Stansar För Läder Och Tyg: Uppsättningar Linjestansar, Ovala Och Runda Franska Och Andra Modeller. Hur Ska Man Genomborra Huden?

Innehållsförteckning:

Video: Stansar För Läder Och Tyg: Uppsättningar Linjestansar, Ovala Och Runda Franska Och Andra Modeller. Hur Ska Man Genomborra Huden?

Video: Stansar För Läder Och Tyg: Uppsättningar Linjestansar, Ovala Och Runda Franska Och Andra Modeller. Hur Ska Man Genomborra Huden?
Video: Hur man använder Craftool avlånga stansar på läder 2024, April
Stansar För Läder Och Tyg: Uppsättningar Linjestansar, Ovala Och Runda Franska Och Andra Modeller. Hur Ska Man Genomborra Huden?
Stansar För Läder Och Tyg: Uppsättningar Linjestansar, Ovala Och Runda Franska Och Andra Modeller. Hur Ska Man Genomborra Huden?
Anonim

Många garvare i sin verksamhet använder speciella enheter som gör hål i materialet med olika diametrar. Stansar används inte bara för läderprodukter. Med verktyget kan du göra hål i kartongprodukter, presenningar, olika arkmaterial.

Närvaron av en vässad kant gör att du kan skära in i arbetsytan, vilket leder till ett perfekt plant hål av önskad storlek . Artikeln kommer att diskutera vad verktyget är, vilka typer av produkter som finns, liksom reglerna för användning av stansen och valet av produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Stansen är ett nödvändigt verktyg som garvare använder för olika typer av arbeten relaterade till beredning av läder och andra täta material före sömnad. Sådana material har stor styvhet, vilket gör det svårt att arbeta med dem utan specialverktyg . Vissa manipulationer kan inte utföras effektivt utan att använda en sådan hålslagare.

Verktyget är lämpligt inte bara för arbete med lädervaror, utan också för tjockt tyg, presenning, konstläder. Efter att ha utfört en sådan manipulation erhålls mycket jämna och högkvalitativa hål som inte kan erhållas med en syl, synål eller borr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Läder har en hög densitet, så en nål, en syl eller andra symaskiner är inte alltid lämpliga för stansning. Använd specialverktyg för att lösa detta problem. Olika slagslag bör särskiljas:

  • linjemodeller;
  • lockig;
  • roterande version;
  • ringa;
  • slutet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utåt kan linjestansar jämföras med en bordsgaffel eller en kam . De har speciella spikar i en enda linje, som står på samma avstånd. På en sådan stans kan nålar från en till 6 bitar lokaliseras. Installera dem längs linjen där den framtida sömmen kommer att passera. Påverkan på verktygets ändyta genomtränger materialet och stansar hål i det. Syhastigheten beror på antalet spikar på linjestansen. Efter stansning av hål avlägsnas spikarna och kammen förskjuts och observerar ett jämnt steg för sömmen.

Inline -modeller kan delas in i 2 typer . I det första fallet fungerar produkten enligt principen om en skärare som pressar och genomborrar hålet, vilket leder till expansion av materialet. I det andra fallet, med hjälp av en stans, skärs ett litet hålrum ut med fullständigt avlägsnande av material. Efter applicering kommer snygga spår kvar på huden eller annat material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Törnen har olika former . Oftare kan du se runda eller halvcirkelformade alternativ, de är också diamantformade, i form av en triangel, sned eller rektangulär. Dessutom bör du vara uppmärksam på vad som är tjockleken på nålarnas tvärsnitt, vad är avståndet mellan dem. Så den franska sömmen görs oftare med sneda hålslag. Vanligtvis används de när du syr en handväska eller bearbetar remmar på ett armbandsur.

När du syr kraftigare och grova modeller är det bättre att välja skär som har en stor diameter på spikar och med en ökad tonhöjd . Detta gör att du kan sy produkten med tjockare trådar. Det finns inga universella verktyg som är lämpliga för alla fall, varför många hantverkare har i sin arsenal en uppsättning sådana hålslagare med olika kammar. Kinesiska hålslag liknar japanska diamantformade produkter.

Den diamantformade uppsättningen innehåller det klassiska antalet verktyg med 1, 2, 4 och 6 tänder, med ett avstånd på 5 mm mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Roterande stansare ser ut som en tång, på vilken ena sidan finns en revolver för hålslagning . Med det här alternativet är det nödvändigt att vända verktyget och installera den önskade typen av spik. Det återstår att lägga materialet som ska bearbetas och klämma ihop hålslagaren och skapa ett hål. Oftast har sådana roterande modeller spikar (6 st.) Med en håldiameter på 2-4,5 mm. Med blockeraren kan du utesluta rullningen av verktyget. Valet av en sådan modell slår ett hål i taget, vilket utesluter möjligheten att välja den för sömmar. Ett av huvudsyftena med roterande alternativ är att skapa små hål, till exempel för ett bälte eller ett väskband.

Användningen av såväl lockiga som ringformiga alternativ innebär stansning av hål med avlägsnande av en del av materialet som kommer in . Tack vare denna utrustning kan stora snitt göras. Vanligtvis ser dessa slag ut som ett rör med en spetsig ände. Genom att applicera utrustningen med den spetsiga delen på huden eller annat material och träffa rumpans ände, uppstår ett utbrott. Utbudet av sådana modeller är ganska brett. Med hjälp av sådana produkter kan du klippa inte bara en cirkel eller en oval, utan också upprepa konturerna av geometriska former, stjärnor, ögon. Runda modeller säljs vanligtvis i uppsättningar, med rör från 2 till 22 mm. Lockiga hålslag kan dock köpas separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansiktsverktyget är avsett för att skära huden. Mycket använda fasader utformade för bälten, som representerar en böjd platta av stål. Det används för att klippa band vid tillverkning av läderbälten. Slutmodeller kan ha andra former.

Separat är det värt att markera verktygen för stansning av jaktvaddar, nödvändiga för patroner . Sådana enheter har en mer imponerande diameter jämfört med andra alternativ. Deras diameter måste motsvara patronens kaliber. Huvudsyftet med jakthålslag är att skära cirklar ur tätt material. Det används vanligtvis för skärning av filt- och pappcirkler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat finns det utrustning avsedd för metallarbete

  • Pneumatiska alternativ . Pneumatiska modeller kräver anslutning till en kompressor. Utrustningen är lämplig för arbete med olika material i form av metallplattor, plåt, tenn.
  • Hydrauliska modeller . Stansar av denna typ liknar verktygsmaskiner. Genom att använda dem kan du göra hål i metall.
  • Handverktyg . Handstansen för metall liknar mer den analoga för läderprodukter, men den har också skillnader. Hårt stål används vid tillverkning av utrustning. Tack vare den tjocka basen deformeras verktyget mindre när den störtar ner i basen.

Utrustning som används för metallbearbetning börjar snabbt bli mindre skarp, så periodisk slipning krävs för ett sådant verktyg. Det är viktigt att slipa stansen inte bara på utsidan utan även på insidan genom att polera den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Många nybörjare hantverkare vet inte vilka stansare som ska föredra, vilket alternativ är bättre att välja. Valet av högkvalitativ utrustning gör att du effektivt och snabbt kan markera materialet, genomtränga och stansa hål, välja önskad storlek och form.

  • När du väljer en modell bör du vara uppmärksam på den ovala stansen.
  • Figurmodeller låter dig göra hål i form av en droppe, en blomma, en halvmåne, en fjäril och andra figurer avsedda för efterbehandling av lädervaror.
  • Slitsstansen är ett oumbärligt verktyg för tillverkning av läderbälten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till rekommendationer från experter är det värt att köpa nibblande rundstansar med en delning på 4 och 5 mm, samt välja en billigare uppsättning diamantformade modeller . När du väljer bör du vara uppmärksam på tändernas kvalitet, de är polerade och opolerade. Att arbeta med en stans med polerade tänder kommer att bli mycket snabbare, eftersom de tränger igenom tjocka skikt av läder utan problem, vilket inte kan sägas om deras opolerade motsvarigheter. Det är därför sådana produkter är mycket billigare än sina polerade motsvarigheter. För sällsynta användningsområden är enkla, billiga modeller lämpliga. Professionella borde välja mer pålitliga, dyra enheter.

När man väljer ett verktyg föreslår experter att man köper produkter från USA, Tyskland och Japan . Kinesiska hålslag är ganska populära, men de har inte alltid den kvalitet som krävs. Det är viktigt att verktygen är tillverkade av hållbart stål.

Det är önskvärt att skärytan i form av en spets, munstycken eller stansar dessutom utsätts för diamantbearbetning eller härdning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Om det är nödvändigt att slå ett hål på läderbältet, är en specialdesignad hålstans lämplig. Modellen av de kinesiska tillverkarna LAOA LA111353 är ett utmärkt alternativ för hushållsbruk. Att slå hål på bältet med en sådan anordning är inte svårt.

  • Det är nödvändigt att ta bältet och mäta platsen där hålet ska vara.
  • Ta ett slag och välj diametern så att verktyget passar tätt in i hålet.
  • Det är viktigt att avståndet mellan hålen är detsamma och att märket är i linje.
  • Efter mätning av data och jämförelse av intervallet placeras apparaten på märket och handtagen trycks genom att trycka på dem. Presskraften måste motsvara materialets styvhet.
  • När du trycker på det hörs ett klick och lämnar en bit av det skurna materialet inuti verktyget.
Bild
Bild

Justering och avstånd är avgörande. Om du inte följer dessa parametrar kommer hålen inte att ligga på samma rad, ovanför eller under originalet. Genom att slå hårt i mitten och hålla sig till intervallet kan du få ett hål som inte kommer att skilja sig från fabriksarbete på något sätt.

En sådan stans används inte bara för hålen på bältet, den används också för att ställa in knappar på saker, särskilt på barns . Ta bort enheten från materialet vertikalt, utan att svänga det.

Stansen kommer att hålla längre om du lägger ett speciellt underlag i form av en polymerplatta på ett plant bord under huden.

Rekommenderad: