Rokokomöbler: Antika Rokokomöbler, Moderna Modeller, Urvalsregler

Innehållsförteckning:

Video: Rokokomöbler: Antika Rokokomöbler, Moderna Modeller, Urvalsregler

Video: Rokokomöbler: Antika Rokokomöbler, Moderna Modeller, Urvalsregler
Video: Rokokomöbler 2024, April
Rokokomöbler: Antika Rokokomöbler, Moderna Modeller, Urvalsregler
Rokokomöbler: Antika Rokokomöbler, Moderna Modeller, Urvalsregler
Anonim

Rokoko är en unik och mystisk stil, som toppade sin popularitet under den franska aristokratins storhetstid i mitten av 1700 -talet. I själva verket är detta mycket mer än en designriktning - det är först och främst det franska sekulära samhällets tankesätt och livsstil, en produkt av dess kultur och först och främst det kungliga hovet.

Denna lyxiga stil kan fortfarande hittas i interiören hos många européer som tillhör de dominerande sociala klasserna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Definitionen av rokoko härstammar från den franska rocaille - "skalfragment". Stilen fick ett så ovanligt namn på grund av den invecklade inredningen, som påminde om mönstren på skal och havstenar . Trenden har sitt ursprung på 1400 -talet under "solkungens" Ludvig XIV: s regeringstid, och efter 3 århundraden, på 1700 -talet, blev den rådande. Det var vid den tiden som Frankrike blomstrade.

Vid den tiden blev landet rikt, tog platsen för en trendsättare och började diktera det kulturella och konstnärliga livet i länderna i den gamla världen. Ganska snart erövrade Rokoko andra europeiska länder, i större utsträckning påverkade det Österrike, Tyskland, England och Italien . I Ryssland utvecklades riktningen under inflytande av franska, österrikiska och tyska mästare i världsberömdhet - Tokke, Falcone, Roslin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rokokomöblernas särdrag är:

  • intimitet;
  • användningen av tomter från mytologi och pastoral;
  • förgyllning;
  • pastellfärger;
  • ornament;
  • använder detaljer som en grundläggande konstnärlig teknik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inledningsvis var denna riktning en slags hyllning till kvinnor, deras oro, erfarenheter och komfort . Därför skapades möblerna främst för deras bekvämlighet. Detta är särskilt märkbart i fritidsprodukter avsedda för dem med ganska långa frisyrer.

Alla möbler har ett lyxigt utseende, de utmärks av närvaron av små detaljer, snidning, förgyllning, släta linjer, närvaron av konkava och konvexa detaljer, böjda ben. Rokoko är en vacker, sofistikerad och lyxig stil.

Kostnaden för sådana möbler är mycket hög, så än idag kan du bara hitta dem i de rikaste husen i världen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och färger

För tillverkning av möbler i rokokostil används endast de mest värdefulla träslag av ljusa nyanser, oftare exotiska, som rosenträ och amarant. Äpple, lönn, valnöt, päron och citron som odlas i hemlandet används mindre ofta.

Franska hantverkare målar eller bränner aldrig trä, föredrar naturliga nyanser . De mest utsökta tygerna används för att dekorera stoppade möbler: satin, samt sammet och siden. De kan skilja sig från varandra både vad gäller styrka och parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rokoko är en ganska lugn stil när det gäller färger. Designers gör möbler i pastellfärger och deras kombinationer. De mest populära är:

  • vitt och lila;
  • vitt och guld;
  • guld och beige;
  • ljusrosa och ljusgröna.

Användning av ljusa färger är endast tillåten som accent, men i det här fallet ska färgerna tvättas ur och stängas av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Rokokomöbler väljs utifrån rummets funktionella syfte. Till exempel, insidan av sovrummet ska ha en lyxig bred säng, dekorerad med blommiga ornament och rocailler . I satsen måste du plocka upp ett toalettbord klädd i känslig satin, lätta canapésoffor och fåtöljer. Speglar i tunga vridna ramar kommer att se harmoniska ut på väggarna.

När du inreder ditt hus, kom ihåg att färgschemat ska vara monotont, högst 2 toner är tillåtna när du inreder rum . Användning av kontrasterande kombinationer rekommenderas inte. Rokokomöbler bör vara gjorda av naturligt massivt trä av värdefulla sorter. Produkter tillverkade av fanerade material, spånskivor och andra imitationer i denna stil är oacceptabla. Mjuka klädsel bör vara gjorda av högkvalitativt tätt tyg, ha ett diskret färgschema med blommotiv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Det är dags att bekanta sig med de klassiska proverna av rokokomöbler

Sekreterare . Skapad speciellt för det rättvisa könet. Det kännetecknas av en kantsten med rundade utskärningar och ben i form av en cabriole - i den nedre delen har de formen av ett djurs tass eller hovar, dekorerade med bollar och rhombuses. Sådana möbler kännetecknas av närvaron av en konkav böjning i botten och en konvex på toppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byrå . Under sin storhetstid var Rokoko den mest fashionabla möbeln. Dess form lånades ursprungligen från östlig kultur, men den kännetecknades av större plasticitet och krökning. Marmorlocket har vågiga kanter och sidorna verkar något utbuktade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Litet bord . En av huvudkomponenterna i Rococo -designen är bordet, inklusive konsolen. Denna möbel skapar inte bara en speciell atmosfär i interiören, utan blir också en plats för förvaring av kosmetika, smycken, nycklar, souvenirer, hattar, paraplyer och andra små saker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byrån . Älskare av antika möbler är mycket efterfrågade. Det är ett högt föremål med asymmetrisk finish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis ägnades särskild uppmärksamhet åt viloplatsen . Rokokosofforna har bekväma former. Soffor som ser ut som tre fåtöljer som är anslutna till varandra är särskilt vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under Louis XV: s era blev en schäslong utbredd . Den var gjord med mjuk klädsel, bekväma svängbara armstöd, böjda ben och en rund rygg. Det var störst efterfrågan på modeller i form av ett par fåtöljer vända mot varandra.

Rekommenderad: