Polycotton: Vad är Det Och Vad är Tygets Sammansättning? Materialegenskaper För Sängkläder Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Polycotton: Vad är Det Och Vad är Tygets Sammansättning? Materialegenskaper För Sängkläder Och Recensioner

Video: Polycotton: Vad är Det Och Vad är Tygets Sammansättning? Materialegenskaper För Sängkläder Och Recensioner
Video: Polycotton Fabric 2024, Mars
Polycotton: Vad är Det Och Vad är Tygets Sammansättning? Materialegenskaper För Sängkläder Och Recensioner
Polycotton: Vad är Det Och Vad är Tygets Sammansättning? Materialegenskaper För Sängkläder Och Recensioner
Anonim

Polycotton är en av de mest populära typerna av blandade tyger och används ofta för att sy sängkläder och hemtextilier.

Vad det är?

Polycotton kallas ett modernt kombinerat tyg bestående av syntetiska och naturliga trådar, som uppfanns i mitten av förra seklet i USA och snabbt blev populär runt om i världen.

Genom att blanda bomull och polyester lyckades teknologerna få ett hygroskopiskt, andningsbart och hållbart material som innehåller de bästa prestandaegenskaperna för båda fibrerna. Närvaron av syntet gjorde det möjligt att skapa ljusa nyanser under färgning, och närvaron av bomullstrådar gjorde tyget andningsbart och behagligt vid beröring. Tack vare polyester är materialet dessutom inte utsatt för krympning och är mycket billigare än tyger tillverkade av naturlig bomull.

Förekomsten av syntetiska trådar gör att tyget inte skrynklas, och naturliga fibrer garanterar dess allergivänliga och miljövänlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tygstruktur

Andelen bomull och polyester i polycotton är inte konstant. Det finns fyra typer av material, som alla har sina egna egenskaper och kostnader. Så, tyget, som är 65% bomull och 35% syntet, är det dyraste … Detta beror på det mycket höga innehållet av naturfibrer, vilket gör materialet så nära naturliga bomullstyger som möjligt.

Nästa typ representeras av tyger med ett lika förhållande av polyester och bomull … De kännetecknas av god ventilation och hög hållfasthet. Det kostar lite billigare än den tidigare typen, men det är svårt att kalla det ett budgetalternativ.

Bild
Bild

Den tredje och fjärde typen tyger hör till de billiga materialen, varför de är särskilt populära bland konsumenterna. En av dem innehåller 35% bomull kontra 65% syntet och kännetecknas av hög slitstyrka och ganska god luftgenomsläpplighet.

Den andra är den mest budgetmässiga typen av material och innehåller endast 15% naturliga trådar och 85% konstgjorda … Materialet är lätt att rengöra och har en hög färghållfasthet. Hållbarheten för produkter tillverkade av sådant tyg kommer att vara något lägre än för produkter med 100% syntetiskt innehåll, men i jämförelse med tidigare typer anses detta tyg vara det mest hållbara.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Stabil konsumentefterfrågan och Polycottons stora popularitet pga ett antal viktiga fördelar med detta material.

  • Hög hållfasthet och lång livslängd tyger skiljer det från helt naturliga dukar.
  • Färgens ljusstyrka och färgfasthet material kan du använda det för att göra kläder och överkast.
  • Låg veckning dukar gör att polycotton -produkter kan behålla ett snyggt utseende. Denna egenskap hos materialet är särskilt värdefull vid tillverkning av sportkläder och sängkläder, som efter tvätt inte går att stryka.
  • Polycotton -tyger krymper inte och deformeras inte från vanlig tvätt i en skrivmaskin. Dessutom är produkterna lätta att tvätta och torka mycket snabbt.
  • Hög hygien bomullskläder beror på materialets utmärkta hygroskopicitet och dess förmåga att fritt passera luft.
  • Bekväm kostnad blandat tyg skiljer det från många naturdukar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men tillsammans med de uppenbara fördelarna har polycotton fortfarande sina nackdelar. I grund och botten förklaras deras närvaro av närvaron av syntetfibrer, eftersom det kvantitativa innehållet ökar, blir nackdelarna mer uttalade. Så, dukar med närvaro av en stor mängd polyester kan framkalla hudallergiska reaktioner … Dessutom, efter frekventa tvättar, bildas pellets på tyget, vilket naturligtvis inte ökar dess estetik och attraktivitet.

Polycotton -kläder är benägna att ackumulera statisk elektricitet, och som ett resultat drar de till sig damm och små mekaniska skräp (trådar, ludd och hår).

Bild
Bild

Ovanstående nackdelar är ofta anledningen till att man vägrar att köpa sängkläder i bomull. Trots prisskillnaden föredrar konsumenterna oftare 100% bomull grov calico, som inte är elektrifierad, andas, är helt hygroskopisk och inte orsakar allergiska reaktioner.

Men om du väljer produkter med en lägre andel polyester, som inte överstiger 50% av den totala volymen, kanske du inte märker någon större skillnad mellan bomull och naturmaterial.

Detta beror på det faktum att bomull, även i en låg andel, kan ge materialets höga hygieniska egenskaper. Det är lämpligt att använda tyger med högt syntetiskt innehåll för att sy omslag, kökshanddukar, dukar och gardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Polycotton klassificeras enligt flera egenskaper, varav den mest grundläggande är typen av vävning av trådar.

Enligt detta kriterium är tyger indelade i tre typer

  1. Vanlig vävning är en klassisk version av trådarnas arrangemang, där varp- och inslagstrådarna är omväxlande anslutna. Resultatet är ett slätt, dubbelsidigt tyg.
  2. Twill vävmaterial representeras av dukar där det finns 2-3 varptrådar för varje inslagstråd. Tack vare detta arrangemang av trådarna är det möjligt att uppnå en förskjutning med en tråd och bilda diagonala ärr på tyget.
  3. Satinvävt tyg snurras med en teknik som liknar twillvävning, med den enda skillnaden att en inslagstråd överlappar med två eller tre, och fyra varptrådar samtidigt. Som ett resultat flyttas tonhöjden med två eller flera trådar och bildar ett tyg med en slät framsida och en lite grov baksida.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa kriterium som polykottan skiljer sig åt är typen av färgning. Utifrån detta dukar är indelade i blekta och vanliga färgade … De första tillverkas på en vävfabrik i Ivanovo och utmärks av sin rena vita färg. Sängkläder gjorda av blekt polykott används ofta i hotell- och resortverksamheten.

Vanliga färgade dukar har en djup solid färg och är mycket efterfrågade vid tillverkning av sängkläder för hemmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Användningsområdet för polycotton är ganska brett. Vanliga eller vanliga dukar används för att sy sängkläder som madrassöverdrag, örngott, sängkläder, lakan och påslakan. Blekat tyg är oumbärligt vid tillverkning av beställningar för sömnad av sängkläder för hotell, sjukhus, sanatorier och fjärrtåg.

På grund av närvaron i sammansättningen av polyestertrådar bleks sådant linne lätt och tål den termiska antibakteriella behandling som är nödvändig för denna kategori av linne.

Bild
Bild

Flerfärgade tyger används också aktivt för att sy sängkläder och hemtextilier och anses vara den mest efterfrågade varugruppen i detta segment. Polycotton lämpar sig bra för quiltning. Detta beror på närvaron av syntetiska trådar som förhindrar att stora nålhål bildas under quiltning.

Quiltat material är mycket populärt och oersättligt när man syr överkast, filtar och madrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du tillverkar sängkläder eller hemtextil på egen hand måste du dock vägledas av några regler för användning av en eller annan typ av polycotton.

Dukar som innehåller 50% syntet rekommenderas inte för tillverkning av barnset. Detta beror på låg hygroskopicitet och dålig ventilation av materialet.

Men gardiner, en madrassöverdel, dukar, servetter och köksförkläden gjorda av sådant tyg kommer att kännetecknas av ökat motståndskraft mot smuts, lång livslängd och förmåga att snabbt tvätta. Däremot är tyger med hög bomullshalt idealiska för skjortor, blusar, sportkläder, morgonrockar och sängkläder för barn. Sådana produkter kommer inte att störa borttagandet av fukt från kroppen och låta den andas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

Trots att polycottonprodukter absolut inte är krävande i vården måste vissa regler för hantering av dem följas. Så, innan du använder nytt linne, rekommenderas att skölja det i kallt vatten, och alla ytterligare tvättar bör utföras i vatten med en temperatur som inte är högre än 40 grader.

Det rekommenderas inte att bleka färgade tyger med klorinnehållande medel, annars finns det risk för färgförlust och förlust av produktens attraktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snurring av saker bör göras med låga hastigheter, och det rekommenderas att torka polykudden från värmeapparater och direkt solljus. Innan du torkar måste produkten skakas väl och räta ut - detta undviker strykning och ger tyget ett snyggt utseende. Om behovet av att stryka saken ändå uppstår, bör omkopplaren av strykjärnet ställas in på "siden" -läget.

Recensioner

I allmänhet talar konsumenterna väl om Polycotton. Det är en låg, i jämförelse med naturliga tyger, kostnad och möjligheten att klara sig utan strykning. Idrottare noterar bekvämligheten med att använda T-shirts med högt syntetiskt innehåll. Under seriösa träningspass absorberar bomullskläder svett snabbt, men förblir våta länge.

Syntet torkar däremot snabbt och ger inte idrottaren den obehagliga känslan av våta kläder efter ett träningspass eller under rasterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppmärksamhet riktas också mot ett bra tvättresultat. Medan bomullsprodukter ofta kräver blekning och ibland ytterligare blötläggning, tvättas tyger med hög syntethalt direkt. Bland nackdelarna är dålig ventilation och pilling. Dessutom är mer än en produkt inte försäkrad från sitt utseende, oavsett hur skonsamt den tvättas. Med tiden rullar även saker av högsta kvalitet ut.

Trots vissa brister är dock polycotton ett mycket högkvalitativt och populärt modernt material.

Rekommenderad: