Tapet (66 Bilder): Fiberdukar På Väggen I Inredningen, Handgjord Teknik

Innehållsförteckning:

Video: Tapet (66 Bilder): Fiberdukar På Väggen I Inredningen, Handgjord Teknik

Video: Tapet (66 Bilder): Fiberdukar På Väggen I Inredningen, Handgjord Teknik
Video: How to hang non-woven wallpaper 2024, April
Tapet (66 Bilder): Fiberdukar På Väggen I Inredningen, Handgjord Teknik
Tapet (66 Bilder): Fiberdukar På Väggen I Inredningen, Handgjord Teknik
Anonim

Tapet är en ovanlig detalj som du inte hittar i alla rum. Dessa textilväggmålningar är ytterligare ett bevis på att mode är cykliskt, och att det som var populärt under det avlägsna 1700 -talet kan hitta nytt liv redan nu. Samtidigt ser en sådan original stilistisk lösning inte sämre ut i en modern lägenhet än i ett gammalt slott.

I den här artikeln lär du dig allt om gobelänger och förstår hur du kan använda ett sådant konstverk för att dekorera ditt eget hem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Till att börja med är det värt att svara på frågan om vad gobelängen är och när den dök upp. Tapeter är vävda målningar som skildrar olika landskap, historiska scener eller andra överdådiga bilder.

Det är känt att de första gobelängerna dök upp i det gamla Egypten. Sedan användes de för att fånga några viktiga historiska ögonblick. Senare användes en liknande teknik i Frankrike och Schweiz. Det var de franska gobelängerna som ansågs vara de lyxigaste. Det var de som betraktades som inte bara en väggdekoration, utan ett riktigt konstverk som förtjänar särskild uppmärksamhet.

Med tiden spred sig sådana gobelänger över hela världen och blev en riktig dekoration av lyxiga slott och kungliga bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är gobelänger populära igen. De är bra för att dekorera hus och lägenheter i olika stilar. Lyxigt massivt tapet hjälper till att förmedla andan i ett annat land och skapar en mystisk atmosfär i rummet.

Dessutom kan gobelänger, särskilt stora, dämpa ljud, vilket också är viktigt i lägenheter med tunna väggar och dålig ljudisolering. Dessa egenskaper gör det mycket praktiskt i vardagen. Tekniken att skapa gobelänger är fortfarande ganska komplex, vilket motiverar det höga priset på produkterna. Dessutom sys nu mattor, handväskor och till och med outfits från gobelänger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Numera kallas gobelänger inte bara antika konstverk, utan också stiliserade mattor. Låt oss ta en titt på vad som är de viktigaste skillnaderna mellan klassiska gobelänger och modeller som skapats med en liknande teknik.

Bild
Bild

Slät

Väggbeklädnader är en trend som har blivit ett minne blott. Men snygga gobelänger, tvärtom, blir allt populärare. Det enklaste alternativet är släta modeller utan reliefmönster och extra volymetrisk inredning. Sådana gobelängsmattor skapas med traditionell teknik. De kan säkert hängas på väggen eller läggas på golvet, beroende på din estetiska preferens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Texturerat

En lite mer komplex version av gobelänger är texturerade produkter. I det här fallet skapas produkten enligt den traditionella tekniken, och först då dekoreras den med konvexa stygn. Detta gör att du kan skapa en reliefduk som är attraktiv inte bara på grund av sitt utseende utan också vid beröring.

Bild
Bild

Trött

En sådan kombinerad modell är också mycket intressant externt. Flera tekniker kombineras här. Till exempel kan en virkad matta kompletteras med känsligt broderi eller fransar runt kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Non-woven

Detta är ett av de mest intressanta alternativen för att skapa gobelänger. Sådana målningar är gjorda av tyg, men med olika tekniker. Oftast skapas sådana gobelänger med broderi, stickning eller applikation.

Det finns nu många intressanta tapetalternativ, både stora och små. Därför kan du säkert välja ett vackert dekorativt attribut, oavsett om du behöver en vintage och verkligen antik produkt eller bara ett snyggt dekorativt element utan någon historia som den skulle behålla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Att välja en vacker gobeläng av riktigt hög kvalitet kan vara riktigt knepigt om det är första gången.

Man bör komma ihåg att vävdukar, till skillnad från föråldrade massiva mattor, kan hängas i nästan alla rum. Tapet kan dekorera ett sovrum, vardagsrum, arbetsrum, barnrum och till och med ett kök. Det enda undantaget är ett badrum och ett kallt balkongrum, där det helt enkelt är omöjligt att skapa lämpliga förutsättningar för det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de viktigaste reglerna för att välja ett tapet är att det inte är för ljust och matchar färgen med resten av inredningsdetaljerna.

I allmänhet är ett tapet ett vackert konstobjekt som bara ska förena olika delar av rummet. För att undvika att tjata med inredning bör gobelängen vara det enda dekorativa elementet i rummet, särskilt om det är litet. Det rekommenderas inte att hänga ytterligare målningar på väggen bredvid duken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildens ämne bör väljas utifrån stilen i vilken rummet är inrett. Det är logiskt att hänga några söta bilder i barnrummet, kanske scener från kända sagor, fångade på duk.

Produkter som visar olika landskap, historiska scener eller reproduktioner av kända målningar är också högt värderade. Sådana vackra gobelänger kan mycket väl vara en utmärkt semestergåva för en finsmakare av sådana konstverk. Många kommer också att tycka om den lilla storstilen som visar heraldiska symboler eller attribut som är associerade med ett visst land.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, det kommer att vara intressant att titta på kombinationen av gobelängen med andra liknande element, till exempel med ett överkast eller kuddar av samma tyg eller dekorerade med liknande mönster.

När du väljer en lämplig duk bör du vara uppmärksam på måtten. Som redan nämnts, ju mindre rummet i sig, desto mer kompakt ska bilden vara.

Annars får du en mycket obehaglig effekt - gobelängen kommer att "äta upp" allt ledigt utrymme och göra det visuellt mindre. I ett stort rum kommer ett litet gobeläng, tvärtom, att gå vilse mot bakgrunden av tomma väggar.

Bild
Bild

Material (redigera)

Även om det verkar för många köpare att alla gobelänger är lika och är skapade av samma material, så är detta faktiskt inte fallet. Tapisserier är oftast gjorda av tyger med hög densitet, och det är det viktigaste som förenar dem. Oftast, när man skapar gobelänger, föredrar moderna tillverkare tyger som jacquard.

Detta material har en tät konsistens, dessutom är det enkelt att applicera önskade bilder på det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mindre vanligt kan du hitta tunn bomull eller tät ull- eller frottéväv. Men även sådana produkter har vissa fördelar. Till exempel har varm ull egenskaper som värme och ljudisolering, medan bomull är lämplig för ljusa rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Inte bara materialet från vilket tapetet är gjort skiljer sig, utan också de mönster som pryder det. Låt oss ta en titt på de mest populära och vanliga motiven.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Antika målningar

För samlaren och älskaren av antikviteter finns det inget bättre fynd än ett snyggt tapet som pryder en reproduktion av en gammal målning, särskilt om det är en handgjord bit. De mest populära teman är bilden av jakten (den kungliga jakten är särskilt utbredd), bollar och mottagningar, där damer skildras i lyxiga klänningar och omges av vackra saker.

En sådan bild passar perfekt in i ett bibliotek eller hemmakontor, stiliserat i antik stil. Detsamma gäller stora kartor över världen med en enorm mängd små detaljer och bilder av olika slott och andra gamla byggnader. Till exempel är ett vitt slott som tornar upp sig på en kulle vid havet en av målningarna som säkert kommer att glädja konstkännaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landskap

En annan populär genre är landskap. Här kan du hitta nästan vad som helst - från spridning av rosor över duken till bilden av en liten by i Provence -stil. Edens trädgård eller bilden av ett träd som sprider sig mot bakgrunden av solnedgångar är ett bra alternativ för att dekorera ett sovrum eller vardagsrum i vilken stil som helst. Alla typer av pioner, rosor, solrosor och andra blommor kommer definitivt att tilltala tjejer och romantiska naturer som uppskattar skönhet.

Bilder av djur förtjänar särskild uppmärksamhet. Söta katter eller valpar orsakar alltid kärlek för både vuxna och barn. Och en bild med kronhjort är ganska lämplig att dekorera även ett privat kontor med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushållsämnen

Tapetets "hem" innebär bilden av enkla och välbekanta målningar: det kan vara en familjescene, en lunch eller en bukett vallmo på bordet, fiske eller en familjemiddag. Ett sådant dekorativt element kommer att ge rummet mys och kommer definitivt att glädja dig länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Abstrakt

En helt annan genre - obegripliga och icke -standardiserade målningar, som kallas abstrakt konst. Till skillnad från klassiker är abstrakt konst inte alltid begripliga bilder. Tapet i denna stil kan mycket väl vara en enkel kombination av levande färger. Röda, blå och gröna nyanser är sammanflätade på ett sådant sätt att det är svårt att förstå exakt vad författaren ville säga. Men det är samtidigt det som fascinerar.

Förresten, bland sådana dukar kan du hitta reproduktioner av målningar av kända impressionister och abstraktionister, som definitivt kommer att återuppliva din interiör och betona den goda smaken hos invånaren i lägenheten.

Det här är huvudtyperna av finish, även om du naturligtvis kan hitta andra alternativ för bilder. Till exempel är praktiska gobelänger med en kalender eller en bild av ett släktträd numera särskilt populära. Och för barnkammaren kan du hämta en bild med karaktärer från anime eller sidor i din favoritbok.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste typerna av vävning

Oftast skapas gobelänger med hjälp av en vävstol. Kärnan i handvävning är att trådarna är sammanflätade. Det finns flera olika tekniker, och beroende på vilken du väljer kan du få olika resultat. Förresten, det är fullt möjligt att skapa maskiner för att skapa gobelänger med egna händer, om du har erfarenhet av att arbeta med trä.

Innan du fortsätter att väva gobelänger måste du välja ett lämpligt mönster och överföra det till ett arbetsstycke bestående av trådar som är utsträckta på en maskin. När en sådan speciell skiss är klar kan du fortsätta att förkroppsliga den i färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sneda linjer

Som regel kombineras flera typer av olika vävar i ett gobeläng. Detta gör att du kan få de bilder du vill ha och kombinera platta detaljer med präglade. Sneda linjer är där strängar med två färger kommer ihop på ett ställe.

Denna typ av vävning används överallt där det är nödvändigt för att ge bilden en rundhet eller göra den krökt.

Bild
Bild

Cirkulär teknik

Den cirkulära tekniken, enligt mästarna, är inte så vanlig. Det är dock också intressant när det gäller vilket resultat som uppnås i slutändan. I det här fallet går trådar i olika färger i en cirkel, och den färdiga bilden verkar vara ett konstverk, målat med breda och självsäkra penseldrag. Det ser riktigt imponerande och vackert ut.

Bild
Bild

Konturteknik

Som namnet antyder används denna teknik för att betona kontur av ett objekt. För detta används som regel tätare trådar än i varpen. Om du använder denna teknik är ritningen tydligare och mer detaljerad.

Bild
Bild

Dekorativa selar

Dekorativa flageller är det som kan lägga ytterligare attraktivitet till det färdiga verket. Med hjälp av buntar vrids trådens bas på vissa ställen. Oftast används denna teknik för att kanta enskilda fragment eller fokusera på delar av ett tapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare inredning

Förutom grunden för vävning måste du också komma ihåg om ytterligare dekorativa element. Fjädrar, pärlor och andra detaljer används för att dekorera gobelängen. Ibland vävs även stammar av örter och torkade blommor i det färdiga mönstret. Detta gör bilden mer komplett och präglad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

När gobelänger först dök upp var de mest populära produkterna som skapades av franska mästare. Nu har allt förändrats lite och kvalitetsvävprodukter produceras över hela världen. Franska, italienska och belgiska produkter är mycket populära.

Bild
Bild

Av de inhemska produkterna är produkterna från Ivanovo -fabrikerna särskilt populära. De ser båda vackra ut och är ganska opretentiösa i drift. Traditionella ryska motiv, som inte finns bland gobelänger från utländska tillverkare, är också trevligt.

Det är de inhemska gobelängerna som har fått ett rykte om kvalitet och billigt. De är lätta att rengöra, ser bra ut i många år, och samtidigt behöver du inte spendera så mycket för att köpa detta dekorativa element för ditt hem eller din lägenhet. Det betyder att även en person med en genomsnittlig lön har råd med en sådan lyx.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plats i interiören

Slutligen är det värt att nämna hur man använder gobelänger för att dekorera något av rummen. När allt kommer omkring beror helhetsintrycket på hur lämpligt det kommer att vara i interiören och hur väl bilden passar in i det. Även den dyraste duken kommer att verka överflödig och olämplig om den väljs fel. Det betyder att dina pengar kommer att slösas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd istället för tapeter

Vackra och stora gobelänger kan enkelt användas istället för tapeter om du har ett litet rum. Oftast är en av väggarna dekorerade på detta sätt. Detta är mer lönsamt och mycket mer intressant än att bara limma tapeter runt hela omkretsen av rummet. Tät gobeläng är ett bra sätt att isolera ett rum och skapa utmärkt ljudisolering.

Bild
Bild

I sovrummet

Ett vackert gobeläng kan säkert hängas i alla sovrum. Detta kan vara ett barnrum eller ett rum där vuxna vilar. Här, per definition, beror allt på vilken bild som appliceras på tyget. Till exempel, i barnkammaren är det mest logiskt att använda söta tecknade eller sagobilder, och i sovrummet för ett gift par - landskap eller romantiska bilder.

Bild
Bild

På ett kontor eller bibliotek

Ett annat tapetrum som förtjänar uppmärksamhet är hemmakontoret eller biblioteket. En vacker gammal vintage tapet är ett lyxigt tillägg till alla skåp. Återhållna pastellfärger, antika mönster och andra vackra detaljer kommer att vara lämpliga här.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett lanthus

Användningen av gobelänger i hus eller på landet förtjänar särskild uppmärksamhet. Det är under sådana förhållanden som de ser mest organiska ut. Här är gamla eller antika stiliserade dukar med adelsbilder, kunglig jakt eller arkitektoniska konstverk bara lämpliga. Med en vacker och korrekt utvald gobeläng blir även den enklaste sommarstugan mycket bättre och bekvämare. Och naturligtvis, glöm inte hur väl gobelängerna isolerar väggarna. Det betyder att med en lyxig duk blir det mycket lättare för dig att överleva den kalla vintern.

Bild
Bild

Välj ett gobeläng som matchar alla inredningsdetaljer i färg och stil. Plagget ska fungera bra med färgen på andra tyger, som gardiner, filtar, mattor, kuddar eller andra textilier. Så du kan skapa en harmonisk och eftertänksam interiör som kommer att se mycket mer original än något enkelt rum i en standarddesignlösning.

Bild
Bild

Om tidigare gobelänger användes för att dekorera adelns hus eller andra lyxiga lokaler, kan nästan alla nu säkert dekorera sina lokaler med en sådan produkt. Välj ett modernt gobeläng som passar din stil och ditt humör, eller köp en lyxig antik produkt, så kommer din interiör "att vakna till liv" och glittra med nya färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om hur du dekorerar interiören med gobelänger i följande video.

Rekommenderad: