Sängkläder I En Spjälsäng För Nyfödda: Hur Man Väljer Ett Babykit Och Vad Ingår I En Uppsättning För En Säng Med Sidor?

Innehållsförteckning:

Sängkläder I En Spjälsäng För Nyfödda: Hur Man Väljer Ett Babykit Och Vad Ingår I En Uppsättning För En Säng Med Sidor?
Sängkläder I En Spjälsäng För Nyfödda: Hur Man Väljer Ett Babykit Och Vad Ingår I En Uppsättning För En Säng Med Sidor?
Anonim

Att förbereda sig för ett möte med en liten familjemedlem är ett viktigt och spännande ögonblick i unga föräldrars liv. Och det är mycket viktigt från de första dagarna i livet att ge barnet alla förutsättningar för en bekväm och hälsosam sömn: sängen, madrassen, blöjorna och sängkläderna måste vara tillverkade av högkvalitativa material och uppfylla hygienkraven.

I den här artikeln kommer vi att berätta hur du väljer rätt säkra och bekväma sängkläder för en liten familjemedlem, och vilka kriterier du behöver fokusera på.

Bild
Bild

Krav

Det är nödvändigt att skapa speciella förhållanden för smulorna, särskilt under de första dagarna av livet. Och eftersom sömn har en positiv effekt på barnets humör och utveckling, och sängkläder av hög kvalitet är nyckeln till en sund och sund babysömn, måste du noga överväga valet av sängkläder.

När du väljer underkläder är det viktigt att överväga flera egenskaper

  • Sängmaterialet bör inte irritera barnets känsliga hud; köp allergivänliga tyger.
  • Lakan får inte glida eller glida av madrassen - oegentligheter och stötar kan orsaka obehag i sovmulorna.
  • Bomullstyger bör ges företräde - de absorberar snabbt fukt och låter huden andas. På en sådan säng sover barnet bättre och lugnare.
  • Tvätten får inte bli elektrifierad.
  • Värmeavledning är en annan viktig aspekt av sängklädkvaliteten. Under sömnen under den varma perioden ska tyget behagligt kyla barnets hud, och under den kalla årstiden tvärtom, hålla barnet varmt och varmt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sängkläder för en bebis bör inte vara gjorda av små fläckar eller olika tygbitar - detta kommer att skapa extra sömmar som kommer att orsaka mer obehag för barnet. Dessutom är arket starkare och starkare av ett enda tygstycke.
  • När de väljer sängkläder föredrar många föräldrar färgglada uppsättningar linne, och det är mycket viktigt att ljusa utskrifter inte präglas på smulans hud varje gång. Köp färgsnabba material.
  • Och inte den minst viktiga punkten - föräldrar ska tycka om sängkläder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I en liten spjälsäng tillbringar barnet större delen av tiden under de första månaderna av livet. Barnet får styrka, lär sig och växer.

Vissa föräldrar under det första året av barnet, i stället för en stor enkelsäng, väljer en liten vagga. Vaggan är liten i storlek och tar liten plats i rummet. Sängkläderna för bassängen bör vara den perfekta storleken för sovdelen. I vissa fall kan du ta en vanlig uppsättning linne och vika den för att passa sängens storlek. Men som regel erbjuder tillverkaren av bassängen redan ett färdigt och lämpligt sängkläder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen har moderna tillverkare av babyproduktindustrin erbjudit spjälsängar med runda eller ovala madrasser. Och för en sådan spjälsäng är det nödvändigt att välja en uppsättning sängkläder som helt motsvarar sängens storlek. Detta beror på att moderna ovala madrasser inte har standardstorlekar och liknande modeller kan skilja sig med några centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa att sängen alltid är mjuk och utan rynkor erbjuder tillverkare av barnunderkläder uppsättningar med lakan med ett elastiskt band. Detta är mycket bekvämt, eftersom lakanet kommer att fixeras säkert på madrassens sidor, och inte ens en aktiv bebis kommer att kunna dra ut tyget. Annars måste du komma överens med att lakanet kan bula och skrynkla på madrassens sidor.

I verkligheten är kvaliteten och mjukheten i sängkläderna för barnvagnen inte så viktig för barnet, eftersom barnet under promenaden är klädd i underkläder och romperdräkt och sedan inslaget i en blöja. En stor roll i detta fall ges till en mjuk fluffig filt, som kan användas för att täcka en sovande bebis under en promenad. En annan sak är när det gäller spjälsängen. I det här fallet ställs många krav på materialkvalitet på lakan, örngott och påslakan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och storlekar

Syntetiska material är lätta att ta hand om, men de har en stor nackdel - syntetik tillåter inte att luft passerar igenom och behåller vatten. Således kommer all smuts att börja ligga kvar på sängkläderna och barnet tvingas frysa. Det är nästan omöjligt att undvika blöjutslag på huden. därför det är bättre att föredra bomullstyg - de låter huden andas och absorberar fukt perfekt. Och vad som är viktigt, bomullstyget glider inte eller puffar upp.

Bild
Bild

Låt oss bo på de mest populära materialen för nyfödda

  • Kalikå … Utmärkt andningsförmåga och fuktabsorbering. Men när du väljer sängkläder för en baby är det värt att ta grov calico utan en blank glans. Dessutom är grov calico det tunnaste tyget som "går sönder" snabbare. Därför, när du köper grova calico -sängkläder, plocka upp några fler uppsättningar i reserv.
  • Chintz … Mjukt och mjukt tyg som är behagligt att ta på. Ett viktigt plus är det överkomliga priset. Men efter den första tvätten kan materialet krympa, vilket måste beaktas när du väljer storlek på tillbehör.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bomull … Naturligt lätt och säkert tyg, klibbig mot kroppen och utmärkt andningsförmåga. Bomullssängkläder tål ofta tvätt samtidigt som det håller ett attraktivt utseende länge.
  • Satin … Perfekt som vinterunderkläder, eftersom den blanka blanka satinen håller dig varm. Utåt är satin lite som satin i sin silkeslen konsistens.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Flanell … Materialet är mjukt vid beröring, mycket behagligt för kroppen och behåller också perfekt värme. Det finns en liten hårighet på ytan av tyget, som med frekventa tvättar kan bli täckt med pellets. Och ytterligare ett minus med flanelsängar - tätt material torkar länge efter tvätt.
  • Bambu … Miljövänligt tyg som är behagligt att ta på. Bambu tros hålla temperaturen och luftfuktigheten. Men detta mjuka och känsliga material kräver känslig vård - det rekommenderas att tvätta en uppsättning kläder i handtvättläget med mjuka rengöringspulver eller geler.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Cykel … Har en mjuk fleecy yta, vilket gör materialet idealiskt för nyfödda. Cykeln absorberar perfekt fukt och, trots sin höga densitet, torkar den snabbt.
  • Linné … Antiseptiskt material som inte elektrifierar, och som också absorberar fukt perfekt, upprätthåller värmebalansen och låter luft passera igenom. Sådana kit ser vackra ut och kommer att hålla i flera år. Men lin rynker snabbt och är svårt att stryka. Dessutom kommer sängkläder i linne att kosta flera gånger mer än en liknande uppsättning andra tyger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet i sängkläderna måste vara lämpligt för säsongen. För den kalla höst- och vinterperioden passar flanell och en cykel bäst, och under vår-sommarperioden rekommenderas att använda chintz eller calico.

Sängkläder för nyfödda är vanligtvis standardstorlekar. Och om satsen är gjord i enlighet med GOST, då dimensionerna på alla element är gjorda enligt vissa standarder:

  • för nyfödda erbjuder sängtillverkare tillverkare av rektangulära örngott 40x60 cm;
  • i en standardbädd för nyfödda har lakanet en liten storlek - 130x170 cm;
  • Påslakan ska helst matcha det valda påslakan, därför erbjuder tillverkarna påslakan i två storlekar: 100x140 cm och 90x100 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill kan du själv sy ett sängkläder av kombinerade tyger och välja lämplig storlek för alla tillbehör. Till exempel, eftersom linne kan klassificeras som ett relativt nyckfullt material som är svårt att stryka, lägger tillverkarna ofta till några syntetiska trådar i tyget för att göra det lättare att rengöra.

Men syntetmaterial i lakan, påslakan och örngott är inte särskilt barnvänliga. Och för sidor eller sidfickor är sådana material idealiska. Därför kan vackra linne stötfångare med syntetiska trådar komplettera en sängkläder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är satserna gjorda av?

En sund och sund sömn är avgörande för din barns hälsosamma fysiska och känslomässiga utveckling. Under vila får en liten organism styrka, nervsystemet stabiliseras och energi aktiveras. Du kan köpa sängkläder antingen individuellt eller som en färdig uppsättning.

Standarduppsättningen består av följande minimikrav för barnet

Ark … Den väljs utifrån madrassens storlek och form. Arket kan ha elastiska band runt kanterna - i detta fall kommer tyget inte att skrynkla och glida av. Men när du väljer ett sådant blad är det nödvändigt, förutom madrassens bredd och längd, att ta hänsyn till dess höjd. Vissa tillverkare erbjuder också underkläder med kardborreband - det här alternativet är också mer bekvämt i jämförelse med den konventionella modellen.

Det bör förstås att kardborrbandet också kan orsaka vissa problem, till exempel kan det klamra fast vid tyget under tvätt eller hålla sig till madrassen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Duntäcke … Huvudkravet är att materialet måste andas. När du köper ett påslakan till en bebis bör du vägra en produkt med knappar eller med ett fritt snitt. Det mest lämpliga alternativet är ett påslakan med dragkedja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filt … Det väljs med hänsyn till årstid och temperatur i lägenheten. Barnet ska vara bekvämt under täcket: inte för varmt, men inte för kallt. Det är också viktigt att filtens material är behagligt att ta på. Det är klokare att välja flera filtar och ändra dem beroende på temperaturen i lägenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kudde … Under de första dagarna i livet är det inte ett nödvändigt attribut för ett barn.

Kudden ska inte vara för hög eller för hård. Istället för en kudde kan du använda en vanlig blöja vikt flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Örngott … I en ung mammas lager måste det nödvändigtvis finnas flera utbytbara örngott, eftersom barnet i en tidig ålder kan återupprätta matrester medan det ligger i spjälsängen. När du väljer ett örngott bör du föredra mjuka naturliga tyger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stötfångare … Dessa är små platta kuddar som installeras runt spjälsängens omkrets och skyddar barnet från drag och oavsiktliga stötar på spjälsängen. Och även sidorna stängs för att barnet ska komma åt tvärstängerna och stavarna, vilket skyddar smulorna och armarna. Dessutom skyddar stötfångarna barnet från miljön och hjälper till att somna snabbare. Sidorna är gjorda av mjukt skum, som sedan trimmas med tyg för att matcha uppsättningen. Sidorna fästs i spjälsängen med band eller kardborreband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sidfickor … Praktiskt element för förvaring av regelbundet använda föremål för ett barn. Den vadderade sidofickan, fäst på sidan av spjälsängen, kan användas för att förvara blöjor, reglage eller leksaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Madrass topper … Som regel har tillverkaren av madrassen redan tagit hand om hela setet. Men du bör fortfarande omedelbart köpa ett andra madrassöverdrag som ska bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak … Valfritt objekt för nyfödda. Oftast används taket för dekorativa ändamål endast för att dekorera spjälsängen. Men det lättflytande tyget över spjälsängen skyddar också barnet från bländning och insekter. Det är nödvändigt att ta hänsyn till nackdelarna med baldakinen.

Liksom vilket tyg som helst kommer kapellet att vara en slags dammsamlare, på vilken smuts kommer att samlas, och ett barn kommer att andas genom detta "myggnät". Därför är det nödvändigt att tvätta baldakinen minst en gång i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

När du väljer sängkläder måste du först och främst vara uppmärksam på tygets kvalitet och först då till färgen och mönstret. Du bör inte dekorera sängkläder med en stor mängd inredning: volanger, band, pärlor, broderier och applikationer, för barnet kommer att ha en önskan att prova alla uppmärksammande detaljer.

Bild
Bild

Att välja sängkläder för en nyfödd, det är klokare att ge företräde åt färdiga kit … Det här alternativet har många fördelar. För det första är alla element och detaljer designade i samma stil och ser harmoniska ut. För det andra blir köpet av ett färdigt kit i de flesta fall billigare. Och för det tredje kräver valet och köpet av ett färdigt kit mindre tid och ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är köp av sängkläder som inte finns i en enda uppsättning det mest lämpliga alternativet, till exempel om sängen har icke-standardmått och det är problematiskt att välja en färdig uppsättning.

Du bör inte köpa sängkläder för tillväxt. Det är osannolikt att det är möjligt att spara även en liten mängd, eftersom underkläderna kan bli oanvändbara redan innan barnet växer upp. Och frekvent tvättning av en stor uppsättning och lång torkning kommer att orsaka mer problem. Dessutom kan veck och stötar visas på ett stort ark.

I regel erbjuder alla sängtillverkare tillverkare i standardstorlekar. Men kontrollera de exakta måtten på förpackningsetiketten igen innan du köper. Och en förutsättning: innan du köper ett kit, be säljaren att visa kvalitetscertifikatet för det kit du gillar.

Bild
Bild

Hur många kit behöver du?

Under det första levnadsåret kommer 2-3 uppsättningar sängkläder att räcka för en bebis. Beroende på material tål tvätten från 180 till 500 tvättar. Således kommer de utvalda satserna att vara upp till 2-3 år i genomsnitt.

Det enklaste alternativet är att köpa ett färdigt kit med utbytbara lakan, örngott och påslakan. I detta fall kan lätt smutsiga element bytas separat, eftersom de blir smutsiga. Till exempel erbjuder vissa tillverkare uppsättningar med 5-6 ark, eftersom det är detta tillbehör som blir smutsigare mycket snabbare, särskilt under det första året av barnets liv.

Bild
Bild

Tillverkare

En viktig punkt när du väljer sängkläder för nyfödda är produktens märke. Moderna sängkläder tillverkare erbjuder många alternativ för både standard och exklusiva uppsättningar. Föräldrarnas val begränsas endast av budget och individuella önskemål.

Bild
Bild

Ryska märken fokuserat på mellanklass, och samtidigt lämnar köpare positiv feedback på produkterna från Ivanovo och Novorossiysk. Unga föräldrar noterar inte bara ett överkomligt pris, utan också positiva egenskaper, som tygets mjukhet, styrka och en mängd olika sortiment. Och även inhemska tillverkare erbjuder kompletta uppsättningar sängkläder, som inkluderar en madrass, kudde, filt, filtar.

Bild
Bild

På sängkläder marknaden har länge och framgångsrikt bevisat sig själva märken från Turkiet … I regel föredrar tillverkare av babysängar naturlig bomull - ett mycket känsligt och högkvalitativt tyg. Och i ett stort sortiment presenteras inte bara sängkläder utan dekor, utan också vackra uppsättningar med dekorativa element och många detaljer.

Bild
Bild

I kategorin elitsängar ingår Vitryska varumärket Perina … I varje uppsättning erbjuder tillverkaren från 4 till 7 tillbehör av mjukt tyg med en blank glans i en lätt och känslig palett. När det gäller tygkvalitet och design skiljer sig vitryska tillverkare inte från europeiska.

Bild
Bild

Vårdtips

Reglerna för vård av babysängar har inga allvarliga begränsningar.

  • Bomullstyg kan krympa under tvättprocessen, så följ tillverkarens rekommendationer för skötsel av sängkläder. Lämna etiketter med rekommendationer för vattentemperatur och strykning så att sängkläder inte förlorar sitt vackra utseende, inte bleknar eller deformeras.
  • Det är tillåtet att använda babytvättpulver och geler för rengöring av babykläder. Hushållskemikalier bör inte ha stark lukt och uttalade aromer.
  • Vänd påslakan och örngott innanför tvätt. Och efter tvätt måste du skölja sängkläderna 2-3 gånger under rinnande vatten för att eliminera sannolikheten för att det uppstår tvättmedelspartiklar mellan fibrerna och i linnets sömmar.
  • Det rekommenderas att stryka barnsängar fuktiga inom det rekommenderade temperaturområdet.
Bild
Bild

Vackra exempel

Alla föräldrar, utan undantag, älskar att se barnet sova lugnt. Och en attraktiv sängkläder spelar en speciell roll i detta. För en nyfödd rekommenderas att välja sängkläder i pastellfärgade lugna färger. Psykologer och barnläkare råder att överge ljusa färger och rika utskrifter.

Det är bäst att välja sängkläder i en känslig palett, med diskreta söta teckningar under det första året av ett barns liv.

Bild
Bild

Dekorativa insatser, spetsar och upphöjda ränder ser väldigt snygga ut på barnsängar, men alla ytterligare element bör vara på utsidan av spjälsängen så att de inte orsakar problem och obehag för barnet.

Det är mycket viktigt att alla dekorativa element sys med trådar och inte limmas på tyget.

Bild
Bild

De skyddande stötfångarna på spjälsängen spelar en annan viktig roll - de bidrar till utvecklingen av barnet. Barnet kastar och vrider i spjälsängen och kan titta på applikationer och färgade tryck, så barnet lär sig att fokusera på enskilda element och utvecklar finmotorik. Och för detta erbjuder tillverkarna olika uppsättningar stötfångare med avtagbara delar, extra beslag och till och med ljudelement.

Bild
Bild

Sömnig baby hälsar den nya dagen med ett leende. Var därför noga med att välja ett kvalitetssängset så att kärlek och lugn alltid råder i familjen.

Rekommenderad: