intressant aktivitet. Du kan känna dig som en designer eller konstnär, välja en färg eller komplicera inredningen av välbekanta saker. Var inte rädd för experiment, du behöver bara noggrant förbereda dig för dem.

Rekommenderad: