Sovrumsdesign I "Chrusjtjov" (94 Foton): Riktiga Bilder Av Inredningen I "Chrusjtjov", Sovrumsrenoveringsidéer

Innehållsförteckning:

Video: Sovrumsdesign I "Chrusjtjov" (94 Foton): Riktiga Bilder Av Inredningen I "Chrusjtjov", Sovrumsrenoveringsidéer

Video: Sovrumsdesign I
Video: Дизайн стен в спальне. Идеи как оформить стену над кроватью: декор и отделка 2024, April
Sovrumsdesign I "Chrusjtjov" (94 Foton): Riktiga Bilder Av Inredningen I "Chrusjtjov", Sovrumsrenoveringsidéer
Sovrumsdesign I "Chrusjtjov" (94 Foton): Riktiga Bilder Av Inredningen I "Chrusjtjov", Sovrumsrenoveringsidéer
Anonim

Det är inte alltid lätt att skapa en vacker och funktionell design i hus som byggdes under Chrusjtjovs era. Rummets layout och yta var inte utformad för många moderna designprinciper. Du lär dig att planera och inreda ett sovrum i "Chrusjtjov" i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrumstyper

Utformningen av ett sovrum beror på flera faktorer: dess storlek, layout, funktionella funktioner. Vi kommer att överväga var och en av aspekterna nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter layout

I panelhus överstiger sovrumsområdet som regel inte 11 - 12 kvm. Det blir bra om hyresgästerna har tur och det kommer att ha rätt form med 3x4m väggar. Men så är inte alltid fallet. Ett långt, smalt rum är lite svårare att ordna än ett vanligt rektangulärt rum. I ett långsträckt sovrum står möbler som regel längs en av väggarna så att en passage kan passa längs den andra. I en sådan situation visar det sig att den fria väggens användbara område försvinner. Därför är det nödvändigt att överväga inte bara ett bekvämt och vackert arrangemang av möbler, utan också funktionaliteten och inredningen i det tomma utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett litet sovrum med en yta på 6-8 kvm. m. först och främst är frågan om det ergonomiska arrangemanget av de nödvändiga möblerna relevant.

Ofta erhålls sådana små rum genom att ombygga och fördela utrymme från ett annat rum . I "Chrusjtjovs" byggnader är rummen sällan fyrkantiga. Följaktligen kan ett långsträckt rum inte delas längs, och när det delas över får man en av delarna utan fönster. Således är det i det resulterande sovrummet också nödvändigt att tänka över belysningen för att kompensera för denna brist.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till storlek

Rummet är cirka 12 kvm. m. det kommer att vara möjligt att placera en säng, garderob och sängbord. Om du donerar ett av sängborden eller storleken på skåpet kan du passa ett toalettbord eller arbetsbord. I rum 8 - 10 kvm. m. när du placerar en säng för två, kommer det att finnas plats för en garderob och ett sängbord (ett litet skrivbord eller toalettbord).

Ofta har sovrummet en ännu mindre yta som når 6 kvadratmeter. Om en person bor i den, passar en och en halv säng, en garderob samt ett sängbord eller ett bord för arbete. Om du planerar att placera en dubbelsäng, kommer förutom den bara en möbel att passa: ett bord, byrå eller garderob. I sådana små sovrum ligger sängen som regel nära fönstret och hyllan ovanför sänggaveln eller fönsterbrädan fungerar som ett nattduksbord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plats

I en två- eller trerumslägenhet kommer sovrummet med största sannolikhet endast att användas för det avsedda ändamålet. Det vill säga som sovplats. Ett sådant rum är det enklaste att utrusta, eftersom det inte är nödvändigt att utföra zonering och placera flera funktionella zoner, som i en enrumslägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det senare alternativet kan ombyggnad krävas. Du kan göra en studio från en ett-rumslägenhet. Frånvaron av väggar och dörrar som "stjäl" utrymme för att öppna dem, sparar i de flesta fall tillräckligt med utrymme för att utrusta ett bekvämt och vackert hem. Vi noterar dock att för sådana manipulationer med lokalerna krävs behörighet från berörda myndigheter.

Det är också värt att notera att om mer än en person bor i lägenheten, så är det kanske inte den bästa lösningen att organisera studion . Det är också värt att överväga några av nackdelarna med en sådan layout. Detta är behovet av att köpa tysta hushållsapparater, liksom lukt från matlagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en ombyggnad av en eller annan anledning inte kommer att genomföras kan du alltså organisera ett sovrum-vardagsrum. Det finns flera sätt att avgränsa utrymmet:

  • en skiljevägg gjord av gipsskivor, trä, metallplast och andra material;
  • möbler, såsom hyllplan;
  • gardin eller skärm;
  • konstruktion av ett podium för sängen;
  • olika efterbehandlingsmaterial och (eller) färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för att placera ett sovrum är en loggia. Om dess bredd är cirka 1 meter är det redan tillräckligt för att organisera en sovplats för en person. Om du installerar en bred fönsterbräda på fönstret i rummet får du ganska mycket plats för personliga tillhörigheter.

För förvaring av kläder kan du hänga en galge och hyllor på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inredning och design

Innan du väljer efterbehandlingsmaterial måste du bestämma stilen på sovrummet. Var och en av dem har sina egna egenskaper.

De mest lämpliga för sovrummet är minimalism, loft och skandinavisk stil. De kännetecknas av:

  • ganska enkla efterbehandlingsmaterial (färg, trä, gips, golvplattor, laminat);
  • lugna färger utan komplexa mönster och kombinationer av nyanser;
  • enkla möbler;
  • minimal inredning som gör att du kan placera ljusa accenter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa ett elegant sovrum i minimalism bör du använda:

  • karakteristiska möbler med rät vinkel och plana ytor;
  • vanliga textilier med en intressant nyans;
  • för väggar - färg eller gips med randeffekt;
  • för golvet - laminat eller golvplattor.

Den skandinaviska stilen förutsätter väggar målade eller klistrade över med vanliga tapeter, ett målat tak och ett trägolv. Möbler av trä är mestadels ljusa.

Bild
Bild

Det mest intressanta när det gäller dekoration är loftstil. Dess karakteristiska egenskaper är:

  • murverk, gips eller träpanel på väggarna;
  • imitation av obehandlade byggytor, såsom betong eller metall;
  • trä eller kakel på golvet;
  • träbjälkar under taket;
  • brist på lampskärmar på ljuskronor och gardiner på fönstren.

Du kan dekorera sovrummet i en traditionell eller klassisk stil. Det finns många möjligheter för den eller den lösningen nu. Vilka material som kan användas för att dekorera ett rum kommer att diskuteras senare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns några planer på att riva väggar, bygga komplexa skiljeväggar och täcka golvet med parkett, kan du göra reparationen själv.

Med rätt tillvägagångssätt kan du till och med byta fönster själv. Och om det finns en önskan kan du limma om tapeten, måla taket och lägga linoleum eller matta på egen hand.

Du kan också skapa en vacker och snygg design för ett sovrum utan att tillgripa professionella tjänster. En mängd moderna stilar och ett stort urval av efterbehandlingsmaterial, möbler och inredningsartiklar får dig att känna dig som en kompetent designer. Vi noterar dock att för detta kommer det att vara nödvändigt att bekanta sig med några aspekter av inredning:

  • en kombination av färger;
  • påverkan av väggarnas, takets och golvets färg på det visuella området i rummet;
  • organisering av rymdzoner;
  • principerna för inredning av möbler;
  • användning av inredning och accenter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar

Väggdekoration beror till stor del på rummets storlek. För 10 - 12 kvm. m. du kan köpa både vanliga och färgade tapeter. Men det är nödvändigt att noggrant välja ritningen så att den inte visuellt reducerar rummet. Använd inte tapeter med:

  • vertikal rand;
  • stor prydnad eller mönster;
  • kontrasterande eller brokiga färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att måla väggarna är ett bra alternativ.

För det första är detta ett ganska enkelt sätt att avsluta. För det andra, för ett rum med vanliga väggar, är det lättast att välja möbler och inredning. Observera också att om rummet har några designfunktioner är det lättare att måla en nisch eller avsats än att klistra in tapeter.

Det är värt att notera att för små rum är det mycket viktigt att kombinera målade väggar med att klistra in en vägg med tapeter med ett mönster. Denna teknik hjälper till att dekorera ett rum utan onödiga föremål. Och i små utrymmen är detta en mycket viktig fråga. Många små skrymmande föremål äter upp mycket utrymme, och väl valda tapeter kan enkelt lösa frågan om sovrumets estetik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Golv

Det finns många material för att göra golvet klart:

  • laminat, parkett eller golvbräda;
  • linoleum;
  • matta;
  • keramiska plattor och porslin stengods.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av denna eller den där beläggningen beror på smakpreferenser och budget. Det mest miljövänliga blir parkett, kartong och porslin. Det mest hållbara är porslinstengods eller vissa typer av laminat. De är utformade för kontorsmiljöer där många bär utomhusskor.

Mattor är de mest nyckfulla att underhålla och kan snabbt förlora sitt ursprungliga utseende. Linoleum kommer inte heller att vara den mest hållbara beläggningen, särskilt inte de billigaste sorterna. Ibland är det tillräckligt att utan framgång flytta bordet för att bilda ett hål eller repa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Det finns också något val för takdekoration - dessa är:

  • målning;
  • dekorativt gips;
  • gipsvägg;
  • sträcktak;
  • takplattor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men färg eller gips fungerar bäst för ett litet sovrum.

Hängande, spänning och volymetriska strukturer överst "stjäl" mycket utrymme både fysiskt och visuellt. De kan användas i de så kallade stalinistiska husen med högt i tak. Det finns inga högt i tak i panelhus från Chrusjtjovs tid, därför är det värt att allvarligt tänka på om det är lämpligt att använda ett sträcktak eller dekorera med gipsskivemönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ljuset i sovrummet. Tänk på att belysa sängbordet, garderoben och toalettbordet (om tillgängligt). Skåpbelysning är nödvändig om den har spegeldörrar, och dagsljus eller takbelysning dåligt belyser bilden i spegeln. I butiker kan du välja LED -skåpbelysning. Den fästs enkelt på skruvarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet är uppdelat i två kan ett av de resulterande rummen vara utan taklampa, annars kommer strömbrytaren att vara utanför. Detta är mycket obekvämt för sovrummet, och separata tillstånd måste erhållas för distribution av elektriska ledningar. För att klara dig utan dem kan du använda vägglampor och vägglampor som fungerar från ett uttag.

Nu finns det ett ganska stort urval av dem på marknaden, och effekten når 40 W, så om du hänger flera sådana enheter kan du klara dig utan en taklampa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möbler och andra inredningselement

Innan du möblerar sovrummet med möbler och dekorerar det med inredning, är det först och främst nödvändigt att korrelera önskningar och behov med rummets yta och layout. Det är också värt att överväga interiörens stil. Om du väljer en lämplig stil i förväg och följer dess grundläggande principer kan du enkelt utrusta rummet kompetent och vackert.

möbel

Om vi pratar om att ordna ett sovrum med en standarduppsättning (säng, sängbord och garderob), är valproblemet begränsat av möblernas storlek och utseende. Sovrummet är 10 - 12 kvm. m. du kan sätta en ganska stor garderob och vanliga sängbord. I ett rum med normala proportioner, till exempel 3x4 m, blir det inga svårigheter med möblering. Sängen passar normalt över rummet och det kommer att finnas gott om plats för gång.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För rum mindre än 9 kvm. m. möblering kan orsaka vissa svårigheter. Om rummets bredd är 2 m kan inte ens varje dubbelsäng placeras tvärs över rummet. Många modeller har en längd på 210 - 220 cm. Därför är det ofta nödvändigt att lägga en säng längs rummet i sådana rum. Om sängen är 1,8 m bred kan 20 - 30 cm stå oanvända mot väggen på sängens sida. I det här fallet kan du hänga en hylla med en spegel och du får ett toalettbord, och sängen kommer att fungera som en puff.

En annan stor möbel som väcker många frågor om placeringen är en garderob. Det bästa stället att placera det kommer att vara utrymmet bakom dörren så att den inte är iögonfallande när man går in. En typisk garderob har en bredd (djup) på 50 - 60 cm, men du kan hitta garderober från 33 cm breda. I ett litet rum är detta en betydande skillnad.

Alternativt kan du använda öppna lagringssystem . De har ett djup på 36 - 40 cm. Modulära garderobstrukturer gör att du kan använda allt ledigt utrymme genom att fästa hyllor, korgar och galgar precis som hyresgästerna behöver. De kan stängas med en gardin, eller de kan lämnas öppna. Så de kommer inte att skapa en känsla av röror i rummet, som en garderob.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant system kan också vara rymligare eller spara utrymme i rummet på grund av en bättre plats. Skåp har standardmått, och modulkonstruktioner har fler alternativ för storlek och placering av strukturella element. På grund av detta kan det komma in på en icke-standardiserad plats där skåpet inte kan rymmas. Du kan också köpa eller beställa en uppsättning där garderoben kombineras med ett arbets- eller toalettbord. Sådana mönster sparar betydligt utrymme och hjälper till att organisera rummet så ergonomiskt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu några ord om möbler som passar för vissa inredningsstilar:

  • Minimalism kännetecknas av monokromatiska rektangulära möbler med rät vinkel och plana ytor . Klädda möbler är mestadels helt stoppade i textilier och har inga trägavlar eller armstöd. Skåp, bord och sängbord är gjorda av trä eller MDF med matta eller blanka ytor. Observera att färgade möbler av MDF används oftare.
  • Naturligt mönstrade trämöbler är vanligare i interiörer i skandinavisk stil . Den har också en enkel form, men till skillnad från minimalism används huvudsakligen ljust trä med en naturlig konsistens.
  • För ett loft finns det inga tydliga gränser för möbelstilen , det viktigaste är att det harmoniskt kompletterar och kompletterar den allmänna idén om imitation av lokaler som inte är bostadskonverterade för bostäder. Därför kan sängen mycket väl ha en ristad sänggavel i metall eller inte alls.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi noterar också att för sovrummet är sängen det centrala objektet som sätter idén och karaktären till hela interiören.

Därför är det fullt möjligt att välja en säng med en original och ovanlig form, för att komplettera interiören med bara några få passande detaljer, till exempel textilier, och du får en snygg och minnesvärd design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

Låt oss nu gå vidare till inredningen. För ett litet rum ska inredningen vara gles, men ganska iögonfallande. Det kan vara ljusa textilier eller några originalaffischer på väggarna.

  • För att komplettera interiören i minimalismens stil kan du använda originallampor, en affisch eller en panel på väggen, en tom golvvas med en ljus färg eller en originalform.
  • För skandinavisk stil affischer är också lämpliga, särskilt med nordliga landskap eller djur, inomhusväxter, textilier med nationella prydnader.
  • Vid inredning i loftstil väggdekoration är vanligtvis redan en del av inredningen. Det kan också kompletteras med fotografier av människor, städer, transporter och andra urbana motiv.

Dessutom kan intressanta speglar, dekorativ belysning, målning på väggarna användas i inredningen. Dekorativa lådor på hyllorna kommer att vara ett bra funktionellt tillskott.

I huset finns det alltid något att lägga i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemangstips

Här är vad designers har att säga:

  • I ett litet rum för att spara utrymme du kan hänga hyllor från taket och sätta dekorativa lådor . De kommer att vara ganska rymliga och tar inte mycket plats.
  • För att organisera arbetsområdet kan du ställ ett smalt, långt arbetsbord framför fönstret .
  • Om det inte finns tillräckligt med plats för sängbord , du kan sätta en hög sänggavel med hyllor på sidorna eller bygga en hylla mellan sänggavel och väggen.
  • För att organisera en extra förvaringsdel är ett podium under sängen lämpligt . Rymliga lådor är vanligtvis placerade på sidan av pallen. Det är en bra idé att placera skåp på sidorna av ett fönster eller en säng. Du kan till och med hänga skåp över fönstret och över sängen. Och sängbordens roll kommer att utföras av speciella hyllor i skåpdesignen.
  • Därför, för att frigöra mer utrymme att röra sig i rummet, rekommenderas det att använda allt ledigt väggutrymme från golv till tak . Och använd inte heller en garderob med svängdörrar. Den skjutbara garderoben sparar utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att ordna ett sovrum med en nyfödd bör du välja möbler , utrustad med bra beslag och stängare för att undvika hårda ljud och pip. Det är bättre att välja en plats för spjälsängen bort från dörren för att också minska ljudnivån nära den. I det här fallet kommer hon troligen att stå nära fönstret, så du måste se till att det inte blåses ut. Dessutom är det värt att välja lämpliga skuggridåer så att solen inte stör barnet under dagtid.
  • För att skapa en mysig design i sovrummet är textilier och varma färger lämpliga . Om du planerar att placera en modulär garderobstruktur, för att skapa mysighet, rekommenderas att skydda den med en monokromatisk gardin i väggarnas färg. Materialets struktur skapar den nödvändiga känslan av mjukhet. För fönsterdekoration är en ljus genomskinlig gardin med ett stort antal veck lämplig.
  • Lokal belysning kan användas för att skapa en trevlig, avkopplande atmosfär . Det varma ljuset från vägglampor och golvlampor skapar också en mysig atmosfär i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verkliga designidéer

Låt oss börja med sovrummet i ett ganska mörkt färgschema. Det mörka träet på väggar och golv balanseras av ljusa möbler och flera ljuskällor under tak, skåp och ovanför sänggaveln. Den varma nyansen av trä och belysning skapar en trevlig, lugnande atmosfär i rummet.

Följande exempel visar hur du kan dölja vissa möbler och skapa en ganska ljus design med svart. Det vita skrivbordet och stolen är helt diskreta mot bakgrund av en vit vägg och kontrasterande svarta hyllor med byrå. Grafittextilier på sängen skapar en snygg accent, och ljusa gardiner lämnar interiören harmonisk och inte överbelastad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Originaldesigner kan skapas med minimal inredning och svartvita färger. Interiören nedan visar detta. För att skapa en attraktiv och minnesvärd design räcker det ibland med ett mörkt golv, iriserande textilier för gardiner och en kontrastbild på väggen. Golvlampor av metall och en ljuskrona ger inredningen en speciell charm, och skyltdockan kompletterar det fashionabla temat för bilden på väggen.

Följande interiör är ett utmärkt exempel på ergonomisk rymdfördelning. Fönsterväggen är fullt fungerande. Användningen av rullgardiner frigör utrymme för skåp och ett skrivbord. Därför visade sig sovområdet vara ganska rymligt.

Sammanfattningsvis överväga en interiör där en garderob inbyggd i väggen avsevärt sparar utrymme. Och de randiga lampskärmarna på golvlamporna och växterna på sängborden ger en variation till rummets svartvita färgschema.

Rekommenderad: