Buntband (49 Bilder): Plast- Och Nylonband För Kablar, Metallband För Fastsättning. Återanvändbara Och Engångsavlagringar

Innehållsförteckning:

Video: Buntband (49 Bilder): Plast- Och Nylonband För Kablar, Metallband För Fastsättning. Återanvändbara Och Engångsavlagringar

Video: Buntband (49 Bilder): Plast- Och Nylonband För Kablar, Metallband För Fastsättning. Återanvändbara Och Engångsavlagringar
Video: Heavy duty cable stripper Bronneberg - Erdkabelschäler - Kabelskalare - dénudeur de câbles 2024, April
Buntband (49 Bilder): Plast- Och Nylonband För Kablar, Metallband För Fastsättning. Återanvändbara Och Engångsavlagringar
Buntband (49 Bilder): Plast- Och Nylonband För Kablar, Metallband För Fastsättning. Återanvändbara Och Engångsavlagringar
Anonim

I takt med att kraven på kvalitet och utförande av arbete med installation och underhåll av kabelledningar blir strängare ökar efterfrågan på lämpliga verktyg och specialanordningar aktivt. Och vi pratar särskilt om sådana fixeringsanordningar som buntband. Idag finns det en ganska bred lista över typer av sådana produkter.

Samtidigt skiljer sig olika kategorier av dessa golv från varandra i tillverkningsmaterial, design och funktionalitet. Med hänsyn till prestandaegenskaperna används klämklämmor av stål, plast och nylon i stor utsträckning, inte bara för deras avsedda ändamål, det vill säga vid installation av kablar.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Oavsett variation och designfunktioner, alla buntband är universella fästelement . Numera används de inom en mängd olika områden, när du snabbt och samtidigt måste pålitligt fixa något (dra av). Och framför allt pratar vi om prestanda för professionellt elarbete, inklusive:

  • fixering av kabelledningar;
  • fastsättning av enskilda delar av motorvägar till väggen;
  • bandning och grundning av rustning;
  • märkning av ledare (band i olika färger och med numrering).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom sitt direkta syfte används dessa stål- och plastklämmor av olika specialister och även i vardagen . Det är anmärkningsvärt att själva konceptet med de fästanordningar som övervägs vid en tidpunkt uppmanades till deras skapare av naturen själv. Och huvuduppgiften i det här fallet var att skapa en slags loop med ett pålitligt lås. Samtidigt fick den senare utföra två viktiga funktioner parallellt. Låset är en spärr, liksom en regulator av själva slingans storlek.

En av nyckelpunkterna var produktens enkelhet, vilket skulle göra det möjligt att minimera den tid som används vid installation av alla komplexitet . Parallellt med detta riktades uppmärksamheten mot sådana inte oviktiga faktorer som minimikostnaden för att klämma fast klämmorna mot bakgrund av ökad hållfasthet. På vägen till de uppsatta målen justerade utvecklaren, med hänsyn till alla nyanser, upprepade gånger produktionsprocessen, liksom kriterierna för val av råvaror.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat lyckades vi hitta den optimala balansen mellan alla egenskaper och den ekonomiska sidan av frågan. Och resultatet av långt och hårt arbete var utseendet på det första buntbandet för mer än ett halvt sekel sedan. Och då handlade det om en remsa med ett lås, med hjälp av vilket fixeringsöglan bildades. Dess främsta prestandaindikatorer var motståndskraft mot betydande statiska belastningar, liksom förmågan att motstå verkan av en brytkraft.

Det är värt att notera att enheterna i fråga har förändrats markant under sin ganska långa historia .… Det betyder att sliparna i sin ursprungliga form har genomgått en hel rad moderniseringar, förbättringar och alla möjliga tillägg. Tack vare en sådan utveckling och utvidgningen av listan över sorter av fästelement som övervägs, används de för närvarande framgångsrikt av representanter för olika sfärer och industrier.

Slipsar har blivit oumbärliga hjälpare och används aktivt från elektriker som lägger kabelledningar till hemmafruar, trädgårdsmästare och lastbilsbönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu är den vanligaste och därför den mest igenkännbara en enhet i form av ett tejp av plast och med ett lås, samt skåror för fixering av en viss diameter på öglan. Men man måste komma ihåg att denna klassiska, faktiskt, typ av fästelement är variabel. Så när du väljer sådana klämklämmor är det viktigt att vara uppmärksam på följande viktiga punkter.

  • Tejpens längd och bredd.
  • Funktioner hos låsenheten. Det kan vara med eller utan omvänd. Beroende på denna funktion är klämmorna uppdelade i engångs- och återanvändningsbara.
  • Förekomsten av skåror på både insidan och utsidan av tejpen.
  • Möjligheten att motstå exponering för ultravioletta strålar.
  • Känslighet för låga temperaturer. För utomhusarbete produceras frostbeständiga golv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutsägbart beror klämmans storlek direkt på hur stort och tungt föremål de kan fixa. De beskrivna fästelementen tillverkas med hänsyn till standarderna för den nuvarande GOST. Så idag säljs screeds med följande standardstorlekar.

  • Längd - 80, 100, 150, 200, 250, 370, 550, 750, samt 1020 och 1200 mm.
  • Bredd - 2, 5, 3, 8, 4, 7, 6, 2, 7, 9, 10 och 12 mm.
  • Rapportering (maxhastighet) - 16, 24, 33, 51, 82, 118, 222, 300 och 400 mm.

Det rekommenderas att vara särskilt uppmärksam på förekomsten av skåror för låset på insidan av klämman. Det är viktigt att ta hänsyn till att de kan skada ledaren eller andra fasta element om det finns vibrationer . I samband med UV -beständighet finns det tre grupper av golv som kan kännetecknas av deras färg. Så det finns vita, det vill säga omålade, svarta och färgade versioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Nu erbjuder tillverkare av moderna fästelement potentiella konsumenter mer än ett brett utbud av produkter . Katalogerna över sådana företag innehåller produkter från olika material, inklusive rostfritt stål. Modellerna av klämklämmor skiljer sig också från varandra när det gäller design och syfte. Dessutom innehåller listan över kriterier för klassificering resistansen hos anpassningar till de negativa effekterna av miljöfaktorer bland och i synnerhet temperaturfluktuationer. Naturligtvis har varje produktsortiment för fästelement både tydliga konkurrensfördelar och inte mindre betydande nackdelar.

Först och främst är det värt att fokusera på buntbandens storlek, vilket direkt avgör vilken typ av belastning fästelementen tål . Förresten, i vissa fall är klämmorna anslutna till varandra, vilket ökar deras längd och följaktligen fixeringsslingans maximala diameter. En lika viktig roll spelas av remsornas bredd, som bestämmer deras styrka. Det är viktigt att förstå att det finns särskilda krav på fästelement som används i en aggressiv miljö . Glöm inte brandsäkerheten. Baserat på detta är det viktigt att klämmorna som används när kabeln läggs inte är flamskyddande.

Lika viktigt är det ökade motståndet mot vibrationer, fukt och kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter konstruktionstyp

En av de viktiga parametrarna är designfunktionerna hos moderna golv .… Som redan nämnts, över mer än ett halvt sekels historia, har detta fästelements ursprungliga utseende och struktur förändrats avsevärt. Nu på marknaden finns det ett brett urval av typer av klämklämmor som kan tillgodose alla potentiella köpares behov. I det här fallet talar vi om följande versioner.

Värmebeständig tillverkad av nylon, som är resistent mot höga temperaturer under lång tid. Sådana avlagringar klarar upp till 120 grader.

Bild
Bild

Med monteringshål , konstruerad för att installera klämman själv på olika, mestadels släta ytor med självgängande skruvar, nitar eller skruvar.

Bild
Bild

Med förankringsfäste , som också är känd som "pluggkolv". Sådana modeller låter dig lägga kablar och ledningar med deras fastsättning på metallytor, vars tjocklek inte överstiger 2 mm.

Bild
Bild

Förstärkta strukturer . Principen för screed i detta fall kommer att vara klassisk, men det är värt att lyfta fram de strukturella skillnaderna. Detta avser en hållare av rostfritt stål, liksom frånvaron av skåror (tänder) på tejpen.

Bild
Bild

Klämmor utrustade med en dubbel låsknut … Sådana anordningar är som regel tillverkade av nylon 12 - ett material som främst kännetecknas av hög hållfasthet och motståndskraft mot aggressiva miljöer. I synnerhet garanterar det dubbla låset maximal tillförlitlighet för klämfixeringen i arbetsläget, oavsett temperaturförhållanden och andra driftsförhållanden för fästelementen.

Bild
Bild

Modeller med en plugg eller plattform för det . I det första fallet är den främsta kännetecknen ett delat lås, tack vare vilket det är möjligt att frigöra de hållna trådarna eller omvänt lägga till nya. Dessutom förenklar själva pluggen avsevärt den pålitliga installationen av golvet. Det andra alternativet ger närvaron av en plugg i satsen, på vilken den nämnda plattformen är skruvad. Detta gör att du snabbt och bekvämt kan lägga kablar och trådar över trä, såväl som betong- och tegelytor, utan att behöva självgängande skruvar.

Bild
Bild

Återanvändbara bultypskopplare är enheter som kan återanvändas . Deras huvudsakliga drag är att de består av ett band i form av en kedja av små sfäriska element och ett lås med motsvarande konfiguration.

Bild
Bild

Bollklämmor med märkskyltar - Detta är en modell som liknar den föregående, men skiljer sig från den i närvaro av ett speciellt område avsett för märkning av fasta föremål (kablar).

Bild
Bild

Kopplingar utrustade med ett horisontellt lås . Sådana ändringar av fästelement används ofta för bandning. Deras främsta fördel är möjligheten att lägga till ledningar till selen och ta bort dess beståndsdelar.

Bild
Bild

Klämmor med spak för att öppna låset , vilket förenklar användningen av enheten efter installationen.

Bild
Bild

Förutom allt ovanstående är det också värt att uppmärksamma avjämningar med monteringsdynor. Detta hänvisar till en mängd olika armaturer som används för att fästa kabelledningar på släta ytor. För detta används plattformar med ett självhäftande element.

Det bör noteras att i detta fall är installationen också försedd med självgängande skruvar och skruvar, för vilka det finns speciella hål i plattformarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Med hänsyn till egenskaperna, såväl som driftförhållandena, kan de beskrivna fästelementen delas in i två stora grupper - det här är golv för internt och externt arbete. Med hänsyn till att gatuklämmor mycket oftare och mer aktivt utsätts för en aggressiv miljö används lämpliga material och tillsatser för tillverkning. Tack vare dessa komponenter blir avjämningarna så stabila som möjligt framför:

  • direkta strålar av ultraviolett strålning;
  • hög luftfuktighet;
  • skarpa temperaturfluktuationer;
  • låga temperaturer (speciella frostbeständiga modeller).
Bild
Bild
Bild
Bild

Som praktiken visar, solens strålar har den mest märkbara effekten på fästelement . För att neutralisera den negativa effekten vid tillverkning av golv för utomhusinstallation används kolpulver som tillsats. Denna komponent fungerar som en effektiv stabilisator och ger produkterna en svart färg. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte alla svarta fästklämmor kännetecknas av ökat motstånd mot svåra väderförhållanden. Poängen är att inre band kan ha valfri färg, och street tie är uteslutande svart.

Det är värt att fokusera på olika färger på slipsgångjärn i samband med deras syfte .… Faktum är att ett så brett sortiment möjliggör uttrycksfull och maximalt märkbar märkning av trådbuntar.

Samtidigt, med hänsyn till ett antal faktorer, kommer flerfärgade klämmor att hjälpa till att visuellt göra ledningarna nästan osynliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt som redan anges, analysera de befintliga typerna av avjämningar, bör det noteras att de är indelade i ytterligare två kategorier: avsedda för engångsbruk och återanvändbara. Förutsägbart, i det andra fallet, kan låsmekanismerna öppnas, eller så kan klämmorna själva ha ett så kallat omvänd slag. I praktiken är engångsmodeller mest relevanta i de fall där det krävs att snabbt och pålitligt fixa ett knippe kablar (ledningar) eller andra föremål. I sådana fall är det dock viktigt att komma ihåg att det inte är möjligt att demontera fästelementen utan att klippa av tejpen.

Denna nackdel med engångsfästen kompenseras helt av deras låga kostnad. Samtidigt, om det är nödvändigt att artikulera flera band för att öka omkretsen, kommer sådana klämmor att ge en extremt tillförlitlig anslutning och efterföljande fixering under installationen. Genom att jämföra alla för- och nackdelar, samt ta hänsyn till värde för pengarna, kan vi med säkerhet konstatera att användningen av engångsbeläggningar är ekonomiskt motiverad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Först och främst bör du vara uppmärksam på metallfästena. De används vanligtvis i fall där det finns ökade belastningar, samt ogynnsamma klimat- och väderförhållanden. Dessutom kan vi prata om en aggressiv miljö och i synnerhet möjligheten att utsättas för kemikalier. Dessa golv är gjorda av lågkolstål samt skeppsstål. En av de viktiga komponenterna i legeringar i detta fall kommer att vara molybden, vilket kraftigt ökar korrosionsskyddet. Förresten, liknande funktioner utförs av PVC -beläggningen på klämmorna.

Listan över tydliga fördelar med stålmodeller innehåller följande

  • Ökat motstånd mot yttre påverkan och förmåga att använda under de tuffaste förhållandena.
  • Bra prestanda.
  • Beständig mot UV -strålar.
  • Ökad drag- och draghållfasthet.
  • Varaktighet.
  • Antikorrosiva egenskaper, så att klämmorna kan installeras även i havsvatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots en så övertygande lista över tydliga fördelar är det värt att notera det metallband är inte lämpliga för alla fall . En annan viktig punkt är den relativt höga kostnaden för produkter. Sammanfattningsvis bör det erinras om att för installation av sådana klämklämmor krävs i regel ett specialverktyg.

Moderna plastprodukter är tillverkade av polyeten eller polyamid och nylon. Jämfört med metallalternativen är de mycket lättare, mer kompakta och naturligtvis billigare. Dessutom talar vi om enkel installation och minimering av risken för skador på ledaren. Å andra sidan klarar plast inte av tung belastning och är i vissa fall mindre motståndskraftigt mot aggressiva förhållanden.

Standardklämmor som tillhör den beskrivna kategorin behåller sina nyckelegenskaper vid temperaturer från -40 till +80 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fästelement av polyamid 6.6 och polyamid 12. I det första fallet är det viktigt att markera följande nyckelegenskaper för avjämningar.

  • Arbetstemperatur - från -40 till +85 grader.
  • Temperaturen vid vilken installationen utförs är från -10 till +60 grader.
  • Korttidsuppvärmningströskeln är +110 grader.
  • Smältning av skrid - från 256 grader.
  • Fuktabsorberingsindex är 2, 7% vid en luftfuktighet på 50%.
  • De deklarerade prestandaegenskaperna är relevanta i 3 år.

I situationen med produkter tillverkade av polyamid 12 kommer följande parametrar att diskuteras

  • Drifttemperatur - från -45 till 85 grader.
  • Installationstemperatur - från -30 till +60.
  • Korttidsuppvärmning - tillåten upp till 120 grader.
  • Smältpunkten är 186 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

En klassisk kopplare har utskjutningar i form av tänder (hack) på ena sidan och ett lås på den andra. I processen med att fixa buntar av ledningar och andra föremål räcker det bara att föra tejpen genom låselementet och dra åt. I situationer med engångsband kan de bara tas bort genom skärning. Med tanke på deras låga kostnad är deras användning mer än motiverad.

De beskrivna öglorna kan dras åt antingen manuellt eller med hjälp av ett specialverktyg som liknar en pistol … I sådana situationer finns det inte bara en spänning på bandet, utan också en automatisk trimning av ändarna i omedelbar närhet av låsen. En av de obestridliga fördelarna med sådana anordningar är att det finns möjlighet att reglera insatsen.

Användningen av ett specialiserat verktyg gör att du kan maximera arbetshastigheten av vilken komplexitet som helst, samt förbättra dess kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på möjligheten att använda dessa mekaniska, manuella enheter (pistoler) bör följande viktiga punkter beaktas

  • Maximal användarvänlighet vid montering av både enstaka kablar och ledningar och stora buntar.
  • Tillräckligt brett utbud av justerbar kraft.
  • Bra kvalitet för åtdragning och fixering av knapphålet.
  • Enkel och exakt trimning av överflödig tejp.
  • Minimering av manuellt arbete.
  • Ökad produktivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder de övervägda spännklämmorna är det nödvändigt att komma ihåg de viktigaste faktorerna som kan ha en extremt negativ effekt på deras livslängd

  • Temperaturförhållanden . I synnerhet tappar nylon styrka när termometern höjs över +85 grader Celsius. Samtidigt ökar materialets elasticitet avsevärt. Samtidigt, i kylan, blir sådana klämmor mycket ömtåliga och kan helt enkelt gå sönder.
  • Hög luftfuktighet , återspeglas i huvudegenskaperna hos många golv.
  • Långvarig exponering för direkta och intensiva strålar ultraviolett .
  • Tjocklek själva bandet.

Förutom allt ovanstående är det inte värt att ta bort kontot och en sådan indikator som belastningen på skriden. Gränsvärden är relevanta för varje typ av hållare, som starkt avskräcks från att överskrida.

En lika viktig punkt är den negativa effekten av aggressiva ämnen. De senare inkluderar i synnerhet syror och deras ångor.

Rekommenderad: