Vilken är Den Bästa Tygdensiteten För Sängkläder? Vilken Täthet Av Grov Calico, Satin Och Bomull Ska Vara?

Innehållsförteckning:

Video: Vilken är Den Bästa Tygdensiteten För Sängkläder? Vilken Täthet Av Grov Calico, Satin Och Bomull Ska Vara?

Video: Vilken är Den Bästa Tygdensiteten För Sängkläder? Vilken Täthet Av Grov Calico, Satin Och Bomull Ska Vara?
Video: Påslakan i hotellkvalitet 2024, April
Vilken är Den Bästa Tygdensiteten För Sängkläder? Vilken Täthet Av Grov Calico, Satin Och Bomull Ska Vara?
Vilken är Den Bästa Tygdensiteten För Sängkläder? Vilken Täthet Av Grov Calico, Satin Och Bomull Ska Vara?
Anonim

En söt tupplur och en tupplur i en skön och mjuk säng är nycklarna till en lyckad start på dagen. Och önskan att suga upp luften och andas tyg kan bara förverkligas i rätt sängkläder. Därför är det mycket viktigt att uppmärksamma parametrar som materialets densitet när du väljer en lämplig produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvalitetsindikatorer

Andra parametrar påverkar också materialets egenskaper. Dessa är tjockleken på fibrerna, vävningsmetoden, trådarnas vridning, deras längd, tätheten vid vidhäftning till varandra.

Rätt tyg för att sy sängkläder bör ha en grundvikt på 120-150 g / m². Och för att ytan ska vara slät måste fibrerna vara långa, tunna och starka. Om korta trådar används, som är sammankopplade med knutar, blir tyget grovt och ojämnt.

Produktens slitstyrka och mjukhet beror på hur hårt trådarna vrids . Ju starkare vridning, desto starkare och hårdare blir nätet. Och sängkläder av lätt vridna fibrer är mer behagliga och känsliga vid beröring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Den viktigaste indikatorn som kännetecknar materialets kvalitet är dess densitet. Det är av två typer: linjärt och ytligt.

Linjär är en indikator som kännetecknar trådarnas tjocklek genom förhållandet mellan tyget och dess längd. Uttryckt i kg / m.

Skilj mellan låg densitet (från 20 till 30), medel-låg (från 35 till 45), medel (från 50 till 65), medelhög (från 65 till 85), hög (från 85 till 120) och mycket hög (från 130 till 280).

Yta - en parameter som bestämmer fiberns massa (i gram) per 1 m². Det är detta värde som anges på förpackningen av sängkläder eller på en materialrulle.

Man tror att ju högre tyget på tyget desto bättre är det . Men för tätt material kan vara tungt, tufft och obehagligt för kroppen. Därför är det bättre att ta hänsyn till avläsningarna av båda parametrarna.

Bild
Bild

Vävningsmetoder

För sömnad av sängkläder används vanligtvis tyger med en vanlig (huvud) väv.

  • Linné - växling av tvärgående och längsgående fibrer i förhållandet 1: 1. Exempel: calico, chintz, ranforce, poplin.
  • Satin (satin) . I denna metod bringas de tvärgående trådarna (inslag), som täcker flera längsgående trådar, ut till tyget på framsidan. Som ett resultat är tyget något löst, mjukt och slätt. Exempel: satin.
  • Twill . Som ett resultat av denna metod visas tuberkler (diagonalt ärr) på duken. Exempel: foder i halvsilke, twill.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Råmaterial

För tillverkning av sängkläder begagnade tyger från:

  • naturliga fibrer av grönsaker (lin, bomull, eukalyptus, bambu) och animaliskt ursprung (siden);
  • syntetisk;
  • och blandningar (en kombination av naturliga och syntetiska trådar).
Bild
Bild

Materialegenskaper

Det mest lämpliga råmaterialet för sängkläder är bomull, eftersom det består av de renaste naturfibrerna av vegetabiliskt ursprung. Bomullstyg andas perfekt, absorberar fukt, tvättar lätt, värmer i kallt väder och är billigt.

Många olika material är gjorda av bomull: grov calico, chintz, satin, ranfors, percale, flanell, polycotton, jacquard, blandat tyg i kombination med linne.

  • Kalikå - starkt och högkvalitativt material med en enkel vävmetod. Grövre vid beröring, men sängkläderna i detta material är starka och av hög kvalitet. Det finns flera typer: hårt (tyget med högsta densitet, omålat), blekt, tryckt (med färgat mönster), enfärgat (vanligt). I genomsnitt varierar tätheten av grov calico för sängkläder från 110 till 165 g / m².
  • Ranfors - tyg framställt av bomull som har klarat processen att bearbeta fibrer med en alkalisk lösning (mercerisering). Materialet är mycket hållbart och hygroskopiskt. Duken är slät, jämn och silkeslen. Den har en densitet på 120 g / m². Den är tillverkad av de bästa bomullssorterna och är dyrare än grovkalik.
  • I att göra poplin trådar av olika tjocklek används. De tvärgående är tjockare, loberna är tunnare. Därför visas små stötar (ärr) på ytan. Sådant sängkläder är mjukt och vackert, krymper inte, bleknar inte. Medeltätheten för tyget är från 110 till 120 g / m².
  • Satin utåt liknande flanell genom att framsidan av materialet är slät och baksidan är fleecy. Vridning av trådar, metod för vävning av twill. Tätheten av vanlig satin är från 115 till 125 g / m². Premiumtyget är tyngre med 130 g / m². Det finns flera typer: vanlig, jacquard, tryckt, tryckt, crepe, mako (den mest täta, högkvalitativa och dyra satinen), rand, komfort (elit, mjuk, skonsam, andas).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Jacquard-satin - bomullstyg med ett dubbelsidigt reliefmönster, erhållet på grund av en speciell vävning av trådar. Den sträcker sig inte, håller formen länge, absorberar fukt väl och är inte rädd för extrema temperaturer. Används för att sy lyxiga sängkläder. Densitet 135-145 g / m².
  • Linné - det mest miljövänliga tyget, vid tillverkningsprocessen där inga kemiska komponenter används. Det har antiseptiska egenskaper och en massageeffekt. Det tar bort fukt väl, bevarar kroppens mikroklimat, kyler i värmen och värmer i kylan. Det finns bara en nackdel - linne kan krympa under tvätten. Linens densitet är 125-150 g / m².
  • Silke - detta är det dyraste materialet av animaliskt ursprung. Mjukt och känsligt, med en karakteristisk glans, tyget är mycket känsligt för temperaturförändringar. Det kräver noggrant underhåll, eftersom det sträcker sig, kollapsar under påverkan av solljus. Kvaliteten på siden mäts i speciella enheter av momme, som bestäms av vikten på 1 m² tyg. Idealvärdet är 16-22 mm. Trevlig glans tillhandahålls på grund av trådarnas triangulära tvärsnitt och ljusets brytning.
  • Chintz - bomullstyg, bekvämt för kroppen och krävande i vården. Det kännetecknas av hög slitstyrka och fuktgenomsläpplighet. Tätheten är låg 80-100 g / m², eftersom trådarna är tjocka och vävningen är sällsynt. Skiljer sig till låg kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Polycotton - en blandning av bomull och polyester. Bomull från 30 till 75%, resten är syntet. Sängkläder av detta tyg är mycket slitstarka, kräver inte strykning och är lätta att rengöra. Av denna anledning används det ofta på hotell. Men det finns också negativa egenskaper: det tillåter inte att luft passerar väl, rullar ner och blir elektrifierad.
  • Flanell - ren bomull med en mycket mjuk konsistens. Det mjuka, varma och allergivänliga materialet är lämpligt för nyfödda barn. Nackdelar - pellets bildas över tid.
  • Sängkläder i bambu har en antiseptisk effekt, hög hygroskopicitet. Ytan på duken är slät och silkeslen. Varan behöver en känslig tvätt. Nackdelen är det höga priset.
  • Tencel - silkesmjukt tyg med bakteriostatiska egenskaper, erhållet från eukalyptuscellulosa. Sådant sängkläder deformeras inte under tvätt, det tillåter luft att passera genom och absorberar fukt. Men det kräver känslig vård (med flytande produkter), torkning (inte i direkt solljus) och försiktig strykning (på fel sida).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt produkt bör du komma ihåg de grundläggande egenskaperna hos de vanligaste materialen för att sy sängkläder.

Densitetstabell

Textil Yttäthet, g / m2
Kalikå 110-160
Ranfors 120
Chintz 80-100
Batist 71
Poplin 110-120
Satin 115-125
Jacquard-satin 130-140
Linné 125-150
Flanell 170-257
Biomatin 120
Tencel 118
Perkal 120
Mahra 300-800
Bild
Bild

Rekommendationer

Tyg med hög densitet är lämpliga för daglig användning eftersom de är mer motståndskraftiga mot nötning och blekning. Av samma anledning är materialet också lämpligt för nyfödda. Täta byten och varm tvätt förstör inte plagget.

Ett sådant tätt tyg är också lämpligt för en person som slänger och vänder sig mycket i sängen. Förresten, i det här fallet bör du tänka på ett ark med ett elastiskt band.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av lämpligt underkläder beror också på vem det är avsett för. Till exempel är produkter med låg och medelhög densitet lämpliga för allergiker och personer med känslig hud. Men man bör komma ihåg att tunt material snabbt bleknar, deformeras och täcks av pellets.

Och om du presenterar högkvalitativa och vackra sängkläder som en gåva till en kännare av komfort, kommer detta att vara det bästa beviset på uppmärksamhet, respekt och omsorg.

Rekommenderad: